Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 03.jpg

E N G        I T

Loggia dei Lanzi, Ulpia Marciana [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Ulpia Marciana, Loggia dei Lanzi, Firenze

   
   

In de Romeinse wereld werden keizers of vroegere magistraten en generaals vaak afgebeeld met een hoge graad van ongenadig realisme, het zogenoemde verisme. Mannelijke figuren komen vaker voor dan vrouwelijke, alhoewel uit de periode van de Flavische keizers ook vrouwenportretten met een zeer geraffineerde weergave van het kapsel bewaard zijn.

De Loggia dei Lanzi of Loggia della Signoria is een beeldengalerij op de Piazza della Signoria in Firenze. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd door Benci di Cione en Simone Talenti en bevat een aantal bekende beeldhouwwerken.
Op de achtergrond in de Loggia staan vijf marmeren vrouwenbeelden, Sabines (drie worden geïdentificeerd als Matidia, Marciana en Agrippina Minor), en een standbeeld van de barbaarse gevangene Thusnelda uit de Romeinse tijd van Trajanus tot Hadrianus. Ze werden in 1541 in Rome ontdekt. De beelden bevonden zich sinds 1584 in de Medici-villa in Rome en werden in 1789 door Pietro Leopoldo naar Firenze gebracht [3].
Ulpia Marciana (ca. 48-112/4) was keizerin van Rome van 105 tot haar dood in 112. Zij was de zuster van keizer Trajanus en moerder van Matidia (circa 68-119) die op haar beurt keizerin van Rome was van circa 112/4-119.
Agrippina minor (ca. 15 – 59) nam ook actief deel aan de dynastieke politiek en zou daarenboven politiek advies geven aan haar echtgenoot Claudius en haar zoon Nero.

 

Marciana (detail), Romens beeld in de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

Marciana (detail), Romens beeld in de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria [1]

 

De beelden werden ontdekt in Rome en bevonden zich al in 1541 in de collectie Capranica della Valle, een verzameling die in 1584 volledig door kardinaal Ferdinando I de' Medici gekocht werd, waarna de beelden verhuisden naar de Villa Medici in Rome. Sinds 1787 behoren ze tot de' Medici collectie in Firenze, in 1789 werden ze onder de Loggia dei Lanzi geplaatst.

 

Marciana

Ulpia Marciana (ca. 48-112/4) was keizerin van Rome van 105 tot haar dood in 112. Zij was de zuster van keizer Trajanus.

Toen Trajanus keizer werd was zij reeds weduwe. Zij was goed bevriend met haar schoonzuster Pompeia Plotina met wie zij samen de titel Augusta kreeg aangeboden toen Trajanus keizer werd in 98 en beiden weigerden. In 105 accepteerden zij de titel alsnog en werden daarmee keizerin. Het jaar van haar overlijden is onzeker. Sommigen suggereren 105, hetzelfde jaar dat ze keizerin werd, maar de jaren 112 of 114 zijn waarschijnlijker.

Zij was de dochter van Marcus Ulpius Traianus en Marcia.

Tijdens het laatste kwart van de eerste eeuw en de eerste decennia van de tweede eeuw werden steeds complexere haararrangementen ontwikkeld voor de dames van het keizerlijke hof. Haarstukken met extra haar en verborgen kaders vormden hoge diadeemachtige structuren rond het gezicht[3].

 
Ulpia Marciana Met 20.200 n02
Portrait of Ulpia Marciana, sister of Emperor Trajan. Roman artwork of the Hadrianic period, Metropolitan Museum of Art, New York [2]

Een van de meest uitgebreide haarconstructies staat op de officiële portretten van Marciana, de oudere zus van Trajanus. De hoogglans en gegraveerde ogen op dit hoofd suggereren dat het tijdens de Hadrianus-periode werd gesneden. De machtige vrouwen van de familie van Trajanus werden zeer geëerd door zijn opvolger, Hadrianus, die zijn troon zou hebben te danken aan hun invloed. Marciana was de grootmoeder van de vrouw van Hadrianus, Sabina [3].

Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan, Metropolitan Museum, Rogers Fund, 1920, New York
Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan, Metropolitan Museum, New York
Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan, ca. A.D. 130–138, Metropolitan Museum, New York
Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan, ca. A.D. 130–138, H. 12 1/4 in. (31.1 cm), Metropolitan Museum, New York

Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan, ca. A.D. 130–138, H. 12 1/4 in. (31.1 cm), Metropolitan Museum, New York [4]

Marciana, de oudere zus van keizer Trajanus werd op 29 augustus 113 o.t. vergoddelijkt door de Senaat. Haar naam verschijnt vanaf dan met de vrouwelijke vorm van de titel, diva. Vervolgens werden er verschillende postume portretten van Diva Augusta Marciana gebeeldhouwd, waaronder deze versie, die zich door zijn hoogglans en geboorde pupillen onderscheidt van de meer gereserveerde Trajanische sculpturen.
Trajanische en Hadrianische portretten lijken vaak koel en gereserveerd, en weerspiegelen de neoklassieke heropleving van die periode. De gelijkenissen van de keizerlijke beelden delen deze afstandelijkheid, hoewel ook privéportretten de heersende stijl van de keizer en zijn hof overnemen .
De hoofdtooi van Marciana is net zo gedetailleerd als de lange krullen van gevlochten haar die op haar hoofd zijn opgestapeld. De uitgebreide kapsels van Romeinse dames stellen ons in staat portretten met enige precisie te dateren, aangezien de mode in het kosmopolitische Rome toen net zo vaak veranderde als nu [5].

Andere voorbeelden van het Marciana type vinden we terug in het Archeologisch Museum van Ostia, het Vaticaan en in Firenze, tegen de achterwand van de Loggia dei Lanzi.



Arte romana, menelao che sorregge il corpo morto di patroclo, età flavia, da un orig. greco del 240-230 ac ca., rataurata da ludovico salvetti su indicaz. di p. tacca (1640) e da stefano ricci (1830 ca.) 01

De zogenaamde "beeldengroep van Pasquino", waarvan verschillende voorbeelden bekend zijn, vertegenwoordigt, naar men aanneemt, Menelaüs die het lichaam van Patroclus ondersteunt. Het marmeren beeld is een Romeinse kopie van een Hellenistisch origineel uit de derde eeuw. v.o.t.. met moderne toevoegingen of restauraties. Ontdekt in Rome was ook dit beeld vanaf 1584 eigendom van de Medici en staat het onder de Loggia dei Lanzi op Piazza della Signoria in Firenze  sinds 1741.  Tegen de achterwand zien we hier links Thusnelda en rechts Marciana [1]

 

ASalonia Matidia (68 AD - 119 AD)
daughter and only child of Ulpia Marciana and wealthy praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus   Thusnelda, Nobildonna germanica, Loggia dei Lanzi, Firenze. Marble, Roman artwork of the period of Trajan or Hadrian (2nd century CE)   Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 04

Firenze, Loggia dei Lanzi, Salonia Matidia (68 AD - 119 AD)

 

Thusnelda, Nobildonna germanica, Loggia dei Lanzi, Firenze . Marble, Roman artwork of the period of Trajan or Hadrian (2nd century CE)

 

Agrippina Minor, (Cologne 15 AD - Misenum 59). Roman Empress and one of the more prominent women in the Julio-Claudian dynasty 

De Loggia dei Lanzi werd gebouwd tussen 1376 en 1382 door Benci di Cione en Simone Talenti, en was de plaats waar openbare ceremonies van de Florentijnse Republiek gehouden werden. Vanaf de zestiende eeuw, ten tijde van het Groothertogdom Toscane, werd de Loggia een uitdrukking van de macht van de Medici-familie. De sculpturen werden niet enkel uitgekozen op basis van esthetische criteria, maar drukten ook een specifieke politieke betekenis uit.
Perseus, een prachtig bronzen beeld van Benvenuto Cellini, gemaakt in opdracht van Cosimo I de 'Medici en daar geplaatst in 1554, is een van de opvallendste beelden onder de Loggia. Het toont de mythische Griekse held die met zijn zwaard in zijn rechterhand zwaait en het hoofd van de Medusa omhoog houdt in de andere hand. De rijk versierde marmeren sokkel, eveneens van Cellini, toont vier bronzen beeldjes van Jupiter, Mercurius, Minerva en Danaë. Het duurde negen jaar om het beeld te realiseren.

De Roof van de Sabijnse Vrouwen is een indrukwekkende marmeren beeldengroep van Giambologna die hier in 1583 werd geïnstalleerd in opdracht van de zoon van Cosimo I, Francesco I de 'Medici. Het beeld is meer dan 4 meter hoog. Er wordt gezegd dat het is gemaakt van een onvolmaakt blok wit marmer, het grootste blok dat ooit naar Firenze vervoerd werd.
De andere sculpturen stellen Hercules verslaat de Centaur Nessus (een minder bekende sculptuur van Giambologna, gemaakt in 1599 maar pas in de negentiende eeuw onder de Loggia geplaatst) voor, Menelaus ondersteunt het lichaam van Patroclus, een marmeren groep uit de Romeinse tijd die oorspronkelijk aan het einde van de Ponte Vecchio stond. De Verkrachting van Polyxena is een negentiende-eeuwse beeldengroep gemaakt door Pio Fedi.

De bekendste beelden onder de Loggia dei Lanzi zijn:


De Roof van de Sabijnse maagden vrouwen (Giambologna, 1583)

Hercules en de Centaur (Giambologna, 1599)

Perseus en Medusa (Benvenuto Cellini, 1554)

De roof van Polyxena
(Pio Fedi)

Menelaos bij het lichaam van Patroclus

De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583c   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa   Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze
De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583  

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa

 

 

Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Il Gruppo di Pasquino, (Patroclo e Menelao), 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855 - 1865, Piazza della Signoria, Loggia dei Lanzi
  Firenze - Perseo del Cellini - Foto Giovanni Dall'Orto 30-Nov-2002 - 06

Il Gruppo di Pasquino, (Patroclo e Menelao), 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Pio Fedi, De roof van Polyxena

 

Mercurio. Calco moderno della statuetta di Benvenuto Cellini in una nicchia della base del Perseo, nella Loggia dei Lanzi di Firenze. L'originale è esposto al Museo del Bargello a Firenze. Foto di Giovanni Dall'Orto.

 



   
   

Kaart Loggia dei Lanzi | Enlarge map


Loggia dei Priori of Loggia dei Lanzi


Openingsuren

De galerij is dag en nacht vrij toegankelijk en wordt onderhouden door het Uffizi.

 

 
   

Galleria fotografica Siena


   

Piazza della Signoria, Firenze, fotogallerij

De Loggia dei Lanzi is een unieke openlucht beeldengalerij met een combinatie van antieke en verfijnde renaissancekunst. Grenzend aan de Galleria degli Uffizi, beschikt de loggia over prachtige sculpturen gemaakt door kunstenaars als Giambologna en Benvenuto Cellini en opent met zijn enorme brede bogen naar de Piazza della Signoria, waar nog meer beelden opgesteld staan.


Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Fontana del Nettuno e campanili Badia e Bargello. Accanto alla fontana, su un piedistallo, c'è il Marzocco, il leone che è un importante simbolo per Firenze
Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria  

Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Fontana del Nettuno e campanili Badia e Bargello. Accanto alla fontana, su un piedistallo, c'è il Marzocco, il leone che è un importante simbolo per Firenze

Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze   Michelangelo, David (replica) e Ercole e Caco di Baccio Bandinelli, Piazza della Signoria, Firenze

Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

 

Michelangelo, David (replica), Piazza della Signoria, Firenze

 

       

Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

The Metropolitan Museum of Art. Vol. 2, Greece and Rome | The Metropolitan Museum of Art, introduction by Joan R. Mertens (1987) | Read Online

     

 

Bibliografie

Paul Zanker, Roman Portraits: Sculptures in Stone and Bro ze in the Collection of The Metropolitan Museum of Art, The Metropolitan Museum of Art, 2016 | Watch the book trailer Inside the Catalogue—"Roman Portraits: Sculptures in Stone and Bronze".

Le statue della Loggia della Signoria a Firenze. Capolavori restaurati, a cura di G. Giusti Galardi, Firenze, Giunti, 2002.

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

C. Paolini, La Loggia dei Lanzi. Una storia per immagini, Quaderno n. 15, Polistampa, Firenze, 2006.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

McHam, Sarah Blake. "Donatello's Bronze David and Judith as Metaphors of Medici Rule in Florence." The Art Bulletin 83, no. 1 (March 2001): 32-47. Accessed September 20, 2013.

Jane Fejfer, Roman Portraits In Context. Berlin: De Gruyter, 2008.

 

 

 



[1] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale
[2] Wikipedia artikel Romeinse beeldhouwkunst, bezocht op 3 december 2020.
[3] Bron: Marble portrait of Marciana, sister of the emperor Trajan | Roman | Hadrianic | The Metropolitan Museum of Art
[4] Photos released in te Public Domain by The Metropolitan Museum of Art. These files are made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
[5] The Metropolitan Museum of Art. Vol. 2, Greece and Rome | The Metropolitan Museum of Art, introduction by Joan R. Mertens (1987), p. 130.




° This article incorporates material from the Wikipedia article Marciana, published under the GNU Free Documentation License.