Piazzale Michelangelo

Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cenaWalking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Andrea Orcagna, Crocifissione e ultima cena, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano)

I T

Andrea Orcagna, Crocifissione e ultima cena, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365) (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Andrea Orcagna, Crocifissione e ultima cena (1365), Santo Spirito, Firenze

   
   

Het onderwerp van het Laatste Avondmaal was van 1300 tot eind 1500 een veelvoorkomend thema in de refters van de kloosterorden, vooral in Firenze. Een schilderij van het Laatste Avondmaal werd een cenaculum of cenacolo genoemd naar de plaats waar het zich bevond (eetzaal of cenaculum).

In het oude stadscentrum kan je een achttal fresco's bezoeken die het cenacolo als onderwerp hebben. Het is interessant om dit fresco tijdens een mooie stadswandeling te vergelijken met de interpretaties die Andrea del Castagno (1475), Ghirlandaio (1480), Perugino (1490) en Andrea del Sarto (1526-1527) aan hetzelfde onderwerp gegeven hebben. In Santa Croce is de voormalige refter van het Franciscaner klooster beschilderd, onder de grote Levensboom, met Taddeo Gaddi's 14e-eeuwse Laatste Avondmaal. Dit fresco heeft eenzelfde compositie als het fresco in Santo Spirito.

Het fresco van Andrea Orcagna in het klooster van Santo Spirito dateert uit 1365. Het laatste Avondmaal is deel van een wandvullend fresco, met een prachtige kruisiging als centrale onderwerp. Op het einde van de negentiende eeuw was deze ruimte nog in gebruik als remise voor tramvoertuigen en werd het fresco zwaar beschadigd. Van het cenacolo van Orcagna zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven.


Fondazione Salvatore Romano

Salvatore Romano was een Italiaanse kunst- en antiekhandelaar. Hij liet op eigen kosten de 14e-eeuwse Cenacolo di Santo Spirito restaureren en in 1946 schonk hij zijn kunstcollectie aan de stad Firenze, die het als een stichting, de Fondazione Salvatore Romano binnen haar musea liet functioneren. Romano had zich in het bijzonder op middeleeuwse en renaissancistische beeldhouwkunst toegelegd, en zijn verzameling bevatte o.a. werk van Tino di Camaino, Jacopo della Quercia en Donatello.
Maar de grootste attractie van dit bijzonder museum blijft de muurschildering van Andrea Orcagna.


 

Andrea Orcagna, Crocifissione e ultima cena, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365)

Andrea Orcagna, Crocifissione e ultima cena, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365)

 

Het is de oude refter van het Augustijner klooster, bestaande uit een grote zaal bedekt met een mooi spanten plafond. Het is een van de weinige overblijfselen van het middeleeuwse klooster dat in de vijftiende eeuw gerenoveerd werd door Filippo Brunelleschi. Maar de waarde van deze bijzondere ruimte werd pas relatief recent erkend. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het cenacolo nog gebruikt als tramremise. De toegangspoort voor deze remise vernietigde het laatste avondmaal van Andrea Orcagna. Rechts zien we nog twee figuren, en een toekijkende augustijn.

Boven het fragmentarische Laatste Avondmaal blijft echter een grote kruisiging over, die ook dateert uit dezelfde periode (tussen 1360 en 1365). Damien Wigny noemde dit intuïtief het beste werk van Orcagna.

 

Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365

Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365) [1]

 

Het zeer beschadigde fresco van de kruisiging op de dwarse muur, werd geschilderd door Andrea Orcagna en zijn leerlingen (1360). Sommige auteurs schrijven dit werk toe aan Nardo di Cione, broer van Andrea. Vermoedelijk werkten ze samen aan het fresco.

Andrea Orcagna

Andrea Orcagna, leerling van Giotto, is schilder en beeldhouwer en architect. Andrea Orcagna's belangrijkste werk is wellicht het met juwelen getooide gotische tabernakel in de Orsanmichele-kerk in Firenze.
Het fresco van het Laatste Avondmaal en de Kruisiging werd geschilderd tussen 1360 en 1365.

Het fresco heeft veel gemeen met het tien jaar eerder geschilderde fresco in de voormalige refter van Santa Croce, de grote Levensboom waaronder Taddeo Gaddi een Laatste Avondmaal schilderde. De compositie is heel duidelijk vergelijkbaar. Het kruis is in christelijke kunst sterk verbonden met de levensboom. Net als in Santa Croce wordt de scene bekroond met een kruisiging. Het kruis valt op in een lucht vol engelen die rond het kruis cirkelen en de die de mannen onder het kruis overvleugelen .
De engelen geven de scene iets onwerkelijks, en herinneren aan De kruisiging van Giotto di Bondone (1304-1306) in de Scrovegni kapel in Padua.

Links de Maagd en de vrouwelijke heiligen, rechts de Romeinse soldaten.

 
Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare della Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca. Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare della Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca.. Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare della Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca. Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare della Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca.) Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare della Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca.

Andrea Orcagna, Crocifissione, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365

 

 

Aan het einde van de negentiende eeuw werd het cenacolo nog gebruikt als tramremise. De toegangspoort voor deze remise vernietigde het grootste deel van het laatste avondmaal van Andrea Orcagna. Links zien we nog fragmenten van een monnik in een nis, waarschijnlijkk sant'Agostino, centraal nog het fragment van het hoofd van een apostel. Rechts zien we Thomas, met een welsprekend gebaar van twijfel en ongeloof, en nog een andere apostel, en in een nis een toekijkende monnik. 
Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare, uno scarsamente leggibile a sinistra (vi si vede un vescovo, forse sant'Agostino in una nicchia e una testa d'apostolo), Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365) Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare due apostoli (san Tommaso, con un eloquente gesto di dubbio, e un altro, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca. Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare, uno scarsamente leggibile a sinistra (vi si vede un vescovo, forse sant'Agostino in una nicchia e una testa d'apostolo), Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365) Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare, uno scarsamente leggibile a sinistra (vi si vede un vescovo, forse sant'Agostino in una nicchia e una testa d'apostolo), Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365) Andrea Orcagna, Cenacolo, particolare due apostoli (san Tommaso, con un eloquente gesto di dubbio, e un altro, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano), 1360-65 ca.

Andrea Orcagna, Ultima cena, particolari, Santo Spirito (Fondazione Salvatore Romano) (1365)

 

De ingang van de Fondazione Salvatore Romano bevindt zich in het gebouw links van de Santo Spirito-kerk.


Openingstijden:

Maandag en zaterdag van 10.00-17.00 uur
Zondag van 13.00-17.00 uur

Prijs: € 10. Het ticket geeft toegang tot zowel de Fondazione Salvatore Romano als de Cappella Brancacci in de nabijgelegen Santa Maria del Carmine, waar je de fresco's van Masaccio en Masolino di Panicale kan bewonderen.

 

Fondazione Salvatore Romano
055 287043
Piazza Santo Spirito 29
Website: Fondazione Romano

Tot de belangrijkste werken behoren de Kariatide en l'Angelo adorante (de aanbiddende Engel) van Tino di Camaino, de Madonna en het Kind van Jacopo della Quercia en twee bas-reliëfs van Donatello met San Prosdocimo en San Massimo, beide afkomstig van de Basilica del Santo in Padua.

 

 

 
   
   

Kaart Cenacolo Santo Spirito in de Fondazione Salvatore Romano | Grotere kaart bekijken

 

Het is interessant om dit Laatste Avondmaal te bekijken in de context van de iconografie van het Laatste Avondmaal in Firenze in de 14e en 15e eeuw. We tekenden een mooie wandeling uit die een achttal fresco's met dit thema met elkaar verbindt. Voor wie nog meer cenacoli wil bewonderen zijn er ook die van Vasari in Santa Croce (8) en de twee fresco's van Bernardino Poccetti, in de Basilica di Santo Spirito (9) en het comunicatoio van Sant'apollonia (10).


Het laatste avondmaal in Firenze | Wandeling langs de mooiste cenacoli in Firenze


1 - Santa Croce: Taddeo Gaddi (1336-1366 circa) - Bezoek is betalend, je koopt een ticket voor het volledige complex van Santa Croce
2 - Santo Spirito, Fondazione Salvatore Romano, Orcagna (1365)
3 - Sant'Apollonia: Andrea del Castagno (1445-50)
4 - Ognissanti: Domenico Ghirlandaio (1480-1482)
5 - Fuligno: Pietro Perugino (1495)
6 - San Salvi: Andrea del Sarto (1519-27)
7 - Convitto della Calza by Franciabigio (1514)

8 - Santa Croce, Giorgio Vasari (1546).
9 - Santa Spirito, Refettorio, Bernardino Poccetti (1597)
10 Sant'Apollonia, Comunicatoio, Bernardino Poccetti

 

Bekijk een grotere kaart van Last supper frescoes in Florence
 
   

Galleria fotografica Siena   
   
Comune di Firenze
Palazzo Vecchio
Piazza della Signoria - 50122, Firenze
cultura.comune.fi.it

Cappella Brancacci, Santa Maria del Carmine
Piazza del Carmine, 14, 50124 Firenze
Open van 10 00 tot 17 00 uur

De Brancacci kapel wordt ook wel de "Sixtijnse Kapel van de vroege Renaissance" genoemd vanwege zijn schildercyclus, een van de beroemdste en meest invloedrijke uit die periode. Hier kan je een gecombineerd ticket kopen voor zowel de Brancacci kapel als de Fondazione Salvatore Romano.

 

  De Cappella Brancacci in de nabijgelegen Santa Maria del Carmine
       

De Cappella Brancacci in de nabijgelegen Santa Maria del Carmine

 

Bibliografie

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures, 1990

Le vite de' più eccellenti pittori, scultori ed architettori, Volume 1, by Giorgio Vasari, Editor G. C. Sansoni, (1906); page 609.

Barbara Baert, Veerle Fraeters, Aan de vruchten kent men de boom: de boom in tekst en beeld in de middeleeuwse Nederlanden, Leuven University Press, 2001

Acidini Luchinat C. (a cura di), La Chiesa e il Convento di Santo Spirito a Firenze, Firenze, Editore: Giunti, 1996

Becherucci L. (a cura di), Il museo di Santo Spirito a Firenze, Milano, Editore: Electa, 1995

Fondazione Salvatore Romano. Guida alla visita del Museo. A cura di Serena Pini. Firenze, Polistampa 2011

Trkulja Meloni S., I Cenacoli – Museo di Firenze, Editore: Becocci/Scala, 2002

AA.VV., Firenze, Il Crocifisso di Santo Spirito, Editore: Comune Assessorato alla Cultura, 2000

R. Calamini e S. De Luca, in Le stanze dei tesori. Collezionisti e antiquari a Firenze tra Ottocento e Novecento, catalogo della mostra, Firenze, Palazzo Medici Riccardi, a cura di L. Mannini, Firenze 2011


 

Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het vakeantiehuis ligt op een heuvel, omgeven door wijngaarden, bossen van donzige eik en kurkeik, es en jeneverbesstruiken. Na een halve eeuw van verval werd het voormalige kleine klooster gerestaureerd tot een authentiekee vakantiewoning, met groot respect voor de originele Toscaanse stijl. De originele terracottavloeren houten balken en typische arcade's ademen de sfeer van een voorbije tijd. Maar het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf, in de nog ongerepte Maremma.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

 

Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma

         


[1] L'attribuzione di questo grande affresco, uno dei più importanti del Trecento fiorentino, ad Andrea Orcagna risale a Lorenzo Ghiberti (1378-1455) nel suo "Secondo Commentario".[Fonte www.piccoligrandimusei.it]

[2] Foto di Oursana, lasciata nel Pubblico dominio.