Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

La costa degli Etruschi

Crete Senesi

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto

Manciano


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

San Quirico d'Orcia

Radicofani

Walking in the Val d'Orcia


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

MontalcinoPanorama.JPG

E N G          I T        D E

Panorama Montalcino [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Montalcino
   
   

Hoog op een heuvel, tussen de Brunello wijngaarden, ligt Montalcino. De imposante burcht of Fortezza, die door de Siënezen gebouwd werd in 1361, domineert dit goed bewaarde Middeleeuwse stadje. De oude naam van Montalcino was  Monte Ilcinus naar de leccio of steeneik.

Meer nog dan omwille van zijn historisch erfgoed is Montalcino bekend geworden door zijn beroemde Brunello di Montalcino wijnen. In het hart van de stad zijn enkele aangename enoteca of wijnhuizen te vinden. In de vroege uren, als de lokale bevolking alles in gereedheid brengt voor de toestromende bezoekers, is het er aangenaam vertoeven. Parkeren kan bijvoorbeeld makkelijk aan de Via Pietra Strozzi (Parcheggio Viale Strozzi).
Aan het einde van de Via Pietra Strozzi staat de Chiesa della Madonna del Soccorso. Naast en achter de kerk is er een klein plein met een wondermooi uitzicht over de Val dOrcia in de richting van Siena.

 

   
   
;

Kaart Montalcino | Ingrandire mappa


 
   

Piazza del Popolo

Het belangrijkste plein van Montalcino is de Piazza del Popolo. Het hoofdgebouw van het plein is het Palazzo dei Priori dat dateert van het einde uit de  13e eeuw. Het paleis is versierd met de heraldische wapenschilden van de vele podesta’s die de stad door de eeuwen heen hebben geregeerd. Een hoge middeleeuwse toren valt op en domineert het plein. Tegenover het Palazzo Comunale of stadhuis staat een mooi een renaissancegebouw met zes ronde bogen, La Loggia. Aan de andere kant van het plein is een mooi terras. Het hoort bij Caffè Fiaschetteria Italiana, waar locals en regelmatige bezoekers elkaar ’s ochtends  treffen onder het genot van een espresso of cappuccino. De prijzen zijn er schrikwekkend hoog.


Terrassen

Caffè Fiaschetteria Italiana, Piazza del Popolo, 6

Alle Logge di Piazza,Via Giacomo Matteotti, 1

 

Chiesa di Sant'Agostino - Museo Civico e arte sacrale

 

Aan de Via Ricasoli, staat de Chiesa di Sant'Agostino. Binnen in de kerk kan je de de 14C-fresco's van Bartolo di Fredi bewonderen. In het oude klooster van Sant'Agostino is het Museo Civico e arte sacrale ondergebraqcht. Je vind er een van de belangrijkkste collecties Middeleeuwse kunst van de provincie Siena, met werk van o.a. Duccio di Buoninsegna, Pietro en Ambrogio Lorenzetti, Sano di Pietro, Luca di Tommè, Bartolo di Fredi, Vincenzo Tamagni, Marco Pino (leerling van Beccafumi), Giovanni Pisano, Giovanni d’Agostino, Simone Martini en Francesco di Valdambrino.
Hoogtepunt in de collectie is Bartolo di Fredi's virtuoze en complexe polyptiek, L'incoronazione della Vergine (1388). Het museum toont ook een mooie verzameling beschilderde houten sculpturen , zoals een kleine crucifix van Giovanni d'Agostino en een sublieme Madonna van Domenico di Agostino.

 

 
Chiesa di Sant'Agostino, Montalcino
Chiesa di Sant'Agostino
Il Santuario di Santa Maria del Soccorsoi a Montalcino
    Il Santuario di Santa Maria del Soccorso
   

Il Santuario di Santa Maria del Soccorso

 

Gastronomie, wijn en cultuur worden in Toscane op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden. Ook in Montalcino, dat hoog op en heuvel de omliggende valleien domineert, gaan cultuur en gastronomisch plezier hand in hand.

In het hart van de stad zijn enkele aangename enoteca of wijnhuizen te vinden. Ook de wijndomeinen buiten de stad zijn goed te bezichtigen en organiseren proeverijen en rondleidingen op het domein. Een kaart waarop alle wijnbouwers goed staan aangegeven vind je hier. Een mooie selectie uit de meer dan 220 wijnbouwers vind je hier.

 

Brunello di Montalcino

Samen met Barolo en de Supertuscans wordt Brunello di Montalcino vandaag beschouwd als één van de allergrootste Italiaanse wijnen. De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese grosso (vroeger werd de druif ook Brunello genoemd).
Ook al wordt hier sinds vele eeuwen wijnbouw bedreven, de geboorte van de Brunello di Montalcino dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De werkelijke doorbraak kwam zelfs pas in 1967 toen wijnboeren uit Montalcino het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino oprichtten. De Brunello di Montalcino kreeg in hetzelfde jaar als zevende wijn in Italië de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 kreeg de wijn de status van het DOCG keurmerk. Dat staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, en is de allerhoogste kwaliteitsnorm voor wijn in Italië
.


Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata   Montalcino vineyard - panoramio  

Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata

 

  Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino  

Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

 

Enoteca a Montalcino


Enoteca Pierangioli
Piazza del Popolo, 16
+39 0577 849113

Enoteca Bruno Dalmazio
Via Traversa dei Monti, 214
+39 0577 849019

Enoteca Di Piazza WINE ROOM Of Fedolfi Andrea Sas
Via Giacomo Matteotti, 43
+39 0577 848104

Enoteca Grotta del Brunello
Costa di Piazza Garibaldi, 3
+39 0577 847177

Fortezza di Montalcino
Piazzale Fortezza, 9
+39 0577 849211


Restaurants in Montalcino


Er zijn goede restaurants in Montalcino. Een goede selectie restaurants vind je hier. De beste restaurants liggen buiten de stad in Sant'Angelo in Colle en Sant'Angelo Scalo, frazioni of deelgemeenten van Montalcino.

Een recente ontdekking is Locanda Demetra, gelegen iets buiten Montalcino, op de weg naar Grosseto. [Neem op de rotonde aan de Fortezza de 2e afslag naar de SP14. De Osteria ligt op minder dan een kilometer aan je linkerzijde, 14 minuten wandelen].
Tijdens het hoogseizoen, van mei tot september kan je er ook al fresco eten onder een mooie pergola. En met een overweldigend uitzicht.


montalcino restaurants


Locanda Demetra

Locanda Demetra  
Address: Podere La Buca, 221, 53024 Montalcino
Open : Van maandag tot zaterdag, 12.00 - 15.00
Phone: +39 0577 150 3199
Website: montalcinocookingschool.com


Re di Macchia

Via Soccorso Saloni 21, Montalcino
Tel: 0577-846116 email: redimacchia@tiscalinet.it
Closed: Thursday
Authentic Tuscan cuisine.
Website facebook: www.facebook.com


S.Angelo Scalo Restaurants


Ristorante Il Leccio

Ristorante Il Leccio | www.trattoriailleccio.it
S. Angelo in Colle, Via Costa Castellare
Telefono 0577. 844 175


Trattoria Il Pozzo

Trattoria Il Pozzo |www.trattoriailpozzo.com
S. Angelo in Colle, Piazza del Pozzo
Telefono 0577 844015


Caffè Sant’Angelo

Osteria Caffè Sant’Angelo
Via Grossetana, 8
 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Tel. 340 8305269 (Pino)
Caffè Sant’Angelo


Camigliano

Il Galletto Di Camigliano

Il Galletto Di Camigliano di Lucentini Giorgio,
Via Dell'arco 8 | Camigliano, Montalcino
Website | +39 331 712 0292

 


Sant'Angelo in Colle

Sant'Angelo in Colle is een idyllisch mooi dorp op een heuvel tussen Cinigiano en Montalcino. The Blue Guide vermeldt Sant'Angelo in Colle, als een "enchanting well-preserved village on the top of a hill ... contained in its circle of walls". Vanuit de lucht gezien wordt de cirkelvormige structuur van dit Middeleeuwse bastion goed zichtbaar. Er loopt een mooie laan met cipressen rond het dorp naar boven, de Via del Sole. Aan de kleine  Chiesa della Misericordia  wordt je verrukt door het uitzicht over de westelijke Brunellowijngaarden en het silhouet van Poggia alla Mura en Castello Banfi. Sant’Angelo in Colle is een van de mooiste dorpen in de Val d’Orcia. 
Er zijn twee goede restaurants, Il Leccio and Trattoria Il Pozzo, en een wijnhandel, Enoteca Bruschetteria Il Cerchio Del Vento. Iets verder naar het zuiden ligt Sant'Angelo Scalo met een typisch Italiaans restaurant, Caffe Sant'Angelo. Locale wijnboeren noemen deze plek eenvoudig da Pino en proeven er elkaars wijnen. Het menu is eenvoudig, de sfeer informeel en warm.


S.Angelo in Colle Restaurants

Trattoria Il Pozzo

Trattoria Il Pozzo |www.trattoriailpozzo.com
S. Angelo in Colle, Piazza del Pozzo
Telefono 0577 844015


Ristorante Il Leccio

Ristorante Il Leccio | www.trattoriailleccio.it
S. Angelo in Colle, Via Costa Castellare
Telefono 0577. 844 175
www.trattoriailleccio.com

S.Angelo Scalo Restaurants

Caffè Sant’Angelo

Osteria Caffè Sant’Angelo
Via Grossetana, 8
 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Tel. 340 8305269 (Pino)
Caffè Sant’Angelo


Camigliano

Il Galletto Di Camigliano

Il Galletto Di Camigliano di Lucentini Giorgio,
Via Dell'arco 8 | Camigliano, Montalcino
Website | +39 331 712 0292

 

Premio Speciale Leccio d’Oro 50° ANNIVERSARIO FONDAZIONE CONSORZIO


RISTORANTE "IL GIGLIO" - MONTALCINO

ENOTECA "BD BRUNO DALMAZIO" - MONTALCINO
[2]

 


San Giovanni d'Asso


Sinds januari 2016 behoort ook San Giovanni d'Asso tot de comune Montalcino.
Tot 2016 was San Giovanni d'Asso een zelfstandige comune. Ook Montisi, Lucignano d'Asso, Monterongriffoli, Vergelle en Pieve a Salti, voorheen frazioni van San Giovanni d'Asso, behoren door de fusie van beide gemeenten nu tot Montalcino.


Tartufo, il Diamante delle Crete Senesi


Een van de delicatessen van Toscane is de tartufo, de truffel. In de streek van San Giovanni d'Asso wordt vooral de witte truffel, Tuber magnatum gevonden, die lokaal het witte goud of il Diamante delle Crete Senesi genoemd wordt. Er is veel gelegenheid om de lekkernij hier te proeven of te kopen. Er is een jaarlijks terugkerend festival of sagra van de witte truffel, de Mostra Mercato del Tartufo Bianco delle Crete Senesi (eind november, begin december) en in het kasteel dat boven alles uittorent is een klein museum van de truffel ondergebracht.
San Giovanni d'Asso


San giovanni d'aaso panorama   SanGiovannidAssoCastle2   San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, il fianco destro

San Giovanni d'Asso

 

 

Kasteel van San Giovanni d'Asso

 

 

San Pietro in Villore a San Giovanni d'Asso, il fianco destro

 

Montalcino | Tradities en folklore

Onder de lokale tradities kennen we vooral de Sagra del Tordo, een grootse boogschietwedstrijd die gehouden wordt op de laatste zondag van oktober.

De Sagra del Tordo is een historisch, folklorisch festival met een historische parade, Trescone-dans, en een boogschietwedstrijd tussen de wijken Borghetto, Pianello, della Ruga en Travaglio. Het festival komt voort uit de jachttraditie van deze streek, toen in de middeleeuwen jagers en valkeniers op het platteland op jacht gingen naar prooien. De durf en het meesterschap van de mannen werden gemeten in wedstrijden en toernooien terwijl de vrouwen het bewijs van hun vermogen toonden door de wijnkelders voor te bereiden met wild en gulle wijn.Events in Tuscany | Sagra del Tordo and the Torneo di Apertura in Montalcino 

De beste resturants in Montalcino en Sant’Angelo in Colle | pdf

Conzorzio Brunello di Montalcino | www.consorziobrunellodimontalcino.it

 

 


Montalcino

 

  Brunello di Montalcino vineyards   Il Santuario di Santa Maria del Soccorso

 

 

 

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory

 

  Il Santuario di Santa Maria del Soccorso
Palazzo dei Priori a Montalcino   MontalcinoSantAntonioAbate3   Fortezza di Montalcino, La Porta Cassero

Palazzo dei Priori a Montalcino

 

 

La chiesa di Sant'Antonio, facciata

 

  The gates of Montalcino
Chiesa di Sant'Agostino, Montalcino   A view from Montalcino (5772034130)   Cypress trees betwen San Quirico d'Orcia and Montalcino
Chiesa di Sant'Agostino   Panorama con la chiesa di San Francesco  

Cypress trees between San Quirico d'Orcia and Montalcino

 

Frazioni Montalcino

 

Camigliano, panorama   Montelifrè visto da Montisi   Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino

Camigliano

 

  Montelifrè   Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino


Brunello di Montalcino

 

 

 

 

Castello Banfi, Montalcino

 

Castello Banfi, Montalcino

  Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

Poggio alle mura, Castello Banfi, Montalcino

 

 

Castello Banfi e vineti

  Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in CollePodere Santa Pia is een authentieke vakantiewoning zonder zwembad in de Toscaanse Maremma. Dit unieke vakantieverblijf Santa Pia bestaat uit een huis en een appartement en biedt plaats aan maximaal 11 personen.
Het vakantiehuis bevindt zich 2,7 km buiten het centrum van Castiglioncello Bandini, vlakbij het natuurreservaat Poggio all'Olmo in de gemeente Cinigiano, in de buurt van Montalcino en de Monte Amiata. De dichtste stranden bevinden zich op 34 km van het vakantiehuis in Marina di Grosseto en Castiglione della Pescaia. Iets verderop ligt het beroemde strand Cala Violina. In het binnenland kun je de mooie heuvelstadjes bezoeken zoals Pienza, Monticchiello, San Quirico d’Orcia en de Abdijen van Sant’Antimo (20 km) en Sant'Anna in Camprena. Ook Montalcino en de Brunello wijngaarden liggen vlakbij. Een tocht langs enkele van de beroemde wijnhuizen is bijna een must.
Het huis heeft alles voor een geslaagde vakantie. In de keuken staat een oorspronkelijke Toscaanse open haard, ideaal voor culinaire verkenningen. Ook de met hout gestookte pizzaoven is beschikbaar voor onze gasten.
Gastronomisch genot verzekerd.

De charmes van dit authentieke en kunstzinnige vakantiehuis zijn talrijk. En dan is er nog de natuurlijke omgeving, de vergezichten waarin iedereen zich verliest. De rollende Toscaanse heuvels reiken tot aan de Tyrreense kust, en bij helder weer tot het eiland Montecristo en Corsica.


Traveling in Tuscany| De mooiste vakantiehuizen in Toscane | Podere Santa Pia

 

 

    Podere Santa Pia

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram


[1] Photo by LigaDue licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unportedl license.
[2] Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino assegna ogni anno un premio denominato LECCIO D'ORO. Il premio si divide in tre sezioni: Sezione Ristoranti, Sezione Enoteche e Wine Bar, Sezione Osterie.