Op de achtergrond wordt een landschap bij zonsopgang vastgelegd. Aan de rechterkant, met uitzicht op de meanderende brede rivier, staan de muren van Norcia (Nursia), de geboorteplaats van Benedictus. Op het zanderige plein voor het dorp zien we een galg.
Op de voorgrond de al gekroonde jonge Benedictus bij het verlaten van de adellijke familie, voor hij naar Rome gaat studeren. Hij berijdt een prachtig wit steigerend paard, en wordt vergezeld van een bediende genaamd Cyrilla, die schrijlings op een eenvoudige muilezel zit.
Een bediende gekleed in de kleuren van de familie, loopt voor Benedictus op het pad en wordt voorafgegaan door twee lastezels die waarschijnlijk de bagage dragen (de last wordt bedekt met een zeildoek in de familiekleuren).
De scene toont een welstellende familie. De waardige pose en rijkelijke kledij van de familieleden demonstreren de goede afkomst van de familie. We zien de tweelingzus van Benedictus, Scholastica, ook een toekomstige heilige, hun ouders, een derde vrouw en een klein meisje.
Haar hondje kauwt aan de zoom van haar mantel. Sodoma schilderde opvallend veel honden in deze frescocyclus.
Het fresco is de eerste scene van de cyclus Storie di San Benedetto die Il Sodoma schilderde in de Abdij Monte Oliveto Maggiore in Asciano (Toscane). Het is een van de hoogtepunten van de frescoschilderkunst tijdens de renaissance. Op de zuil links van dit fresco heeft Il Sodoma Gesù alla colonna geschilderd. Een van de mooiste fresco's die hij tijdens zijn verblijf in Monte Oliveto Maggiore schilderde.
De frescocyclus werd gerestaureerd in de 19e eeuw door Giorgio Bandini (1871-74). Daniele Rossi was verantwoordelijk voor de meest recente restauratie (1994-97).
Rechts van het fresco, reeds in de tweede scene, heeft Il Sodoma naast de zuil de Engelenburcht in Rome
geschilderd.
|
Naast de zuil rechts van het fresco, staat de Engelenburcht in Rome. Benedictus is hier op weg naar Rome om er te studeren. Links zien we de twee ezels die de bagage meedragen. De ezel links draagt een doek met de familiekleuren en heeft vreemd genoeg geen voorpoten.
De Engelenburcht ontleent zijn naam aan een legende. Op kerstdag 590 hield Paus Gregorius I een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Boven op het mausoleum verscheen de aartsengel Michaël. De engel stak zijn zwaard in de schede, wat betekende dat Gregorius' bede was verhoord en de strijd tegen de pestepidemie voorbij was. Paus Pius II liet op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen een kapel bouwen. (3) Boven op de Engelenburcht staat een beeld uit 1752 van de aartsengel Michaël, dat ook op dit fresco goed te onderscheiden is. Het beeld werd gemaakt door Pieter Antoon Verschaffelt (Gent, 8 mei 1710 - Mannheim, 5 juli 1793), een Vlaams beeldhouwer en architect. Na zijn opleiding te Gent in het atelier van zijn grootvader vervolmaakte Verschaffelt zich in Brussel, Parijs en Rome. Hij verbeelf in Rome tussen 1737 en 1751. In 1748 kreeg hij de opdracht het beschadigde beeld van de Aartsengel Michaël op de Engelenburcht in Rome te vervangen. [2]
De vijfendertig scènes van deze frescocyclus vormen een van de meest complete beschrijvingen van het leven van Sint-Benedictus. De scene's zijn gebaseerd op het verslag van San Gregorio Magno of Paus Gregorius I in zijn Libro II dei Dialoghi.
|