Piazza del Campo


Palazzo Pubblico

Sala del Mappamondo

Maestà 

Guidoriccio da Fogliano

Sala dei Nove, Allegoria del Buon Governo

The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

De crypte

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Pinacoteca Nazionale


Basilica dei Servi


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

Provincie Sien

Montalcino

Il Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra di Montalcino

Abbazia di Sant' Antimo, Montalcino


Crete Senesi

        
 Abdij van Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande

Het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival

 




Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria


Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo


Sagrestia Nuova


Santo Spirito


Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce


Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Urban Trekking in Firenze


From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

 

 

Arezzo

Piero della Francesca 

Museo della Madonna del Parto in Monterchi

Le Storie della Vera Croce di Piero della Francesca

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Duccio di Buoninsegna, Nativitą tra i profeti Isaia ed Ezechiele (particolare Nativitą), 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington

 



Duccio di Buoninsegna, Natività, 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Duccio di Buoninsegna, De geboorte van Christus met de profeten Jesaja en Ezechië (Natività tra i profeti Isaia ed Ezechiele)

   
   

De Geboorte tussen de Profeten Jesaja en Ezechiël is een paneelschilderij van Duccio di Buoninsegna, geschilderd met tempera en goud op  populierpaneel (43,8 x 77,5 cm het centrale paneel, 43,8 x 16,5 de zijpanelen) maakte oorspronkelijk deel uit van Duccio’s Maestà en kan gedateerd worden  rond 1308-1311. Het bevindt zich in de National Gallery of Art in Washington.
Het was het centrale paneel van de frontpredella van de Maestà waarin Verhalen uit de Kinderjaren van Christus afgewisseld waren met figuren van Profeten.

Naar Byzantijnse traditie plaatste Duccio de scène van de geboorte van Christus in een grot, met de monumentale Maria czntraal liggend in beeld, ze wordt sterk benadrukt door het contrast van haar blauwe sluier met het rode kleed waarop ze ligt, en de donkere achtergrond van de grot. Verder naar achteren zien we het wiegje waar Jezus in doeken ligt, verwarmd door de os en de ezel. Jozef staat buiten de grot aan de linkerkant, zittend op de versplinterde rotsen die de hut omringen, en zijn ontsierde maar oplettende houding benadrukt zijn rol in de heilige familie, namelijk die van enige beschermer van de Maagd en het Kind. Het paneel bevat ook andere episodes: de wassing van het Kind door twee begeleiders, iets naar links onder, en de annunciatie aan de herders, rechts, aan wie een engel verschijnt met een boekrol met de goddelijke woorden. Boven de hut staat de ster van de komeet en een koor van veertien engelen, waaronder de aankondigende engel, symmetrisch opgesteld in twee rijen. Bovenaan tenslotte herinnert een blauwe cirkel, waarnaar de engelen zich biddend wenden, aan het goddelijke oog dat over het tafereel waakt.

De compositie van het tafereel is trouw aan Byzantijnse modellen, met verschillende scènes tegelijk, een tweedimensionale ontwikkeling van de ruimte en hiërarchische verhoudingen tussen de personages.

 

   
   
Een kleine geschiedenis

Duccio's Maestà, die op 9 juni 1311 met een plechtige processie op het hoofdaltaar van de kathedraal van Siena werd geplaatst. De Maestà domineerde bijna twee eeuwen lang het hoofdaltaar in de kathedraal van Siena. In 1506 werd het monumentale altaarstuk van zijn prestigieuze plek gehaald vanwege een veranderende smaak in sacrale kunst. In 1771 werd het grandioze altaarstuk overgebracht naar de kerk van Sant'Ansano in Castelvecchio di Siena, waar het werd ontmanteld en in verschillende delen verzaagd. Bij die gelegenheid gingen veel panelen verloren. Dit maakt het onmogelijk om de afmetingen met zekerheid te bepalen, maar het moet ongeveer 4,5 meter breed zijn geweest, en tot wel 5 meter hoog. In totaal waren er waarschijnlijk meer dan 70 afzonderlijke scènes.

Terwijl de grotere panelen in 1795 terugkeerden naar de kathedraal en van daaruit in 1878 in een museum werden ondergebracht, werden vele andere, voornamelijk behorend tot de de predella en de cuspen, verspreid over verschillende collecties en musea. Het paneel met de Navità kwam na omzwervingen in het Kaiser Friedrich Museum in Berlijn en enkele kunsthandels in 1937 tenslotte in de Andrew Mellon Trust terecht en daarmee ook in de oorspronkelijke kern van de National Gallery of Art in Washington.

 

Duccio di Buoninsegna - The Nativity with the Prophets Isaiah and Ezekiel - Google Art Project.jpg

Duccio di Buoninsegna, Natività tra i profeti Isaia ed Ezechiele, 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington [1]

 

Maria was de patroonheilige van Siena, en de toewijding aan haar had zowel een sterke burgerlijke als een religieuze dimensie. Voordat de Maestà in juni 1311 op het altaar van de Duomo werd geïnstalleerd, werd het altaarstuk triomfantelijk in een optocht door de straten gedragen. Er werden muzikanten ingehuurd om het te begeleiden, samen met alle priesters en monniken van Siena. Een stoet van stadsambtenaren en burgers werd gevolgd door vrouwen en kinderen die klokken luidden. Winkels waren de hele dag gesloten en er werd aalmoezen gegeven aan de armen [1].

De zichtbaarheid en het gezag van de Maestà, samen met Duccio's belang als leraar, helpen de aanhoudende smaak van Siena voor het goud en de abstractie van de Byzantijnse stijl te verklaren, zelfs toen kunstenaars elders in Toscane een meer naturalistische benadering hanteerden.
Deze Navità met zijn eerste vorm van een kerststal combineert Byzantijnse elementen met meer hedendaagse en lokale trends. De liggende houding en de buitenmaatse afmetingen van Maria doen denken aan iconen van de Geboortekerk, en net als veel iconenschilders heeft Duccio twee vroedvrouwen geschildrd die het nieuwe kind wassen en verzorgen. De grotomgeving komt ook via het Griekse Oosten, maar het dak van de kribbe is vergelijkbaar met die in de gotische kunst van Noord-Europa. Terwijl het effect van het goud en de briljante kleuren zeer decoratief is, verzachten Duccio's elegante lijnen en vloeiende penseelstreken de soberheid van de Byzantijnse stijl [1].

Op de zijpanelen naast de Navità, in twee aparte vakken die de verhalen van Maria onderbreken, staan de profeten Jesaja en Ezechiël afgebeeld. Ze werden op een andere schaal geschilderd en houden rollen met hun profetieën vast die de geboorte van Christus aankondigen. Het zijn spiegelende figuren, met één hand opgeheven in een teken van verbazing.

 

De predella aan de voorzijde van de Maestà toont enkele verhalen uit de kindertijd van Christus, waarin Maria de hoofdpersoon is. De scenes worden afgewisseld met figuren van profeten (Jesaja, Ezechiël, Salomo, Maleachi, Jeremia, Hosea). Dit zijn de zeven tafelen die bewaard zijn gebleven:

Annunciazione (Londra, National Gallery);

Natività (Washington, National Gallery of Art);

Adorazione dei Magi (Siena, Museo dell'Opera del Duomo);

Presentazione al tempio (Siena, Museo dell'Opera del Duomo);

Strage degli innocenti (Siena, Museo dell'Opera del Duomo);

Fuga in Egitto (Siena, Museo dell'Opera del Duomo);

Disputa con i dottori del tempio (Siena, Museo dell'Opera del Duomo).


De predella

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, L’annunciazione (Londra, National Gallery)   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Isaia   Duccio di Buoninsegna, Natività, 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, L’annunciazione (Londra, National Gallery)

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Isaia

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Natività, (National Gallery of Art, Washington)

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Ezechiele   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Adorazione dei Magi (Siena, Museo dell'Opera del Duomo)   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Salomone

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Ezechiele

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Adorazione dei Magi (Siena, Museo dell'Opera del Duomo)

 

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Salomone

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Presentazione al tempio (Siena, Museo dell'Opera del Duomo   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Malachia   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Strage degli innocenti (Siena, Museo dell'Opera del Duomo)
Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Presentazione al tempio (Siena, Museo dell'Opera del Duomo

 

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Malachia

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Strage degli innocenti (Siena, Museo dell'Opera del Duomo)

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Sogno di Giuseppe e fuga in Egitto   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Sogno di Giuseppe e fuga in Egitto   Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Osea

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Geremia

 

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Sogno di Giuseppe e fuga in Egitto

 

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Osea

    Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Disputa di Gesù fanciullo con i dottori    
   

Duccio di Buoninsegna, Predella della Maestà, Disputa di Gesù fanciullo con i dottori

 

   

Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311)



 

Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311) tavola principale Siena, tempera e oro su tavola,
dal Duomo di Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana, Siena

  Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311), ricostruzione virtuale del lato anteriore della Maestà   Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311),Ricostruzione virtuale del lato posteriore della Maestà
Duccio di Buoninsegna, Madonna di Crevole, 1283-1284[3], tempera e oro su tavola, dalla Pieve di Santa Cecilia a Crevole, Siena, Museo dell'Opera della Metropolitana[

  Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311), ricostruzione virtuale del lato anteriore della Maestà   Duccio di Boninsegna, Maestà del Duomo di Siena (1308-1311), Ricostruzione virtuale del lato posteriore della Maestà

Naar de oorsprong van de Siënese kunst

 

Guido di Graziano, Natività, dal Dossale di san Pietro, 1280-1290 ca, tempera e oro su tavola, Pinacoteca nazionale di Siena   Guido Da Siena - Nativity - WGA10980   Duccio di Buoninsegna, Nativitą tra i profeti Isaia ed Ezechiele (particolare Nativitą), 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington

Guido di Graziano, Natività, dal Dossale di san Pietro, 1280-1290 ca, tempera e oro su tavola, Pinacoteca nazionale di Siena

 

 

Guido da Siena, Natività, fine del XIII secolo, tempera su tavola, Musée du Louvre, Paris

 

 

Duccio di Buoninsegna, Natività tra i profeti Isaia ed Ezechiele (particolare Natività), 1308-1311 circa, tempera su tavola, 43,8 × 111 cm, National Gallery of Art, Washington

 

 
   


[1] Publiek domein. Quest'opera è nel pubblico dominio. Original text and photo Duccio di Buoninsegna - VwFhxyyiHc20QAGoogle Arts & Culture.

Duccio da Boninsegna (1255-1316 ca)
La data di nascita di Duccio, sulla quale non si hanno peraltro notizie precise, è posta concordemente dalla critica intorno al 1255. Il nome dell'artista ricorre per la prima volta in un documento del 16 novembre 1278 relativo a un pagamento di 40 soldi fatto a "Duccio pictori" dall'Ufficio della Biccherna del Comune di Siena per aver dipinto dodici casse per la custodia dei documenti. A questa data il pittore è in grado di riscuotere pagamenti per lavori eseguiti. Altri pagamenti sono registrati nel 1279 al 1295 per la pittura delle perdute tavolette dei registri della Biccherna. E' del 1280 la prima notizia riguardante le multe che il Comune di Siena inflisse più volte all'artista nel corso degli anni. Nel 1285 i rettori della Società dei Laudesi di Santa Maria Novella a Firenze commettono per la propria sede a "Duccio quondam Boninsegne pictori senesi" una grande tavola dedicata alla Madonna, oggi concordemente indicata con la Madonna Rucellai. Del 1287-1288 sono i documenti relativi alla grande vetrata del Duomo di Siena.
Nel 1295 fa parte della Commissione circa la controversia per l'erezione della Fonte Nova o Fonte Ovile. Nel 1308 Jacopo de' Marescotti commette a Duccio la grandiosa pala della Maestà collocata sull'altare maggiore del Duomo senese. Da un contratto con Messer Tommaso di Dino, risulta che Duccio abitava presso la porta Stalloreggi, nel popolo di San Quirico, in una casa in comproprietà con Pino e Bernardino di Arriguccio di Dietisalvi. Di lui scrisse Lorenzo Ghiberti nei suoi Commentari datati 1450: "Fu in Siena ancora Duccio il quale fu nobilissimo pittore: tenne la maniera greca. E' di sua mano la tavola maggiore del Duomo di Siena: è nella parte dinanzi la incoronazione di Nostra Donna e nella parte di dietro il testamento nuovo. Questa tavola fu fatta eccellentemente e dottamente, è cosa magnifica e fu nobilissimo pittore."'
[Tratto da: Associazione storico-culturale S. Agostino]

 



Bibliografia

Francesca Salvadori, Washington National Gallery of Art, Electa, Milano 2005.

Art in Tuscany | Duccio di Buoninsegna

Giorgio Vasari | Le vite de' più eccellenti architetti, pittori, et scultori italiani, da Cimabue insino a' tempi nostri | Duccio di Buoninsegna

Arte in Toscana | Duccio di Buoninsegna


Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia


     
Podere Santa Pia
 
Podere Santa Pia, giardino
   
         
         
Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma

 

 

 

       

° Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Natività tra i profeti Isaia ed Ezechiele dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.

,