Piazza del Campo


Palazzo Pubblico

Sala del Mappamondo

Maestà 

Guidoriccio da Fogliano

Sala dei Nove, Allegoria del Buon Governo

The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

De crypte

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Pinacoteca Nazionale


Basilica dei Servi


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

Provincie Sien

Montalcino

Il Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra di Montalcino

Abbazia di Sant' Antimo, Montalcino


Crete Senesi

        
 Abdij van Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande

Het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival

 




Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria


Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo


Sagrestia Nuova


Santo Spirito


Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce


Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Urban Trekking in Firenze


From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

 

 

Arezzo

Piero della Francesca 

Museo della Madonna del Parto in Monterchi

Le Storie della Vera Croce di Piero della Francesca

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima (tondo con il profeta Isaja), 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze



Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima (tondo
con il profeta Geremia, con cartiglio, 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze [1]


 
Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione, 1333, medaillon met de profeet Jesaja (tondo con il profeta Isaja)


   
   

Simone Martini was een Italiaanse schilder uit Siena aan het begin van de 14e eeuw. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Siënese schilderkunst. De Annunciatie uit 1333 is eenvan zijn belangrijkste werken. Het altaarstuk werd oorspronkelijk geschilderd voor een zijaltaar in de kathedraal van Siena naast de Maestà van Duccio die op het hoofdaltaar geplaatst was. Martini schilderde dit altaarstuk met zijn zwager Lippo Memmi in 1333. Het altaarstuk was bestemd voor een altaar in de kathedraal van Siena. In 1799 werd het werk liet overgebracht naar de Galleria degli Uffizi in Firenze waar het nog steeds bewaard wordt. Het schilderij geldt als een van de grootste meesterwerken van de 14e-eeuwse schilderkunst in Europa.
De annunciatie is een uitbeelding van het verhaal volgens Lucas 1:26-35, waarin de aartsengel Gabriël Maria bezoekt om haar te melden dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn zoon te worden.
De twee figuren worden gescheiden door de vaas met hoge lelies, een symbolische verwijzing naar de zuiverheid en kuisheid van Maria.
Bovenaan in de omlijsting, in de cuspidi, zijn vier kleine medaillons met afbeeldingen geschilderd van de profeten Jeremia, Ezechiël, Jesaja en Daniël. Boven Maria is de profeet Jesaja afgebeeld. Hij houdt een boekrol vast met de tekst

“ECCE VIRGO CONCIPIE[T] ET PARIET FILIVM ET VOC[ABITVR NOMEN EIVS EMMANVEL]” 

«[Propter hoc dabit Dominus ipse vobis signum]: ecce virgo concipiet, et pariet filium, et voc  abitur nomen ejus Emmanuel ]”
(Perciò il Signore stesso vi darà un segno:) Ecco, la vergine è incinta, darà alla luce un figlio, che chiamerà Emmanuele [cioè: Dio-con-noi].

'(Daarom zal de Heer zelf ulieden een teeken geven:) Zie, de Maagd zal ontvangen en eenen Zoon baren, en zijn naam zal genoemd worden Emmanuel'.[5]

[Isaja 7:14.]

 

Jesaja was een profeet uit de Hebreeuwse Bijbel. Jesaja trad tussen 750 en 700 v.o.t. op als profeet aan het hof van de koningen van het Koninkrijk Juda en wordt gerekend tot de grote profeten. De naam Jesaja betekent Jhwh heeft gered.
De afbeelding van Jesaja, meestal met een boekrol, soms met een zaag, duidend op zijn vermeende martelaarschap, heeft in de christelijke iconografie geen uitzonderlijk grote plaats gehad. Hij komt vanwege de interpretatie van zijn voorspellingen van de geboorte van het Kind vooral voor in mariale context .
De profetieën van Jesaja over de geboorte van de Messias (9,1-6; 7,14-16 en vooral 11,1-16: de twijg van Jesse) hebben de aanzet gegeven tot het ontstaan van een zeer bijzonder iconografisch schema, dat van de ‘boom van Jesse’.  In de 11e eeuw beeldde men dit gegeven, dat elke auteur kende, simpel uit: boven een twijg (virga = virgo Maria) zweeft de Geest van Jahwe (Jes. 11,2) als een duif  [6].
 



Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima (tondi dai quali si affacciano i profeti Isaia e Daniele, con cartigli che alludono al mistero dell’Incarnazione), 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze

Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima (tondi dai quali si affacciano i profeti Isaia e Daniele, con cartigli che alludono al mistero dell’Incarnazione), 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze

De tekst in het medaillon van Daniël:

: “ASPICIEBAM … ET ECCE CV[M] NVB[IBVS] CELI Q[VAS]I FILI[VS] HO[MIN]I VENIEBAT” 
Aspiciebam [ergo in visione noctis], et ecce cum nubibus caeli quasi filius hominis veniebat, et usque ad antiquum dierum pervenit et in conspectu ejus obtulerunt eum
Guardavo, durante le visioni notturne, e lo videro venire, con le nubi del cielo, come un Figlio dell'uomo; raggiunse il Vecchio e lo condussero davanti a lui).

Ik zag dan in het gezicht bij nacht, en zie, met de wolken des hemels kwam als een menschenzoon, en hij kwam tot bij den oude van dagen, en voor diens aangezicht bracht men hem.[5]

[Daniël, 7, 13.]

 


De Annunciazione tra i santi Ansano e Massima, gesigneerd en gedateerd 1333, werd gemaakt voor het altaar van Sant'Ansano in de Duomo van Siena[4]. Op het centrale paneel verschijnt de aartsengel Gabriël aan de Maagd om de geboorte van Jezus aan te kondigen en begroet Maria met de in reliëf gegraveerde woorden op de gouden achtergrond, Ave gratia plena Dominus tecum, of Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met u.

De scène speelt zich af op een vloer die kleurrijk geaderd marmer nabootst. De twee figuren worden gescheiden door de vaas met hoge lelies, een symbolische verwijzing naar de zuiverheid en kuisheid van Maria [3] .
De aartsengel Gabriël houdt in zijn linkerhand een olijftak omhoog, symbool van vrede. De lelie verwijst naar de reinheid van Maria, maar heeft hier ook een politieke betekenis. De lelie is ook het symbool van Firenze. In Siena, dat rivaliseerde met Firenze werd een olijftak gebruikt.

Bovenaan, in het midden van het tafereel, is de Heilige Geest afgebeeld in de vorm van een duif, omringd door serafijnen.

 

   
   
Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima, 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze

Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima, 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze [1]

 

         
 
   

Kunstcritici zijn nu eerder geneigd om veel van het ontwerp en de uitvoering van dit zeer verfijnde schilderij, toe te schrijven aan Simone Martini.[2] Een hypothese is dat Martini het centrale paneel met de Annunciatie schilderde, terwijl Memmi verantwoordelijk was voor de tondo's met profeten in het bovenste gedeelte[3] en voor de heiligen Sant'Asano en Santa Massima in de zijpanelen.

 

Traveling in Tuscany | Simone Martini | The Annunciation

[1] Source: Traveling in Tuscany Copyright © All rights reserved.
[2] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte:The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202.
[3] Federico Giannini, Ilaria Baratta, L'Annunciazione di Simone Martini, un vertice della scuola senese | www.finestresullarte.info
[4] Het retabel werd gemaakt voor de kapel van Sant'Ansano in de kathedraal van Siena. Het schilderij werd overgebracht naar de kerk van Sant'Ansano in Castelvecchio, waar het zich volgens een inventaris uit 1741 vlakbij de toegangsdeur bevindt. Een ander belangrijk document vermeldt dat het complex op 1 januari 1799 werd verplaatst van Siena naar de Uffizi Galerij op besluit van Ferdinand III van Lotharingen, Groothertog van Toscane.
[5] Bron: Dbnl: De heilige boeken van het oude verbond. Deel 6. De profetie van Isaias. De profetie van Jeremias. De profetie van Ezechiël. De profetie van Daniël.
[6] Op elke ikoon van Jezus' geboorte heeft Jesaja als de profeet van de komst van de Messias zijn vaste plaats.UItgbreide informatie over de profeet Jesaja | Van Abraham tot Zacharia. Thema's uit het Oude Testament in religie, beeldende kunst, literatuur, muziek en theater (1993)–Louis Goosen