Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

Philippe Herreweghe and Collegium Vocale Crete Senes

Philippe Herreweghe and Collegium Vocale Crete Senesi, in the Chiesa San Francesco in Asciano, rehearsal 2017 [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


The Crete Senesi | The Collegium Vocale Crete Senesi music Festival


   
   

'Per visibilia ad invisibilia’

 

In de zomermaanden zijn de anders verstilde heuvels van de Crete Senesi in het zuiden van Toscane vervuld van muziek, dankzij een aantal fijne festivals. Het Festival estivo di Accademia Chigiana, het Collegium Vocale Crete Senesi Festival, het Amiata Piano Festival en het Piccola Accademia di Montisi verzorgen tijdens de zomermaanden een verfijnd programma met klassieke muziek.
Sinds 2017 wordt het muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi (voorheen het Accademia delle Crete Senesi-festival) georganiseerd door Collegium Vocale Gent. In Asciano zijn de Collegiata di Sant'Agata en de Chiesa di San Francesco terugkerende locaties. Door hun akoestiek zijn ook enkele kleine kerken en kloosters (in Castelmuzio en Sant'Anna in Camprena in Pienza) het perfecte kader voor deze authentieke concerten.

"De concerten vinden plaats in kleinere maar prachtige kerken, abdijen en pievi die worden uitgekozen omwille van hun adequate akoestiek voor de werken op het programma. Op droomlocaties als Santo Stefano (Castelmuzio), Sant’Anna in Camprena (Pienza) of San Francesco (Asciano) laat de Crete Senesi zich voor uitvoerders en luisteraars ontdekken als één van de mooiste en best bewaarde regio’s van Europa, dichtbij bekendere steden als Firenze, Siena, Montepulciano of Montalcino, en midden in een van de meest prestigieuze Italiaanse wijnstreken.."

Philippe Herreweghe


Website | www.collegiumvocalecretesenesi.com | Program | Locaties

Het festival

Het internationale niveau van uitvoeringen en het volmaakte huwelijk tussen prachtige landschappen en een cultuur die teruggaat op de Etrusken, maken van het festival een unieke gebeurtenis voor het Vlaamse, Italiaanse en internationale publiek.
Op het programma staat een rijke bloemlezing van meesterwerken en onbekende parels uit acht eeuwen muziekgeschiedenis. Concerten vinden plaats in het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano, sfeervolle en inspirerende ontmoetingsplaatsen voor musici en publiek.[1]


Collegium Vocale Crete Senesi 2019: van zondag 28 juli tot en met vrijdag 2 augustus

Het programma voor 2019 ziet er zoals steeds veelbelovend uit. Het festival opent met een bruisend feest in Asciano. Naar jaarlijkse gewoonte blaast de fanfare van Poggibonsi het Festival op gang en trakteert het festival met een feestelijk glas prosecco op het terras van de Piazza Garibaldi / Bar Hervé. Schitterende musici zorgen voor een gevarieerde avond: Ensemble Masques, sopraan Eleanor Lyons en pianist Stanislav Solovev en het ensemble Mala Punica onder leiding van Pedro Memelsdorff . Accordeonist Philippe Thuriot sluit de avond af met muziek van Nino Rota (1911-1979). De geest van Fellini zal het plein langzaam in duister hullen.

Verder zijn er vermaarde musici te gast als pianist Nelson Goerner, cellist Andreas Brantelid en leadzanger Christoph Prégardien. Leden van het Antwerp Symphony Orchestra en Concertgebouworkest Amsterdam spelen in kamermuziekbezetting een concert op respectievelijk maandag en vrijdag. Het Edding Quartet speelt een intiem late-nightconcert op woensdagavond, en accordeonist Philippe Thuriot tenslotte zal op maandag- en donderdagavond op het buitenpodium aan Bar Hervé de dag afsluiten met een gratis improvisatieconcert.

In 2019 staat het Collegium Vocale Gent garant voor twee verfijnde avonden vol muziek en poëzie. Op 30 juli staan het schitterende O Primavera van Heinrich Schütz (1585-1672) op het programma. De solisten van Collegium Vocale Gent sluiten het festival ook af op vrijdagavond 2 augustus in het Monasterio Sant’Anna in Camprena met de Psalmen Davids van Heinrich Schütz.

Lees hier het volledige programma op de website van Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi.
Je kan er ook tickets of een abonnement bestellen.


Edding Quartet. Release video van Benjamin Travade voor de opname van Beethoven op.130 door het Edding Quartet. De opnames vonden plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano

 

Heinrich Schütz


Heinrich Schütz, de grote meester van de gewijde muziek, studeerde twee jaar lang in Venetië bij Giovanni Gabrieli, de musicus, componist en kapelmeester van de San Marco. Deze studie werd zelfs door Schütz' vorstelijke weldoener Maurits van Hessen-Kassel betaald.
Als leerling van Gabrieli bracht Schütz uit Italië een passie mee voor stemmen met instrumentale begeleiding, de stile concertato. Die combineerde hij met een groot respect voor de Vlaamse en Italiaanse polyfone meesters.
Voor Giovanni Gabrieli waren twee basistechnieken erg belangrijk, namelijk het contrapunt (leer der meerstemmigheid) en het 'omzetten' van tekst in aansprekende muziek, waarbij hij gebruik maakte van de cori spezzati-techniek: twee (zelfs ook meer) tegenover elkaar opgestelde ensembles van zangers en instrumentalisten. Schütz wist zijn studieverblijf in Venetië te verlengen, maar keerde uiteindelijk in 1612 naar Duitsland terug vanwege het overlijden van zijn Italiaanse leermeester. Hij sloot zijn opleiding in Venetië af met het componeren van een verzameling van wereldlijk-vocale zangstukken die als Primo libro di Madrigali (eerste boek van de madrigalen) in Venetië zelf werden uitgegeven.(2)

 

Authenticiteit

Het in 1970 opgerichte Gentse koor Collegium Vocale uit Gent paste als één van de eerste gezelschappen de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Authenticiteit was daarbij steeds een kernbegrip.
Over die historische uitvoeringspraktijk schrijft Bert Schreurs, algemeen directeur van het gezelschap:

Wat we kunnen doen is met uiterste zorg en precisie de muzikale traditie trachten te ontdoen van de ruis die onvermijdelijk is ontstaan bij de overdracht van de ene generatie musici naar de volgende. Deze basishouding is van essentieel belang en ligt ingebed in het begrip authenticiteit. Authenticiteit in zijn oorspronkelijke betekenis van eigenhandigheid.[3]

Stefan Hertmans omschreef dit naar aanleiding van de 70e verjaardag van Philippe Herreweghe erg mooi in zijn tekst ‘Omzichtige Radicaliteit’'

“authentiek is de aandacht voor het detail in de partituur, voor het begrijpen van wat er staat – niet zozeer om alle idealistische vaagheden over wat er bedoeld kan zijn, maar concreet: wat er van de uitvoerder van maat tot maat wordt verwacht. Uiteraard veronderstelt dit ook context – culturele context, historische context, begrip voor het kader waarbinnen een bepaald muzikaal denken zich heeft ontwikkeld – maar de kern blijft een ascetische aandacht voor het concrete, meer nog: een aandacht die weigert zich de historiserende intenties van de muziek toe te eigenen…. Het veronderstelt dienstbaarheid en soevereiniteit in enen."

 

   
   

Google Maps shows you the way in Asciano (locations of churches and dinner places) via this link. You can also view them on your smartphone. This is how you get the GPS coordinates right away, you can immediately get directions, and you will be taken care of at the concert venue without worry.


 
   

Voorbije edities

Program 2018

In 2018 waren uitvoerende musici Paul Lewis, Philippe Thuriot, Tiburtina Ensemble, Huelgas Ensemble, Edding Quartet & Northernlight, Thomas Zehetmaier en Ruth Killius, Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan, Solisten van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Op 31 juli was er een exclusief concert met het Tiburtina Ensemble in de abdij van Sant'Antimo dat uitzonderlijk haar deuren openstelde voor het festival.

Geniet van de 2018 editie dankzij de prachtige foto’s van Frédéric Bourda.

 

 

Read more about the 2017 and 2018 editions.

 

Openingsavond @ Collegium Vocale Crete Senesi

 

 


Traveling in Tuscany | Collegium Vocale Crete Senesi

Walking in the spectacular panoramic scenery of Tuscany | Montepulciano - Monticchiello - Sant'Anna in Camprena

 

 

Galleria immagini Crete Senesi
   
Asciano, in the Crete Senesi, Tuscany   Monastero di Sant'Anna in Camprena, cortile   Abbazia di Sant'Antimo, la navata centrale vista dal matroneo

Asciano, base of the festival

 

 

Album Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

  De abdij van Sant'Antimo. Navata centrale vista dal matroneo
Crete Senesi presso Asciano   Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Crete Senesi presso Asciano

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile]
Chiesa San Francesco, Ascano

  San francesco asciano   Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

Chiesa San Francesco, Ascano

 

  San Francesco  

Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

 

Pieve Santo Stefano a Cennano 13   Castelmuzio, Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi   Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

Castelmuzio, Pieve Santo Stefano a Cennano

 

 

Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi

 

 

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Holiday Accommodation Tuscany

Dit landelijk gelegen natuurhuis ligt op een heuvel in het hart van de Toscaanse Maremma. Het voormalige kleine klooster is bereikbaar via een onverharde weg van 2,7 km. Het uitzicht is uniek en adembenemend mooi.
De warme aardse tinten van het huis zorgen voor een mediterrane sfeer. In het interieur wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het huis een rustieke uitstraling heeft.
Het is een ideale plek voor rust en ontspanning, in een natuurlijke en soms wilde natuuromgeving.


Natuurhuis i het zuiden van Toscane | Holiday house Podere Santa Pia

 

     

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

 

[1] Photo filmstill Monteverdi, Vespro della Beata Vergine by Philippe Herreweghe & Collegium Vocale Gent, Outhere
[2] Meer infomatie Wikipedia Heinrich Schütz. De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[3] Programmabrochure seizoen 2017-2018 | www.collegiumvocale.com