Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Le Crete Senesi

Crete Senesi between Montisi an San Giovanni d'Asso today morning, looking to Monte Amiata

E N G        D E U

Crete Senesi between Montisi an San Giovanni d'Asso today morning, looking to Monte Amiata [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Het unieke landschap van de Crete Senesi

   
   

De Crete Senesi is een door erosie gekenmerkte landstreek net ten zuidoosten van Siena in het hart van Toscane. Het gebied ligt net ten zuiden van de Chianti-streek en omvat de gemeenten Asciano, Buonconvento, Monteroni d'Arbia, Rapolano Terme en San Giovanni d'Asso (Montalcino). Bij Asciano ligt de Deserto di Accona met daarin het klooster Monte Oliveto Maggiore. De Deserto di Accona behoort tot de zoganaamdd badlands en heeft een jaarlijkse neerslag van maar 600 mm[1].

Door verwering van klei, hier bekend als mattaione, zijn hier de zogenaamde calanchi en biancane ontstaan. Typisch zijn de witte, enkele meters hoge heuvels, de Biancane, kegelvormige heuvels zonder enige vegetatie.

De bekendste biancane bevinden zich in Asciano en in het natuurgebied  Riserva naturale Lucciola Bella nabij Villa La Foce, de beroemdste calanchi zijn de calanchi di Chiusure, in de omgeving van de Abdij Monte Oliveto Maggiore, en de Deserto Accona.

Het Castello di Leonina, gelegen aan de weg naar Taverne d'Arbia, was vroeger een adellijk herenboerderij. Het 13e-eeuwse kasteel biedt nog steeds een prachtig uitzicht op de heuvels van de Biancane del Deserto di Accona.
Het Parco Naturale di Lucciola Bella ligt meer naar het oosten, langs de Strada Provinciale della Foce richting Chianciano Therme, en biedt een gelijkaardig desolaat landschap.

Door de ontwikkeling van landbouw neemt het aantal biancane af.
Meer informatie over de biancane en wandelroutes in de Crete Senesi vind je hier.
De door cipressen omzoomde oprijlaan van Agriturismo Baccoleno, Asciano
De door cipressen omzoomde oprijlaan van Agriturismo Baccoleno, Asciano[2]

 

April is een ideale periode om deze streek te verkennen en er te wandelen of te fietsen. De heuvels kleuren dan onwerkelijk groen, de temperaturen zijn nog mild en zacht, slingerende strade bianche en door cipressen omzoomde oprijlanen, golvende graanvelden, de oude boerderijen op een heuveltop genereren dan de iconografische beelden die Toscane beroemd hebben gemaakt.
In de zomermaanden is het warm,, de verschroeide aarde ligt er dan grijs als een vergeten maanlandschap bij. Maar ook deze schoonheid is uniek, en in het hart van de zomer klinkt op vele plaatsne muziek.


Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi  


De Crete Senesi zijn ook beroemd omwille van het jaarlijks terugkerend muziekfestival van Phillippe Herreweghe en het Collegium Vocale Gent. Eind juli of tijdens de eerste weken van augustus worden dan concerten georganiseerd in kleine kerken en abdijen in de omgeving, zoals het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano.
Het programma is erg hoogstaand.
Het internationale niveau van uitvoeringen en het volmaakte huwelijk tussen prachtige landschappen en een cultuur die teruggaat op de Etrusken, maken van het festival een unieke gebeurtenis voor het Vlaamse, Italiaanse en internationale publiek.


Muziek in Toscane | Music festival Collegium Vocale Crete Senesi

 

   
   

Places of interest in the Crete Senesi, and locations of the Crete Senesi Music festival | View Crete Senesi in a larger map


 
   

Asciano

   

De gemeenten Asciano, Buonconvento, Monteronid’Arbia, Rapolano Terme en San Giovanni d’Asso liggen allemaal in de Crete Senesi.
Asciano, het centrum van de Crete Senesi, ligt zo’n 25 km ten zuidoosten van Siena. Het authentieke dorpscentrum is van middeleeuwse origine en bezit nog enkele waardevolle monumenten. De Corso Giacomo Matteotti, is de mooie hoofdstraat van Asciano. Aan het begin van de Corso staat rechts de Collegiata di Sant'Agata. Het is de belangrijkste kerk. Binnen zijn enkele mooie fresco’s. Il Sodoma werkte lange tijd in deze streek. In de Collegiata schilderde hij een mooie fresco, Madonna in trono col Bambino tra gli arcangeli Raffaele e Michele, e donatore. In de nabije Abbazia di Monte Oliveto Maggiore schilderde hij enkele scenes uit het leven van Benedictus.
In de Chiesa San Francesco, waar elk jaar enkele concerten plaatsvinden van het Collegium Vocale Crete Senesi festival zijn ook enkele fresco’s uit de twaalfde eeuw blootgelegd, die Christelijke taferelen en enkele scenes uit het leven van Franciscus uitbeelden. Deze schilderijen verschenen tijdens een restauratie begin twintigste eeuw. Delen van het barokke interieur werden toen ook verwijderd.
De kerk heeft daardoor een uniek interieur. De schoonheid van verval.


Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra. Palazzo Corboli

 


Asciano, Collegiata di Sant'Agata
Asciano, Collegiata di Sant'Agata

 

Collegiata di Sant'Agata Asciano
Collegiata di Sant'Agata

Het Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra dat gevestigd is in Palazzo Corboli, is het belangrijkste museum van de Crete Senesi. Er is een rijke collectie middeleeuwse kunst en Etruskische artefacten.

Hoogtepunten in het Palazzo Corboli zijn twee zalen met allegorische fresco’s uit de 13e eeuw, de Sala di Aristotele en de Sala delle Stagioni. De fresco’s worden toegeschreven aan Cristoforo di Bindoccio en Meo di Pero.
In het Museo d’arte Sacra is verder werk te zien van Sienese kunstenaars als Giovanni Pisano, Jacopo di Mino del Pellicciaio, Segna di Bonaventura, Ambrogio Lorenzetti, Francesco di Valdambrino, de 'Maestro dell'Osservanza', van Pietro di Giovanni d'Ambrogio, Matteo di Giovanni en Giovanni di Paolo. Een van de hoogtepunten is de triptiek van Ambrogio Lorenzetti, Sint Michael de Aartsengel.


Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Van 1 november tot 31 maart: zaterdag 14-17, zondag en feestdagen 10-14

Museo Civico Archeologico e d'Arte Sacra. Palazzo Corboli

Corso Matteotti, 122 - 53041 Asciano
Tel. 0577-714450 / 348-0847875

email: palazzocorboli@museisenesi.org

 

 


Asciano, museo di palazzo corboli, int., sala di aristotele con affreschi attr. a Cristoforo di Bindoccio e Meo di Pero, XIV sec. 01
Sala di Aristotele

 


Ambrogio Lorenzetti, Sint Michael de Aartsengel

 

n het hart van Crete Senesi, langs de Via Lauretana Antica bij Asciano, ligt località Menchiari (Santa Caterina)
een voormalige herberg die beroemd was om de kleine maaltijden die reizigers op doorreis tussen Asciano en Siena er konden gebruiken. Vanaf hier kunt u een van de mooiste landschappen van Crete bewonderen.

 

 

Crete Senesi (i laghi di Santa Caterina e Menchiari tra Castello Leonina e Vescona, Crete Senesi, Asciano)

Crete Senesi (de laghetti van Santa Caterina en Menchiari tussen Castello Leonina en Vescona, Crete Senesi, Asciano) [1]

 

 

Nebbia mattutina nelle Crete senesi nei pressi di Vescona, Siena   Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano   Laghetti van Santa Caterina en Menchiari, Asciano, Crete Senes, Siena

Nebbia mattutina nelle Crete senesi nei pressi di Vescona, Siena

 

 

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano

 

Laghetti van Santa Caterina en Menchiari, Asciano, Crete Senes, Siena

Morning landscape in the Crete Senesi, near he village of Mucigliani, Asciano, Siena   Mucigliani, un meraviglioso paesino al centro delle Crete Senesi   Strada bianca verso Mucigliano, Asciano, Crete Senesi, Siena

Morning landscape in the Crete Senesi, near he village of Mucigliani, Asciano, Siena

 

 

Mucigliani, un meraviglioso paesino al centro delle Crete Senesi

 

Strada bianca verso Mucigliano, Asciano, Crete Senesi, Siena

 

 

De Abdij Monte Oliveto Maggiore

   
De abdij van Monte Oliveto Maggiore, een veertiende-eeuwse benedictijnerabdij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Crete Senesi. Het mooie asymmetrische poorthuis, versierd met een terracotta van Andrea della Robbia vormt een waardige toegang tot het geheel.
Voorbij de toegangspoort van de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore volg je een lange laan met cipressen tot je bij de abdij. Je loopt langs de kapel van San Bernardo Tolomei (1272-1348), de stichter van het klooster, en een groot waterreservoir of visvijver. Het interieur van de goed geproportioneerde abdijkerk uit 1417 heeft een uitzonderlijk stel koorbanken van ingelegd intarsia hout. De grootste schat van het klooster is evenwel de grote kruisgang die versierd is met 36 fresco's die het leven van de heilige Benedictus van Nursia uitbeelden. Negen ervan zijn het werk van Luca Signorelli, de overige van Il Sodoma.

 


Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Monte Oliveto Maggiore, Campanile

Montaperti


 
Buonconvento
   

Buonconvento is een van de mooiste dorpen in Toscane. Het middeleeuwse dorp ligt langs de Via Cassia (de Via Francigena), ten zuiden van Siena, en is volledig omringd door middeleeuwse muren en de oude Porta Senese.
Buonconvento is een van de 17 dorpen in Toscane die deel uitmaken van de Borghi più belli d'Italia. Het is er heerlijk flaneren in de kleine straten. Er is een mooie kerk, de Chiesa dei Santi Pietro e Paolo, met schilderijen van Matteo di Giovanni en Sano di Pietro (?), en twee interessante musea, het Museo della Mezzadria Senese en het Museo d'Arte Sacra della Val d'Arbia, dat ondergebracht werd in het Palazzo Ricci Socini.

De oude stad Monteroni d'Arbia ligt aan de Via Francigena.

 


Buonconvento, Porta Senese

Buonconvento, Porta Senese

Rapolano Terme

   

San Giovanni d'Asso

   

San Giovanni d'Asso vormt nu samen met Montalcino de comune Montalcino. Tot 2016 was San Giovanni d'Asso een zelfstandige comune. Tot de gemeente behoorden de frazioni Montisi, Lucignano d'Asso, Monterongriffoli, Vergelle en Pieve a Salti.
In 2016 was er na een volksraadpleging een fusie van Montalcino, het natuurlijke hart van de Brunello wijnen, en San Giovanni d'Asso, paradijs en centrum van de witte truffel.

Het kasteel dat in het hoger gelegen deel van San Giovanni d'Asso ligt, de zogenaamde Borghetto, huisvest een erg middelmatig museum van de witte truffel.
De witte truffel ‘tuber magnatum pico’, is de trots van San Giovanni d'Asso. Hoewel witte truffels verwant zijn aan de zwarte, zien ze er heel anders uit. Met hun verfijnde smaak en complexe aroma’s wordt de witte truffel ook wel il Diamante delle Crete Senesi genoemd.
Deze bijzondere truffel is ook alleen plukvers lekker en verliest daarna snel zijn smaak en aroma.
Jaarlijks wordt hier in november het Witte Truffel festival georganiseerd,


 


San giovanni d'aaso panorama

 

Truffles white Croatia

Witte truffel

         
         
Fotoalbum Crete Senesi

   
Crete Senesi Album   Casa colonica Val d'Orcia Cassia.jpg   Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

Crete Senesi Aprile

 

 

Paesaggio tra le Crete senesi e la Val d'Orcia

 

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

Crete Senesi presso Asciano   Crete Senesi Biancane   Crete Senesi Calanchi

Crete Senesi presso Asciano

 

 

Deserto di Accona

 

Biancane nelle Crete Senesi vicino a Monte Oliveto Maggiore

Crete Senesi, balle di fieno   Pieve Santo Stefano a Cennano 08   Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

Crete Senesi, balle di fieno, vicino a Riserva naturale Lucciola Bella

 

Pieve di Santo Stefano a Cennano. Absidi

 

 

Chiusure and the Campanile of Santa Maria di Monte Oliveto Maggiore

 

Sodoma, Madonna col Bambino, gli arcangeli michele e Raffaele, e un donatore, 01   Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano   Montisi, panorama

 

 

 

Jean Paul Philippe, Site Transitoire, 1993,  Asciano

 

Montisi, panorama

 

   
Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809        

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

       
Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanil

Monte Oliveto Maggiore [1]

 

 

Monte Oliveto Maggiore [1]

 

Monte Oliveto Maggiore, Campanile[3]

Monte Oliveto Maggiore   Monte Oliveto Maggiore, church and belltower   Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore [2]

 

Monte Oliveto Maggiore, church and belltower [1]

 

 

Monte Oliveto Maggiore

Monte Oliveto Maggiore   Monte oliveto maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento) 03   Monte Oliveto Maggiore - Refettorio dell'Abbazia

Monte Oliveto Maggiore

 

 

Monte Oliveto Maggiore, barbacane (1323-1526 restaurato nell'ottocento)

 

 

Monte Oliveto Maggiore, Refettorio dell'Abbazia

Monte Oliveto Maggiore, abitazioni dei fattori   Monte oliveto maggiore, barbacane, scuola robbiana, san benedetto   Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, Madonna

Monte Oliveto Maggiore, abitazioni dei fattori

 

Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, San Benedetto

 

 

Monte Oliveto Maggiore, barbacane, Scuola Robbiana, Madonna


Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

    Storie di s. benedetto, 04 sodoma - Come Romano monaco da lo abito eremitico a Benedetto 03

 

 

       
Monteroni d’Arbia   BuonconventoPanorama5   Castello Bibbiano, Buonconvento

Monteroni d’Arbia, ancient Mill of Santa Maria della Scala Siena in the center of the city

 

 

Buonconvento, uno dei borghi più Belli della Toscana

 

 

Castello Bibbiano, Buonconvento

         


Wandelen in de Crete Senesi


Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore
| 11.60 km

Buonconvento - San-Quirico-d'Orcia | Via Francigena | 17 km

Siena - Ponte d'Arbia - Buonconvento | Via Francigena | 26 km - 5 km

Corsano - Ponte d'Arbia | 19 km

Montalcino - Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 28 km

Je kan deze lange wandeling in twee etappes verdelen:

Van Montalcino naar Buonconvento | 16 km | 3 uur ongeveer| gpx

Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km | gpx

 

De Via Francigena loopt van Siena tot Buonconvento min of meer parallel aan de spoorlijn Siena - Grosseto. Er zijn handige haltes in Ponte a Tressa, Monteroni d'Arbia en Buonconvento. Je kunt terugkeren naar Siena met het openbaar vervoer (trein of Tiemme bussen).

Percorso di trekking Castelnuovo Berardenga | Anello delle Biancane Leonina

Anello Biancane di Leonina | Castello di Leonina - Castello e MuciglianiComune San Giovanni d'Asso | Official website

Traveling in Tuscany | Collegium Vocale Crete Senesi

Il Sodoma (Giovanni Antonio Bazzi) | Le storie di San Benedetto | Chiostro grande del monastero di Monte Oliveto Maggiore

Brief itinerary exploring the Mediterranean macchia and calanchi in the valley between Podere Santa Pia and Cinigiano

Circular Trail | Starting Point, the cypresses of Podere Santa Pia

Lenghth: 3,85 km, 1 hour 20 minutes

Easy, except for the track halfway
Calanchi e biancane | Un tesoro della natura

 

De mooiste vakantiehuizen in het zuiden van Toscane


Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis in het zuiden van Toscane. De weg die erheen leidt is lang en soms moeilijk berijdbaar. Maar als je de heuvel bereikt waarop Podere Santa Pia zichtbaar wordt is de beloning zonder weerga. Dit eeuwenoude voormalige klooster gaat helemaal op in het landschap en straalt een onwezenlijke rust uit. Een eindeloos vergezicht dat reikt tot aan de Tyrreense kust en het eiland Montecristo ontvouwt zich. Wijngaarden, olijfbomen en bossen. En vooral de zo typische macchia van de Maremma Toscana, een ongerept landschap. Deze plek heeft alles voor een rustige en serene vakantie.


Hidden secrets in Tuscany | Vakantiehuis Podere Santa Pia


     

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

         

#poderesantapia Vicinanza Podere Santa Pia. Vigneti di Podere Colle Castagno, Toscana

 


Traveling in Tuscany | Collegium Vocale Crete Senesi

Collegium Vocale Crete Senesi is an annual music festival under the artistic direction of Philippe Herreweghe in the beautiful region of the Crete Senesi in Tuscany.[1] Photo by Antonio Cinotti, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2] Photo by louis-garden, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license

[3] Photo bySvein-Magne Tunli - tunliweb.no, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.