Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze (dettaglio del fronte principale) [1]
Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze
«L’architetto deve vedere e saper vedere; deve conoscere come, in quali condizioni e con quali difficoltà umane la sua opera si compie.»[4]
Giovanni Michelucci
Giovanni Michelucci (Pistoia, 2 januari 1891 - Firenze, 31 december 1990) was een Italiaans architect en stedenbouwkundige. Hij was een van de belangrijkste Italiaanse architecten van de 20e eeuw, beroemd door onder meer het ontwerp van het station Santa Maria Novella in Firenze en de kerk Autostrada del Sole. Samen met Bruno Sacchi realiseerde hij in Colle di Val d'Elsa het hoofdkantoor van Monte dei Paschi di Siena (1973-1983), waarbij opnieuw verschillende materialen werden gecombineerd en werd getracht een dialoog met de omgeving tot stand te brengen zonder afstand te doen van een hedendaagse architectonische taal.
Stazione Santa Maria Novella in Firenze
In Italië viel de ontwikkeling van de moderne architectuur samen met grootschalige bouwcampagnes onder het bewind van Mussolini. Bij het ontwikkelen van hun architectuur – in het bijzonder nieuwe stations en postkantoren, maar ook gebouwen voor fascistische politieke organisaties en jeugdbewegingen – zochten architecten als Giuseppe Terragni, Adalberto Libera, Giovanni Michelucci en Luigi Moretti naar een eigentijdse vorm van monumentaliteit die de moderniteit van het land zou uitdrukken[2].
Het uit 1932-35 stammende station Santa Maria Novella in Firenze is een meesterwerk van het Italiaanse modernisme. Het stationsgebouw werd in 1932 ontworpen door een groep architecten die bekend stond onder de naam Gruppo Toscano [8].
Het was het eerste voorbeeld in Italië van een station dat gebouwd was waarbij de nadruk ligt op functionaliteit en strakke vormen. Hoewel het werk niet in de lijn lag van de architectonische tendensen van het fascistische triomfalisme, werd het geprezen door Mussolini zelf, die, het ontwerp van het station bekijkend, de vormen vergeleek met de fascio littorio of fasces. Niettemin verdeelde de verwezenlijking ervan de culturele wereld tussen ontevreden conservatieven zoals Ugo Ojetti en enthousiaste modernisten, zoals de jonge intellectuelen van het café Le Giubbe Rosse op de Piazza della Repubblica, onder wie Elio Vittorini, Alessandro Bonsanti en Romano Bilenchi.
Firenze, uitzicht op Stazione Santa Maria Novella en de basilica di San Lorenzo, vanaf de koepel van de kathedraal Santa Maria del Fiore [7]
Het gebouw is betrekkelijk laag gehouden, terwijl de aan het stationsplein gelegen zijde en de oostzijde zijn uitgevoerd is in pietraforte, dezelfde zandsteen die gebruikt werd in de aangrenzende middeleeuwse kerk van Santa Maria Novella, en in de basilica di San Lorenzo, waardoor een zekere mate van harmonie ontstond. In de avondzon kleurt de gevel in een warme gloed.
Het Santa Maria Novella station van Giovanni Michelucci en zijn jonge medewerkers werd in feite een kritisch knooppunt en een conceptueel keerpunt in de architectuur van het fascisme. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van Italiaans modernisme, maar heeft weinig te maken met het Italiaanse rationalisme, aangezien het meer beïnvloed is door de Weense architectuur van bijvoorbeeld Adolf Loos en Hoffman. Het is de totale originaliteit van het gebouw die het uitzonderlijk maakt.
Het geheel is ook een van de vroegste voorbeelden van een perfecte vervlechting tussen architectuur en design: denk aan de banken en bagagerekken, die een integraal onderdeel zijn van de zuilen, of de elegante externe klok, die ontworpen werd door Nello Baroni.
Giovanni Michelucci (Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze (interieur, de glazen ‘waterval’ vanaf de bilejtverkoop)[1]
Een kleine geschiedenis
In 1931 belastte de minister van Spoorwegen, Costanzo Ciano, de architect Angiolo Mazzoni met de uitwerking van een project voor de opwaardering van het Florentijnse station, dat iets verder van de kerk zou komen te liggen en aan de moderne behoeften van het spoorwegverkeer zou voldoen. Mazzoni's project stuitte echter op veel kritiek, zozeer zelfs dat de stad Firenze in 1932 een prijsvraag moest uitschrijven voor het nieuwe station: de winnaar was een groep architecten, de Gruppo Toscano, gevormd door Pier Niccolò Berardi, Nello Baroni, Italo Gamberini, Sarre Guarnieri, Leonardo Lusanna, onder leiding van Giovanni Michelucci[5] [8]. De overwinning van Michelucci's Toscaanse Groep werd begroet met euforie en werd officieel aangekondigd tijdens de inauguratie van het academisch jaar van de Università di Firenze aan de faculteit van Architectuur. Giovanni Papini, destijds decaan van de faculteit, sprak met enthousiasme van "een totale triomf van de moderne architectuur".
Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), La Stazione Santa Maria Novella, Firenze, Cantiere, 1933-34]
Een halve eeuw later merkte Michelucci scherp op dat "als het station van Firenze alleen maar de overwinning van een nieuwe stijl op het academisme en de fascistische retoriek had vertegenwoordigd, het vandaag een gebouw zou zijn dat even oud en gedateerd is als die polemieken en dat regime waaruit het is voortgekomen". Dit betekent dat het werk integendeel leeft van zijn eigen kracht, zijn eigen dynamis, die intrinsieke poëtische kracht die het bezielt en regenereert. Zozeer zelfs dat Frank LLoyd Wright, tijdens zijn bezoek aan de stad in 1951, het station van Firenze omschreef als "het meest organische werk in het Italiaanse architectonische panorama".
De ingewikkelde geschiedenis rondom zowel de prijsvraag en bouw van het Santa Maria Novella-station in Firenze als het ontwerp van Michelucci met de Gruppo Toscano, laat zien hoe gecompliceerd de motieven achter de promotie van ‘moderne architectuur’ altijd zijn geweest. Het is heel goed mogelijk, dat de architectonische inventiviteit en weelderigheid van het gebouw het resultaat zijn van juist deze complexiteit.[2]
Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze [1]
Op 30 oktober 1935 werd het nieuwe station ingehuldigd in aanwezigheid van de beschermheer van de onderneming, Costanzo Ciano. Op dezelfde dag werd ook de Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze ingewijd.
De volgende dag, 31 oktober 1935, woonde Michelucci in het gezelschap van niemand minder dan Mussolini de openingsplechtigheid bij van de Città Universitaria, waaraan hij een aanzienlijke bijdrage had geleverd. Zoals Francesco Dal Co eens opmerkte is Michelucci waarschijnlijk de enige twintigste-eeuwse architect van wie ooit binnen twee dagen twee fundamentele architectuurprojecten van nationale betekenis werden ingehuldigd [2][6].
Suggestieve beelden van het Stazione Santa Maria Novella. Het grote overdekte atrium van de hoofdgalerij is bekleed met glas en staal; de kaartjeszaal is zeer elegant en bekleed met edele materialen
[9]
Langs de kant van de Via Valfonda, werd op 30 oktober 1935, samen met het station, het Palazzina Reale ingehuldigd, in aanwezigheid van Victor Emmanuel III en minister Costanzo Ciano. Het gebouw was bestemd voor de koning en het hof op doorreis in Firenze. Het Palazzina Reale was vanaf het begin onderdeel van het wedstrijdproject, maar kreeg zijn uiteindelijke vorm pas in maart 1934. Het paviljoen wordt gewoonlijk alleen aan Michelucci toegeschreven.
Nadat het paviljoen jarenlang leegstond en langzaam in verval was geraakt, werd het gerestaureerd en in 2015 opnieuw geopend. Het is nu de Casa dell'Architettura di Firenze, en is ook de zetel van de Ordine Architetti della Provincia di Firenzee en de Fondazione Architetti di Firenze.
La Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella, Firenze
Firenze, Palazzina Reale di Santa Maria Novella, atrio
La Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella (Il salone delle cerimonie, vista verso il podio)
La fontana della Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella, Firenze
Italo Griselli, L'Arno e la sua Valle, gruppo marmoreo per per la Palazzina Reale di Giovanni Michelucci, 1935
La Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella, Firenze
La cinematografia è l'arma più forte
La nuova stazione ferroviaria di Santa Maria Novella. Giornale Luce B0779 del 06/11/1935
La nuova stazione ferroviaria di Santa Maria Novella was een van de vele documentaires die tussen eind jaren '20 en begin jaren '40 in Italiaanse steden werden opgenomen en als propagandamateriaal werden ingezet. In 1937 werd in Rome Cinecittà ingehuldigd. Mussolini's uitspraak dat "cinema het sterkste wapen van het regime was, werd op de openingsdag op de muur van de LUCE studio aangebracht: La cinematografia è l'arma più forteElk jaar werden honderden LUCE documentaires gedraaid, over onderwerpen variërend van de juiste opvoeding van kinderen tot de koloniale expansie in Oost-Afrika. Het Toscaanse platteland en de Toscaanse steden waren zeer geschikt om de Italiaanse identiteit, de italianità te definiëren[2], moderne architectuur zoals spoorwegstations en luchthavens moesten de technische, industriële en maatschappelijke ontwikkelingen symboliseren die Mussolini voor ogen stonden. Ieder nieuw station moest op de toekomst anticiperen en niet achteromkijken. Het nieuwe station in Firenze stond symbool voor de technische en architectonische moderniteit van het nieuwe Italiaanse spoorwegsysteem – en dus van het land als geheel.[2]
Istituto Luce Cinecittà: tutte le immagini e i fotogrammi più belli di come eravamo, rivissuti attraverso i film, i documentari e i video che hanno fatto la storia del nostro Paese
Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it
Sito web della Fondazione Giovanni Michelucci costituita nel 1982 con lo scopo di svolgere attività di ricerca nei campi dell'urbanistica, dell'architettura moderna e dell'habitat sociale.
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole [ 1960-64]
Gino Barsotti (1900 – 1985), Chiesa di San Giovanni Battista 'dell’Autostrada', Campi Bisenzio, 1964, arch. G. Michelucci
Giovanni Michelucci, Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno
Giovanni Michelucci, Sacrario dei Caduti di Kindu (1961-62)
Giovanni Michelucci, La chiesa di Longarone (1976)
Giovanni Michelucci, La Limonaia di Villa Strozzi, il moderno teatro situato sul tetto (1973 -1998)
Traveling in Tuscany| Holiday homes in Colle di Val d'Elsa and southern Tuscany | Podere Santa Pia
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, characterised by all the elements of the Tuscan landscape:
vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks.
Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it
Sito web della Fondazione Giovanni Michelucci costituita nel 1982 con lo scopo di svolgere attività di ricerca nei campi dell'urbanistica, dell'architettura moderna e dell'habitat sociale.
Il progetto "Michelucci e le sue architetture. L'archivio fotografico web", realizzato con il contributo di Regione Toscana nell'ambito del bando Toscanaincontemporanea2020, è l'esito di una prima fase esplorativa e di digitalizzazione della più ampia serie archivistica delle Fotografie.