Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Firenze - Florence - Giardino Bardini, View east inbetween Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo

 

 

Giardino Bardini, View east inbetween Porta San Niccolo and Piazzale Michelangelo [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

   
   
Deze inspirerende wandeling laat je kennis maken met een van de meest authentieke wijken van Firenze, San Niccolò.
San Niccolò is een oude woonwijk die onder de beroemde Piazzale Michelangelo ligt. Hier hangt nog steeds de sfeer van een authentieke Florentijnse wijk. De bars en terrasjes die in de ochtend en tussen de middag vooral worden bezocht door de werkende locals, worden in de avond bevolkt door jongeren. In deze wijk vind je ook het enige stadsstrand van Firenze, la spiaggia sull'Arno, waar je in de zomer heerlijk kunt zonnen. Boven San Niccolò ligt het beroemde plein Piazzale Michelangelo, vanwaar je een fabelachtig uitzicht hebt over de hele stad. Nog iets hoger ligt een van de mooiste kerken van Firenze, de San Miniato al Monte. Deze wandeling duurt 1,5 à 2 uur. Als er weinig tijd is kan je de wandeling ook inkorten. Er is ook een bus die je naar de Piazzale Michelangelo brengt en je kunt dan gewoon naar beneden lopen.

 

   
   

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

 


 
   

Dit is een inspirerende wandeling die je het meest authentieke en minder toeristische deel van de stad laat zien.
De wandeling start vanuit Oltrarno, beginnend bij de Ponte Vecchio. Ga aan het einde van de Ponte Vecchio linksaf de Via de'Bardi op. Na ongeveer vijfhonderd meter passeer je enkele mooie of interessanta Renaissance-paleizen. Op nr. 36 staat het
Palazzo Capponi alle Rovinate met zijn prachtige gevel. Op nummer 28, in Palazzo Canigiani, woonde en stierf Sir John Pope-Hennessy (1913-94), Engelse kunsthistoricus en ereburger van de stad Firenze. Op nr 22 staat de kleine kerk van Santa Lucia dei Magnoli.


Palazzo Capponi alle Rovinate

Het paleis werd gebouwd door Lorenzo di Bicci voor Niccolò da Uzzano. Andere kunthistorici hebben het palazzo toegeschreven aan Filippo Brunelleschi. Na de dood van Niccolò da Uzzano werd het gekocht door de familie Capponi.
Het palazzo heeft een 15e-eeuwse laatgotische façade. Den centrale binnenplaats in renaissancestijl. In de kruiselings gewelfde portieken zien we graffiti-versieringen uit de jaren 1450. De ingang aan de Via de 'Bardi heeft een fresco, dat ook toegeschreven wordt aan Lorenzo di Bicci, met twee vliegende figuren die het wapenschild van da Uzzano vasthouden.


Palazzo Canigiani

Het palazzo is een van de allereerste voorbeelden in Firenze van de evolutie naar grotere palazzi, waarvan de gevel horizontaal in plaats van verticaal ontwikkeld was (zoals bij het Palazzo Spini-Feroni of bij het Palazzo Davanzati). Een plaquette op de gevel herinnert ons eraan dat Sir John Pope-Hennessy hier woonde en op 31 oktober 1994 stierf .La Torre di San Niccol˛ e la Fontane delle Rampe del Poggi, Oltrarno, Firenze

La Torre di San Niccolò e la Fontane delle Rampe del Poggi, Oltrarno, Firenze [1]

 

Via de'Bardi strekt zich verder uit tot Via di San Niccolò. Na 200m, op het kruispunt, begint een levendig winkelgebied, met gezellige terrasjes en restaurants. Vele ambachtslieden en meubelmakers hebben hier nog steeds werkplaatsen. Via San Miniato leidt naar de Porta San Miniato. Wandel links verder de Via dei Bardi in en volg de straat een hele tijd, tot deze ter hoogte van de Ponte delle Grazie overgaat in de Via di San Niccolò. Links, aan de Piazza del Mozzi staat het mooie Palazzo Torrigiani Del Nero.
Rechts zie je het Palazzo Mozzi met het Museum Bardini dat ook toegang biedt tot de Bardini-tuinen. De Via dei Bardi gaat hier over in de Via di San Niccolò en brengt je helemaal tot aan de San Niccolò toren op de Piazza Giuseppe Poggi. De toren is een overblijfsel van wat ooit de ommuring van Firenze was, waarin de Porta San Niccolò een van de vele poorten was die tijdens de middeleeuwen toegang gaf tot het land buiten de stadsmuren. Er zijn nog drie stadspoorten met naast de Porta San Niccolò in het zuiden de poorten Porta San Giorgio en Porta San Miniato.


Firenze, Giardino Bardini - Vista nord verso il Duomo   Firenze, Giardino Bardini, the grand baroque staircase that was constructed in the 17th century   Firenze - Florence - Giardino Bardini - View East & Down 'Wisteria Lane' I
Firenze, Giardino Bardini - Vista nord verso il Duomo   Firenze, Giardino Bardini, the grand baroque staircase that was constructed in the 17th century   Firenze, Giardino Bardini, flowering wisteria
Forte belvedere, edificio principale 07  

Porta san giorgio, interno 03

  Forte Belvedere, vista su firenze dalle terrazza

Forte Belvedere, Firenze

 

 

Porto San Giorgio

 

 

Forte Belvedere, vista su firenze dalle terrazza

 

Palazzo Mozzi (Museum Bardini)

Palazzo Mozzi is een paleis uit de vroege Renaissance. Het 13e-eeuwse palazzo herbergde de kunstverzameling van de zeer succesvolle antiquair Stefano Bardini. Bardini was de Axel Vervoordt van zijn tijd. Na zijn overlijden kwam een groot deel van zijn eclectische collectie in handen van de stad die er een museum inrichtte, met veel religieuze Florentijnse kunst en artefacten uit oude tijd en de vroege Renaissance. Onder de tentoongestelde werken beelden van Tino di Camaino, schilderijen van Antonio del Pollaiolo, een prachtig geschilderd kruisbeeld toegeschreven aan Bernardo Daddi en de Madonna della Mela, een uit hout gesneden beeld van Donatello.

De toren van San Niccolò, ooit onderdeel van een poort of porta in de voormalige verdedigingsmuren van Firenze, bevindt zich nu, helemaal alleenstaand op het plein Giuseppe Poggi. Achter de San Niccolò toren, aan de oevers van de Arno ligt het enige strand van Firenze, de spiaggia sull’Arno. De toegang tot het strand, Spiaggia sull’Arno, en het befaamde “Terrazza Marasco" ligt tegenover de toren aan de Lungarno Serristori.


La spiaggia sull’Arno en de toren van San Niccolò
La spiaggia sull’Arno en de toren van San Niccolò

Het poortgebouw van de Porta San Niccolò wordt toegeschreven aan Andrea Orcagna en heeft het nog steeds zijn oorspronkelijke toren uit 1327. Het was de enige toren die niet werd afgebroken tijdens het beleg van Firenze in 1529. Hij werd later gerestaureerd en als monument in het midden van het nieuw ontworpen plein geplaatst, door de architect naar wie de Piazza Giuseppe Poggi is vernoemd.
Giuseppe Poggi was de centrale figuur van het Risanamento, de stedelijke herontwikkeling van de stad Firenze tussen 1865 en 1895. Ook het huis aan de Lungarno Serristori, 1/3, is door hem ontworpen. Het biedt nu onderdak aan een klein maar precieus museum, het Casa Museo Rodolfo Siviero.


Casa Museo Rodolfo Siviero


Rodolfo Siviero was minister in de jaren vijftig, maar zijn grootste verdienste, was het opsporen en terugbrengen van kunstwerken die tijdens WO II uit Italië geroofd of verdenen waren.

Na zijn dood in 1983 schonk hij zijn huis met de collectie kunstwerken en zijn bibliotheek aan de regio Toscane, die op de begane grond een klein museum inrichtte. Het huis, op zichzelf niet oninteressant, biedt onderdak aan enkele polychrome houten beelden uit de vijftiende eeuw, enkele middeleeuwse panelen, terracotta, bronzen beelden, reliekhouders en antiek meubilair. Er zijn ook werken van hedendaagse kunstenaars als Ardengo Soffici, Giorgio De Chirico, Pietro Annigoni en Giacomo Manzù.

Le Rampe del Poggi

Giuseppe Poggi ontwierp ook het indrukwekkende watervallencomplex aan de zuidkant van het plein, Le Rampe del Poggi. Dit indrukwekkend historisch monument was bij de jonge Florentijnen relatief onbekend omdat het al tientallen jaren overwoekerd was door een wilde vegetatie en daardoor nauwelijks zichtbaar. Dankzij een investering van 2,5 miljoen euro door de Fondazione CR Firenze, een Florentijnse non-profitorganisatie, werd het watervallencomplex in 2018 in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. In de schaduwrijke diepten van de grotten borrelt weer water op!

 


Fontane delle Rampe del Poggi, Firenze   La torre di San Niccolò, la regina delle torri fiorentine   Via San Niccolòa, veduta dalla Torre di San Niccolò

Fontane delle Rampe del Poggi, Firenze

 

 

La torre di San Niccolò, la regina delle torri fiorentine

 

 

Via San Niccolòa, veduta dalla Torre di San Niccolò

 

 

De route gaat nu langs de trappen heuvelopwaarts naar de Piazzale Michelangelo, waar je zal genieten van het mooiste panorama over de stad, met uitzicht op de Ponte Vecchio, de Duomo Santa Maria del Fiore, het Uffizi, Santa Croce en het Palazzo Vecchio.

Centraal op het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo met een kopie van zijn David en kopieën van vier beelden die voor het graf bestemd waren van Giuliano en Lorenzo de Medici: de Nacht en de Dag, het Morgenlicht en de Avondschemering.


Piazzale Michelangelo al tramonto.jpg

Piazzale Michelangelo al tramonto [2]

 

Van de Piazale Michelangelo wandelen we langs de Viale Galileo verder omhoog naar San Miniato al Monte, één van de mooiste en best bewaarde romaanse kerken van Italië. Een bezoek is zeker de moeite waard.


San Miniato al Monte

De gevel van de San Miniato dateert uit 1090 en is versierd met een geometrisch patroon van groen, zwart en wit marmer, kenmerkend voor de romaanse stijl. In de loop van de 12e eeuw zorgde de machtige gilde van de wolimporteurs, de Arte di Calimala, voor de verdere afwerking van de kerk. Boven het fronton staat trouwens het symbool van de gilde, een adelaar die een baal textiel vasthoudt. Tijdens de 13e eeuw werd onder het fronton het gerestaureerde mozaïek met de afbeeldingen van Christus, de Heilige Maagd en Sint-Minias aan de gevel toegevoegd.
De Calimala zorgden ook voor de versiering van het interieur. In de apsis bevindt zich een mozaïek in Byzantijnse stijl met terug de afbeeldingen van Christus, de Heilige Maagd en Sint-Minias. De vloer van het schip is ingelegd met zeven marmeren mozaïekpanelen die leeuwen, duiven en de tekens van de dierenriem voorstellen. Soortgelijk inlegwerk, vervaardigd door kunstenaars uit Ravenna treft men ook aan op het ongebruikelijk verhoogde marmeren koor en de kansel. De fresco's op de muren dateren uit de 14e en 15e eeuw. De kleurrijke sacristie is versierd met fresco's van Spinello Aretino. In de crypte bevindt zich een altaar uit de 11e eeuw met de relikwieën van de heilige Minias.

 

Vista su san Miniato, dal Forte Belvedere

Vista su san Miniato, dal Forte Belvedere (3)

Dit is een romantische wandeling, dus bezoeken we ook het mooie kerkhof Cimitero delle Porte Sante, dat achter de kerk ligt. Het is een van de mooiste begraafplaatsen van Toscane.

Cimitero delle Porte Sante


Rond 1837 ontstond het idee om bij de San Miniato al Monte een begraafplaats aan te leggen. De aanleg werd toevertrouwd aan de architect Niccolò Matas, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de gevel van de Santa Croce. In 1864 vond er onder leiding van Mariano Falcini een uitbreiding plaats, waarbij het hele terrein van het zestiende-eeuwse fort rondom de basiliek werd gebruikt.
De aanleg van de begraafplaats liep gelijktijdig met de uitbouw van het wegennet in Florence. In dit kader werd ook de Viale dei Colli aangelegd en een monumentale trap, zodat de basiliek nieuwe toegangswegen kreeg.
Er zijn op de begraafplaats veel grafmonumenten in neogotische stijl te zien. Op de begraafplaats liggen vele beroemde personen begraven.Cimitero delle Porte Sante, Firenze Cimitero delle Porte Sante, Firenze Cimitero delle Porte Sante, Firenze Cimitero delle Porte Sante, Firenze Cimitero delle Porte Sante, Firenze

Immaghini cimitero delle Porte Sante, San Miniato al Monte, Firenze [4]

We wandelen terug naar de Ponte Vecchio langs de beroemde trap, de Scalea del Monte alle Croci. Halverwege ligt de ingang naar de mooie rozentuin, de Giardino delle Rose. Bij de Porta San Miniato slaan we linksaf, en volgen de Via di Belvedere. Bij de kruising met de Via San Leonardo slaan we rechtsaf, de Costa San Giorgio.
Liefhebbers van romaanse beeldhouwkunst kunnen linksaf even naar de eenvoudige kerk van San Leonardo in Arcetri wandelen. Deze kerk in romaanse stijl aan de Via di San Leonardo 25, is vooral een bezoek waard voor de preekstoel uit de 13e eeuw. Verder zijn er twee altaarstukken die toegeschreven worden aan Neri di Bicci. Dante en Boccaccio zouden er vanaf de kansel hebben gepredikt.
Als we rechtsaf slaan, brengt de Costa San Giorgio ons terug naar de Ponte Vecchio. Links ligt het imposante fort van de'Medici, Forte Belvedere. We wandelen voorbij de Santa Felicità. De kerk van Santa Felicita (Piazza Santa Felicita 1) is van origine een Romaanse kerk en na San Lorenzo wellicht de oudste kerk van Firenze. Nadat de kerk in 1066 instortte, volgden vele verbouwingen. De sobere voorgevel is van Michelozzo. Bewonder binnen, in de Capponi-kapel, de Kruisafneming van Pontormo.

Carel Peeters noemde Pontormo de lichtgevende misantroop. Lichtgevende kleuren van de even volumineuze als gewichtloze kleren van de personages zijn Pontormo’s handschrift. Op het beroemd schilderij, de Kruisafneming (1527), contrasteren de jurken, de draperieën, sjaals en omslagdoeken, samen met de lichtgevende transparantie van de kleuren, met het dramatische onderwerp.  (...) Een charmant detail is dat Pontormo op de voorgrond een zittende veertienjarige Angelo Bronzino heeft geschilderd, de jongen die zijn succesrijke leerling zal worden [5].

Le Volpi e l'Uva (Piazza dei Rossi, 1) is een geschikte plaats om de wandeling met een glas wijn af te sluiten.

 

Restaurants in San Nicolo (Firenze)


Enoteca Bar Fuori Porta

Via del Monte alle Croci, 10, 50125 Firenze
Website www.fuoriporta.itBeachclub Easy Living | Spiaggia sull'Arno

Het strand is open van half juni tot en met half september.
Zwemmen is niet echt aangeraden, maar er zijn enkele verfrissende douches voorzien op het strand.
Beachclub Easy Living is elke dag geopend van 10.00 tot 01.30 uur

La Pieve Vecchia
Localita Pieve Vecchia 12, 52035, Monterchi, Italië
+39 0575 709053
Website:www.easylivingfirenze.it/spiaggia-sull-arno


Le volpi e l'uva

Piazza dei Rossi1 - Firenze. +39 055 2398132
website Le volpi e l'uva

 

IJs

Er zijn vele goede ijszaken in Firenze. Gelato was een uitvinding van de florentijn Bernardo Buontalenti, een architect, beeldhouwer, schilder, militair ingenieur en decorontwerper die, met zijn lange en productieve loopbaan aan het Florentijnse groothertogelijke hof van de' Medici, een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de tweede helft van de zestiende eeuw was en een sleutelfiguur van het maniërisme.
Het was waarschijnlijk Buontalenti die in 1565 ijs uitvond en het hof van Catharina de' Medici verrukte met zijn nieuwe schepping.

Op deze wandeling liggen enkele mooie gelaterie. Een eerste goed adres is Gelateria La Carraia, vlakbij de Ponte alla Carraia, op de Piazza Nazario Sauro.
Ook Sbrino, Gelateria Contadina aan de Via de'Sarragli tussen piazza Santo Spirito en piazza del Carmine is een aanrader.
Net als Gelateria la Sorbettiera op Piazza Tasso, in het hart van San Frediano.
La Sorbettieraa is meer dan een ijssalon, het is een plaats vol geuren en kleuren en een laboratorium van ideeën, waar je op zicht en in direct contact met de maker van het ijs je keuze kan maken. Elke smaak is het hier waard geproefd te worden. Liefhebbers van chocoladeijs moeten absoluut het catrame-ijs uitproberen, een heel donker chocolade-ijs waarvan de smaak lang nazindert. Net als op het vorige adres is ook de brioche-gelato hier voortreffelijk. Deze combinatie van zelfgemaakt ijs van hoge kwaliteit en een warme brioche is zo lekker is dat zelfs een Fransman ze onweerstaanbaar zou vinden.
Drijvende kracht achter Gelateria la Sorbettiera is Antonio Ciabattoni. Hij leerde het vak in het ijssalon van de familie Brustolon in Koblenz, maar na jaren van intensieve training en vooral veel instinct en veel passie richtte hij in 2007 samen met zijn vrouw Elisa La Sorbettiera op. Sinds 2009 is hij verhuisd naar Piazza Tasso, waar zijn open werkplaats klanten en voorbijgangers een inkijk geeft in zijn kunst en liefde voor ambachtelijk ijs waarin hij klassieke bereidingen combineert met modernere technieken.

Gelateria La Carraia
Piazza Nazario Sauro, 25/r, 50124 Firenze
+39 055 280695

Sbrino Gelatificio Contadino
Via de'Sarragli 32R 50124 Firenze

Gelateria la Sorbettiera
Piazza T. Tasso, 11/r
50124 - Firenze
055 512 0336
info@lasorbettiera.it
lun-sab | 12:30 - 20:00
dom | 11:00 - 20:00

 

 


Firenze, giardini del bobolino, 07   Firenze, Via del Monte alle Croci, Vista verso il Duomo   Florence, Giardino Bardini - View North towards il Duomo I

Firenze, Giardini del Bobolino

 

 

Firenze, Via del Monte alle Croci, Vista verso il Duomo

 

 

Giardino Bardini, view north towards the Duomo

 

 

Scala del Monte alle Croci (Via San Salvatore al Monte)   Giardino delle Rose, Oltrarno, Firenze   Kaffeehaus, veduta da Hotel la Scaletta

Scalinata del Monte alle Croci (Via San Salvatore al Monte)

 

 

 

Giardino delle Rose, Oltrarno, Firenze

 

 

Kaffeehaus, Giardino di Boboli

Galleria fotografica Siena   
Piazzale Michelangelo, Florence's most beautiful terrace, with a view on Oltrarno and San Niccolo (with Santo Spirito, Santa Camine and the Ponte Vecchio   Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]   Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore

Piazzale Michelangelo, Florence's most beautiful terrace, with a view on Oltrarno and San Niccolo (with Santo Spirito, Santa Camine and the Ponte Vecchio)

 

 

  Piazzale Michelangelo [Magnificent View on Ponte Vecchio]   Piazzale Michelangelo, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore
Florence, Italy - panoramio (86)   Piazzale Michelangelo al tramonto, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore, degli Uffizi, di Santa Croce e di Palazzo Vecchio   Piazzale Michelangelo al tramonto, con veduta del Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, del Duomo di Santa Maria del Fiore, degli Uffizi, e di Santa Croce
Piazzale Michelangelo  

Piazzale Michelangelo al tramonto, con veduta del Duomo di Santa Maria del Fiore, degli Uffizi, di Santa Croce e di Palazzo Vecchio

 

  Piazzale Michelangelo al tramonto, con veduta del Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, del Duomo di Santa Maria del Fiore, degli Uffizi, e di Santa Croce

References


Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Marcello Vannucci, Splendidi palazzi di Firenze, Le Lettere, Firenze 1995.

Claudio Paolini, Architetture d'Oltrarno. Da piazza Giuseppe Poggi a piazza Santa Maria Soprarno, Edizioni Polistampa, Firenze 2010.

Henk Th. van Veen, Een Romeinse belvedère in Florence Palazzo del Nero, in Huis en habitus: Over kastelen, buitenplaatsen en notabele levensvormen (Conrad Gietman , Jaap Moes, Daniël Rewijk, Hanneke Ronnes, Jan N. Bremmer, Theo Spek), Uitgeverij Verloren, 2017 | books.google.be

 

Timetables and routes - ATAF | Map

You can view the bus routes at the Florence transit site: www.ataf.net/en/ataf.aspx?idC=2&LN=en-US

 

 

Holiday accomodation in TuscanyVakantiehuis in Toscane | Podere Santa Pia


Colline sotto Podere Santa Pia


Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

 
Follow us on Instagram   Follow us now on Instagram


[1] Foto di Txllxt TxllxT, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Foto di Galex59, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[3] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[4] Foto di Rufus46, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[5] Carel Peeters, Pontormo, de lichtgevende misantroop, Vrij Nederland, 2014 | /www.vn.nl/pontormo-de-lichtgevende-misantroop