Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Storie di s. benedetto, 03 sodoma - Come Benedetto risalda lo capistero che si era rotto 07 autoritratto.JPGToacana ] Galleria di immagini  
     
   

Il Sodoma (Antonio Bazzi)

   
   
« Costui fu discepolo dello Angelico fra' Giovanni, e a ragione amato da lui, e da chi lo conobbe tenuto pratico
di grandissima invenzione, e molto copioso negli animali, nelle prospettive, né paesi e negli ornamenti »

Giorgio Vasari

De kunstenaar Giovanni Antonio Bazzi stond bekend als il Sodoma "omdat hij zich altijd omringde met jongens en baardeloze jongeren van wie hij meer hield", schreef Giorgio Vasari in zijn zestiende-eeuwse boek De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten (of Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori da Cimabue insino a' tempi nostri, zoals het boek oorspronkelijk bekend was).

Antonio Bazzi werd door tijdgenoten als Vasari als homoseksueel beschouwd, zodat hij vanaf 1512 bekend stond als "Il Sodoma".  Maar deze merkwaardige bijnaam waarmee hij zelf soms ondertekende, en die voor het eerst gebruikt werd in 1512, had niets te maken met een zondige betekenis of met sodomie. Het was waarschijnlijk de geestige Toscaanse omzetting van een uitdrukking in het Piedmontese dialect («su, 'nduma!» wat betekent kom, laten we gaan!), dat vandaag nog steeds gebruikt wordt om een haastig vertrek uit te drukken. 
Vandaar het motto: «val pusè 'n andà che cent anduma (= 'nduma)», één gaan is meer waard dan honderd maal «laten we gaan ».

   
   

Ten zuiden van Siena, in het dorre landschap van de Crete Senesi, ligt tussen hoge, donkere cipressen de Abdij van Monte Oliveto Maggiore. Gesteund door bemiddelde edellieden uit Siena werd deze abdij een van de meest welvarende kloosters uit Midden Toscane. Hier schilderde Il Sodoma zijn eerste grote frescocyclus, Le storie di San Benedetto. De fresco's verbeelden het leven van Benedictus en zijn een van de belangrijkste getuigenissen van de Italiaanse schilderkunst van de renaissance.

 

Het Chiostro Grande in de Abdij van Monte Oliveto Maggiore


Het zelfportret maakt deel uit van de derde scène van de frescocyclus in het Chiostro Grande van de Abdij van Monte Oliveto Maggiore in Asciano. De prachtige frescocyclus over het leven van Benedictus werd in niet minder dan 36 taferelen geschilderd door van Luca Signorelli en Il Sodoma.
Signorelli startte de beschildering van de Chiostro Grande in 1495, maar  onderbrak zijn prachtige reeks fresco’s om de San Brizio kapel (1499-1503) in de kathedraal van Orvieto te beschilderen.  
Il  Sodoma vervolledigde de cyclus in de abdij vanaf 1505. De fresco's portretteren belangrijke gebeurtenissen in het leven van Sint-Benedictus op basis van het boek "Dialogen" (Libro II dei Dialoghi) van Gregorius de Grote.
Signorelli begon met gebeurtenissen uit het volwassen leven van Sint Benedictus. Sodoma voltooide de reeks door eerdere en latere gebeurtenissen toe te voegen.
Elk fresco toont een gebeurtenis in het leven van Sint Benedictus en heeft een titel die onder het fresco is geschilderd.  De fresco's zijn in chronologische volgorde.


Il Sodoma, fresco's in het Chiostro grande van de Abdij Monte Oliveto Maggiore, Hoe Benedictus door gebed de graanzeef herstelde die gebroken was

Il Sodoma, fresco's in het Chiostro grande van de Abdij Monte Oliveto Maggiore, Hoe Benedictus door gebed de graanzeef herstelde die gebroken was (2)

 

In de derde scene schildert hij zijn meest bekende zelfportret. De schilder beeldt zichzelf af in een geweldig ridderkleed. Op zijn hoofd draagt hij een grote grijze baret, zijn haar valt breeduit over zijn schouders. Hij heeft een lichte glimlach op zijn lippen, en kijkt de toeschouwer in de ogen
Door dit zelfportret zo prominente op te nemen in deze scène en de cruciale gebeurtenis van het toneel de rug toe te keren in zijn gretigheid om oogcontact te maken met de kijker, bevestigt Sodoma misschien het oordeel van Vasari die hem beschreef als een onmogelijke zonderling.
Je kan alle scenes uit de frescocyclus hier bekijken.

 

Le storie di San Benedetto,, dettagli della terza scena, Come Benedetto risalda lo capistero che s’era rotto   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, passaggio tra chiostro e chiesa. Il Sodoma, Benedetto che dà la regola ai fondatori di Monte Oliveto   Storie di s. benedetto, 00 sodoma - gesù alla colonna 01

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore,Come Benedetto risalda lo capistero o vaglio del grano che s’era rotto

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, passaggio tra chiostro e chiesa. Il Sodoma, Benedetto che dà la regola ai fondatori di Monte Oliveto

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Il Sodoma, Storie di s. benedetto, Gesù alla colonna

 

Il Sodoma in de Crete Senesi

 

   
Sodoma, Madonna col Bambino, gli arcangeli michele e Raffaele, e un donatore, 01   Sodoma - The Confirmation of the Olivetan Order by the Bishop of Arezzo - WGA21555   Monastero di Sant'Anna in Camprena, refettorio, Il Sodoma, Sant'Anna e la Madonna col Bambino in trono tra due monaci olivetani

Sodoma o Girolamo del Pacchia, Madonna in trono col Bambino tra gli arcangeli Raffaele e Michele, e donatore (XVI secolo), Basilica di Sant'Agata (Asciano) [1]


 

 

Il Sodoma, San Benedetto in trono in abiti pontificali tra monaci olivetani, Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

  Il Sodoma, Sant'Anna e la Madonna col Bambino in trono tra due monaci olivetani, Monastero di Sant'Anna in Camprena

Rome

Sodoma werd in 1508 in Rome uitgenodigd door de beroemde Sienese koopman Agostino Chigi. In opdracht van paus Julius II schildert Sodoma in de Stanza della Segnatura in het Vaticaan, waar hij snel vervangen wordt door Raphaël. In de villa Chigi voerde Sodoma twee monumentale composities uit, naast verschillende ornamenten en grotesken. Hij werkte er tegelijkertijd met Raphael. Op een van de taferelen staan ze samen afgebeeld. In 1577 kocht kardinaal Alessandro Farnese het huis om met zijn gezin in te wonen. Sindsdien heet het landhuis 'Villa Farnesina'.

 

 

De school van Athene is een fresco van Rafaël. Het fresco werd geschilderd tussen 1509 en 1510 voor de appartementen van paus Julius II in het Vaticaan. De schildering bevindt zich in de zaal Stanza della Segnatura. Rechts staat Euclides afgebeeld, bukkend om de voorwaarden van een principe te tekenen met kompassen, en iets verder naar achter staan enkele jongemannen bij elkaar, Strabo of Zoroaster, Claudius Ptolemaeus, Rafaël (zwarte hoed) en Sodoma (witte hoed).

Vóór oktober 1510 was hij in Siena, waar hij de buitenkant van Palazzo Chigi schilderde in monochrome clair-obscur met scènes uit de bijbel en uit de oudheid. Zijn schilderijen toonden duidelijke Florentijnse invloeden, vooral van Fra Bartolommeo.
Door Chigi teruggeroepen naar Rome schilderde hij in de Villa Chigi (nu de Villa Farnesina), werkend naast Baldassarre Peruzzi, onderwerpen uit het leven van Alexander de Grote. In de Sale delle Nozze, het slaapvertrek van Agostino Chigi, schilderde hij Alexander in de tent van Darius en De bruiloft van Alexander en Roxanne, fresco's die door sommigen beschouwd worden als zijn meesterwerk. Ook de gevechtscène tussen de vensters is een werk van Il Sodoma.

 

Il Sodoma. Villa Farnesina

Il Sodoma, Wedding of Alexander and Roxane, c. 1517, fresco, 370 x 660 cm, Villa Farnesina, Rome


Ti

   
         
         
         
         

 

1western-wall-in-palazzo-publico-siena-235

Westelijke muur in het Palazzo Publico, Siena


 

       

Een laat zelfportret


Il Sodoma, Laatste Avondmaal, 1516-1518 ca., Chiesa di San Bartolomeo a Monteoliveto, Firenze. (Detail met zelfportret

Il Sodoma, Laatste Avondmaal, 1516-1518 ca., Chiesa di San Bartolomeo a Monteoliveto, Firenze. (Detail met zelfportret (1) 

       

Het Laatste avondmaal van Monteoliveto is een fresco ( 1515-1516) in de kerk van San Bartolomeo in Monteoliveto in Firenze. Ook hier schilderde Il Sodoma een zelfportret, centraal aan de lange tafel kijkt hij de toeschouwer recht in de ogen. Reeds beschreven door Vasari, bevond het fresco zich in de refter van het klooster van de Olivetanen, waar het pas in 1895 werd teruggevonden onder oud pleisterwerk. Door de slechte bewaaromstandigheden en de transformatie van de muur tjdens een verbouwing is het fresco voor een groot deel verloren gegaan.

 

San bartolomeo a monte oliveto, int., il sodoma, ultima cena, 1516-1518 ca. 01

Il Sodoma, ultima cena, 1516-1518 ca., Chiesa di San Bartolomeo a Monteoliveto, Firenze (con l'autoritratto del Sodoma) (1) 

 

 

 
 
 
   


Enkele werken

Schilderijen

 • 6 Fresco's en een reeks kleinere schilderingen (1503-1505, Olivetaans Benedictijner klooster Monastero Sant Anna in Camprena, Pienza)
 • 31 Fresco's over het leven van Benedictus (1505-1508, Monte Oliveto Maggiore, Chiusure) [1]
 • Cupido in een landschap, circa 1510
 • De weg naar Calvarie (1510, Museum of Fine Arts, Boedapest)
 • Geseling van Christus (1510, Museum of Fine Arts, Boedapest)
 • De dood van Lucretia (1513, Museum of Fine Arts, Boedapest)
 • Sint Joris en de draak (1518, National Gallery of Art, Washington D.C.) 
 • Fresco's voor het huwelijk van Alexander en Roxanne (1519, Villa Farnesina, Rome)
 • Sabijnse maagdenroof (1525, Galleria d'Arte Antica, Rome)
 • De Drie Parcen (1525, Galleria d'Arte Antica, Rome)
 • Ordination of Saint Alfonso (1530, Santo Spirito, Siena)
 • Christus draagt het kruis, 1535
 • Het mystieke huwelijk van Sint Catharina (1539-40, Galleria d'Arte Antica, Rome)
 • Pietà (1540, Galleria Borghese, Rome)
 • Sacra Conversacione (1542, Museo di San Matteo, Pisa)
 • Sint Sebastiaan met madonna en engelen,(1542, Museo di San Matteo, Pisa) 
 • Christus wordt aan het volk getoond (Ecce Homo)
 • Lucrezia (Turin)
 • Allegorie van de hemelse liefde (Chigi Saracini Collection, Siena)


 

Rafael e Sodoma, dettaglio della Scuola di Atene   Sodoma, Scene dalla vita di santa Caterina, 1526, Siena, Basilica of San Domenico (Siena)

  Il Sodoma, Ascensione del Sodoma (XVI secolo)), Chiesa dei Santi Pietro e Andrea, Trequanda

Rafael e Sodoma, dettaglio della Scuola di Atene, un affresco realizzato tra il 1509 ed il 1511 dal pittore Raffaello Sanzio. È conservato nella Stanza della Segnatura nei Palazzi Vaticani di Città del Vaticano.

 

  Sodoma, Scene dalla vita di santa Caterina, 1526, Siena, Basilica of San Domenico (Siena)   Il Sodoma, Ascensione del Sodoma (XVI secolo)), Chiesa dei Santi Pietro e Andrea, Trequanda


 

Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het vakeantiehuis ligt op een heuvel, omgeven door wijngaarden, bossen van kurkeik, es en jeneverbesstruiken. Na een halve eeuw van verval werd het voormalige kleine klooster gerestaureerd tot een authentiekee vakantiewoning, met groot respect voor de originele Toscaanse stijl. De originele terracottavloeren houten balken en typische arcade's ademen de sfeer van een voorbije tijd. Maar het oorspronkelijke interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de schoonheid van de Toscaanse landhuizen van weleer. Verwacht hier geen grote luxe, maar eenvoud en authenticiteit. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg, Pierre Alechinsky en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf in de nog ongerepte Maremma.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  Monastero di Monte Oliveto Maggiore

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

   
 

 

 

     
         
         
Celebrare il dolce far niente

Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma
[1] Foto: AA.VV., Palazzo Medici Riccardi e la Cappella Benozzo Gozzoli, Biblioteca de "Lo Studiolo", Becocci/ Scala, Firenze, Pubblico dominio, Collegamento
[2] "Vasari begint met in zijne Levens van Beroemde Schilders een niet zeer vleiend portret van dezen schilder te geven en ons mede te deelen-dat il Mattaccio (de dwaas), vreemdeling in Siena, eigenlijk niet studeerde, niet teekenen kon, niet schilderen kon, er maar los op kladderde en een losbandig leven leidde tusschen zijn jeugdige modellen, die baardelooze knapen waren; dat hij trotschelijk zijn bijnaam bezong op de luit in coupletten, die hij zelve dichtte, en in zijn huis en tuin leefde tusschen katten, dwergkippen, eekhorens, renpaarden en allerlei andere dieren, waar onder vooral een raaf, dien hij geleerd had te spreken, en die zóó goed zijn eigene stem na deed, dat de vogel antwoordde in des schilders plaats als er geklopt aan de deur werd. De schilder schijnt een echte bohémièn geweest te zijn, die, niettegenstaande de prijzen, die zijn renpaard hem won, op hoogen leeftijd, in armoede en ziekte, stierf in het hospitaal." Zo vertaalt Louis Couperus het in zijn Uit blanke steden onder blauwe lucht, een verzameling reisschetsen uit de periode 1910-1913 over kunstschatten in enkele Italiaanse steden.
[3] Ook Enzo Carli noemt deze fresco's het meesterwerk uit de eerste periode van Sodoma: "Ma il capolavoro di questo primo tempo del Sodoma sono, nonostante alcune forti diseguaglianze, dovute alla fretta e alla discontinuità dell'impegno caratteristiche del pittore, le Storie di s. Benedetto a Monteoliveto Maggiore, che rivelano il suo temperamento e le sue qualità di affabile e schietto narratore, ancora legato alle tradizioni naturalistiche ed intimistiche del Quattrocento piemontese-lombardo e volto con semplice e devoto amore alla rappresentazione della più umile e quotidiana realtà: onde alla penetrante indagine psicologica dei personaggi si accompagnano, e non disdicono, l'indugio su ogni particolare e l'amphficarsi del racconto fino a raccogliere nella sua trama anche i momenti meno essenziali, e qualche volta del tutto accessori e addirittura estranei al significato morale degli episodi. [Enzo Carli, BAZZI, Giovanni Antonio, detto il Sodoma]


 

Dit artikel maakte ook geburik van Il Sodoma beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen