|
|
Simone Martini was een Italiaanse schilder uit Siena aan het begin van de 14e eeuw. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Siënese schilderkunst. De Annunciatie uit 1333 is eenvan zijn belangrijkste werken. Het altaarstuk werd oorspronkelijk geschilderd voor een zijaltaar in de kathedraal van Siena naast de Maestà van Duccio die op het hoofdaltaar geplaatst was. Martini schilderde dit altaarstuk met zijn zwager Lippo Memmi in 1333. Het altaarstuk was bestemd voor een altaar in de kathedraal van Siena. In 1799 werd het werk liet overgebracht naar de Galleria degli Uffizi in Firenze waar het nog steeds bewaard wordt. Het schilderij geldt als een van de grootste meesterwerken van de 14e-eeuwse schilderkunst in Europa.
De annunciatie is een uitbeelding van het verhaal volgens Lucas 1:26-35, waarin de aartsengel Gabriël Maria bezoekt om haar te melden dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn zoon te worden.
De twee figuren worden gescheiden door de vaas met hoge lelies, een symbolische verwijzing naar de zuiverheid en kuisheid van Maria.
Bovenaan in de omlijsting, in de cuspidi, zijn vier kleine medaillons met afbeeldingen geschilderd van de profeten Jeremia, Ezechiël, Jesaja en Daniël. Boven Massima is de profeet Daniël afgebeeld. Hij houdt een boekrol vast met de tekst
: “ASPICIEBAM … ET ECCE CV[M] NVB[IBVS] CELI Q[VAS]I FILI[VS] HO[MIN]I VENIEBAT”
“Aspiciebam [ergo in visione noctis], et ecce cum nubibus caeli quasi filius hominis veniebat, et usque ad antiquum dierum pervenit et in conspectu ejus obtulerunt eum”
Guardavo, durante le visioni notturne, e lo videro venire, con le nubi del cielo, come un Figlio dell'uomo; raggiunse il Vecchio e lo condussero davanti a lui).
Ik zag dan in het gezicht bij nacht, en zie, met de wolken des hemels kwam als een menschenzoon, en hij kwam tot bij den oude van dagen, en voor diens aangezicht bracht men hem.[5]
[Daniël, 7, 13.]
Daniël ('God is mijn rechter') is de hoofdpersoon van het bijbelboek Daniël in de Hebreeuwse Bijbel. Daniël werd bekend als een droomuitlegger en voorspeller van de toekomst (Daniël 5:12), omdat hij de verre toekomst en de toekomst van Israël kon voorspellen. Daniël behoorde tot de joodse edelen die na de verovering van Jeruzalem door Nebukadnezar II naar Babylon waren gevoerd.
In het christendom wordt Daniël als een profeet beschouwd, omdat Jezus hem een profeet noemde (Matteüs 24:15; Marcus 13:14). Het gelijknamige boek behoort in de joodse indeling echter tot de Geschriften, niet tot de Profeten. Ook de islam beschouwt Daniël als profeet.
|
|
Simone Martini e Lippo Memmi, Annunciazione tra i santi Ansano e Massima (tondi dai quali si affacciano i profeti Isaia e Daniele, con cartigli che alludono al mistero dell’Incarnazione), 1333, Galleria degli Uffizi, Firenze
|
In de tondo boven Maria wordt de profeet Jesaja afgebeeld. De tekst
in het medaillon van Jesaja:
“ECCE VIRGO CONCIPIE[T] ET PARIET FILIVM ET VOC[ABITVR NOMEN EIVS EMMANVEL]”
«[Propter hoc dabit Dominus ipse vobis signum]: ecce virgo concipiet, et pariet filium, et voc abitur nomen ejus Emmanuel ]”
(Perciò il Signore stesso vi darà un segno:) Ecco, la vergine è incinta, darà alla luce un figlio, che chiamerà Emmanuele [cioè: Dio-con-noi].
'(Daarom zal de Heer zelf ulieden een teeken geven:) Zie, de Maagd zal ontvangen en eenen Zoon baren, en zijn naam zal genoemd worden Emmanuel'.[5]
[Isaja 7:14.]
|
De Annunciazione tra i santi Ansano e Massima, gesigneerd en gedateerd 1333, werd gemaakt voor het altaar van Sant'Ansano in de Duomo van Siena[4]. Op het centrale paneel verschijnt de aartsengel Gabriël aan de Maagd om de geboorte van Jezus aan te kondigen en begroet Maria met de in reliëf gegraveerde woorden op de gouden achtergrond, Ave gratia plena Dominus tecum, of Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met u.
De scène speelt zich af op een vloer die kleurrijk geaderd marmer nabootst. De twee figuren worden gescheiden door de vaas met hoge lelies, een symbolische verwijzing naar de zuiverheid en kuisheid van Maria [3] .
De aartsengel Gabriël houdt in zijn linkerhand een olijftak omhoog, symbool van vrede. De lelie verwijst naar de reinheid van Maria, maar heeft hier ook een politieke betekenis. De lelie is ook het symbool van Firenze. In Siena, dat rivaliseerde met Firenze werd een olijftak gebruikt.
|
|
|
|
|
|
Bovenaan, in het midden van het tafereel, is de Heilige Geest afgebeeld in de vorm van een duif, omringd door serafijnen.
Simone Martini (Siena, 1284 - Avignon, 1344) en zijn zwager Lippo Memmi (Siena, 1380 - 1356) schilderden het altaarstuk voor de kathedraal van Siena. Vanaf 1333 was het werk eeuwenlang te zien op het altaar van Sant'Ansano, de beschermheilige van de stad. Hun namen staan onderaan op de lijst: “SYMON MARTINI ET LIPPVS MEMMI DE SENIS ME PINXERVNT ANNO DOMINI MCCCXXXIII”. We weten echter niet wie voor welk deel van het paneel verantwoordelijk was, hoewel het op stilistische gronden mogelijk is om Simone te identificeren met de scène van de Annunciatie, en Lippo met de rondellen met de profeten (Jeremia, Ezechiël, Jesaja en Daniël) en de twee heiligen die in de zijvakken staan, Ansanus en Massima [3].
|
Traveling in Tuscany | Simone Martini | The Annunciation
[1] Source: Traveling in Tuscany Copyright © All rights reserved.
[2] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte:The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202.
[3] Federico Giannini, Ilaria Baratta, L'Annunciazione di Simone Martini, un vertice della scuola senese | www.finestresullarte.info
[4] Het retabel werd gemaakt voor de kapel van Sant'Ansano in de kathedraal van Siena. Het schilderij werd overgebracht naar de kerk van Sant'Ansano in Castelvecchio, waar het zich volgens een inventaris uit 1741 vlakbij de toegangsdeur bevindt. Een ander belangrijk document vermeldt dat het complex op 1 januari 1799 werd verplaatst van Siena naar de Uffizi Galerij op besluit van Ferdinand III van Lotharingen, Groothertog van Toscane. Het retabel werd nog hetzelfde jaar tentoongesteld in het Uffizi in Firenze.
[5] Bron: Dbnl: De heilige boeken van het oude verbond. Deel 6. De profetie van Isaias. De profetie van Jeremias. De profetie van Ezechiël. De profetie van Daniël.
|
|
|
|