Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Firenze, Perseo con la testa di Medusa (01).jpg

I T

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, Loggia dei Lanzi, Firenze



   
   
    «Or come piacque al mio glorioso Signore ed immortale Iddio, io la finii del tutto, e un Giovedi mattina io la scopersi tutta. Subito, che e' non era ancora chiaro il giorno, vi si ragunò tanta infinita quantità di popoli, che e' saria impossibile il dirlo; e tutti a una voce facevano a gara a chi meglio ne diceva. Il Duca stava a una finestra bassa del Palazzo, la quale si è sopra la porta, e cosi, dentro alla finestra mezzo ascoso, sentiva tutto quello, che di detta opera si diceva ( ... )»
   

Benvenuto Cellini

 

De Loggia dei Lanzi of Loggia della Signora of ook nog de Loggia dei Priori is een beeldengalerij op de Piazza della Signoria in Firenze, naast het Palazzo Vecchio en het Uffizi. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd en bevat een aantal bekende beeldhouwwerken.

De Loggia dei Lanzi is een overdekte hal van drie ronde bogen. Het gebouw is tegelijk een terugblik op de klassieke oudheid en een voorproef op wat de Renaissance zou betekenen. Een van de opvallendste beelden onder de enorme bogen is Perseo con la testa di Medusa, van Benvenuto Cellini.


Perseo con la testa di Medusa

Perseus met het hoofd van Medusa is een bronzen sculptuur die Benvenuto Cellini maakte in de periode 1545-1554. Het beeld staat op een vierkante basis met bronzen reliëfpanelen die het verhaal van Perseus en Andromeda uitbeelden.

Op het moment dat Cellini van Cosimo I de opdracht voor zijn Perseus kreeg, stonden el enkele beelden op de Piazza della Signoria. Het oudste beeld was de Marzocco uit de dertiende eeuw die links op de ringhiera stond (een verhoogd podium dat later vervallen raakte en werd afgebroken).



Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [6]

 

Judith en Holofernes van Donatello stond bij de westelijke boog van de Loggia dei Lanzi. Michelangelo’s David stond links van de ingang op de ringhiera en rechts van de ingang stond de Hercules en Cacus van Bandinelli.  Dit boodt Benvenuto  Cellini een uitgelezen kans zich te meten met zijn illustere voorgangers s uit het quattrocento en cinquecento, Donatello en Michelangelo. En met zijn rivaal en tijdgenoot Bandinelli, die ook in opdracht van Cosimo I werkte.

Het onderwerp van Perseus met het hoofd van Medusa is het mythologische verhaal van Perseus die Medusa onthoofdt. Medusa was een afschuwelijke Gorgon met een vrouwelijk gezicht wiens haar in slangen was veranderd. Iedereen die haar aankeek, veranderde in steen. Perseus staat naakt op een riem en gevleugelde sandalen na, triomfantelijk bovenop het lichaam van Medusa met haar hoofd, gekroond met kronkelende slangen, in zijn opgeheven hand. Bloed spuit uit Medusa's doorgesneden nek.
De toeschouwer die onder het lichaam van Medusa staat, krijgt de indruk dat het zwaard dat Perseus gebruikte om Medusa te onthoofden op het punt staat op zijn of haar hoofd neer te strijken. De oude Griekse held lijkt uit te kijken naar de reactie van de toeschouwer op die dreiging. Cellini's actualisering van de vernietiging van Medusa door Perseus moet zeer bedreigend zijn geweest in het licht van het feit dat toen de bronzen sculptuur van Cosimo werd onthuld in 1555 de Loggia dei Lanzi nog steeds werd gebruikt voor showexecuties, net zoals het hetdecor was geweest voor de onthoofding van slachtoffers van de Slag bij Montemurlo (1537).


Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare della testa di Medusa), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (dettaglio), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolari), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Het bronzen beeld, waarin het hoofd van Medusa mannen in steen verandert, is op het plein passend omgeven door drie enorme marmeren versteende beelden van mannen: Hercules, David en later Neptunus. Cellini's gebruik van brons in Perseus en het hoofd van Medusa, en de motieven die hij gebruikte om te reageren op de andere sculpturen op het plein, waren zeer innovatief.
Als je het beeld van achteren bekijkt, zie je een zelfportret van de beeldhouwer Cellini op de achterkant van Perseus 'helm.


De legende van Perseus en Medusa

De legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen die het verbeeldingsvermogen van de oude Grieken heeft voortgebracht.
Medusa is de dochter van Phorcys en Ceto en is de bekendste van de drie Gorgonen.

De Romeinse dichter Ovidius was de eerste die haar oorsprongsverhaal onderzocht in de literatuur, en beschreef haar transformatie uitvoerig in zijn werk Metamorfosen. Volgens Ovidius was Medusa ooit een heel mooie, jonge vrouw geweest, de enige sterfelijke van de drie zussen die ook wel bekend stonden als de Gorgonen. Haar mooie verschijning trok de aandacht van de zeegod Poseidoen, die haar vervolgens verkrachtte in de heilige tempel van Athena, de godin van de oorlog. Athena was woedend om de ontheiliging van haar tempel, en nam wraak door Medusa's prachtige haar in een hoop kronkelende slangen te veranderen. Ook gaf ze haar het dodelijke vermogen mensen die haar aankeken ter plaatse te verstenen [3].



Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (visto particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare della testa di Medusa

Perseo con la testa di Medusa (particolari), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [2]

 

Om de realisatie van het bronzen beeld te vereenvoudigen snijdt Cellini de totale hoogte van het beeld doormidden. Hij doet dit ook om esthetische redenen, de verhoudingen van een beeld van zes meter zouden onevenredig groot hebben geleken. De hoogte van de rechtervoet van Perseus tot het hoofd van Medusa, de is 3,20 meter, de sokkel en de basis meten 3 meter°.
Cellini stelt zichzelf ook de zeer ambitieuze uitdaging om het beeld, ondanks zijn aanzienlijke afmetingen, in één blok te gieten. De uitdaging is aanzienlijk, aangezien de techniek om een bronzen beeld van deze afmetingen te gieten sinds de oudheid verloren was gegaan.
Om het beeld in één stuk te gieten, gebruikt Cellini de verloren-was-techniek en een aarden dekvloer. Cellini zal eerst Medusa aanpakken, dan Perseus zelf, en als laatste de marmeren sokkel en de bronzen toevoegingen die het zullen sieren. Over het gieten van het beeld heeft Cellini uitvoerig bericht in zijn Vita.


Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare corpo di Medusa), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [2]

 

De sokkel of voetstuk

Cellini was van plan zijn werk af te maken met een majestueuze drie meter hoge marmeren sokkel. Hij plaatste vier nissen van ongeveer een meter aan elke kant van het rechthoekige blok. In de nissen plaatst hij bronzen beelden die verband houden met de mythe: Jupiter en Danae met haar zoon Perseus, Minerva en Mercurius die de held hielpen bij de onderneming. Alle originelen worden bewaard in de Bargello Museum.
Het blok zelf is gebeeldhouwd met sierlijke patronen in de vorm van guirlandes, schelpen en bustes van godinnen. Enkele hoofden van steenbokken sieren de vier hoeken van de sokkel. Cosimo I was geboren in het teken van de Steenbok.

 
Perseus, Benvenuto Cellini, Loggia dei Lanzi Florenz-07   Perseus, Benvenuto Cellini, Loggia dei Lanzi Florenz-06   Perseus, Benvenuto Cellini, Loggia dei Lanzi Florenz-08
Minerva   Jupiter   Danae

Ten slotte is op de basis die verzonken ligt in de vloer van de Loggia een bronzen bas-reliëf aangebracht dat de bevrijding van Andromeda door Perseus illustreert.

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van de sokkel, bas-reliëf met Andromeda), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenz

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van de sokkel, bas-reliëf met de redding van Andromeda), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [5]

 

Perseus kan worden gelezen als een symbool voor hertog Francesco en Andromeda als zijn Habsburgse bruid, Giovanna. Op dezelfde manier fungeert Andromeda als een allegorie voor Firenze, terwijl Perseus de' Medici voorstelt die naar beneden duikt om de stad te redden.

De onthulling

Het transport van de drie zware delen, Medusa, Perseus en de sokkel, is delicaat en zwaar. Het trekt ook veel nieuwsgierigen aan. Cellini weerstaat aan de druk om het werk te onthullen alvorens de montage volledig voltooid is.
Het zeildoek dat het werk bedekte, werd uiteindelijk verwijderd op 27 april 1554, negen jaar na de opdracht. Zonder ceremonie verschijnt Perseus aan de nieuwsgierige menigte. De ontvangst is triomfantelijk. Zelfs Cosimo I spreekt zijn tevredenheid uit tegenover Cellini.
Na de onthulling van het beeld duurde het nog eens vijf jaar om de sokkel te voltooien en door te gaan met de definitieve installatie onder de boog van de Loggia dei Lanzi. Deze vertraging deed de vijandigheid tussen de twee mannen echter weer oplaaien als gevolg van slechte onderhandelingen en onduidelijke afspraken.
Cellini zal nooit meer een beeld maken voor Cosimo I..

Vandaag de dag beschouwd als een authentiek meesterwerk en een technisch hoogstandje, bevindt de Perseus zich nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie. Het werk werd in 2000 gerestaureerd, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van Cellini's geboorte.

 

   
   

Mappa Loggia dei Lanzil | Enlarge map


Loggia dei Priori


Openingsuren

De galerij is dag en nacht vrij toegankelijk en wordt onderhouden door het Uffizi.


 

 
   


Piazza della Signoria, Firenze, fotogallerij



   
Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

 

 

Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

 

l Ratto delle Sabine, Giambologna, 1583, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855 - 1865, Piazza della Signoria, Loggia dei Lanzi
  Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583

 

Pio Fedi, De roof van Polyxena

 

Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van het lichaam van Medusa rustend op de sokkel), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze 

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van het lichaam van Medusa rustend op de sokkel), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, il modello in cera, Museo Nazionale del Bargello, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, il modello in cera, Museo Nazionale del Bargello, Firenze

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, il modellino in bronzo, Museo Nazionale del Bargello, Firenze

  Benvenuto Cellini, Testa di Medusa, modello di schizzo per il gruppo Perseo alla Loggia dei Lanzi a Firenze, Victoria and Albert Museum, London

Benvenuto Cellini, Testa di Medusa, modello di schizzo per il gruppo Perseo alla Loggia dei Lanzi a Firenze, Victoria and Albert Museum, London

 

Arte romana, Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD)
elder sister of Roman Emperor Trajan   ASalonia Matidia (68 AD - 119 AD)
daughter and only child of Ulpia Marciana and wealthy praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus   Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 04

Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD), Romens beeld in de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signori

 

Salonia Matidia (68 AD - 119 AD)
dochter en enig kind van Ulpia Marciana en rijke praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus

 

Agrippina Minor, (Cologne 15 AD - Misenum 59). Romeinse keizerin en een van de meer prominente vrouwen in de Julio-Claudiaanse dynastie

       
         
Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

Over de restauratie van Perseus en Medusa | Articolo del restauro su Repubblica.it

Strolling in Florence | Walk from Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo


Beautiful walk in one of the most authentic neighborhoods of Firenze, San Niccolò. The atmosphere of an authentic Florentine neighborhood still remains here.

 

  Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze 
 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze 

 

Bibliography

Avery C./ Barbaglia S., L'opera completa del Cellini, 1981, p. 95

Kees van der Ploeg, Florence vóór de Medici: de laat-middeleeuwse stad als kunstwerk, Despientia. Kunsthistorich Tijdschrift, 26 (2019), nr. 1, 12-17.

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

John Pope-Hennessy, Italian High Renaissance & Baroque Sculpture, Londres: Phaidon, 1996.

C. Paolini, La Loggia dei Lanzi. Una storia per immagini, Quaderno n. 15, Polistampa, Firenze, 2006.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

Mandel, C. "Perseus en de Medici." Storia Dell'Arte nr. 87 (1996): 168-187.

 

   

[1] Foto di Gianni Careddu, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Met deze woorden beschrijft Benvenuto Cellini in zijn autobiografische Vita de onthulling van zijn bronzen meesterwerk Perseus en Medusa op het Piazza della Signoria van Firenze op 27 aprii 1554.
Benvenuto Cellini, Vita di Benvenuto Cellini: orefice e scultore fiorentino ... , cd. by Francesco Tassi, 3 vols, Florence 1829, vol. 2, pp. 486-7.
[3] Ontleend aan het Wikipedia artikel Medusa (mythologie)warvan de tekst beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[4] Traveling in Tuscany, The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi
[5] This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication
[6] Photo by G.Lanting, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

° This article incorporates material from the Wikipedia article Persée tenant la tête de Méduse (Cellini), published under the GNU Free Documentation License.