Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Perseo con la cabeza de Medusa, Benvenuto Cellini, Florencia, Italia, 2019 03.jpg

I T

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, Loggia dei Lanzi, Firenze

   
   

De Loggia dei Lanzi is een beeldengalerij op de Piazza della Signoria in Firenze, naast het Palazzo Vecchio en het Uffizi. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd en bevat een aantal bekende beeldhouwwerken. Een van de opvallendste beelden onder de enorme bogen is Perseo con la testa di Medusa, van Benvenuto Cellini.


Perseo con la testa di Medusa


Perseo con la testa di Medusa is een bronzen sculptuur van Benvenuto Cellini, onder de Loggia dei Lanzi, op de Piazza della Signoria in Firenze. Het beeld werd ingehuldigd in 1554 en wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de late renaissance of het maniërisme.

 


Giacomo Brogi (1822–1881), Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze. Edizioni Brogi, 3087

Giacomo Brogi (1822–1881), Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze. Edizioni Brogi, 3087 [2]

Piazza della Signoria en de Loggia dei Lanzi

De Piazza della Signoria is het politieke en historische hart van Firenze. Het plein heeft een lange en boeiende geschiedenis.  Voor het Palazzo Vecchio staat de Marzocco, de leeuw die het symbool is van Firenze. Dit beeld was het eerste beeld op het plein, en werd vermoedelijk in 1349 op de ringhiera geïnstalleerd. Hoewel het origineel nu verloren is gegaan en in 1812 werd vervangen door een soortgelijke marzocco gemaakt door Donatello, is de marzocco voor alle florentijnen een belangrijk symbool. Ook onder de Loggia dei Lanzi staan twee monumentale leeuwen, de leeuw rechts is een beeld uit de oudheid, terwijl de leeuw links het werk is van de Romeinse beeldhouwer Flaminio Vacchi uit 1598. De leeuw verhuisde pas in 1789 naar deze plaats.



Flaminio Vacchi, Leona, 1598 (Leone della Loggia dei Lanzi a Firenze)

Flaminio Vacchi, Leona, 1598 (Leone della Loggia dei Lanzi a Firenze). Een van de twee leeuwen die de trappen van Villa Medici flankeerden. Zij werden door Ferdinando I de 'Medici aan de zijkanten van de Loggia dei Lanzi geplaatst [3]

 

Oorspronkelijk had deze loggia die gebouwd tussen 1374 en 1382, de naam Loggia dei Priori. Het is een open loggia, een overdekte hal van drie enorme open bogen aan de zijde van het Piazza della Signoria die oorspronkelijk gebouwd werd om bestuurders en hun gasten tijdens plechtigheden een overdekt podium te bieden.

Vanaf de 16e eeuw, met de oprichting van het Groothertogdom Toscane en de definitieve onderdrukking van de republikeinse instellingen, kreeg de Loggia dei Lanzi een nieuwe bestemming. Hij werd het decor voor enkele sculpturale meesterwerken en werd zo een van de eerste tentoonstellingsruimtes ter wereld. Groothertog Cosimo I rangschikte de beelden niet louter op basis van een esthetisch criterium, maar zorgde ervoor dat de voorstellingen politieke betekenis kregen, zoals dat ook al het geval was met de alle sculpturen op de Piazza della Signoria.
Cosimo I de' Medici (1519 - 1574) werd in 1569 de eerste groothertog van Toscane en heerste van 1537 tot 1574, aan het eind van de renaissance. Op het gebied van de architectuur en de kunsten had hij veel invloed. Hij steunde kunstenaars als Giorgio Vasari, Agnolo Bronzino en Benvenuto Cellini. Op de Piazza della Signoria, staat een groot ruiterstandbeeld van hem van de hand van Giambologna (1598).


De bekendste beelden onder de Loggia dei Lanzi zijn:


De Sabijnse maagdenroof (Giambologna, 1583)

Hercules en de Centaur (Giambologna, 1599)

Perseus en Medusa (Benvenuto Cellini, 1554)

De roof van Polyxena (Pio Fedi, 1566)

Menelaos bij het lichaam van Patroclus

 

l Ratto delle Sabine, Giambologna, 1583, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa   Giambologna, Hercules and Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Florence

De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa

 

 

Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus, (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini en zijn Perseus met het hoofd van Medusa, een kleine geschiedenis


In 1545 verliet Cellini het hof van Frans I van Frankrijk om terug te keren naar Firenze. Cosimo I, Groothertog  van Toscane nam hem in dienst en gaf hem de opdracht een standbeeld toe te voegen aan de meesterwerken die al op het Piazza della Signoria te bewonderen waren, waaronder Michelangelo's David en Donatello's Judith en Holofernes. Het gekozen onderwerp was de mythe van Perseus. Deze mythe is rijk aan thema's (de heldendaden van een held, het onvermijdelijke lot, de vloek, de triomf over het gedrocht, enz.) die de macht en grootheid van de'Medici konden verbeelden.
Cosimo I wilde na de terugkeer van de'Medici in Firenze een sterke indruk achterlaten op de Florentijnen en zag wel iets in de exploitatie van dit thema.
De held Perseus vreest geen enkele tegenstander en overwint alle beproevingen. Cosimo I vraagt Cellini dat Perseus het hoofd van Medusa in de lucht laat rondzwaaien, een illustratie van de overwinning van het goede op het kwade en symbool van de overwinning van de Medici op de Republiek van Firenze die hen in 1494 uit de stad hadden verdreven. Het is een duidelijke waarschuwing aan zijn onderdanen. Perseus staat eigenlijk voor de macht van de Medici over de Florentijnse inwoners.



Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare della testa di Medusa), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (dettaglio), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (visto particolare), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa (particolari), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [1]

 

Van Cellini's Perseo zijn enkele interessante voorstudies bewaard gebleven. Naast een wasmodel waarnaar Cellini zelf in zijn Vita verwijst, is er in de collecties van het Bargello Museum ook een bronzen model van vergelijkbare afmetingen te zien. De geschiedenis of herkomst van de twee modellen zijn niet bekend. Aangezien ze niet voorkomen in de inventaris die bij het overlijden van Cellini is opgesteld, noch in de Medici-inventarissen, is het waarschijnlijk dat de kunstenaar ze aan iemand heeft geschonken. In 1826 biedt de Florentijnse kunsthandelaar Fedele Acciai de beelden te koop aan in het Uffizi. De herkomst is een Florentijns patriciërshuis. De aankoop werd afgerond op 8 juni van hetzelfde jaar. In 1888 gingen de Perseo-modellen over naar het Museum Bargello, dat in 1865 opgericht was.

Ook in het Victoria & Albert Museum in Londen wordt een schetsmodel voor de Perseus-groep aan de Loggia dei Lanzi in Firenze bewaard. Het beeldje stelt het Hoofd van Medusa voor dat door de hand van Perseus bij de haren vastgehouden wordt. Dit expressieve hoofd werd verworven door kunsthistoricus John Pope-Hennessy, die de betekenis ervan erkende als een van de weinige overgebleven modellen van Benvenuto Cellini.

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, il modello in cera, Museo Nazionale del Bargello, Firenze     Benvenuto Cellini, Testa di Medusa, modello di schizzo per il gruppo Perseo alla Loggia dei Lanzi a Firenze, Victoria and Albert Museum, London

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, model in was, Museo Nazionale del Bargello, Firenze

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, bronzen model, Museo Nazionale del Bargello, Firenze

 

Benvenuto Cellini, Testa di Medusa, modello di schizzo per il gruppo Perseo alla Loggia dei Lanzi a Firenze, Victoria and Albert Museum, London

Het gieten van de beeldengroep zoals die door Cellini beschreven wordt in zijn autobiografie, was een verbazingwekkende technische prestatie. Cellini stelde zichzelf ook de zeer ambitieuze uitdaging om het beeld, ondanks zijn aanzienlijke afmetingen, in één volume te gieten. Hij wilde daarmee de valkuilen vermijden waarmee Donatello was geconfronteerd met zijn sculptuur van Judith en Holofernes, met gebreken die Cellini onaanvaardbaar achtte voor zijn project [4]. De ongelijke kleur van de legeringen was de meest opvallende. Bovendien, aangezien het beeld onder een boog moest worden geplaatst en niet met de rug tegen een muur, moest Benvenuto ervoor zorgen dat het beeld vanuit alle mogelijke gezichtspunten harmonieus en uniform van kleur was.
Ten slotte wilde Cellini het thema van Perseus verrijken met bronzen toevoegingen op de sokkel van het beeld, vier beelden en een bas-reliëf die verschillende aspecten van de mythe belichten.
Cellini zal eerst zijn Medusa ontwerpen, dan Perseus zelf, en als laatste de marmeren sokkel met de vier bronzen beelden en een bas-reliëf: Danaë de moeder van Perseus, Jupiter de vader van Perseus en Athena, Mercurius die Perseus beschermde tijdens zijn zoektocht naar Medusa, en Minerva dier Perseus van een pantser voorzag om Medusa te bestrijden.


Firenze, Perseo con la testa di Medusa (04)   Firenze, Perseo con la testa di Medusa (05)   Firenze, Perseo con la testa di Medusa (06)

Perseo met het hoofd van Medusa (detailsi), c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze [2]

 

Cellini zou in zijn Vita zonder veel vreugde terugblikken op het moeizame werkproces en de gebrekkige ondersteuning die hij van het Hof kreeg.


«“quel maraviglioso re Francesco, con el quale mi avanzava ogni cosa, e qui mi mancava ogni cosa”.

[...] e veduto che il metallo non correva con quella prestezza ch’ei soleva[...] io feci pigliare tutti i mia piatti e scodelle etondi di stagno, i quali erano circa a dugento [...] e parte ne feci gittare dentro nella fornace; dimodo che, veduto ogniuno che l’mio bronzo s’era benissimo fatto liquido»[4].


Na de inhuldiging van Perseus bleef de verstandhoudig tussen kunstenaar en opdrachtgever slecht. De gemaakte afspraken waren onduidelijk of werden niet nagekomen, en de betaling was ontoereikend.
Cellini zou geen werk meer maken voor de' 'Medici.


   
   

Mappa Loggia dei Lanzil | Enlarge map


Loggia dei Priori


Openingsuren

De galerij is dag en nacht vrij toegankelijk en wordt onderhouden door het Uffizi.



 

 
   


Piazza della Signoria, Firenze, fotogallerij



   
BPiazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)   Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Florence, 1617   Giacomo Brogi, Veduta panoramica della Piazza della Signoria, ca. 1880, collezione Nasjonalmuseet for kunst Oslo

Piazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)

 

 

Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Florence, 1617

 

 

Giacomo Brogi, Veduta panoramica della Piazza della Signoria, ca. 1880, collezione Nasjonalmuseet for kunst Oslo

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

 

 

Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

 

Patroclo e Menelao , 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze   Pio Fedi, Neottolemo rapisce Polissena da Ecuba, 1855 - 1865, Piazza della Signoria, Loggia dei Lanzi
  Arte romana, Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD)
elder sister of Roman Emperor Trajan

Il cosiddetto "Gruppo di Pasquino", Patroclo e Menelao , 1599, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Pio Fedi, De roof van Polyxena

 

Ulpia Marciana (48 AD - 112 AD), Romens beeld in de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signori

Thusnelda, Nobildonna germanica, Loggia dei Lanzi, Firenze. Marble, Roman artwork of the period of Trajan or Hadrian (2nd century CE)   ASalonia Matidia (68 AD - 119 AD)
daughter and only child of Ulpia Marciana and wealthy praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus   Arte romana, donna togata detta una 'sabina', 110 dc ca., con restauri moderni 04

Thusnelda, Germaanse edelvrouw, Loggia dei Lanzi, Firenzee. Romeins marmeren beeld uit de periode van Trajanus of Hadrianus (2e eeuw CE)

 

Salonia Matidia (68 AD - 119 AD)
dochter en enig kind van Ulpia Marciana en rijke praetor Gaius Salonius Matidius Patruinus

 

Agrippina Minor, (Cologne 15 AD - Misenum 59). Romeinse keizerin en een van de meer prominente vrouwen in de Julio-Claudiaanse dynastie

       
         

Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

Daniele Angellotto, Francesca Kumar, Laura Speranza and Maria Grazia Vaccari, Verso il Perseo: il modello in cera di Benvenuto Cellini al Museo del Bargello, OPD Restauro No. 19 (2007), pp. 67-84. | www.jstor.org

 

Traveling in Tuscany, The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

   

 

Bibliografie

Benvenuto Cellini, I trattati dell'oreficeria e della scultura, Ed. Le Monnier, 1857

Benvenuto Cellini (1500-571), geboren in Firenze, was beeldhouwer, goudsmid, zilversmid en schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste maniëristische kunstenaars.
Dit zeer belangrijke werk is in feite de eerste handleiding van goudsmeedkunst en beeldhouwkunst die elk technisch aspect van deze disciplines behandelt.

Ianthi Assimakopoulou, A political interpretation of the rclief Perseus and Andromeda at the base of Cell in i's statue Perseus and Medusa, 2011, Studi Umanistici Piceni 31, p. 221 | www.academia.edu

Avery C./ Barbaglia S., L'opera completa del Cellini, 1981, p. 95

Kees van der Ploeg, Florence vóór de Medici: de laat-middeleeuwse stad als kunstwerk, Despientia. Kunsthistorich Tijdschrift, 26 (2019), nr. 1, 12-17.

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

John Pope-Hennessy, Italian High Renaissance & Baroque Sculpture, Londres: Phaidon, 1996.

C. Paolini, La Loggia dei Lanzi. Una storia per immagini, Quaderno n. 15, Polistampa, Firenze, 2006.

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

Mandel, C. "Perseus en de Medici." Storia Dell'Arte nr. 87 (1996): 168-187.

Zuffi: Die Renaissance - Kunst, Architektur, Geschichte, Meisterwerkep. 323.

 

   

[1] Foto di Benjamín Núñez González, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
[2] Giacomo Brogi (1822–1881), Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa, c. 1554, Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze. Edizioni Brogi, 3087.
Giacomo Brogi (6 april 1822-29 november 1881) was een Italiaanse fotograaf.
Hij creëerde zijn eerste studio in Corso Tintori, in Firenze e in 1864. Hij begon door Italië te reizen en reisde later in 1868 naar het Midden-Oosten (Palestina, Egypte en Syrië). Het bedrijf was gevestigd aan de Lungarno delle Grazie, 15, in Firenzee en er waren winkels gevestigd in Firenze (Via Tornabuoni 1), Napels (Via Chiatamone 19 bis) en  Rome (Via del Corso 41. Na zijn dood zette zijn zoon Carlo zijn fotografische werk voort.
[3] Photo by thierrytutin, licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
[4] De elf secties van Judith en Holofernesdie afzonderlijk werden gegoten en vervolgens gelast, onthullen effectief gebreken zoals de niet-uniforme kleur van de legeringen, zichtbare lasnaden, variërende dikte van het brons van de ene sectie naar de andere, enz.)
[5] This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication
[6] | www.firenzetoday.it



° This article incorporates material from the Wikipedia article Persée tenant la tête de Méduse (Cellini), published under the GNU Free Documentation License.