Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

San Miniato al Monte, exterior, Florencia, Italia, 2019 01.jpg

 

 

[1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
San Miniato al Monte
   
   

De San Miniato al Monte is een romaanse kerk boven op een heuvel in het zuiden van Firenze, niet ver de Piazzale Michelangelo. Het is een van de mooiste en best bewaarde romaanse kerken van Italië. Ze werd in 1015 gebouwd boven het graf van de heilige Minias , een christelijke martelaar. Deze rijke Armeense koopman werd tijdens de regeringsperiode van keizer Decius in de 3e eeuw onthoofd. Alhoewel de voorgevel van San Miniato van overal in de stad goed te zien is, getroosten slechts weinigen zich de moeite de kerk te bezoeken.

De mooiste manier om het plein te bereiken is te voet. Een unieke wandeling vertrekt aan Ponte Vecchio en loopt door de authentieke wijk San Niccolò naar boven.

 

San Miniato al Monte, de indrukwekkende fašade

San Miniato al Monte, de indrukwekkende façade [2]

 

De gevel van de San Miniato dateert uit 1090 en is versierd met een geometrisch patroon van groen, zwart en wit marmer, kenmerkend voor de romaanse stijl. De beschikbare fondsen lieten slechts de afwerking toe van het onderste en meest eenvoudige deel van de gevel. De verdere afwerking volgde in de loop van de 12e eeuw. Het is de machtige Arte di Calimala, de gilde van de wolimporteurs, die voor de financiering zou zorgen. Boven het fronton staat trouwens het symbool van de gilde, een adelaar die een baal textiel vasthoudt. Tijdens de 13e eeuw werd onder het fronton het gerestaureerde mozaïek met de afbeeldingen van Christus, de Heilige Maagd en Sint-Minias aan de gevel toegevoegd.

 

San Miniato al Monte, Firenze, particolare della facciata, uno dei capolavori dell'architettura romanica fiorentina San Miniato al Monte, Firenze, la facciata di San Miniato, particolare San Miniato al Monte, Firenze, l'aquila di rame che corona la facciata la facciata San Miniato al Monte, Firenze, la facciata con il mosaico di Cristo tra la Vergine e san Miniato, 1260 ca. San Miniato al Monte, Firenze, la facciata di San Miniato, uno dei capolavori dell'architettura romanica fiorentina

San Miniato al Monte, details van de indrukwekkende gevel [1]

 

 

Het interieur van San Miniato al Monte is zeer ongebruikelijk omdat het koor, dat na de bouw nauwelijks is veranderd, op een verhoogd platform boven de grote crypte is geplaatst. De machtige gilde van de wolimporteurs, de Arte di Calimala, zorgde ook voor de versiering van het interieur.
De geplaveide vloer dateert uit 1207. Het midden van het middenschip wordt gedomineerd door de vrijstaande Cappella del Crocefisso ("Kapel van het kruisbeeld"), ontworpen door Michelozzo in 1448. De fresco's op de muren dateren uit de 14e en 15e eeuw. De kleurrijke sacristie is versierd met fresco's van Spinello Aretino. In de crypte bevindt zich een altaar uit de 11e eeuw met de relikwieën van de heilige Minias.La basilica abbaziale di San Miniato, interiore con Il mosaico in stile tardo bizantino (1297)

La basilica abbaziale di San Miniato, interiore con Il mosaico in stile tardo bizantino (1297) [3]

 

 

De Cappella del Cardinale del Portogallo (de kapel van de kardinaal van Portugal) in het linker schip werd gebouwd tussen 1459 en 1467 ter nagedachtenis aan kardinaal Giacomo di Lusitania, die lid was van de Portugese koninklijke familie en op 25-jarige leeftijd in Firenze overleed. Op de bovenlijst van het schilderij is een zin uit het evangelie van Marcus weergegeven: ‘VOBIS DATVM EST NOSE MISTERIUM RENGNI DEI’. Om nog eens te bekrachtigen dat deze zin slaat op de kardinaal, is in het midden van deze regel in geëmailleerd brons het wapen
van de kardinaal van Portugal opgenomen [5].
Het altaarstuk en enkele fresco's zijn van Antonio en Piero del Pollaiolo, het polychroom geglazuurde terracotta plafond is van Luca della Robbia.

 

1 Porta Santa
2 Mosaico absidale con Santa Maria, il Cristo
    Pantokrator e San Miniato

 3 Cripta
 4 Facciata marmorea
 5 Tappeto musivo
 6 Cappella del Crocifisso
 7 Cappella del Cardinale
 8 Presbiterio
 9 Ambone
10 Coro monastico
11 Sagrestia

  Pianta basilica di San Miniato al Monte

Grondplan basilica di San Miniato al Monte

 

San Miniato al Monte Innenraum Florenz-03   San Miniato al Monte Innenraum Florenz-05   San Miniato al Monte; Cappella del Crocefisso

 

 

      San Miniato al Monte, Cappella del Crocefisso

De Piazzale Michelangelo


De Piazzale Michelangelo ligt op dezelfde heuvel, iets lager dan San Miniato al Monte, en biedt een magistraal uitzicht op het oude stadsgedeelte van Firenze. Het plein werd aangelegd tijdens het Risanamento, de stedelijke herontwikkeling van de stad tussen 1865 en 1895 toen Firenze de hoofdstad was van Italië. Giuseppe Poggi was de centrale figuur van deze verregaande stadsvernieuwing. Op de linkeroever tekende hij op de Monte dei Croci een 6 km lange slingerende boulevard, de Viale dei Colli, die van Ponte San Niccolò tot aan de Porta Romana liep. Orgelpunt van de Viale dei Colli was de Piazzale Michelangelo, een aan Michelangelo gewijd plein met centraal bronzen kopieën van de David en de vier allegorieën uit de Cappelle Medicee.

Cimitero delle Porte Sante

Rond 1837 ontstond het idee om bij de San Miniato al Monte een begraafplaats aan te leggen. De aanleg werd toevertrouwd aan de architect Niccolò Matas, die ook verantwoordelijk was geweest voor het ontwerp van de gevel van de Santa Croce. In 1864 vond er onder leiding van Mariano Falcini een uitbreiding plaats, waarbij het hele terrein van het zestiende-eeuwse fort rondom de basiliek werd gebruikt.
De aanleg van de begraafplaats liep gelijktijdig met de uitbouw van het wegennet in Firenze. In dit kader werd ook de Viale dei Colli aangelegd en een monumentale trap, zodat de basiliek van San Miniato al Monte nieuwe toegangswegen kreeg
[3].


San Miniato al Monte, veduta laterale, e la parte più antica del Cimitero delle Porte Sante di fronte a San Miniato

San Miniato al Monte, veduta laterale, e la parte più antica del Cimitero delle Porte Sante di fronte a San Miniato [4]

 

De Cimitero delle Porte Sante herbergt enkele illustere graven, van Carlo Collodi tot Gaetano Salvenimi, van Enrico Coveri tot Pietro Annigoni. Ook de bronzen buste van Pellegrino Artusi is een opvallende grafmonument. Het werd ontworpen door een bekende beeldhouwer uit Artusi’s tijd, Italo Vagnetti. Artusi was een Italiaanse literaire criticus, schrijver en gastronoom. Hij is vooral beroemd geworden als de auteur van het boek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten), een boek waarin hij 790 recepten verzamelde. Het boek groeide uit tot hét standaardwerk over de Italiaanse keuken. Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar.

 

   
   

Kaart San Miniato al Monte | Grotere kaart bekijken


 
   

Giuseppe Poggi en de stadsvernieuwing van Firenze

   
Lees hier meer over de aanleg van de Piazzolo Michelangelo en de Viale dei Colli. De Viale dei Colli is een ongeveer 6 km lange panoramische weg die zich uitstrekt van de Porta Romana tot de Ponte San Niccolò en in de korte periode dat Firenze de hoofdstad van Italië was (1865-1871), ontworpen en gerealiseerd werd door Giuseppe Poggi. De Piazzale Michelangelo is opgevat als het hoogtepunt van de Viale dei Colli.

Poggi onwierp ook enkele recratiezone's rond de Viali dei Colli, zoals de Giardino dell'Iris en de Giardino delle Rose die ook langs de Scalea del Monte alle Croci bereikt kan worden. In dezelfde periode werd rond de San Miniato al Monte het Cimitero delle Porte Sante, het kerkhof van de Heilige Deuren aangelegd.


  La rampa di San Niccolò, [Archivo Alinari]. Nel riquadro la basilica di San Miniato, la chiesa ed il convento di San Salvatore ed il Piazzale Michelangelo collegato al Lungarno attraverso le Rampe [Foto di Giacomo Brogi]

La rampa di San Niccolò, [Archivo Alinari]. Boven rechts San Miniato, met daaronder de Piazzale Michelangelo, die met de Porta San Niccolò en de oevers van de Arno verbonden is door le Rampe [Foto di Giacomo Brogi]

   

Bibliografie


Giuseppe Poggi, Sui lavori per l'ingrandimento di Firenze, G. Barbèra, 1882

Rinaldi, Niccolò (2012). "Rose Garden". Secret Florence. trans. Jeremy Scott (2 ed.). Versailles: JonGlez. p. 286. ISBN 9782361950446.

Agostini, G. & Casagli, Nicola & Delmonaco, Giuseppe & Fanti, Riccardo & Focardi, P. & Margottini, Claudio. (2002). Landslide Monitoring and Cultural Heritage At Risk: The Case Study of San Miniato Hill In Florence.

Frederick Hartt, Gino Corti and Clarence Kennedy, The Chapel of the Cardinal of Portugal, 1434–1459. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1964.

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

 

 

 


Album immagini San Miniato al Monte

 

   
San Miniato al Monte, la facciata con le due frontoni simmetrici delle navate   San Miniato al Monte Fassade Florenz-07   Facciata di San Miniato al Monte con il mosaico di Cristo tra la Vergine e san Miniato, Firenz
San Miniato al Monte, la facciata con le due frontoni simmetrici delle navate  

San Miniato al Monte, Firenze, la facciata di San Miniato, uno dei capolavori dell'architettura romanica fiorentina

 

 

Facciata di San Miniato al Monte con il mosaico di Cristo tra la Vergine e san Miniato, Firenz

San Miniato al Monte, Firenze, la facciata con il mosaico di Cristo tra la Vergine e san Miniato, 1260 ca.   San Miniato al Monte, interiore con mosaico in stile tardo bizantino (1297) dell'abside   Apsismozaïek met Santa Maria, Christus Pantokrator en San Miniato, San Miniato al Monte, Firenze

San Miniato al Monte, Firenze, la facciata con il mosaico di Cristo tra la Vergine e san Miniato, 1260 ca.

 

San Miniato al Monte, interiore con mosaico in stile tardo bizantino (1297) dell'abside

 

  Apsismozaïek met Santa Maria, Christus Pantokrator en San Miniato, San Miniato al Monte, Firenze
San Miniato al Monte, il mosaico in stile tardo bizantino (1297) dell'abside   Volta della cappella del Cardinale del Portogallo (1461-1466), San Miniato al Monte, Firenze   Cappella del cardinale di Portogallo, tomba del cardinale di Antonio e Barnardo Rossellino, San Miniato al Monte

San Miniato al Monte, il mosaico in stile tardo bizantino (1297) dell'abside

 

 

Volta della cappella del Cardinale del Portogallo (1461-1466), San Miniato al Monte, Firenze

 

 

Cappella del cardinale di Portogallo, tomba del cardinale di Antonio e Barnardo Rossellino, San Miniato al Monte

Galleria fotografica Siena   
Piazzale Michelangelo, Florence's most beautiful terrace, with a view on Oltrarno and San Niccolo (with Santo Spirito, Santa Camine and the Ponte Vecchio   Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]   Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore

Piazzale Michelangelo, Florence's most beautiful terrace, with a view on Oltrarno and San Niccolo (with Santo Spirito, Santa Camine and the Ponte Vecchio)

 

  Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]   Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore
Giardino delle Rose, Oltrarno, Firenze   San Miniato al Monte, Cimitero Porte Sante   Piazzale Michelangelo, con veduta del Ponte Vecchio e di Palazzo Vecchio
Giardino delle Rose, Oltrarno, Firenze  

San Miniato al Monte, Cimitero delle Porte Sante

 

 

Piazzale Michelangelo, con veduta del Ponte Vecchio e di Palazzo Vecchio

       
Strolling in Firenze | Een wandeling van Ponte Vecchio tot Piazzale Michelangelo


Een van de mooiste wandelingen in Firenze loopt van de Ponte Vecchio door een van de meest authentieke delen van Firenze, San Niccolò, naar de Piazzale Michelangelo. Dit plein biedt een magisch uitzicht op Firenze, we herkennen de Ponte Vecchio, de Santa Maria del Fiore, Uffizi, Santa Croce en het Palazzo Vecchio. Iets hoger staat een van de mooiste kerken van Firenze, de San Miniato al Monte. Dit is een romantische wandeling, dus we bezoeken ook het intrigerende kerkhof, het cimitero delle Porte Sante, dat zich achter de Romaanse kerk bevindt.

 

  Giardino Bardini, View east inbetween Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo
   

Giardino Bardini, tuinen tussen Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo

 

Transport

Als de wandeling naar boven je afschrikt, kan je ook bus 12 nemen vanaf Piazza Romana of bus 13 vanaf Piazza Giuseppe Poggi (San Niccolò). Dehalte ligt aan de Piazzale Michelangelo.


Timetables and routes - ATAF | Map

Bekijk de bustrajecten op de site van  Firenze transit: www.ataf.net/en/ataf.aspx?idC=2&LN=en-US

 

Bus transport in Firenze

       

Busvervoer in Firenze

 

 

Frederic Leighton, Cimabue's Celebrated Madonna Is Carried in Procession Through the Streets of Florence


In het beroemde schilderij van Frederic Leighton wordt San Miniato op de achtergrond mooi weergegeven.
Frederic Leighton was een gelauwerd Engels kunstschilder en beeldhouwer uit het victoriaanse tijdperk.
In 1852 ging hij naar Rome waar hij kennismaakte met onder anderen William Makepeace Thackeray en Robert Browning. Later, in 1861, zou hij in opdracht van Elizabeth Barrett Browning de graftombe ontwerpen voor haar echtgenoot op de Engelse begraafplaats in Firenze.Frederic Leighton, Cimabues gevierde Madonna wordt in processie door de straten van Firenze gedragen (detail San Miniato al Monte), 
The National Gallery, London

Frederic Leighton, Cimabues gevierde Madonna wordt in processie door de straten van Firenze gedragen (detail San Miniato al Monte),
The National Gallery, London [6]

 

In Rome werkte hij twee jaar lang aan het schilderij Cimabue's Celebrated Madonna Is Carried in Procession Through the Streets of Florence, dat in 1855 werd tentoongesteld bij de Royal Academy of Arts en daar een sensatie veroorzaakte.
Frederic Leightons schilderij is een illustratie van het door Vasari verzonnen verslag van de processie waarin het schilderij van Cimabues atelier naar de Santa Maria Novella zou zijn gedragen. Vasari heeft zich hiervoor waarschijnlijk gebaseerd op de verhalen over de Maestà, het meesterwerk van Duccio, dat inderdaad in een soortgelijke processie naar de kathedraal van Siena werd vervoerd. Het door Leighton afgebeelde schilderij is de Madonna Rucellai van Duccio di Buoninsegna.
Op de achtergrond schildert Leighton  San Miniato al Monte  en in het midden boven de muur zien we de open toren van de Porta San Niccolò.

 


[1] Foto dii Benjamín Núñez González, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Foto di Rufus46, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported.
[3] Viale dei Colli is een ongeveer 6 km lange panoramische weg in Firenze. Hij strekt zich uit van de Ponte San Niccolò to de Porta Romana en werd ontworpen en gerealiseerd door Giuseppe Poggi in de korte periode dat Firenze de hoofdstad van Italië was (1865-1871).
[4] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[5] Erik Mulder, De kapel van de kardinaal van Portugal in de San Miniato al Monte in Florence, Faculty of Humanities Theses, Utrecht, (2011)
[6] Deze afbeelding is in het publieke domein. Quest'opera è nel pubblico dominio. Source: Google Art Project. This is a modified picture, which means that it has been digitally altered from its original version. The original can be viewed here: Frederic Leighton - Cimabue's Madonna Carried in Procession - Google Art Project 2.jpg.

 Deze pagina maakt gedeeltelijk gebruik van materiaal van het Wikipedia artikel San Miniato al Monte. Die tekst is beschikbaar onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike License licentie.