Palazzo Pubblico


The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

The cript

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Basilica dei Servi


Some of the best Restaurants in Siena 


Food shopping addresses in Siena


L’Orto de’Pecci


The Palio


Foundation of Siena


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

The Siena area


Album Palio di Siena


Video Palio di Siena

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo

I T

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Siena | Palazzo Pubblico, façade, Piazza del Campo


   
   

Het majestueuze Palazzo Pubblico staat op de Piazza del Campo en is een van de elegantste gebouwen van Toscane. Het middeleeuwse paleis vormt een synthese van alle typische elementen van de Sienese bouwkunst, en stond model voor veel paleizen in de stad.[2]
Het paleis herbergt een enorme rijkdom aan kunstschatten. Op de eerste verdieping is het Museo Civico gevestigd, waar je enkele meesterwerken kan bewonderen. In de beroemde Sala del Mappamondo, genoemd naar de ooit draaiende wereldkaart van Ambrogio Lorenzetti, zien we een Maestà van Simone Martini gemaakt in 1315. Ook hangt er diens schilderij Guidoriccio da Fogliano uit 1328. [2]
De bouw van het Palazzo Pubblico begon in 1297, als de zetel van de regering van de Republiek Siena, die bestond uit de Podestà en de Raad van Negen.
Op een hogere verdieping is hier nog steeds de comune gevestigd, de gemeentelijke administratie. Zo vervult het paleis nog steeds zijn oorspronkelijke functie.

De façade

De Piazza del Campo wordt beschouwd als één van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. De gebouwen lijken op een vanzelfsprekende manier bij elkaar te horen, alsof ze allemaal tegelijk gebouwd werden. En in zekere zin is dat ook zo. De gebouwen rond het plein werden allemaal gebouwd naar een ontwerp uit 1297, waarin strikte bepalingen stonden over de hoogte en de versieringen.
De Piazza del Campo wordt aan de ene kant begrensd door het Palazzo Comunale en de Torre della Mangia, en het majestueuze Palazzo Sansedoni schuin aan de overzijde.
Het stadhuis heeft een stenen klokkentoren, de Torre del Mangia. Deze is slank van vorm en 102 meter hoog. Aan de voet van de toren bevindt zich de in 1352 (na de grote pest van 1348) bijgebouwde Cappella di Piazza uit 1352-1376, met een fresco van Il Sodoma. Hij is in 1468 verhoogd. In de nissen zijn beelden van de apostelen te zien.

 

 

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena

Palazzo Pubblico, facciata, Piazza del Campo, Siena [2]

 

De buitenkant van Palazzo Pubblico is een voorbeeld van Italiaanse middeleeuwse architectuur met gotische invloeden. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping van natuursteen; de hogere verdiepingen zijn van baksteen evenals de aan de linkerkant oprijzende Torre del Mangia, die in 1338-1348 door de gebroeders Rinaldo gebouwd werd.

Het Palazzo Pubblico staat in het brandpunt van de Piazza del Campo. De gevel van het paleis is enigszins naar binnen gekromd (concaaf) om de naar buiten gerichte boog (convex) van de Piazza del Campo, het centrale plein van Siena, te weerspiegelen. De gevel wordt gekenmerkt door stijlvolle rifora- of drielichtvensters onder spitsbogen.
Op de top van deze gevel is een enorme ronde platte bronzen plaat die werd opgericht sinds 1425, waar een Christogram wordt weergegeven om de preken van Sint-Bernardus van Clairvaux te herinneren. [2]

De gaten in de gevel zijn pontaie-openingen, die door middeleeuwse bouwers gebruikt werden om de houten balken van de steigers in te plaatsen.

 

IHS - Palazzo Publico - Siena

Trigramma di Cristo IHS, dipinto da Battista di Niccolò, Palazzo Pubblico - Siena [4]

 

In het midden van de façade stelt een grote schijf het trigram van Christus voor. Het werd in 1425 geschilderd door Battista di Niccolò, en herinnert aan de sermoenen van Sint Bernardinus van Siena, een franciscaan die een grote rol speelde in de religieuze heropleving van de 15e eeuw.

Lager op de gevel getuigt het Medici wapenschild van de Florentijnse heerschappij [3]. De machtige en rijke Medici-familie leverde de hertogen van Florence. De eerste was Alessandro de' Medici in 1531, die al sinds 1523 heer van Firenze was geweest, maar in het tijdperk 1527-1530 moest wijken voor een republikeinse heropleving. In 1555 annexeerde Firenze zijn rivaal de Republiek Siena.

 

Coat of arms of House of Medici, Palazzo Pubblico, Siena
Stemma della Casa dei Medici, Palazzo Pubblico, Siena (4)

 

Naast het wapenschild van de'Medici zijn er nog twee marmeren wapenschilden: de ene is van de stad Siena, de andere stelt de Leeuw van het Volk voor[3].
   
   

Mappa Palazzo Pubblico | Grotere kaart bekijken

 

 
   

Piazza del Campo (o più semplicemente il Campo) è la piazza principale della città di Siena. Unica per la sua particolare e originalissima forma a conchiglia, è rinomata in tutto il mondo per la sua bellezza e integrità architettonica. 

       
Piazza del Campo, Il Campo, seen from the top of Torre del Mangia     Cappella di Piazza, Palazzo Pubblico, Siena

Piazza del Campo, visto dalla cima di Torre del Mangia

 

  Vista meravigliosa dall Archivio di Stato sulla Torre del Mangia e su parte della piazza del Campo  

Cappella di Piazza, Palazzo Pubblico, Siena

 

512SienaCappellaPiazza   Piazza del campo, si, cappella di piazza 02 sculture di Mariano d'Angelo Romanelli e Bartolomeo di Tommè detto Pizzino, 1378-1382   Torre del Mangia, Piazza del Campo, Siena

Cappella di Piazza, ai piedi della Torre del Mangia in piazza del Campo

 

 

Piazza del Campo, Cappella di Piazza, sculture di Mariano d'Angelo Romanelli e Bartolomeo di Tommè, 1378-1382

 

  Torre del Mangia, Piazza del Campo, Siena

Travel Guide Tuscany | Palazzo Pubblico in Siena 

Art in Tuscany | The Sala del Mappamondo (the World Map Room) and the lost wheel map of Ambrogio Lorenzetti

Art in Tuscany | The Guidoriccio fresco: a new attribution: Thomas de Wesselow argues that the celebrated fresco, traditionally known as Guidoriccio, in Siena's Palazzo Pubblico, is not by Simone Martini, and proposes an alternative candidate.

Comune Siena | www.comune.siena.it

 

 

 

Bibliografia

Letizia Galli (a cura di), Siena, Palazzo Pubblico, Museo Civico, Torre del Mangia, Editore Silvana Editoriale, Milano 2011

M. Civai, Il palazzo pubblico e il museo civico di Siena, Editore Betti, Siena, 1999

Siena, Sillabe, Livorno, 2008. ISBN 88-8347-416-3

Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 536.

C. Moretti, L'Organo italiano, Casa musicale eco, Monza, 1989, p. 569.[1] Foto di Eckhard Henkel, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[2] Foto di MarkusMark. Quest'opera è nel pubblico dominio.
[3] Toscana. Guida d'Italia (Guida rossa), Touring Club Italiano, Milano 2003, p. 503.
[4] Foto di © José Luiz Bernardes Ribeiro, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Palazzo Pubblico (Siena) published under the GNU Free Documentation License.