Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Benvenuto Cellini's Perseus.jpg

I T

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, Loggia dei Lanzi, Firenze



   
   

De Loggia dei Lanzi is een beeldengalerij op de Piazza della Signoria in Firenze, naast het Palazzo Vecchio en het Uffizi. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd en bevat een aantal bekende beeldhouwwerken. Een van de opvallendste beelden onder de enorme bogen is Perseo con la testa di Medusa, van Benvenuto Cellini. Zijn Perseus is inhoudelijk en esthetisch een van de hoogtepunten van de late renaissance, en ook op technisch vlak was de realisatie van het beeld een huzarenstuk waarmee hij zijn technisch meesterschap kracht bijzette.


Perseo con la testa di Medusa


Perseo con la testa di Medusa is een bronzen sculptuur van Benvenuto Cellini, onder de Loggia dei Lanzi, op de Piazza della Signoria in Firenze. Het beeld werd ingehuldigd in 1554 en wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de late renaissance.

In 1545 verliet Cellini het hof van Frans I van Frankrijk om terug te keren naar Firenze. Cosimo I, Groothertog  van Toscane nam hem in dienst en gaf hem de opdracht een standbeeld toe te voegen aan de meesterwerken die al op het Piazza della Signoria te bewonderen waren, waaronder Michelangelo's David. Het gekozen onderwerp is de mythe van Perseus. Deze mythe is rijk aan thema's (de heldendaden van een held, het onvermijdelijke lot, de vloek, de triomf over het monster, enz.) die de macht en grootheid van de'Medici konden verbeelden.
Cosimo I wilde een sterke indruk achterlaten op Florentijnen en zag wel iets in de exploitatie van dit thema.
De held Perseus vreest geen enkele tegenstander en overwint alle beproevingen. Cosimo I vraagt dat het hoofd van Medusa door Perseus in de lucht rondzwaait, een illustratie van de overwinning van het goede op het kwade en symbool van de overwinning van de Medici op de Republiek van Firenze die hen in 1494 uit de stad hadden verdreven. De onthoofde Medusa ligt op het schild van Athena en onder de voeten van Perseus, die in zijn linkerhand haar hoofd in het rond zwaait. Die aanblik moet voor de toeschouwer zeer imponerend zijn geweest. Toen de bronzen sculptuur in 1555 werd onthuld, was de Loggia dei Lanzi nog steeds in gebruik voor executies, nadat het ook al het decor was geweest voor de onthoofding van slachtoffers van de Slag bij Montemurlo (1537).

 


Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare della testa di Medusa), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (dettaglio), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (visto particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolari), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Benvenuto Cellini werkte bijna tien jaar aan dit brons (1545-1554). Zijn wasontwerp werd onmiddellijk goedgekeurd door Cosimo I de 'Medici. Hij ontmoette talloze moeilijkheden die hem volgens zijn autobiografie bijna op de rand van de dood brachten. Het gieten van dit bronzen beeld is meerdere keren mislukt. Toen ik het opnieuw probeerde, raakte de smeltoven oververhit, waardoor het gieten van het brons bedierf. Cellini gaf opdracht de oven te voeden met zijn huisraad en tenslotte met ongeveer 200 tinnen schalen en borden, en zijn potten en pannen. Hierdoor vloeide het brons weer. Nadat het brons was afgekoeld, was het beeld op wonderbaarlijke wijze af, op drie tenen aan de rechtervoet na. Deze zijn later toegevoegd [3].



Firenze, Perseo con la testa di Medusa (04)   Firenze, Perseo con la testa di Medusa (05)   Firenze, Perseo con la testa di Medusa (06)

Perseo con la testa di Medusa (particolari), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [2]

 

Omdat Cellini het lichaam van Medusa op een smalle basis moet plaatsen, kiest hij ervoor om het op een schild en op een kussen te plaatsen. Het kussen herinnert aan het bed waar Medusa tijdens haar slaap door Perseus werd verrast. Het schild verwijst naar het spiegelend schild dat Athene aan Perseus gaf om hem toe te staan Medusa te naderen zonder versteend te worden.
Het geradbraakte lichaam heeft zijn benen in een ongebruikelijke hoek gebogen, zijn linkerarm grijpt de ene enkel vast en de andere hangt als in een vertraagd beeld tegen de sokkel. Uit de onthoofde nek ontsnapt een stortvloed van bloed, een opvallend gezicht voor die tijd.
Cosimo de 'Medici werd geboren onder het teken van de Steenbok. Op de sokkel, onder het lichaam van Medusa zien we enkele steenbokken.

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van het lichaam van Medusa rustend op de sokkel), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (detail van het lichaam van Medusa rustend op de sokkel), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [4]

 

De Loggia dei Lanzi

Oorspronkelijk had deze loggia die gebouwd tussen 1374 en 1382, de naam Loggia dei Priori omdat de Loggia tijdens publieke ceremonies onderdak bood aan de Priori, de stadsbestuurders, en hun gasten. 

Vanaf de 16e eeuw, met de oprichting van het Groothertogdom Toscane en de definitieve onderdrukking van de republikeinse instellingen, kreeg de Loggia dei Lanzi een nieuwe bestemming als decor voor enkele sculpturale meesterwerken. Het werd zo een van de eerste tentoonstellingsruimtes ter wereld. Groothertog Cosimo I rangschikte de beelden echter niet louter op basis van een esthetisch criterium, maar zorgde er voor dat de voorstellingen politieke betekenis hadden, zoals dat ook al het geval was met de al sculpturen op de Piazza della Signoria. Elke sculptuur op de piazza kan worden gezien als politiek of artistiek gerelateerd aan elkaar en aan de' Medici.

De bekendste beelden onder de Loggia dei Lanzi zijn:


De Sabijnse maagdenroof (Giambologna, 1583)

Hercules en de Centaur (Giambologna, 1599)

Perseus en Medusa (Benvenuto Cellini, 1554)

De roof van Polyxena
(Pio Fedi)

Menelaos bij het lichaam van Patroclus


 

l Ratto delle Sabine, Giambologna, 1583, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa   Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa

 

 

Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

Patroclo e Menelao , 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855 - 1865, Piazza della Signoria, Loggia dei Lanzi
  Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Il cosiddetto "Gruppo di Pasquino", Patroclo e Menelao , 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Pio Fedi, De roof van Polyxena

 

Mercurio. Calco moderno della statuetta di Benvenuto Cellini in una nicchia della base del Perseo, nella Loggia dei Lanzi di Firenze. L'originale è esposto al Museo del Bargello a Firenze. Foto di Giovanni Dall'Orto.

Op de achtergrond in de Loggia staan vijf marmeren vrouwenbeelden, Sabines (drie worden geïdentificeerd als Matidia, Marciana en Agrippina Minor), en een standbeeld van de barbaarse gevangene Thusnelda uit de Romeinse tijd van Trajanus tot Hadrianus. Ze werden in 1541 in Rome ontdekt. De beelden bevonden zich sinds 1584 in de Medici-villa in Rome en werden in 1789 door Pietro Leopoldo naar Firenze gebracht [3].
Thusnelda, Nobildonna germanica, Loggia dei Lanzi, Firenze. Marble, Roman artwork of the period of Trajan or Hadrian (2nd century CE)   ASalonia Matidia (68 AD - 119 AD)
daughter and only child of Ulpia Marciana and wealthy praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus   Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 04

Thusnelda, Germaanse edelvrouw, Loggia dei Lanzi, Firenzee. Romeins marmeren beeld uit de periode van Trajanus of Hadrianus (2e eeuw CE)

 

Salonia Matidia (68 AD - 119 AD)
dochter en enig kind van Ulpia Marciana en rijke praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus

 

Agrippina Minor, (Cologne 15 AD - Misenum 59). Romeinse keizerin en een van de meer prominente vrouwen in de Julio-Claudiaanse dynastie

 
   
   

Mappa Loggia dei Lanzil | Enlarge map


Loggia dei Priori


Openingsuren

De galerij is dag en nacht vrij toegankelijk en wordt onderhouden door het Uffizi.


 

 
   


Piazza della Signoria, Firenze, fotogallerij



   
Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

 

Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

 

BPiazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)   Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Florence, 1617   Giacomo Brogi, Veduta panoramica della Piazza della Signoria, ca. 1880, collezione Nasjonalmuseet for kunst Oslo

Piazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)

 

 

Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Florence, 1617

 

 

Giacomo Brogi, Veduta panoramica della Piazza della Signoria, ca. 1880, collezione Nasjonalmuseet for kunst Oslo

       
         
Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

 

 

   

 

Bibliography

Avery C./ Barbaglia S., L'opera completa del Cellini, 1981, p. 95

Kees van der Ploeg, Florence vóór de Medici: de laat-middeleeuwse stad als kunstwerk, Despientia. Kunsthistorich Tijdschrift, 26 (2019), nr. 1, 12-17.

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

John Pope-Hennessy, Italian High Renaissance & Baroque Sculpture, Londres: Phaidon, 1996.

C. Paolini, La Loggia dei Lanzi. Una storia per immagini, Quaderno n. 15, Polistampa, Firenze, 2006.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

Mandel, C. "Perseus en de Medici." Storia Dell'Arte nr. 87 (1996): 168-187.

Zuffi: Die Renaissance - Kunst, Architektur, Geschichte, Meisterwerkep. 323.

Danielle Marie Deibel, The Piazza della Signoria: The Visualization of Political Discourse through Sculpture, M.A., Kent State University, 2017

 

 

[1] Photo by Fredrik Posse. This work is in the public domain.
[2] Foto di Benjamín Núñez González, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[3] Traveling in Tuscany, The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi
[4] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione 3.0 Unported.
[5] Christine Corretti, Cellini’s Perseus and Medusa: the Public Face of Justice in Medicean Florence , 2011. 'Although the figure of Cellini’s bronze Medusa has a severed neck, its configuration recalls an additional form of sacrificial ritual — breaking with the wheel. Note how the Gorgon’s arms and legs are folded and contorted in ways suggesting broken bones, even the shape of the body strung between the spokes of a wheel. In the northern and central parts of early modern Europe, after hanging, breaking with the wheel was the most common aggravated way to bring criminals to justice.'



° This article incorporates material from the Wikipedia article Persée tenant la tête de Méduse (Cellini), published under the GNU Free Documentation License.