Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

WALKING IN THE CRETE SENESI

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val de Merse

          Abbazia di San Galgano

Val d'orcia          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

Die Abtei Monte Oliveto Maggiore in der Toskane

E N G          D E U          I T

De abdij van Monte Oliveto Maggiore in Toscane [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

De Abdij Monte Oliveto Maggiore

   
   

De Abdij van Monte Oliveto Maggiore ligt even ten zuiden van Asciano in de Crete Senesi, vlakbij het pittoresque dorpje Chiusure.
De heuvels rond Chiusure geven je een goede indruk van de Crete Senesi die hier vooral gekenmerkt worden door een geërodeerd landschap, door een streek met afwisselend groene weiden, onvruchtbare heuvels en steile, verweerde krijtrotsen. Dit zijn de zogenaamde calanchi, rotsformaties die samengesteld zijn uit kalksteen, steenzout en gips. Dit soms maanachtige landschap is ook het decor van de abdiji Monte Oliveto Maggiore.
Enkele mooie wandelingen in de omgeving van de abdij laten je deze streek op een ideale manier verkennen.

 

De abdij van Monte Oloveto Maggiore en de calanchi van de Crete Senesi

Panorama van de abdij Monte Oliveto Maggiore [2]

 

In het midden van deze Crete Senesi, in het meest dorre deel ervan, ligt tussen hoge, donkere cipressen de abdij. Ze werd in 1313 gesticht door enkele edelen uit Siena die heimwee hadden naar de eenvoud van de benedictijner kloosterregel. Amper zes jaar later erkende de paus de orde van de Olivetanen.

Gesteund door bemiddelde lieden werd de abdij een soort elite kluizenarij in Midden Toscane.

 

De abdiji Monte Oliveto Maggiore

De abdiji Monte Oliveto Maggiore (1)

 

In de 15e eeuw werd een ambitieus bouwprogramma uitgevoerd, waardoor het klooster een monument van de Quattrocento architectuur en kunst werd. Het mooie asymmetrische poorthuis, versierd met een terracotta van Andrea della Robbia vormt een waardige toegang tot het geheel. Het interieur van de goed geproportioneerde abdijkerk uit 1417 heeft een uitzonderlijke koorbanken van ingelegd hout. Ze zijn het werk van de grootmeester in dit genre, Fra Giovanni da Verona en vertegenwoordigen het beste wat er in Italië op het vlak van intarsia versiering te zien is. De grootste schat van het klooster is evenwel de grote kruisgang die versierd is met 36 fresco's die het leven van de heilige Benedictus van Nursia uitbeelden. Negen ervan zijn het werk van Luca Signorelli, de overige van Il Sodoma. Signorelli onderbrak zijn prachtige reeks fresco's in de abdij om de San Brizio kapel (1499-1503) in de kathedraal van Orvieto te beschilderen.  

In tegenstelling tot zovele andere heilige plaatsen van de Toscaanse kunst behield Monte Oliveto iets van zijn oorspronkelijke afstandelijkheid. Alhoewel Napoleon het klooster in 1810 ophief, werkt hier nog steeds een groep paters, gespecialiseerd in het herstellen van oude boeken. De bibliotheek is een van de belangrijkste van Toscane.

 

MonteOliveto372

Algemeen beeld op de abdij van Monte Oliveto Maggiore, de klokkentoren en de kerk (2)

 

   
     
   

Chiusure is een klein dorp vlakbij de Abdij Monte Oliveto Maggiore. Er is niets te zien, maar de eenvoud van de huizen, de schilderachtige steegjes en paden die achter de huizen doorlopen, geven je een goed beeld van het alledaagse leven in een Toscaans dorp. Geniet even van la dolce vita op het terras van Locanda Paradiso.
Het uitzicht is hier erg mooi. De heuvels strekken zich van de Val d'Orcia uit naar Monte Amiata en de Colline Metallifere. Ook het silhouet van Siena is bij helder weer goed zichtbaar.


Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore   Asciano, in the Crete Senesi, Tuscany   Philippe Herreweghe repeteert in de Chiesa di San Francesco

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Asciano

 

 

Philippe Herreweghe repeteert in de Chiesa di San Francesco

 

Het jaarlijkse Sagra del carciofo, het 'artisjok festival', dat in de maand april plaatsvindt, is een bijzonder evenement. Vier dagen lang kan je er genieten van locale producten en een muzikaal programma. Raadpleeg de comune van Asciano voor precieze informatie (data, programma etc.).
En er is nog meer muziek te beleven.
Het zomerfesival Collegium Vocale Crete Senesi lokt elke zomer overwegend Vlaamse muziekliefhebbers naar de Crete Senesi. Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe die in de buurt van Chiusure woont. Het programma is verfijnd en van een internationaal niveau. Concerten in de Crete Senesi vinden plaats in het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano.
Zonder meer het beste muziekfestival van Toscane.


Music festival Collegium Vocale Crete Senesi | Program

 

Wandelingen in de Crete Senesi


In de omgeving van Chiusure werden door de regio Toscane enkele mooie wandelingen uitgetekend. De wandelingen zijn naar Italiaanse normen goed gemarkeerd. Het landschap is indrukwekkend. Een kaart met de mooiste wandelingen in de omgeving van Monte Oliveto Maggiore vind je hier.


MonteOliveto380   Paesaggio tra le laghetti di Santa Caterina e Menchiari   Biancane Leonina

 Anello Chiusure - Abbazia Monte Oliveto Maggiore


 

Wandeling in de magische setting van de Crete Senesi, langs de meren van Santa Caterina en Menchiari

 

 

Circelwandeling langs de Biancane Leonina

 

I sentieri della Crete Senesi | Walking in the Crete Senesi


Van San Giovanni d'Asso naar Monte Oliveto Maggiore | 
10.46 km| 2h 

Deze wandeling neemt je mee naar een van de mooiste valleien in de Crete Senesi in het zuiden van Toscane. Een goed gemarkeerde weg leidt naar Chiusure en de Abdij Monte Oliveto Maggiore. Je loopt langs strade bianche, de idyllische verharde wegen van de Crete Senesi, door heuvels met zilverkleurige olijfboomgaarden, kleine dorpjes en wijngaarden. Het bezoek aan de abdij van Monte Oliveto Maggiore met de fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma, de oude wijnkelders en de schitterende bibliotheek, is het culturele hoogtepunt van deze wandeling.


Van Monte Oliveto Maggiore naar San Giovanni d'Asso
| 6,48 km | 1,5 hours

Anello Chiusure - Monte Oliveto Maggiore, Asciano | 5,64 km | gpx

Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km

From Montalcino to Buonconvento to Monte Oliveto Maggiore | 16 km | 3 hours circa


In het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km ten zuiden van Montalcino, ligt Podere Santa Pia, een landelijk gelegen oude kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het uitzicht is uniek en adembenemend mooi. Het boerderijklooster is nu verdeeld in twee eenheden, een ruim huis dat plaats biedt aan 11 mensen, en een ruim appartement. De originele cotto tegels op de vloer, de houten balken aan het plafond en de eenvoudige maar smaakvolle inrichting stralen de typische Toscaanse landelijke atmosfeer uit. Het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf.
De keuken met zijn grote caminetto en pizzaoven staat garant voor culinair genot.

De grootste troef van dit vakantiehuis is de ligging met een verbluffend uitzicht. Het lijkt wel of het hele zuidelijke Toscane hier aan je voeten ligt, waarin je blik zich blijft verliezen. Verschillende terassen bieden ruimte om al fresco te dineren met een adembenemend uitzicht over de vallei en veelkleurige zonsondergangen.


Bijzondere vakantiehuizen in Toscane |Podere Santa PiaVista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari
       

Vista mozzafiato dal Podere Santa Pia sulla valle dell'Ombrone e ColleMassari

    
Monte Oliveto Maggiore   Crete Senesi Monte Oliveto   Crete Senesi Calanchi

Monte Oliveto Maggiore

 

Abbazia Monte Oliveto Maggiore, tra calanchi e biancane


  Monastero Monte Oliveto Maggiore, tra calanchi e biancane
Monte Oliveto Maggiore   Monastero di Monte Oliveto Maggiore   Veduta generale sull'abbazia di Monte Oliveto Maggiore, campanile e chiesa

 

 

       
         
         

Album Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809   Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi   Il Sodoma, paesaggio nel ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma

 

 

Il Sodoma, paesaggio nel ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

 

 

   
Crete Senesi presso Asciano   Crete Senesi Biancane   Crete Senesi Calanchi

Crete Senesi presso Asciano

 

  Deserto di Accona  

Biancane nelle Crete Senesi vicino a Monte Oliveto Maggiore

 

Restaurants in Chiusure

Geniet van een lunch in Locanda Paradiso in Chiusure (Via Porta Senese 25) of Ristorante La Torre in Monte Oliveto Maggiore.

Chiusure

Locanda Paradiso


Locanda Paradiso
Via Porta Senese 25, 53041 Chiusure, Asciano
+39 0577707117
Website Facebook: /www.facebook.com/Locanda-Il-Paradiso


Ristorante La Torre


Ristorante La Torre
Localita' Monteoliveto Maggiore, 2, 53041 Asciano
+39 0577 707022

 


Collegium Vocale Crete Senesi | www.collegiumvocalecretesenesi.com

Contact:
Via Moglio 15, I 53024 Montalcino (Si)
Tel & fax +39 0577 84 52 32

info@accademiadellecrete.com

 

 

 

Podere Santa Pia is an artistic property, perfect for relaxing and enjoying the splendor of the Maremma hills of southern Tuscany. This formerl cloister offers the quiet tranquility of a private retreat, with numerous attractions, beautiful nature reserves and unspoilt beautiful beaches within easy reach.

 

[1] Photo by peuplier, licensed under the  2.0 Generic license.
[2] Photo by Acer11, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license.