Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

I T

 

Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba (detail), 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Pio Fedi, De Roof van Polissena (Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba) (detail), 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

   
   

De Loggia dei Lanzi is een beeldengalerij op de Piazza della Signoria in Firenze, naast het Palazzo Vecchio en het Uffizi.
De huidige naam Loggia dei Lanzi komt uit de zestiende eeuw, toen de lansknechten (lanzichenecchi, Duitse lijfwachten van Cosimo I de’ Medici), hier hun hoofdkwartier hadden. Vanaf de 16e eeuw, met de oprichting van het Groothertogdom Toscane en de definitieve onderdrukking van de republikeinse instellingen, kreeg deze ruimte ook een nieuwe bestemming. Er werden enkele meesterwerken van de Italiaanse beeldhouwkunst verzameld zodat de Loggia een van de eerste tentoonstellingsruimtes ter wereld zou worden.
Het beroemdste en ook meest complexe werk onder de enorme bogen is wellicht de Roof van de Sabijnse maagden, een meesterwerk van Giambologna (1583) dat uit één blok marmer gebeeldhouwd werd. Daarnaast is een van de opvallendste beelden onder de enorme bogen het bronzen beeld  Perseo con la testa di Medusa, van Benvenuto Cellini. Daarachter staat de Ratto di Polissena, (De Verkrachting van Polissena), een negentiende-eeuws werk van de beeldhouwer Pio Fedi (1865). Centraal onder de Loggia zien we het stylistisch verwante Menelaos bij het lichaam van Patroclus. '
De bekendste beelden onder de Loggia dei Lanzi zijn:


De Sabijnse maagdenroof (Giambologna, 1583)

Hercules en de Centaur (Giambologna, 1599)

Perseus en Medusa (Benvenuto Cellini, 1554)

De roof van Polyxena (Pio Fedi)

Menelaos bij het lichaam van Patroclus

'Sommige beelden stammen uit de Griekse of Romeinse Oudheid, sommige uit de Renaissance, sommige uit het manierisme, en eentje uit de negentiende eeuw. Toch is er geen disharmonie tussen de beelden; ze sluiten allemaal op elkaar aan, vormen een doorlopende ervaring, een munt die met tussenpozen opnieuw geslagen wordt. Ze roepen stuk voor stuk een bloeddorstige wereld op. Bijna al deze groepen zijn in strijd verwikkeld'.[4]

 

Pio Fedi, Ratto di Polissena, Loggia dei Lanzi, Firenze

Polyxena was de dochter van Priamus en Hecabe, die aan het eind van de Trojaanse Oorlog werd geofferd aan de gestorven Achilles.

Pio Fedi, il Ratto di Polissena da Ecuba (particolare), 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze 
Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Pio Fedi, De roof van Polyxena, 1855-1865, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze. Neoptolemus neemt Polyxena mee om haar te offeren op het graf van zijn vader. Hecuba probeert hem tegen te houden. Op de grond ligt het lichaam van haar gedode zoon Polites.
[Foto di Gianni Careddu]

 

De Roof van Polissena is een sculptuur van Pio Fedi. Gebeeldhouwd tussen 1855 en 1865 na een lange voorbereidende fase met voorstudies en tekeningen (waarvan er vele nog steeds in Firenze en Rome bewaard zijn gebleven), wordt het beschouwd als het meesterwerk van de kunstenaar en een van de belangrijkste werken van de Italiaanse negentiende-eeuwse beeldhouwkunst. De beeldengroep is het enige moderne werk naast meesterwerken uit de oudheid en de Renaissance.

Na de eenwording van Italië werd op 17 maart 1861 het koninkrijk Italië uitgeroepen met Victor Emanuel II als koning. Zes jaren lang, tussen 1865 en 1871 was Firenze de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Italië.  Er waren spectaculaire nationale vieringen die o.a. gewijd waren aan Dante Alighieri. In mei, in combinatie met de inhuldiging op Piazza Santa Croce van het standbeeld van de grote florentijnse dichter, onthulde de beeldhouwer Pio Fedi in zijn atelier in Via de 'Serragli aan het publiek de kolossale marmeren beeldengroep van de Ontvoering van Polissena, dat vandaag naast Cellini en Giambologna in de prachtige Loggia dei Lanzi op Piazza della Signoria staat .

Het onderwerp van de sculptuur is Polissena, de jongste dochter van Priamus. Zij wordt ontvoerd door Neoptolemus om geofferd te worden in afwachting van het vertrek van de Griekse schepen voor de terugkeer uit de Trojaanse oorlog. Het geweld van de ontvoering wordt onderstreept door de moord op Polissena's broer Polidoro, die zijn leven gaf om zijn zus te verdedigen, en door de opgeheven arm van Pyrrhus, die op het punt staat met het getrokken zwaard ook Polissena's moeder, Ecuba, te doden.

Het beeld wordt gekenmerkt door de complexiteit van het onderwerp, behandeld met een bijna theatrale actie, waarbij het gebaar van Pyrrhus arm die het zwaard opheft de scene domineert.
Aan de zijkant van de basis van het beeld is een bas-reliëf met Griekse tekst.

ΥΜΕΙΣ ΔΕ Μ' ΑΛΛΑ ΘΥΓΑΤΡΙ ΣΥΜΦΟΝΕΥΣΑΤΕ
ΚΑΙ ΔΙΣ ΤΟΣΟΝ ΠΟΜ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΕΝΗΣΕΤΑΙ
ΓΑΙΑ ΝΕΚΡΩ ΤΕ ΤΩ ΤΑΔΕ ΕΖΑΙΤΟΥΜΕΝΩ


[Uit de dialoog tussen Ulysses en Hecuba van Euripides, vertaald als "Dood mij samen met mijn dochter, zodat er weer een slachting op aarde zal plaatsvinden.""

Op een andere kant van de basis staat de tekst ΟΛΩΛΑΣ Ω ΠΑΙ ΜΗΤΡΟΣ ΑΡΠΑΣΘΕΙΣ ΑΠΟ [Iedereen zal een moeder krijgen].L’Enlèvement de Polyxène (Pio Fedi) n&b.JPG

Pio Fedi, Il gruppo di Polissena, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [3]

 

Na de monumentale beeldengroep Ratto di Polissena in de Loggia dei Lanzi realiseerde Fedi La Libertà della Poesia of De vrijheid van poëzie, een marmeren sculptuur die een onderdeel is van het indrukwekkend grafmonument voor Giovanni Battista Niccolini in Santa Croce, dat Fedi realiseerde tussen 1870 en 1883. De Libertà della Poesia wordt door veel florentijnen gezien als het Vrijheidsbeeld van Firenze, vanwege de sterke gelijkenissen met het beeld van Auguste Bartholdi in New York. Wellicht had de Franse beeldhouwer tijdens zijn verblijf in Italië in 1875-1876 een voorstudie van het werk gezien.

 

Polissena

Polyxena (Grieks: Πολυξ?νη) is in de Griekse mythologie de jongste dochter van koning Priamus van Troje en Hecuba, en dus een zuster van Hector, Paris, Deïphobus, Helenus, Troïlos en van Creüsa en Cassandra. Ze wordt niet genoemd door Homerus, maar volgens de latere beschrijvingen van de Trojaanse Oorlog door auteurs als Dares Phrygius, Dictys Cretensis en Hyginus was ze net zo mooi als Helena en had ze lang blond haar, en werd de Griek Achilles verliefd op haar. Haar ouders gaven Achilles toestemming haar te trouwen, waarna Hecuba Achilles in de val lokte en liet doden door Paris.

Veelbeschreven is de wrede wijze waarop Polyxena omkwam bij de inname van Troje door de Grieken. Volgens de Cypria (een van de Cyclische Epen) werd ze gewond door Odysseus en Diomedes bij de inname van Troje en werd ze begraven door Achilles' zoon Neoptolemus (schol. Eur. Hec. 41). Alle latere versies van de mythe, te beginnen met Ibycus (fr. 36) en Euripides’ toneelstuk Hecuba, vertellen echter dat ze door Neoptolemus werd gedood. Volgens Euripides en Seneca (in zijn Trojaanse vrouwen) verscheen de geest van Achilles geruime tijd na zijn dood boven zijn graf en eiste hij het offer van het meisje. Als de vloot bij Thracië voor de kust van Abydos ligt te wachten op een gunstige wind klinkt opeens de stem van de dode Achilles uit de bodem. Die eist dat de dochter van Hecabe, Polyxena, wordt geofferd als laatste eerbetoon aan zijn graf voordat de Grieken naar huis terugkeren. Jammerend grijpt Hecabe  haar dochter vast om te voorkomen dat de eis van Achilles wordt uitgevoerd en zij alleen haar dochter Cassandra nog maar overhoudt. Maar de Grieken zijn onverbiddelijk en sleuren het meisje naar het graf van Achilles waar zij aan de dode wordt geofferd [5].

Volgens Ovidius (Metamorphosen XIII, 439 e.v.) verscheen de geest aan Agamemnon en zijn metgezellen met dat verzoek. Euripides, die een groot deel van zijn tragedie Hecuba aan de dood van Polyxena wijdde, beschrijft dat het meisje door een harde en gedecideerde Odysseus wordt opgehaald, die zich moet verweren tegen de bittere verwijten van haar moeder Hecuba. Ovidius benadrukt in zijn beschrijving de moed waarmee Polyxena de dood ingaat en die zelfs Neoptolemus tot tranen toe roert. In de beschrijving van het verhaal door Quintus Smyrnaeus in zijn Posthomerica (XIV, 193-351) is het offer van Polyxena nodig om de Grieken goede wind te verschaffen om terug te kunnen varen (zoals het offer van Iphigenia op de heenweg nodig was).°

 

Loggia dei Lanzi

 

Il Ratto delle Sabine, Giambologna, 1583, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa   Giambologna, Ercole e il centauro Nesso,   (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Il Ratto delle Sabine, Giambologna, 1583

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa

 

 

Ercole e il centauro Nesso (Giambologna)

Il Gruppo di Pasquino, (Patroclo e Menelao), 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855 - 1865, Piazza della Signoria, Loggia dei Lanzi
  Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Il Gruppo di Pasquino, (Patroclo e Menelao), 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Pio Fedi, De roof van Polyxena

 

Mercurio. Calco moderno della statuetta di Benvenuto Cellini in una nicchia della base del Perseo, nella Loggia dei Lanzi di Firenze. L'originale è esposto al Museo del Bargello a Firenze. Foto di Giovanni Dall'Orto.

Arte romana, Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD)
elder sister of Roman Emperor Trajan   ASalonia Matidia (68 AD - 119 AD)
daughter and only child of Ulpia Marciana and wealthy praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus   Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 04

Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD), Romens beeld in de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signori

 

Salonia Matidia (68 AD - 119 AD)
dochter en enig kind van Ulpia Marciana en rijke praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus

 

Agrippina Minor, (Cologne 15 AD - Misenum 59). Romeinse keizerin en een van de meer prominente vrouwen in de Julio-Claudiaanse dynastie

   
   

Mappa Loggia dei Lanzil | Enlarge map


 
   


Piazza della Signoria, Firenze, fotoalbum   
Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

 

Ercole e il centauro Nesso (Baccio Bandinelli) e la Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

       
         

Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

Uffizi | Mostra "Il Ratto di Polissena | Pio Fedi scultore classico negli anni di Firenze capitale | Le Gallerie degli Uffizi

Il Ratto di Polissena. Pio Fedi scultore classico negli anni di Firenze capitale Uffizi, Sala del Camino 24 novembre 2018 - 10 marzo 2019
Website: www.uffizi.it/eventi

 

 

 

Bibliografie

Francesco Lumachi, Firenze, nuova guida illustrata, storica, artistica, anerdottica della città e dintorni Firenze, Società Editrice Fiorentina 1929

John Pope-Hennessy, Italian High Renaissance & Baroque Sculpture, Londres: Phaidon, 1996.

C. Paolini, La Loggia dei Lanzi. Una storia per immagini, Quaderno n. 15, Polistampa, Firenze, 2006.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

Homerus, De Wil van Zeus [Ilias], ingeleid en vertaald door dr. Jan van Gelder, 5e druk; Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam(, 1976.

Finley, M.I. (1991): The world of Odysseus, second edition, Penguin Books, London

Homerus, Ilias. De wrok van Achilles, vierde druk, ingeleid en vertaald in Nederlandse hexameters door H.J. de Roy van Zuydewijn, Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, 2004..

 

   

[1] Photo by Txllxt TxllxT, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license
[2] Foto di Gianni Careddu, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Om het beeld te vormen, werd de Fedi geïnspireerd door een standbeeld van Lorenzo Bartolini (Neoptolemus gooit Astyanax van de muren van Troje) en door Antonio Canova's Ercole e Lica (1795) (Hercules en Lica), maar ook door het Romeinse beeld Patroclus en Menelaus dat ook onder de Loggia dei Lanzi staat, en dan vooral in de fysionomie van de hoofdpersoon met de helm.

[3] Foto di Gbi.bytos, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license
[4] Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, p. 35.
[5] Hecabe, de officiële vrouw van koning Priamus uit Troje, die tot haar grote verdriet al haar kinderen zag sneuvelen tijdens de Oorlog met de Grieken | www.grieksemythologie.net | Geraadpleegd op 24 november 2020.


° This article incorporates material from the Wikipedia articles Ratto di Polissena and Polyxena, published under the GNU Free Documentation License.