Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Sodoma - Life of St Benedict, Scene 32 - Benedict Appears in the Dreams of Two Monks - WGA21582.jpg

E N G        I T

Il Sodoma, Ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero.[1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi), frezco's in het Chiostro grande van de Abdij Monte Oliveto Maggiore

Le storie di San Benedetto, Scena 32 - Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero. (Benedictus verschijnt in de verte aan twee monniken en toont hen het ontwerp voor de bouw van een klooster).

   
   

Het fresco is de tweeëndertigste scene van de cyclus Storie di San Benedetto die Il Sodoma schilderde in de Abdij Monte Oliveto Maggiore in Asciano (Toscane). Het is een van de hoogtepuntenvan de frescoschilderkunst tijdens de renaissance.

De vijfendertig scènes van deze frescocyclus vormen een van de meest complete beschrijvingen van het leven van Sint-Benedictus. De scene's zijn gebaseerd op het verslag van San Gregorio Magno of Paus Gregorius I in zijn Libro II dei Dialoghi.

Op de achtergrond wordt een landschap bij zonsopgang vastgelegd. Een landelijk tafereel aan een brede meanderende rivier.
Aan de linkerkant van het fresco, slapen twee monniken, gekleed in hun gewaden en met een kap, de slaap van de rechtvaardige. bedekt met een grote pelisse. Sint-Benedictus, die ervoor zorgde dat ze elkaar ontmoetten voordat ze hen verlieten om de site van een toekomstige bouwplaats te inspecteren, bezoekt hen in een droom die wordt weergegeven door een lichte wolk. Hij presenteert hun het model van het klooster (dat van Terracina) waarin ze geroepen worden om respectievelijk de abt en de prior te worden25. De weergave van de penumbra, behandeld in goudtinten en onwerkelijk contrast met de kleine details van dagelijkse knapperigheid met een luxe van details: de toetsen van de kofferbak verzonken onder het bed, de sokken verlaten voor de nacht, de kandelaar, het pictogram, het kleine raam open in het nachtelijke bos.

 

Storie di s. benedetto, 32 sodoma - Come Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero (particolare)
 

Aan de rechterkant schildert Il Sodoma de realisatie van de droom van de twee monniken: een arbeider, die dient als een verticale as van compositie, slaat de mortel, terwijl andere metgezellen, geholpen door een jonge monnik, een muur metselen van rode bakstenen. Op de achtergrond controleert een benedictijn het werk met zijn schietlood. De metselaar, centraal achter de muur, die zijn steen aanpast door hem een kleine slag van het handvat van zijn troffel te geven, geeft de compositie een onmiskenbare menselijkheid en aanwezigheid.

Rechts van dit fresco, heeft Sodoma ook fra Giovanni da Verona afgebeeld (de monnik met het schietlood). Fra Giovanni da Verona verbleef in 1476 in de Abdij van Monte Oliveto Maggiore en liet er een van zijn mooiste intarsiawerken na in het koor van de kloosterkapel. Hji was toen 19 à 20 jaar oud.


Storie di s. benedetto, 32 sodoma - Come Benedetto appare a due monaci lontani e loro disegna la costruzione di uno monastero 08.JPG

Il Sodoma, Ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Benedictus verschijnt in de droom van twee monniken en toont hen het ontwerp voor de bouw van een klooster (detail met het portret van Fra Giovanni da Verona) [3]

 

Fra Giovanni da Verona

Fra Giovanni da Verona (ca. 1457-1525) was een graveur, miniaturist, beeldhouwer en Italiaanse architect, die actief was in de late vijftiende eeuw en het begin van de zestiende eeuw. Hij was een veelzijdige kunstenaar die vooral herinnerd wordt voor zijn intarsia houtinlegwerk, en zijn vaardigheid daarin perspectief weer te geven. Fra Giovanni da Verona verbleef in 1476 in de Abdij van Monte Oliveto Maggiore en liet er een van zijn mooiste intarsiawerken na in het koor van de kloosterkapel. Hij was toen 19 of 20 jaar oud en zijn meesterschap is verbluffend. Ook in de Duomo van Siëna vindt men nog werk terug van fra Giovanni da Verona.
In dit fresco wordt hij afgebeeld met een schietlood in de hand.

 

Il Sodoma, Ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, detail met het portret van Fra Giovanni da Verona

Il Sodoma, Ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, detail met het portret van Fra Giovanni da Verona) [3]

 

   
   

 

   
    Monte Oliveto Maggiore, 
Chiostro Grande, affreschi
   

 

 

  Monte Oliveto Maggiore,
Chiostro Grande, affreschi
         
         

Le storie di San Benedetto, details uit de eerste scene, Benedictus verschijnt in de verte aan twee monniken en toont hen het ontwerp voor de bouw van een klooster

 

         

Arte in Toscana | Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi) 

Dizionario Biografico degli Italiani BAZZI, Giovanni Antonio, detto il Sodoma di E. Carli

 


[1] Foto Web Gallery of Art, released in the Public Domain.
[2]
Gedeeltelijk ontleend aan de Wikipedia artikels

en

, waarvan de tekst uit deze alinea beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[3] Foto da Sailko, released in the Public Domain. 

 

 
   
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Asciano