Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

The Siena Duomo

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The criptSorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Olivetokreuzgang.jpg

N L           E N G          I T

Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande.
Op de voorgrond zien we de vijfde scene, Come lo dimonio rompe la campanella [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Abdij van Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande

   
   

De abdij van Monte Oliveto Maggiore in Toscane, het klooster van de Olivetanen, ligt in een prachtig dal tussen de geërodeerde krijtheuvels van de Crete Senesi.
De mooie asymmetrische toegangspoort, een middeleeuwdse barbacane van rode baksteen, vormt een waardige toegang tot de abdij. Langs een met cipressen omzoomd pad bereik je de lager gelegen abdij. Via een deur rechts van de ingang van de kerk bereik je il Chiostro Grande.

Il Chiostro Grande en de fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma

De grote kloostergang in de abdij Monte Oliveto Maggiore, Asciano

Il Sodoma, Ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, met centraal de vijfde scene waarin Romanus Benedictus voedsel brengt (0)

 

In de Chiostro Grande, de eerste kloosteromgang na de ingang, zijn de muren volledig beschilderd met fresco's van Luca Signorelli en Antonio Bazzi (Il Sodoma). De fresco's verbeelden het leven van San Benedetto. Het is een van de belangrijkste getuigenissen van de Italiaanse schilderkunst van de renaissance.

Er zijn acht fresco's van Luca Signorelli die hij schilderde in 1497-98. De resterende fresco's zijn van Il Sodoma en werden geschilderd vanaf 1505.
Eén fresco (Come Benedetto riceve li due giovanetti romani Mauro e Placido, op de zuidelijke muur) werd opnieuw geschilderd door Bartolomeo Neroni (ook bekend onder de bijnaam de il Riccio), de schoonzoon van Sodoma en een van zijn belangrijkste leerlingen.


Il Chiostro Grande   Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande  

Il Chiostro Grande

 

 

Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

 

   

De zesendertig scènes vormen een van de meest complete beschrijvingen van het leven van Sint-Benedictus. De scene's zijn gebaseerd op het verslag van San Gregorio Magno in zijn Libro II dei Dialoghi. [2]
De vroegmiddeleeuwse paus Gregorius de Grote (540-604) geeft ons alle informatie over Sint-Benedictus. Zijn doel de gedemoraliseerde gelovigen opnieuw hoop te geven door aan te tonen dat de heiligen nog steeds leefden, ondanks van de dramatische gebeurtenissen in de samenleving van die tijd.
De invloed van Pinturicchio is voelbaar in de Storie di S. Benedetto van Sodoma. Denk dan vooral aan de fresco's in de Piccolomini bibliotheek in de Duomo van Siena die Il Sodoma moet gekend hebben.

Twee van Signorelli's fresco's zijn ernstig beschadigd na de sluiting van het klooster onder Napoleon.

Elk fresco toont een gebeurtenis uit het leven van Sint Benedictus en heeft een titel die onder het fresco is geschilderd. Signorelli begon met gebeurtenissen uit het volwassen leven van Sint Benedictus. Sodoma voltooide de reeks door eerdere en latere gebeurtenissen toe te voegen. De fresco's zijn in chronologische volgorde.
Veel elementen uit de vaak diepzinnige anekdotes van Gregorius de Grote waren de grondslag voor een uitgebreide Benedictus-iconografie.


Een meesterwerk van de jonge Sodoma

De meerderheid van de fresco's is met grote spontaniteit en inventiviteit geschilderd. In de derde scene schildert Il Sodoma een zelfportret, in scene 32 schildert hij collega fra Giovanni da Verona, de kunstenaar die de prachtige intarsia koorbanken realiseerde in de kloosterkapel.
Een zekere vertrouwdheid met het leven van Benedictus maakt de lezing van de fresco's toegankelijker. Een galerij van nauwkeurig gekarakteriseerde scenes en portretten trekt aan de bezoeker voorbij, met een rijkdom aan briljant uitgevoerde details. Enzo Carli noemde de fresco's niet ten onrechte een meesterwerk van de jonge Sodoma.(3)


   
   

Mappa Abbazia di Monte Oliveto Maggiore OpenStreetMap | Ingrandire mappa


 
   

De cyclus werd uitgevoerd in opdracht van de abt van de Olivetanen, Domenico Airoldi. Luca Signorelli werkte met zijn atelier in het klooster van 1497 tot 1498. Dan liet hij Monte Oliveto Maggiore achter voor een prestigieuze commissie in Orvieto, waar hij van de kapel van San Brizio in de kathedraal van Orvieto zou beschilderen. Hij verliet Monte Oliveto Maggiore na de voltooiing van acht frecsco's. De cyclus werd vanaf 1505 voltooid door Il Sodoma. Domenico Airoldi was in de tussentijd tot overste van het klooster herkozen.

Een recente restauratie van de Opificio delle Pietre Dure heeft het geoxideerde loodwit hersteld. De donkere schaduw van de fresco's was te wijten aan de slechte staat van de schildering met dit pigment, en was niet de bedoeling van Signorelli en Il Sodoma. De scenes zijn nu serener en minder dramatisch dan voor de restauratie.

 

De cyclus begint bij de noordoostelijke hoek van de kloostergang, met de lunetten die door Sodoma zijn beschilderd, en gaat verder met de klok mee. Met uitzondering van de scène Hoe Sint Benedictus de regel geeft aan de Olivetaanse monniken, geschilderd op de verbindingsmuur tussen het klooster en de zij-ingang van de kerk, vertellen de eerste 19 scènes aan de oost- en zuidkantvan de kloostergang hoe Sint Benedictus, geboren in Norcia rond 480, het huis van zijn vader en later de Romeinse Studio verliet om zich terug te trekken in Subiaco. Hier zou hij, na een periode van eenzaamheid in de Sacro Speco, overschakelen op een cenobitische vorm, twaalf kloostergemeenschappen stichten en een schijnbaar willekeurige reeks wonderen verrichten (Dialogen II, proloog en hoofdstukken 1-8).
De eerste scène op de westelijke muur, Hoe Sint Benedictus Maurus naar Frankrijk stuurt en Placidus naar Sicilië, onderbreekt de verhalende volgorde van het Leven: het fresco is van Bartolomeo Neroni bekend als Riccio (ca. 1500-1571 ), de schoonzoon van Sodoma, en werd pas in 1534 gerealiseerd, om het dichten van een reeds bestaande deur te verbergen. Onmiddellijk daarna, verder naar rechts, bevinden zich de negen door Signorelli geschilderde scènes, waarvan de laatste zeer onvolledig is door creëren van een deuropening (de huidige ingang van het klooster) en is daardoor moeilijk leesbaar. De scene vertelt hoe de heilige Benedictus, door de boosaardigheid van de priester Fiorenzo, gedwongen wordtom Subiaco te verlaten, hij de nieuwe gemeenschap van Montecassino sticht en een reeks wonderen van operatieve en cognitieve aard verricht (Dialogen, II, hoofdstukken 8-16). De overige zeven scènes (de laatste op de westelijke muur, na de deur, en die aan de noordzijde) zijn weer van Sodoma en vertellen de laatste gebeurtenissen uit het leven van de heilige, die in 547 stierf (Dialogen, II, hoofdstukken 17-31).

 

Lato est | De fresco's van Il Sodoma op de oostelijke muur

 

   
1 - Benedictus verlaat het ouderlijk huis om in Rome te gaan studeren. Op de achtergrond wordt een landschap bij zonsopgang vastgelegd. Aan de rechterkant, met uitzicht op de meanderende brede rivier, staan de muren van Norcia, de geboorteplaats van Benedictus.
De scene toont een welstellende familie: we zien de tweelingzus van Benedictus, Scholastica, ook een toekomstige heilige, hun ouders, een derde vrouw en een klein meisje.
Haar hondje kauwt aan de zoom van haar mantel.
Rechts van het fresco, in het tweede tafereel zien we naast de zuil een landschap van Rome, met de Tiber en de Engelenburcht.
 


Il Sodoma, Come Benedetto lascia la casa paterna e recasi a studio a Roma

 

 

   

Come Benedetto lascia la casa paterna e recasi a studio a Roma

 

2 - Hoe Benedictus de school van Rome verlaat

In deze scene waarin Benedictus de school verlaat in Rome, schildert Il  Sodoma links een Romeins landschap, waarin we een meanderende rivier (de Tiber) en de Engelenburcht herkennen. Rechts onder probeert Benedictus ongemerkt de school te verlaten.

 
Il Sodoma, Storie di san BBenedetto, Come Benedetto abbandona la scuola di Roma
 

 

   

Il Sodoma, Storie di san BBenedetto, Come Benedetto abbandona la scuola di Roma

 

3 · Come Benedetto risalda lo capistero o vaglio del grano che s’era rotto (St. Benedictus herstelt op wondrbaarlijke wijze de graanzeef of capisterio die zijn verzorgster Cyrilla had laten vallen).

In de groep mensen beeldt de schilder zijn familie af en schilderde zichzelf in een rijkelijk versierd ridderkleed. Op zijn hoofd draagt hij een grote grijze baret, zijn haar valt breeduit over zijn schouders. Hij heeft een lichte glimlach op zijn lippen, en kijkt de toeschouwer in de ogen. Zijn gehandschoende linkerhand houdt een lange degen vast, waarvan de punt op de grond rust.
Door dit zelfportret zo prominente op te nemen in de scène en de cruciale gebeurtenis van het toneel de rug toe te keren in zijn gretigheid om oogcontact te maken met de kijker, bevestigt Sodoma misschien het oordeel van Vasari die hem beschreef als een onmogelijke zonderling.

 
Come Benedetto risalda lo capistero o vaglio del grano che s’era rotto
 

 

   

Come Benedetto risalda lo capistero o vaglio del grano che s’era rotto

 

4 - Come Romano Monaco dà lo abito eremitico a Benedetto (hoe de monnik Romanus Benedictus kleedt als een kluizenaar)

Op de achtergrond de stad Subiaco. De pilasters zijn rijkelijk versierd met grotesken en vreemde figuren.
Het oppervlak van de muur is niet egaal, de muur links is rond, en de manier waarop Il Sodoma het perspectief hanteert en door middel van trompe-l'oeil de blok van de toeschouwer manipuleert toont zijn meesterschap. Het tafereel doet bedrieglijk realistisch aan. We zien Benidictus links de heuvels van de stad Subiaco afdalen. In een tweede scene, centraal in het fresco, krij-gt Benedictus van de oude monnik Romanus zijn ieuwe kledij aangereikt.

In zijn jeugd schilderden Giovanni Antonio Bazzi de fresco's Storie della Vergine en Crocifissione in de kerk van San Francesco in Subiaco, in de buurt van Rome, waar Benedictus zijn eerste abdij stichtte.

 
Il Sodoma, Storie di San Benedetto, Come Romano Monaco dą lo abito eremitico a Benedetto
 

 

   

Come Romano Monaco dà lo abito eremitico a Benedetto

 

5 - Come lo dimonio rompe la campanella (hoe een demon de klok breekt).
Scène 5 van de cyclus over het leven van Sint-Benedictus beeldt de duivel af die het kleine belletje vernietigt waarmee de monnik Romanus gebeden en maaltijden aankondigt aan Benedictus die in een grot bij Subiaco woont.
Sint-Benedictus bidt voor een grot terwijl een De monnik Romanus een pot met voedsel laat zakken. Een duivel vernietigd met een steen de bel die San Benedetto moet waarschuwen.

Het landschap is erg mooi.

 
Il Sodoma, Storie di San Benedetto, Come uno prete ispirato da Dio porta da mangiare a Benedetto nel giorno di Pasqua
 

 

   

Il Sodoma, Storie di San Benedetto, Come lo dimonio rompe la campanella

 

6 - Come un Prete ispirato da Dio porta da mangiare a Benedetto nel giorno di Pasqua (Hoe een door God geïnspireerde priester op Paasdag voedsel bracht aan Benedictus).

Christus verschijnt aan een priester en beveelt hem om een deel van het eten naar St. Benedictus te brengen. Links de epiloog van de geschiedenis met de heilige aan een stenen tafel.
 
Il Sodoma, Come un Prete ispirato da Dio porta da mangiare a Benedetto nel giorno di Pasqua
 

 

   

Come un Prete ispirato da Dio porta da mangiare a Benedetto nel giorno di Pasqua

 

7 - Come Benedetto ammaestra nella Santa Dottrina li contadini che lo visitavano.

Scène 7 van de cyclus over het leven van Sint-Benedictus toont Benedictus die de boeren van de omgeving die zijn grot bezoeken, instrueert in de voorschriften van het christendom.

Verschillende scènes van de cyclus gaan over de bekering en instructie van degenen met wie de monniken in contact komen (bijvoorbeeld Scene 7).

 

 

 


Storie di San Benedetto, Il Sodoma - Come Benedetto ammaestra nella santa dottrina i contadini che lo visitavano

Come Benedetto ammaestra nella santa dottrina i contadini che lo visitavano

 

 

   

 

8 - Come Benedetto tentato d’impurità supera la tentazione (Hoe Benedictus verleid wordt door onzuiverheid, maar aan die verleiding weerstaat)

Deze scene over het leven van Sint-Benedictus toont hoe Benedictus verleid wordt door onzuiverheid, maar aan die verleiding weerstaat.
De heilige ontsnapt aan verleidingen door zich naakt in de wildernis te werpen. In de lucht zien we de strijd tussen de goede engel en de geest van het kwaad. Het omringende landschap is opvallend mooi en met oof-g voor detail geschilderd.

 
Storie di s. benedetto, 08 sodoma - Come Benedetto tentato d'impuritą supera la tentazione 01
 

 

   

Il Sodoma, le storie di San Benedetto. Come Benedetto tentato d’impurità supera la tentazione

 

9 - Come Benedetto ai prieghi di alcuni eremiti consente a essere loro Abate.

In deze scene ontvangt Benedictus een delegatie monniken die hun overste hebben verloren en hem komen vragen om hun abt te worden.
Bij Benedictus onstaat voor het eerst het idee van een gemeenschapsleven, anders dan zijn leven als kluizenaar.

 

 
Storie di s. benedetto, 09 sodoma - Come Benedetto ai prieghi di alcuni eremiti consente di essere loro capo 01
 

 

   

Come Benedetto ai prieghi di alcuni eremiti consente a essere loro Abate

 

10 - Come Benedetto spezza col segno della croce uno bicchiere di vino avvelenato.
Dezelfde monniken uit de vorige scene, betreuren hu keuze voor Benedictus als abt. Moe van de strenge discipline opgelegd door Benedictus, proberen ze hem te elimineren. Op de achtergrond en achter de schouders van Sint-Benedictus zien we de monniken tijdens de voorbereiding van het drankje.
 
Il Sodoma, Come Benedetto spezza col segno della croce uno bicchiere di vino avvelenato
 

 

   

Come Benedetto spezza col segno della croce uno bicchiere di vino avvelenato

 

11 - Come Benedetto compie la edificazione di dodici monasteri - Hoe Benedictus het bouwen van twaalf kloosters inspecteert.
Sommige scènes van de cyclus beschrijven het scala aan taken dat moest worden volbracht om de zelfvoorziening van het klooster te behouden. Hiertoe behoren de bouw van kerken en andere gebouwen in overeenstemming met de voorschriften van de stichter. Dat zien we in deze scene maar bijvoorbeeld ook in scene 32.
 
Il Sodoma, Storie di San Benedetto,  Come Benedetto compie la edificazione di dodici monasteri
 

 

    Il Sodoma, Storie di San Benedetto, Come Benedetto compie la edificazione di dodici monasteri
Lato sud | Gli affreschi del lato sud sono del Sodoma    
 

 

     

12 - Come Benedetto riceve li due giovanetti romani Mauro e Placido (12).
Notevole la monumentalità del gruppo principale di Benedetto e quello dei cavalieri e degli armati tra i quali spicca un magnifico cavallo; Nello sfondo monumenti di Roma e il ritratto del Signorelli e di altri pittori suoi contemporanei.

Deze drukke scène toont de duidelijke invloed van de Pinturicchio-cyclus in de Piccolomini-bibliotheek in Siena. Sodoma's inspiratie was misschien wel de kroning van paus Pius III, die evenzo vol zit met figuren. Sodoma woonde sinds 1500 in Siena en daar absorbeerde hij veel van Pinturicchio's wereld van veredelde bruidegommen en dichte menigten gevuld met heraldische kleur, waardoor het een deel van zijn eigen stilistische repertoire werd.

 
Storie di s. benedetto, 12 sodoma - Come Benedetto riceve li due giovanetti romani Mauro e Placido
 

 

   

Come Benedetto riceve li due giovanetti romani Mauro e Placido

 

13 - Come Benedetto libera uno monaco indemoniato percuotendolo.

 
Il Sodoma, Le storie di San Benedetto Scena 13 - Come Benedetto libera uno monaco indemoniato percuotendolo
 

 

   

Come Benedetto libera uno monaco indemoniato percuotendolo

 

14 - Come Benedetto pregato dai monaci produca l'acqua dalla cima del monte.

 
Il Sodoma, Storie di San Benedetto, 14 -  Come Benedetto pregato dai monaci produce l'acqua dalla cima di un monte
 

 

   

Come Benedetto pregato dai monaci produce l'acqua dalla cima di un monte

 

15 - Come Benedetto fa tornare nel manico uno roncone che era caduto nel fondo di un lago.
San Benedetto seduto ordina a Mauro di soccorrere Placido caduto nel fiume; sulla destra la scena miracolosa e sullo sfondo un bel paesaggio.

 
Il Sodoma, Come benedetto fa tornare nel manico uno roncone che era caduto nel fondo di un lago
 

 

    Il Sodoma, Come benedetto fa tornare nel manico uno roncone che era caduto nel fondo di un lago

 

 

16 - Come Mauro mandato a salvare Placido cammina sopra l'acqua (Mauro loopt op het water om Placid te redden).
Benedictus geeft Mauro de orders om Placido te helpen die in de rivier is gevallen. Rechts zien we het wonderbaarlijke tafereel en op de achtergrond een prachtig landschap.

 


Il Sodoma, Come Mauro mandato a salvare Placido cammina sopra l'acqua

 

 

   

Come Mauro mandato a salvare Placido cammina sopra l'acqua

 

17 - Come Benedetto converte in serpe un fiasco di vino sottrattogli da un garzone.
I due tempi della vicenda sono riprodotti in due parti ai lati della porta.
 
Il Sodoma, Le storie di San Benedetto Scena 17 - Come benedetto converte in serpe un fiasco di vino nascostogli da un garzone
 

 

    Il Sodoma, Le storie di San Benedetto, Come benedetto converte in serpe un fiasco di vino nascostogli da un garzone

 

 

18 - Come Florenzo tenta di avvelenare Benedetto.  
Storie di San Benedetto, Come Florenzo tenta di avvelenare Benedetto
 

 

    Il Sodoma, Come Florenzo tenta di avvelenare Benedetto

 

 

19 - Come Florenzo manda male femmine al monastero [forse il miglior affresco del gruppo, con notevoli influssi leonardeschi] (19).
Lo sfondo presenta un magnifico scenario architettonico e la scena presenta le persone divise in due gruppi: a destra le giovani donne, alcune danzanti e sulla sinistra i monaci con san Benedetto. Forse il miglior affresco del gruppo, con notevoli influssi leonardeschi.
 
Il Sodoma, Come Florenzo manda male femmine al monastero
 

 

    Il Sodoma, Come Florenzo manda male femmine al monastero

 

 

Oostelijke muur | De fresco's aan de westkant zijn van Signorelli, behalve de eerste (Benedetto stuurt Mauro naar Frankrijk en Placido naar Sicilië), dat geschilderd werd door Riccio, en de laatste (Hoe Benedictus de vernietiging van Montecassino voorspelt), van de hand van Sodoma. Van de acht scènes verschijnen er slechts twee volledig in het echt: St. Benedictus verwijt twee monniken die de regel hebben overtreden door in een herberg te eten en de heilige Benedictus ontmoet koning Totila en verwelkomt hem [1].

 

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (1)

 

20 - Come Benedetto invia Mauro in Francia e Placido in Sicilia (Hoe Benedictus Mauro naar Frankrijk en Placido naar Sicilië stuurt). Dit is een fresco van il Riccio (Bartolomeo Neroni). We zien de heilige Benedictus aan de rechterkant en, naast hem de koning van Frankrijk, waarin Riccio zichzelf portretteerde. Rechts een inscriptie die herinnert aan het bezoek van Karel V in 1536.

In 1510 trouwde Il Sodoma met Beatrice Galli in Siena. Zij hadden samen een dochter Faustina, die later met Riccio in het huwelijk trad.

 


Bartolomeo Neroni, Come Benedetto invia Mauro in Francia e Placido in Sicilia

 

 

   

Bartolomeo Neroni, Come Benedetto invia Mauro in Francia e Placido in Sicilia

 

21 - Come Dio punisce Florenzo.
Un monaco narra a san Benedetto che Fiorenzo (sulla sinistra) è morto sotto le macerie della sua casa abbattuta dal demonio.

 
Luca Signorelli, L e storie di San Benedetto, Come Dio punisce Florenzo
 

 

    Luca Signorelli, Come Dio punisce Florenzo

 

 

22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino.
Sulla destra i monaci abbattono una statua di Apollo sotto una loggia, la cui nitida architettura ricorda le prospettive di Piero della Francesca.

  Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino
 

 

   

Luca Signorelli, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

 

23 - Come Benedetto caccia lo nimico di sopra alla pietra (23).
Al centro si vedono tre monaci che dopo aver inutilmente provato a smuovere una grossa pietra ci riescono con l'aiuto del santo. Sulla sinistra altri monaci trovano un idolo mentre a destra quattro monaci stanno spegnendo un incendio fatuo.

 
Luca Signorelli, Come Benedetto caccia lo nimico di sopra alla pietra
 

 

   

Luca Signorelli, Come Benedetto caccia lo nimico di sopra alla pietra

 

24 - Come Benedetto risuscita lo monacello cui era caduto lo muro addosso.

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 24 - Come Benedetto resuscita lo monacello cui era caduto lo muro addosso
 

 

   

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 24 - Come Benedetto resuscita lo monacello cui era caduto lo muro addosso

 

Luca Signorelli, Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori del monastero

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero (1)

 

25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero. Nella scena si vedono due monaci intenti a un pranzo in una locanda e, sullo sfondo, Bendetto che li sgrida per aver violato la Regola. Si tratta forse della scena meglio riuscita del ciclo [4]. Nell'interno, descritto con attenzione al dato quotidiano, sono indaffarate due avvenenti domestiche, che servono ai due monaci, visibilemnte soddisfatti, il loro illecito desinare. Un fanciullo avanza concentrato a non rovesciare il contenuto un recipiente colmo. Altre due donne, sullo sfondo, sono occupate nelle loro faccende domestiche, come in una vera cucina italiana dell'epoca. Contro la porta socchiusa si intravede un giovane di spalle (motivo tipicamente signorelliano) ritratto in controluce.

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero
 

 

   

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 25 - Come Benedetto dice alli monaci dove e quando avevano mangiato fuori dal monastero

 

26 - Come Benedetto rimprovera di violato digiuno lo fratello di Valeriano monaco (Hoe Benedictus de monnik Valerius de schuld geeft van het overtreden van zijn vasten

Rechts zien we de jongeman die elk jaar langskomt in Montecassino. Rechts van hem een onbekende vriend, die afgebeeld wordt met hoorns en kreupel om de duivel aan te duiden. Boven in beeld zien we de twee genieten van een maaltijd, op de voorgrond geeft Benedictus hen vergiffenis.

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 26, Come Benedetto rimprovera di violato digiuno lo fratello di Valeriano monaco
 

 

   

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 26, Come Benedetto rimprovera di violato digiuno lo fratello di Valeriano monaco

 

27 - Come Benedetto discopre la finzione di Totila (27).
Nella scena si vede Riggo, camuffato da Totila per ingannare Benedetto, arrivato di fronte alla figura del santo che lo invita a spogliarsi delle vesti non sue; la folla intorno composta di monaci e guerrieri esprime il suo stupore; sullo sfondo Riggo racconta la vicenda a Totila. Si tratta di una scena affollata e impostata a un gusto teatrale [3].

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 2, Come Benedetto discopre la finzione di Totila
 

 

   

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 2, Come Benedetto discopre la finzione di Totila

 

28 - Come Benedetto riconosce e accoglie Totila.

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 28, Come Benedetto riconosce e accoglie Totila
 

 

   

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 28, Come Benedetto riconosce e accoglie Totila

 

29 - Come Benedetto resuscita un fanciullo (29).
Scena quasi del tutto perduta per l'ampliamento della porta di ingresso.

 
Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 29, Come Benedetto resuscita un fanciullo (perduto parzialmente)

 

 

    Come Benedetto resuscita un fanciullo (perduto parzialmente)

 

 

30 - Segue un affresco del Sodoma · Come Benedetto predice la distruzione di Montecassino (29).
Il santo sulla destra è insieme a Teoprobo e qui si allude alla distruzione del 581. Si tratta di una sinopia del Sodoma.

 
Come Benedetto predice la distruzione di Montecassino
 

 

   

Il Sodoma, Come Benedetto predice la distruzione di Montecassino

 

Lato nord | Gli affreschi del lato est sono del Sodoma.

 

   
31 - Come Benedetto ottiene farina in abbondanza e ne ristora i monaci.
 
Come Benedetto ottiene farina in abbondanza e ne ristora i monaci
 

 

   

Come Benedetto ottiene farina in abbondanza e ne ristora i monaci

 

32 - Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero (Benedictus verschijnt in de verte aan twee monniken en toont hen het ontwerp voor de bouw van een klooster).
In deze scene heeft Sodoma ook fra Giovanni da Verona afgebeeld (de monnik met het schietlood). Fra Giovanni da Verona verbleef in 1476 in de Abdij van Monte Oliveto Maggiore en liet er een van zijn mooiste intarsiawerken na in het koor van de kloosterkapel. Hij was toen 19 à 20 jaar oud.(3)
 
Sodoma, Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero
 

 

   

Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero

 

33 - Come Benedetto scomunica due religiose e le assolve poi che furono morte. (Hoe Benedictus twee religieuzen excommuniceert en hen vervolgens vrijspreekt van dood zijn)
 
Il Sodoma ,Storie di San Benedetto, 33 - Come Benedetto scomunica due religiose e le assolve poi che furono morte
 

 

   

Come Benedetto scomunica due religiose e le assolve poi che furono morte

 

34 - Come Benedetto fa portare il corpo di Cristo sopra al capo del monaco che la terra non voleva ricevere.
 
Storie di s. Benedetto, 34 sCome Benedetto fa portare il corpo di Cristo sopra al capo del monaco che la terra non voleva ricevere
 

 

   

Come Benedetto fa portare il corpo di Cristo sopra al capo del monaco che la terra non voleva ricevere

 

[Arcata vuota Grottesche e decorazioni a monocromo del Sodoma]

 

   
 

 

     
[Arcata vuota Grottesche e decorazioni a monocromo della scuola del Sodoma]

 

   
 

 

     
35 - Come Benedetto perdona al monaco che volendo fuggire dal monastero trova uno serpente nella via.
  Come Benedetto perdona al monaco che volendo fuggire dal monastero trova uno serpente nella via
 

 

   

Come Benedetto perdona al monaco che volendo fuggire dal monastero trova uno serpente nella via

 

36 - Come Benedetto scioglie un contadino che era legato, solo a guardarlo.
  Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi, Il Sodoma, Come Benedetto scioglie un contadino che era legato, solo a guardarl
 

 

   

Come Benedetto scioglie un contadino che era legato, solo a guardarlo

 

 

   
 

 

     

Monte Oliveto Maggiore, Choistro Grande met de waterput en het beeld van Benedictus

De meesterlijke fresco’s van de Abdij van Monte Oliveto Maggiore, Choistro Grande met de waterput en het beeld van Benedictus

 

 

 

     

 

   
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, passaggio tra chiostro e chiesa, Il Sodoma, Cristo porta croce   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, passaggio tra chiostro e chiesa. Il Sodoma, Benedetto che dà la regola ai fondatori di Monte Oliveto   Storie di s. benedetto, 00 sodoma - gesù alla colonna 01

Passaggio tra chiostro e chiesa, Il Sodoma, Cristo porta croce

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, passaggio tra chiostro e chiesa. Il Sodoma, Benedetto che dà la regola ai fondatori di Monte Oliveto

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Il Sodoma, Storie di s. benedetto, Gesù alla colonna

 


   
Monte Oliveto Maggiore   Crete Senesi Monte Oliveto   Crete Senesi Calanchi

Monte Oliveto Maggiore

 

 
  Crete Senesi Calanchi
Monte Oliveto Maggiore   Monastero di Monte Oliveto Maggiore   Veduta generale sull'abbazia di Monte Oliveto Maggiore, campanile e chiesa

Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Veduta generale sull'abbazia di Monte Oliveto Maggiore, campanile e chiesa

 

 

 

 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     
 

 

     

 

 


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

 

 
 

 

 

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi) | Le storie di San BenedettoChiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

Gregorius Gregorius, Het leven van Benedictus, Gottmer, Nijmegen, 1980

Keuze uit de "Dialogen" van paus Gregorius de Grote (593-594), waarin het leven van de heilige Benedictus van Nursia, de stichter van de Benedictijner-orde, wordt beschreven

Gregorius Gregorius de Grote, Dialogen, SUN, Nijmegen, 2001

Levensbeschrijvingen in dialoogvorm van ongeveer honderd heiligen, door de vroegmiddeleeuwse paus (540-604).

« de l'Abbaye de Monte Oliveto Maggiore » [archive], op Cretesenesi.com

Gulden legende. De Middelnederlandse vertaling van de Legenda aurea door Petrus Naghel uitgegeven naar handschrift Brussel, Koninklijke Bibliotheek, 15140 door Amand Berteloot, Geert Claassens en Willem Kuiper. 2 dln. Turnhout [Brepols] 2011-2017.

Enzo Carli , BAZZI, Giovanni Antonio, detto il Sodoma, Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 7 (1970) | www.treccani.it

 

 (0)  Photo by Traveling Guide © All rights reserved
[1] Photo by Matthias Holländer - Self-photographed, Copyrighted free use.
[2] Antonio Paolucci, Luca Signorelli, in Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2004, pag. 278.
[3] Ook Enzo Carli noemt deze fresco's het meesterwerk uit de eerste periode van Sodoma: "Ma il capolavoro di questo primo tempo del Sodoma sono, nonostante alcune forti diseguaglianze, dovute alla fretta e alla discontinuità dell'impegno caratteristiche del pittore, le Storie di s. Benedetto a Monteoliveto Maggiore, che rivelano il suo temperamento e le sue qualità di affabile e schietto narratore, ancora legato alle tradizioni naturalistiche ed intimistiche del Quattrocento piemontese-lombardo e volto con semplice e devoto amore alla rappresentazione della più umile e quotidiana realtà: onde alla penetrante indagine psicologica dei personaggi si accompagnano, e non disdicono, l'indugio su ogni particolare e l'amphficarsi del racconto fino a raccogliere nella sua trama anche i momenti meno essenziali, e qualche volta del tutto accessori e addirittura estranei al significato morale degli episodi. [Enzo Carli, BAZZI, Giovanni Antonio, detto il Sodoma]
[4] Raffaele Caracciolo, I luoghi del Signorelli, Futura, 2005, Comune di Perugia, p. 18.
Catalogo dei percorsi guidati sui Luoghi del Signorelli svoltasi tra marzo e maggio del 2005.
[5] Antonio Paolucci, op. cit., pag. 280.
[3] Bron: Traveling in Tuscany | De abdij van Monte Oliveto Maggiore, tussen Siena en Montalcino


Podere Santa Pia, aprile

 

Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Abbazia di Monte Oliveto Maggiore dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.