Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

WALKING IN THE CRETE SENESI

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata


Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val de Merse

          Abbazia di San Galgano

Val d'orcia          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


De Crete Senesi en Philippe Herreweghe| Het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival | Editie 2023, muziek tussen de verweerde muren van oude kerken en kloosters


   
   

'Per visibilia ad invisibilia’

 

In de zomermaanden zijn de anders verstilde heuvels van de Crete Senesi in het zuiden van Toscane vervuld van muziek, dankzij een aantal fijne festivals. Het Festival estivo di Accademia Chigiana, het Collegium Vocale Crete Senesi Festival, het Amiata Piano Festival en het Piccola Accademia di Montisi verzorgen tijdens de zomermaanden een verfijnd programma met klassieke muziek.
Sinds 2017 wordt het muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi (voorheen het Accademia delle Crete Senesi-festival) georganiseerd door Collegium Vocale Gent. Het is een magische concertenreeks in de Toscaanse heuvels rond Siena. In Asciano zijn de Collegiata di Sant'Agata en de Chiesa di San Francesco terugkerende locaties. Door hun akoestiek zijn ook enkele kleine kerken en kloosters (in Castelmuzio en Sant'Anna in Camprena in Pienza) het perfecte kader voor deze authentieke concerten. Tussen de oude muren van deze oude kerken en kloosters klinkt de muziek helder en verfrissend. Een week lang genieten we van een veelkleurig landschap, pianomuziek kruist een strijkkwartet, een orkestlied waait langs polyfonie, in de verte klinkt een accordeon. Elk jaar geeft Collegium Vocale twee concerten.

"De concerten vinden plaats in kleinere maar prachtige kerken, abdijen en pievi die worden uitgekozen omwille van hun adequate akoestiek voor de werken op het programma. Op droomlocaties als Santo Stefano (Castelmuzio), Sant’Anna in Camprena (Pienza) of San Francesco (Asciano) laat de Crete Senesi zich voor uitvoerders en luisteraars ontdekken als één van de mooiste en best bewaarde regio’s van Europa, dichtbij bekendere steden als Firenze, Siena, Montepulciano of Montalcino, en midden in een van de meest prestigieuze Italiaanse wijnstreken.."

Philippe Herreweghe


Website | www.collegiumvocalecretesenesi.com | Program | Locaties

T +32 9 265 90 50
info@collegiumvocale.com

 

Sfeerbeelden editie 2022

Philippe Herreweghe and Collegium Vocale Crete Senesi,aftermovie fesival 2022

 

Het festival

Het internationale niveau van uitvoeringen en het volmaakte huwelijk tussen prachtige landschappen en een cultuur die teruggaat op de Etrusken, maken van het festival een unieke gebeurtenis voor het Vlaamse, Italiaanse en internationale publiek.
Op het programma staat een rijke bloemlezing van meesterwerken en onbekende parels uit acht eeuwen muziekgeschiedenis. Concerten vinden plaats in het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano, sfeervolle en inspirerende ontmoetingsplaatsen voor musici en publiek.[1]


Collegium Vocale Crete Senesi 2023: van 23 tot 29 juli 2023

 

Bekijk hier de aftermovie van de vorige editie, 2022.


 

Authenticiteit

Het in 1970 opgerichte Gentse koor Collegium Vocale uit Gent paste als één van de eerste gezelschappen de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Authenticiteit was daarbij steeds een kernbegrip.
Over die historische uitvoeringspraktijk schrijft Bert Schreurs, algemeen directeur van het gezelschap:

Wat we kunnen doen is met uiterste zorg en precisie de muzikale traditie trachten te ontdoen van de ruis die onvermijdelijk is ontstaan bij de overdracht van de ene generatie musici naar de volgende. Deze basishouding is van essentieel belang en ligt ingebed in het begrip authenticiteit. Authenticiteit in zijn oorspronkelijke betekenis van eigenhandigheid.[3]

Stefan Hertmans omschreef dit naar aanleiding van de 70e verjaardag van Philippe Herreweghe erg mooi in zijn tekst Omzichtige Radicaliteit:

“authentiek is de aandacht voor het detail in de partituur, voor het begrijpen van wat er staat – niet zozeer om alle idealistische vaagheden over wat er bedoeld kan zijn, maar concreet: wat er van de uitvoerder van maat tot maat wordt verwacht. Uiteraard veronderstelt dit ook context – culturele context, historische context, begrip voor het kader waarbinnen een bepaald muzikaal denken zich heeft ontwikkeld – maar de kern blijft een ascetische aandacht voor het concrete, meer nog: een aandacht die weigert zich de historiserende intenties van de muziek toe te eigenen…. Het veronderstelt dienstbaarheid en soevereiniteit in enen."

 

   
   

Google Maps shows you the way in Asciano (locations of churches and dinner places) via this link. You can also view them on your smartphone. This is how you get the GPS coordinates right away, you can immediately get directions, and you will be taken care of at the concert venue without worry.


 
   

Voorbije edities

 

Program 2022 | Van zaterdag 30 juli tot en met vrijdag 5 augustus

Instrumentale en vocale kamermuziek en recitals van barok tot hedendaags vormen samen met enkel parels uit de renaissance het kloppende hart van het festival. Grote namen als Monteverdi, Bach, of Schumann staan naast minder gepeelde componisten als Éduard Lassen, Louise Farrenc of György Kurtág.
'Zangers als tenor Reinoud Van Mechelen of Thomas Bauer staan in voor boeiende liedrecitals met werk van Eissler of Lassen. Laureaat van de Elisabethwedstrijd in 2010, Hannes Minnaar stort zich op Bachs Golbergvariaties. Quatuor Mosaïques verkent andermaal het onovertroffen klassieke strijkkwartetoeuvre. Opnieuw te gast op het festival zijn pianist Martin Helmchen en celliste Marie Elisabeth Hecker. Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent duiken vol passie in de renaissance met een nieuwe bloemlezing uit het onuitputtelijke madrigaaloeuvre van Monteverdi en tijdgenoten, en brengen het Officium defunctorum, het absolute meesterwerk van de Spanjaard Tomàs Luis de Victoria.' 

 

Program 2020 | Collegium Vocale Crete Senesi 2020: van zondag 26 juli tot en met vrijdag 31 juli

 

Het festival opende met een bruisend feest in Asciano. Naar jaarlijkse gewoonte blaast de fanfare van Poggibonsi het Festival op gang en trakteert het festival met een feestelijk glas prosecco op het terras van de Piazza Garibaldi / Bar Hervé. Schitterende musici zorgen voor een gevarieerde avond.
Er zijn vermaarde musici te gast als pianist Nelson Goerner, cellist Andreas Brantelid en leadzanger Christoph Prégardien. Leden van het sextetConcertgebouworkest Amsterdam (met Junko Naito, Leonie Bot, violin
Martina Forni, Frederik Boits, altviool, Clement Peigné, Julia Tom, cello) spelen op woensdagavond en concert op de Piazza Garibaldi in Asciano. Op hetzelfde plein spelen Bart Maris & Friends een openluchtconcert op woensdag en donderdag. Sylvia Huang, de publiekslaureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voert de vioolsonates van Eugène Ysaÿe uit in drie concerten op dinsdag 28 juli.
In 2020 staat het Collegium Vocale Gent garant voor twee verfijnde avonden vol muziek en poëzie. Op 30 juli staat het schitterende Moro o non Moro, Gesualdo's vijfde madrigalenboek op het programma in de Chiesa San Francesco in Asciano.


Program 2019 | From Sunday 28 July until Friday 2 August

Musici op de openingsavond waren het Ensemble Masques, sopraan Eleanor Lyons en pianist Stanislav Solovev, het ensemble Mala Punica onder leiding van Pedro Memelsdorff en het accordeonspel van Philippe Thuriot als afsluiting.
Verder een veelzijdige reeks evenementen en concerten van uitvoerende musici als pianist Nelson Goerner, cellist Andreas Brantelid en zanger Christoph Prégardien. Leden van het Antwerp Symphony Orchestra en Concertgebouw Orchestra Amsterdam speelden respectievelijk een kamermuziekconcert op maandag en vrijdag. Het Edding Quartet speelde woensdagavond een intiem avondconcert en accordeonist Philippe Thuriot eindigde de dag met een gratis improvisatieconcert op het buitenpodium in Bar Hervé op maandag- en donderdagavond.

De solisten van Collegium Vocale Gent sloten het festival af op vrijdagavond 2 augustus in het Monasterio Sant'Anna in Camprena met de Psalms Davids van Heinrich Schütz.Program 2018

In 2018 waren uitvoerende musici Paul Lewis, Philippe Thuriot, Tiburtina Ensemble, Huelgas Ensemble, Edding Quartet & Northernlight, Thomas Zehetmaier en Ruth Killius, Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan, Solisten van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Op 31 juli was er een exclusief concert met het Tiburtina Ensemble in de abdij van Sant'Antimo dat uitzonderlijk haar deuren openstelde voor het festival.

Geniet van de 2018 editie dankzij de prachtige foto’s van Frédéric Bourda.

 

 

Lees meer over de edities van  2017 and 2018.

 

Release video van Benjamin Travade voor de opname van Beethoven op.130 door het Edding Quartet. De opnames vonden plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano

 

 


Traveling in Tuscany | Collegium Vocale Crete Senesi

Walking in the spectacular panoramic scenery of Tuscany | Montepulciano - Monticchiello - Sant'Anna in Camprena

 

 

Galleria immagini Crete Senesi
   
Asciano, in the Crete Senesi, Tuscany   Monastero di Sant'Anna in Camprena, cortile   Abbazia di Sant'Antimo, la navata centrale vista dal matroneo

Asciano, base of the festival

 

 

Album Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

  De abdij van Sant'Antimo. Navata centrale vista dal matroneo
Crete Senesi presso Asciano   Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Crete Senesi presso Asciano

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile]
Paesaggio tra le Crete senesi e la Val d'Orcia   San francesco asciano   Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

Paesaggio tra le Crete senesi e la Val d'Orcia 

 

  San Francesco  

Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

 

Pieve Santo Stefano a Cennano 13   Castelmuzio, Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi   Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

Castelmuzio, Pieve Santo Stefano a Cennano

 

 

Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi

 

 

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

 

Holiday Accommodation Tuscany

In Toscane overtreft de natuur zichzelf en de regio wordt vaak gezien als een van de mooiste locaties in Europa. Wil je de Toscaanse kunst echt begrijpen? Bewonder dan in de eerste plaats het landschap.
Dit landelijk gelegen natuurhuis ligt op een heuvel in het hart van de Toscaanse Maremma. Het voormalige kleine klooster biedt een unieke accomodatie en het uitzicht op de omringende heuvels is er adembenemend mooi.
De warme aardse tinten van het huis zorgen voor een mediterrane sfeer. In de verte licht de zee op, bij helder weer zie je ook het silhouet van het legendarische eiland Montecristo verschijnen.
In het interieur wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het huis een rustieke uitstraling heeft. Het is een ideale plek voor rust en ontspanning, in een natuurlijke en soms wilde natuuromgeving.


Natuurhuis i het zuiden van Toscane | Holiday house Podere Santa Pia

 

     

 

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram 

[1] Photo filmstill Monteverdi, Vespro della Beata Vergine by Philippe Herreweghe & Collegium Vocale Gent, Outhere
[2] Werker, Gerard (1960), ‘’Gesulado di Venosa, Een vorstelijk madrigalist’’, in Mens en Melodie nr. 9 jaargang 1960: 269-273.
Meer infomatie Wikipedia Carlo Gesualdo De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[3] Dielitz, Alexandra Maria (1995) tekst bij dvd ‘’Death for Five Voices’’, Werner Herzog en Gesualdo: 7-9