Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

E N G

Siena, Palazzo Pubblico, uitzicht vanaf het balkon van de Archivio di Stato di Siena, in Palazzo Piccolomini (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena | Palazzo Piccolomini, de verzameling tavolette di Biccherna in het Archivio di Stato di Siena

   
       
   

Het Palazzo Piccolomini (1469), ontworpen door Bernardo Rossellino in de Florentijnse Renaissance-stijl, herbergt het Archivio di Stato di Siena (via Banchi di Sotto, 52). Het stadsarchief bevat een opvallende verzameling artistieke en literaire documenten, waaronder de zogenaamde Tavolette di Biccherna, de beschilderde houten 'omslagen' van de registers van de Staat of van administratieve balansen van de stad Siena.


Archivio di Stato di Siena

De staatsarchieven van Siena bewaren enkele belangrijke documenten, het testament van Boccaccio en het contract van Jacopo della Quercia voor de Fonte Gaia zijn wellicht de meest opvallende.

Maar het hoogtepunt van een bezoek aan het archief is een opmerkelijke verzameling beschilderde houten panelen, gemaakt in opdracht van La Biccherna voor de financiële registers van de stad.


De Biccherna

De Biccherna, die actief was van de 12e eeuw tot in 1786, was een van de voornaamste financiële administraties van de Republiek Siena. De Biccherna controleerde de inkomsten en uitgaven van de stad.

De naam biccherna wordt ook gebruikt om de kleine geschilderde paneeltjes te benoemen die gebruikt werden als voorplat voor de boeken en dossiers van de administratie. Deze Tavolette di Biccherna, geschilderd van de 13e tot de 18e eeuw, verbeelden religieuze scènes en belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Siena.

De stijl en de onderwerpen van de biccherne volgden en illustreerden de expansie van Siena. De oudste nog bestaande biccherna (1258, tweede jaarhelft) toont het portret van de thesaurier of camerlengo Ugo, een monnik uit de nabijgelegen en machtige abdij van San Galgano, die de rekeningenboeken op zijn bureau bestudeert.(2)

Kunstenaars als Duccio, Simone Martini en de gebroeders Ambrogio en Pietro Lorenzetti vonden een kenmerkende Sienese kunststijl uit, een hoogontwikkelde gotiek die een uitstekende artistieke achtergrond was om het hoofd te bieden aan de opkomende Florentijnse Renaissance. In de tentoonstelling in het Archivio di Stato di Siena zijn biccherne schilderijen te zien van Ambrogio Lorenzetti, Paolo di Giovanni Fei, Giovanni di Paolo, Sano di Pietro, Francesco di Giorgio, Francesco Vanni, Ventura Salimbeni, Francesco Rustici.

In het museum biedt een smal balkon een prachtig uitzicht op de Piazza di Campo.

 

Galleria fotografica Siena

Siena, het Palazzo Piccolomini   
Palazzo Piccolomini, Siena, ferri con crescenti (Banchi di Sotto, Siena   825SienaViaBanchiSotto   Palazzo piccolomini, siena, 02 stemma piccolomini
Palazzo Piccolomini, Siena, ferri con crescenti (Banchi di Sotto, Siena)[1]   Siena - Via Banchi di Sotto  

Palazzo Piccolomini, Siena, stemma Piccolomini (Banchi di Sotto, Siena)[1]

 

     
La Biccherna

   
De biccherne, bieden een fascinerend beeld van het dagelijks leven van een Italiaanse stadstaat en een zich ontwikkelende republiek aan het begin van het moderne economische denken. Deze opmerkelijke kunstwerken ontlenen hun naam, biccherne, aan het overheidsinstituut dat hen oorspronkelijk de opdracht gaf, La Biccherna.
Gewoonlijk werd de functie van thesaurier (of hoofdambtenaar van de Biccherna) waargenomen door een monnik, waarschijnlijk omdat zijn integriteit boven alle verdenking verheven was in een tijd waarin voortdurend nieuwe bondgenootschappen werden gesloten.(2)

De camerlengo deelde zijn functie met vier edelen of provveditori. Als inspecteurs hadden zij niet alleen de opdracht toezicht te houden op de financiële aangelegenheden van de stad, maar ook voor bijkomende middelen te zorgen indien dat nodig bleek. Merkwaardig genoeg was het mandaat van die monniken traditioneel beperkt tot een periode van zes maanden.(2) 
Hoewel biccherne nog regelmatig tot in de 17e eeuw in gebruikt waren, wordt Siena's verlies aan onafhankelijke macht weerspiegeld in de afnemende relevantie en kwaliteit van deze latere panelen.


Archivio di Stato | Palazzo Piccolomini
Via Banchi di Sotto 52 (btw. Via Banchi di Sotto and Via del Porrione at Via Rinaldini). Head down the corridor off the left of the courtyard, and take the elevator to the fourth floor.
Archivio di Stato di Siena | www.archiviostato.si.it
Free admission. Mon–Sat 9am–1pm. Archives open Mon–Fri, 4 hourly viewings:
9:30, 10:30, and 11:30am, and 12:30pm. Bus: A (pink), B, N, 22, 25, 26, or 27.

Art in Tuscany | Sienese Biccherna Covers | Biccherne Senesi

 

 
Anoniem - Het kantoor van de belastingsdienst (biccherna) van Siena
Anoniem - Het kantoor van de belastingsdienst (biccherna) van Siena

177j126a1Giovanni di Paolo Annonciation   Francesco di Giorgio, Pope Pius II Names Cardinal His Nephew   Dietisalvi di speme, Tavoletta di biccherna del camarlengo Ildebrandino Pagliaresi, 1264
Giovanni di Paolo, Annunciazione, Pinacoteca Vaticano, Rom  

Francesco di Giorgio Martini (1439–1501), Pio II impone il cappello cardinalizio al nipote Francesco Piccolomini Todeschini

 

  Dietisalvi di speme, Tavoletta di biccherna del camarlengo Ildebrandino Pagliaresi
  Neroccio di Bartolomeo de’Landi (attribuito), La Vergine raccomanda la città di Siena a Gesù, tempera su tavola, (1480)   Siena biedt de sleutels van de stad aan de Madonna delle Grazie. Siena, Archivio di Stato, Museo delle Tavolette di Biccherne

Il Caleffo dell'Assunta" di Niccolò di Ser Sozzo, capolavoro della miniatura gotica, Archivio di Stato di Siena

 

 

Neroccio di Bartolomeo de’Landi (attribuito), La Vergine raccomanda la città di Siena a Gesù, tempera su tavola, (1480) 

 

   
La vittoria di Camollia del 1527, gennaio-dicembre di Cini Giovanni di Lorenzo   I senesi demoliscono la fortezza degli spagnoli 1552   Dietisalvi di Speme, Camarlengo Ranieri Pagliare
Tavoletta di Biccherna, La Vittoria di Camollia, commissionata da Niccolò Amerighi 1526  

Tavoletta di Biccherna - I senesi demoliscono la fortezza degli spagnoli - In basso a destra lo stemma "Amerighi" - 1552

 

  Dietisalvi di Speme, Camarlengo Ranieri Pagliare

 

 

   

Francesco di Giorgio Martini, Madonna del Terremoto, 1467, Archivo di Stato, Siena

Francesco di Giorgio Martini, Madonna del Terremoto, 1467, Archivo di Stato, Siena[1] Foto Traveling in Tuscany @ All rights reserved
[2] Koninklijke Bibliotheek Albert 1, Brussel | Schilderkunst en geldwezen te Siena (13de-16de eeuw).

Art in Tuscany | Sienese Biccherna Covers | Biccherne Senesi | NL

Museo delle Biccherne | Percorsi tra le tavolette dipinte dell'Archivio di Stato di Siena

De beschilderde omslagen van de staatsboekjes of administratieve balansen | La collezione completa

LE BICCHERNE DI SIENA Arte e finanza all’alba dell’economia moderna (SIENA’S BICCHERNA COVERS Art and finance at the dawn of the modern economy, edited by ALESSANDRO TOMEI, Rome, Retablo, 2002 (vol. I: 301 + 1 pp.; vol. II: 243 + 1 pp.).

Schilderkunst en geldwezen te Siena (13de-16de eeuw). Tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek van België.