Piazza del Campo


Palazzo Pubblico

Sala del Mappamondo

Maestà 

Guidoriccio da Fogliano

Sala dei Nove, Allegoria del Buon Governo

The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

De crypte

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Pinacoteca Nazionale


Basilica dei Servi


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

Provincie Sien

Montalcino

Il Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra di Montalcino

Abbazia di Sant' Antimo, Montalcino


Crete Senesi

        
 Abdij van Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande

Het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival

 




Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria


Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo


Sagrestia Nuova


Santo Spirito


Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce


Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Urban Trekking in Firenze


From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

 

 

Arezzo

Piero della Francesca 

Museo della Madonna del Parto in Monterchi

Le Storie della Vera Croce di Piero della Francesca

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Jan van Eyck, The Cumaean Sibyl  (detail), 1432, St. Bavo Cathedral, Ghent, Belgium



Jan en Hubert Van Eyck, De aanbidding van het Lam Godss, De Sibille van Cumae (detail), 1432, Sint Baafskathedraal, Gent [2]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Jan en Hubert Van Eyck, De aanbidding van het Lam Gods, De Sibille van Cumae, 1432


   
   

Het woord sibille komt (via het Latijn) van het Oudgriekse woord sibylla, wat profetes betekent. Volgens de middeleeuwse christelijke opvatting was de komst van Christus ook in de heidense wereld voorspeld en meer bepaald door heidense profetessen die men sibillen noemde [2].

In de klassieke oudheid was Sibille de benaming voor een aantal maagdelijke prinsessen die, geïnspireerd en in extase gebract door een godheid, spontaan en ongevraagd de toekomst voorspelden in Griekse hexameters.

De Sibille Cumae was de priesteres en profeet van het orakel van de god Apollo in Cumae, een oude Griekse kolonie ten westen van het Avernus-meer, een kratermeer waarvan de Romeinen dachten dat daar de toegang tot de onderwereld lag... 


Jan van Eyck, Lam Gods, De Sibille van Cumae, 1432


De Grieken in Cumae, een havenstad bij Napels, vereerden de sibille als priesteres en profetes voor de god Apollo. De Rooms Katholieke Kerk stelde de sibille voor als een profetes die het christelijke heil aankondigde. De tekst op deboekenrol is ontleend aan de Civitate Dei van kerkvader Augustinus van Hippo (354430): De allerhoogste koning zal komen in mensengedaante om te heer sen door de eeuwen heen.De sibille draagt bovenaan op haar keurslijf het woord meiaparos. Het dient wellicht gelezen te worden als priameia parthenos (= maagdelijke dochter van Priamos). Dit is wonderlijk, want de dochter van Priamos, de koning van Troje, Casandra, werd in de literaire traditie veeleer met de sibille van Eritrea vereenzelvigd [4].

 

   
   

Jan van Eyck, The Cumaean Sibyl, 1432, St. Bavo Cathedral, Ghent, Belgium

Jan van Eyck, Lam Gods, De Sibille van Cumae, 1432, Sint-Baafskathedraal, Gent [1]

Volgens laatmiddeleeuwse opvatting heeft iedere sibille een voorval uit Christus' leven beschreven en voorgezegd en deze uitspraken komen tot uiting in de attributen die ze bij zich hebben. De sibillen die afgebeeld zijn op het altaarstuk van Jan Van Eyck, hebben echter geen attributen. Ze hebben wel een banderol waarop een profetische uitspraak in het Latijn staat die verwijst naar Christus' geboorte.
De Sibille van Eritrea was een van de tien sibillen die door de vroegchristelijke apologeet Lactantius werden beschreven op basis van de geschriften van de Romeinse historicus Marcus Terentius Varro Reatinus (116-27 v.o.t.). De sibillen werden door de kerkvaders vaak aangehaald als profetessen die de komst van Christus hadden voorspeld. Naast de sibille van Eritrea schilderde Van Eyck in een groen gewaad de sibille van Cumae.

Het kunstwerk toont een serene vrouwelijke figuur, vermoedelijk de sibille van Cuma, een profetische priesteres uit de Romeinse mythologie. De figuur is getooid met elegante kleding en een delicate hoofdtooi, die een gevoel van gratie en autoriteit uitstraalt. Rond haar hoofd is een Latijnse rol met inscripties aangebracht, wat de mythologische en historische context van het stuk versterkt. Ze is gevat in een gewelfd paneel dat haar figuur een voorname omlijsting geeft. De aandacht voor detail, de realistische weergave van texturen en het zachte spel van licht en schaduw zijn kenmerkend voor het meesterschap van Jan van Eyck in olieverfschilderijen, emblematisch voor de stijl van de noordelijke renaissance.[3]

 


File:Lamgods closed.jpg

Jan van Eyck, De aanbidding van het Lam Gods (het altaarstuk gesloten), 1432, Sint-Baafskathedraal, Gent [1]

 

 

Het gesloten retabel


Boven: de profeet Zacharia; de sibille van Eritrea, de sibille van Cumea, de profeet Micha. Midden: de engel Gabriël vertelt Maria dat ze zwanger zal worden; doorkijk op een Gentse straat; nis met keteltje, waterbekken en handdoek; Maria in gebed, ‘overschaduwd’ door de Heilige Geest (duif). Onder: Joos Vijd, schenker van het retabel; Johannes de Doper; Johannes de evangelist; Isabella Borluut, echtgenote van de schenker [4].

 
   
 
         
         

Leen den Besten, Devotie in kleur - Aanbidding van het Lam van God. Een monument van Hubert en Jan van Eyck | www.academia.edu | (PDF) Devotie in kleur - Aanbidding van het Lam van God.

http://www.paulverheijen.nl/van-eyck-lam-gods- h

ttps://www.mysterieuzewereld.nl/belgie-gent-de-symboliek-van-het-lam-gods/

 


         

[1] Pubblico dominio | This work is in the public domain. Bron: The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA.
[2] De Aanbidding van het Lam Gods (Sibille van Eritrea) | De Vlaamse Primitieven |
[3] The Erythraean Sibyl (1432) by Jan van Eyck – Artchive | www.artchive.com
[4] Leen den Besten, Devotie in kleur - Aanbidding van het Lam van God. Een monument van Hubert en Jan van Eyck | www.academia.edu | (PDF) Devotie in kleur - Aanbidding van het Lam van God.