Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova

Sagrestia Vecchia

Santa Carmine

La capelle Brancacci


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi

Stazione Santa Maria Novella

Palezzina Reale


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Masaccio, Cacciata dei progenitori dall'Eden, La Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze

I T

 

Masaccio, Cacciata dei progenitori dall'Eden, pilastro di sinistra dell' arcod'ingresso alla cappella, secondo ordine, 214cm x 90 cm, La Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze. Adestra un frammento del Tributo [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Masaccio, Cacciata dei progenitori dall'Eden, La Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze

   
   

De Basilica di Santa Maria del Carmine ligt in de wijk Oltrarno in Firenze en heeft een lange en donkere geschiedenis. De kerk is vooral bekend om de fresco’s in de Cappella Brancacci, een van de zijkapellen van de kerk. De fresco’s in de kapel tonen 15 scènes uit het leven van de apostel Petrus en is een van de mooiste voorbeelden van Florentijnse renaissance schilderkunst.
De decoratie van de kapel werd begonnen door Masolino en Masaccio tussen 1424 en 1427 en bijna zestig jaar later voltooid door Filippino Lippi.
De fresco cyclus in de Cappella Brancacci begint met de scène Tentazione di Adamo ed Eva, die zich rechts in een hoog en smal paneel bevindt op het breedste deel van de boog die de kapel afbakent. Deze scène en de symmetrische scène aan de overkant, Masaccio's Verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, zijn de antecedenten van het verhaal.


De Verdrijving van Adam en Eva uit de Hof van Eden

De Cacciata dei progenitori dall'Eden toont een beroemde scène uit het Oude Testament, de Verdrijving van Adam en Eva uit de Hof van Eden, uit het boek Genesis.

 

In de Verdrijving van Adam en Eva uit de Hof van Ede beeldt Masaccio het moment uit waarop de twee zondaars uit het aardse paradijs worden verdreven. Adam en Eva zijn naakt, hulpeloos en leven niet langer sereen en gelukkig in de bevoorrechte omgeving van de tuin van Eden.
De figuren van de protagonisten nemen zo een groot deel van het oppervlak van het fresco in beslag en krijgen een monumentale uitstraling. De compositorische indeling van het fresco is centraal, Adam en Eva staan in het midden onderaan, terwijl de engel iets naar links is verschoven.
Het beeld is niet symmetrisch en de schijnbare beweging gaat van links naar rechts. De twee progenitori of voorouders lijken in feite in die richting te bewegen, voortgeduwd door de cherubijn die met een zwaard in de hand boven hen zweeft. Op de achtergrond zijn enkele rotsachtige hoogten zichtbaar. Maar de sporen van een 18e-eeuwse verbouwing van de kapel hebben het fresco ingrijpend veranderd.

 

Masolino, adamo ed eva   Alinari, Fratelli, Masaccio, Adamo ed Eva scacciati dal Paradiso Terrestre, Chiesa del Carmine. Cappella Brancacci, Firenze   Masaccio, Cacciata dei progenitori dall'Eden, La Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze

Masolino di Panicale, La Tentazione di Adamo ed Eva, 1424-1425, Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze

 

 

Alinari, Fratelli, Masaccio, Adamo ed Eva scacciati dal Paradiso Terrestre, Chiesa del Carmine. Cappella Brancacci, Firenze

 

 

Masaccio, Cacciata dei progenitori dall'Eden, La Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine, Firenze

 

Het fresco is maar liefst 33 centimeter in hoogte verminderd, als gevolg van de 18e-eeuwse architectonische wijziging (1746-1748) van de basisstructuur die de nieuwe ronde boog ondersteunde. De omvang van de vermindering kan worden afgeleid uit de relatie met de hoogte van het aangrenzende verhaal met Il Tributo, waarmee de Verdrijving in de hoek de geschilderde pilasters moest verbinden, zoals het geval is in het onderste register tussen het verhaal van Petrus in de Gevangenis en de Opstanding van de Zoon van Theophilus. Zo ging een aanzienlijk deel van de hemel en het landschap verloren, evenals een groot deel van het hoofd, de vleugels en het zwaard van de engel, waarvan een deel werd opgenomen en "vastgezet" in een benaderende picturale restauratie [2].


La Cappella Brancacci, visione della parete sinistra, Santa Maria del Carmine, Firenze
La Cappella Brancacci, visione della parete sinistra, Santa Maria del Carmine, Firenze [1]

 

Historische achtergrond en restauratie

De kapel bevindt zich in de kerk van Santa Maria del Carmine, in de Oltrarnowijk in Firenze. De kapel werd opgericht door de familie Brancacci aan het einde van de 14e eeuw. De rijke koopman Felice Brancacci gaf in 1423 de opdracht om de fresco's met de verhalen van Sint Pieter te schilderen. Masolino en Masaccio werkten er samen aan, maar door het vertrek van de eerste naar Hongarije en de tweede naar Rome bleven de fresco's in 1427 onvoltooid achter. Na de verbanning van Brancacci (1436) uit Firenze, die in ongenade was gevallen vanwege zijn anti De' Medici-sympathieën, lieten de broeders van het klooster de portretten van alle personen die met zijn familie verbonden waren, uitwissen en noemden zij in 1460 de kapel naar de Madonna del Popolo, waarbij zij het 13e-eeuwse paneel achter het altaar plaatsten.
Pas in 1481-1483 heeft Filippino Lippi de ontbrekende scènes gerestaureerd en aangevuld.

In 1642 werden de figuren van Adam en Eva bedekt met overschilderingen van vijgenbladeren om de naakte lichamen te bedekken. Het gespaard bleef gespaard van de barokke herschildering van het gewelf, werd door zwart roet bedekt tijdens de brand van 1771 die een groot deel van de basiliek verwoestte. Na de brand die het interieur van de kerk in 1771 verwoestte, werd de kapel in 1780 gekocht door de Riccardi, die het altaar en de vloer renoveerden.
Pas bij de restauratie van 1983-1990 werd het gebladerte dat in de 17e eeuw was toegevoegd verwijderd en werd de schitterende originele kleurstelling herontdekt°.

Masaccio, Adamo ed Eva cacciati dal Paradiso prima del restauro, Chiesa del Carmine. Cappella Brancacci, Firenze

Masaccio, Adamo ed Eva cacciati dal Paradiso prima del restauro, Chiesa del Carmine. Cappella Brancacci, Firenze [1]

 

Masaccio's fresco behoort tot de bekendste universele voorstellingen van het verloren paradijs. De fresco's werden bewonderd en bestudeerd door generaties Florentijnse kunstenaars. Michelangelo 'tekende gedurende vele maanden naar de schilderijen van Masaccio in de Carmine'," schreef Giorgio Vasari in zijn Vite, hij kopieerde de figuren van Adam en Eva, net als Masaccio's Tributo.
Bovendien hielden zowel Michelangelo als Rafaël het fresco goed voor ogen toen zij deze episode moesten uitbeelden, respectievelijk in het gewelf van de Sixtijnse Kapel en in de Vaticaanse Stanze.° Ondanks deze indrukwekkende voorbeelden heeft Masaccio's Verdrijving uit het Paradijs geenszins aan kracht ingeboet en wordt het unaniem beschouwd als het meesterwerk van de kunstenaar.
Jacopo della Quercia verwees naar La Cacciata in zijn paneel voor de Porta Magna van San Petronio in Bologna (1425-1434).


Jacopo della Quercia, Cacciata dal Paradiso terrestre, Porta Magna van San Petronio in Bologna

Jacopo della Quercia, Cacciata dal Paradiso terrestre, Porta Magna van San Petronio in Bologna [4]
   
   

Jacopo della Quercia's Cacciata dal Paradiso terrestre is geïnspireerd op de vitaliteit van de Verdrijving uit het Paradijs van Masaccio. Jacopo della Quercia kopieert voor de pose van Eva de Venus Pudica, terwijl hij het conflict zich vooral tussen Adam en de Engel laat ontwikkelen.



 
 
   

 

 

Masaccio, Adamo ed Eva cacciati dal Paradiso prima del restauro, Chiesa del Carmine. Cappella Brancacci, Firenze [1]

 

Affrescchi Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine


Registro mediano

1 - Masolino, La tentazione di Adamo ed Eva (pilastro di destra)

2 - Masaccio, La cacciata di Adamo ed Eva dal Paradiso terrestre (pilastro di sinistra)

3 - Masaccio, Il tributo

4 - Masolino, La predica di San Pietro

5 - Masaccio, Il battesimo dei neofiti

6 - Masolino, La guarigione dello zoppo e la resurrezione di Tabita


Registro inferiore

7 - Masaccio, La distribuzione dei beni e la morte di Anania

8 - Masaccio, San Pietro risana con l’ombra

9 - Filippino Lippi, San Pietro visitato in carcere da San Paolo

10 - Masaccio e Filippino Lippi, La resurrezione del figlio di Teofilo e San Pietro in cattedra

11 - Filippino Lippi, San Pietro liberato dal carcere

12 - Filippino Lippi, La disputa dei Santi Pietro e Paolo con Simon Mago e la crocifissione di San Pietro

v
 
 

Galleria fotografica Capella Brancacci

   

Album de Brancacci Kapel, Santa Maria del Carmine, Firenze


   



   

Bibliografie


La Chapelle Brancacci et l'œuvre de Masaccio, Alberto Amaducci, Beccocci editore (1978).

Umberto Baldini, Ornella Casazza, La Cappella Brancacci, Olivetti Electa, Milano, 1990

Les Peintres et l'Autoportrait, texte de Pascal Bonafoux, Skira (1984).

La Cappella Brancacci, conservazione e restauro nei documenti della grafica antica de O. Casazza et F. C. Panini (1989).

The Brancacci Chapel, U. Baldini, O.Casazza, Harry N. Abrams (1992).

Mario Carniani, La Cappella Brancacci a Santa Maria del Carmine, in AA.VV., Cappelle del Rinascimento a Firenze, Firenze, Editrice Giusti, 1998 .

 Ugo Procacci : Masaccio. La cappella Brancacci. Sadea Editore, Firenze, 1965.

John Spike, Masaccio, Rizzoli libri illustrati, Milano 2002 (ISBN 88-7423-007-9).

Guida d'Italia, Firenze e provincia ("Guida Rossa"), Edizioni Touring Club Italiano, Milano 2007 (per la storia della cappella dopo il XV secolo).

Ornella Casazza, Masaccio e la cappella Brancacci, Scala/Riverside, 1990, 79 p. (ISBN 978-0-09-470430-5) .

Daniel Arasse, L'Homme en perspective : Les primitifs d'Italie, Paris, Hazan, 2008, 336 p. (ISBN 978-2-7541-0272-8) .

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0

Furio Rinaldi, Destined for greatness: Michelangelo’s first known study of a nude | www.christies.com

 

 


         
         
       

Art in Tuscany | Filippo (Filippino) Lippi | Brancacci Chapel in Santa Maria del Carmine, Florence | Masaccio | Brancacci Chapel in Santa Maria del Carmine | Masolino da Panicale | Brancacci Chapel in Santa Maria del Carmine

Giorgio VasariLives of the Most Eminent Painters Sculptors and Architects | Masaccio | Masolino pittore (it)

Visita il cantiere La Cappella Brancacci | www.cultura.comune.fi.it

La storia in breve

Gli affreschi

La linea del tempo

 

 

 

 

Kaart Santa Maria del Carmine, Firenze | Grotere kaart weergeven

 


[1] Photo by jean louis mazieres, published under a Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) license.
Jarenlang werd Masolino da Panicale beschouwd als een leermeester van Masaccio, terwijl critici tegenwoordig eerder geneigd zijn te geloven dat de samenwerking tussen Masolino en Masaccio geen relatie was van leerling en meester maar eerder gebaseerd was op een eenvoudige professionele samenwerking. Zijn naam Masolino da Panicale werd voor het eerst aan hem werd toegeschreven door Vasari in zijn Vite en de naam da Panicale bedacht, hoewel deze naam in geen enkel hedendaags document voorkomt.
[2] Umberto Baldini, Ornella Casazza, La Cappella Brancacci, Mondadori Electa, 1990, Milano, 1990, p.29.
[3] Bron: Masolino e Masaccio visti da vicino | Cultura |www.cultura.comune.fi.it
[4] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[5] Photo Copyright © Traveling in Tuscany

Deze foto behoort tot het Publiek Domein. Ontleend aan Traveling in Tuscany.