Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino


Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino (1)


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Luca Signorelli, frescocyclus in het Chiostro Grande van de abdij Monte Oliveto Maggiore, Scenes uit het leven van Sint Benedictus, Scene 22 - Hoe Benedictus de inwoners van Montecassino evangeliseert


   
   

De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi, een emblematische streek tussen Podere Santa Pia en Siena.
De pittoreske ligging van de abdij in het glooiende landschap ten zuidoosten van Siena maken deze abdij tot een verplichte stop voor wie de regio bezoekt. Rond de abdij is het onherbergzame landschap van een onwezenlijke schoonheid.
Maar de grootste attractie van de abdij zijn de unieke fresco’s die de Chiostro Grande (de grote kloostergang) sieren, een meesterwerk van Luca Signorelli en Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi). De wanden zijn er beschilderd met 36 taferelen die het leven verbeelden van de heilige Benedictus van Nursia, stichter van de naar hem genoemde benedictijnerorde. Signorelli schilderde de 9 taferelen in de periode 1497-1498, waarna hij vertrok naar Orvieto om er de San Brizio kapel van de Duomo te beschilderen. Il Sodoma vervolledigde de cyclus met 26 taferelen. De soberheid van Signorelli's contrasteert met de vitaliteit en levendigheid die Sodoma in de taferelen legde.
In deze tweeentwintigste scene die geschilderd werd door Luca Signorelli, zien we hoe Benedictus de inwoners van Montecassino evangeliseert. Benedictus was van zijn grot i Subiaco naar de heuvels van Monte Cassino gereisd. 'Hij verhuist met een aantal getrouwen naar Casinum, het tegenwoordige Cassino, dat ongeveer halverwege op de weg van Rome naar Napels ligt. De hoge berg bij deze vestingstad is de Montecassino. Boven op die berg staat op dat moment de nog in gebruik zijnde oude tempel van de heidense god Apollo. Benedictus breekt die tempel af en slaat het beeld van Apollo in stukken. Hij bouwt op diezelfde plek twee kapellen en daaromheen wordt een gloednieuw klooster opgetrokken.'(3)

 

De scene op de achtergrond l herinnert aan de beroemde Flagellazione van Piero della Francesca. Signorelli werkte een tijdje als leerling bij Piero della Francesca.

 

Storie di s. benedetto, 22 signorelli - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, le storie di San Benedetto, Scena 22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino (particolare) (1)

   
   

 

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)   Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi

Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi

 

  Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Luca Signorelli, Monte Oliveto Maggiore, Chiostro Grande

 

Luca Signorelli, zelfportret (San Brizio kapel, Orvieto)

 

   
Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino   Luca Signorelli, Storie di s. benedetto, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino   Luca Signorelli, Storie di s. benedetto, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

Luca Signorelli, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

 

Luca Signorelli, Storie di s. benedetto, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

 

  Luca Signorelli, Storie di s. benedetto, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

De prachtige benedictijnerabdij Monte Oliveto Maggiore ligt diep verscholen in een bosrijk dal onder Chiusure.

De congregatie van Olivetanen werd hier in 1313 gesticht door Giovanni (Bernardo) Tolomei samen met twee van zijn vrienden uit adellijke families van Siena, Patrizio Patrizi en Ambrogio Piccolomini. Ze leefden als kluizenaars op een plaats die nog steeds il Deserto di Accona wordt genoemd, een onherbergzaam landschap van een onwezenlijke schoonheid. Na de komst van een aantal nieuwe volgelingen aanvaardde de ontluikende gemeenschap de Regel van Benediktus en werd erkend door Paus Clemens VI in 1344.
De bouw van het klooster begon door Guido Tarlati, bisschop van Arezzo op 26 maart 1319, en het klooster kreeg de naam Monte Oliveto Maggiore om het te onderscheiden van andere stichtingen in Firenze, San Gimingano, Napels, enz..

 

 

   
Monte Oliveto Maggiore   Crete Senesi Monte Oliveto   Crete Senesi Biancane

Monte Oliveto Maggiore

 

Abdij van Monte Oliveto Maggiore


  Deserto di Accona
Monastero di Monte Oliveto Maggiore   Veduta generale sull'abbazia di Monte Oliveto Maggiore, campanile e chiesa   Il Chiostro Grande

Monastero di Monte Oliveto Maggior

 

Veduta generale sull'abbazia di Monte Oliveto Maggiore, campanile e chiesa

 

 

 

Il Chiostro Grande

 

De Crete Senesi in Toscane | De abdij van Monte Oliveto Maggiore | De fresco's van Il Sodoma en Luca Signorelli in het Chiostro Grande

Art in Tuscany | Luca Signorelli

Piero della Francesca, Flagellazione di Cristo

 

 
   
         
Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma (Feruari)

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma. Het eenvoudige huis ademt de authentieke sfeer van oude Toscaanse boerderijen

 

 

 

Podere Santa Pia ligt in het hart van de Toscaanse Maremma, op de grens tussen de provincie Grosseto en Siena. Vanwege zijn ligging is het ongetwijfeld de ideale vakantieplek om dit gebied te ontdekken. Monte Oliveto Maggiore is goed te bereiken. De weg erheen voert je langs d mooiste plekken van de Val d'Orcia en de Crete Senesi.
Het huis is authentiek Italiaans. De ruwe natuurstenen muren aan de buitenkant, de terracotta vloeren, de grote open haard in de keukenen hier en daar robuuste houten balkenplafonds zorgen voor een karakteristieke oude Toscaanse sfeer. Italiaanse buren vertelden dat dit vroeger een klein klooster was. Hier trokken jonge vrouwen zichg terug om zich aan een geestelijk leven in een ongerepte omgeving te wijden. De omgeving is adembenemend.


Traveling in Tuscany| Holiday homes in southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Celebrare il dolce far niente  
 
   

L’aria frizzante dell’autunno, la natura che si colora e le prelibatezze delle nostre colline

 

 

 

 

 

 [1] Photo by Sailko, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported  license. 
[2] Bron: Benedictus van Nursia, De vader van het westerse kloosterleven | sites.google.com/site/beeldfiguren/benedictus