Dit is het zesde scène van de frescocyclus in het Chiostro Grande van de Abdij van Monte Oliveto Maggiore in Asciano. De frescocyclus over het leven van Benedictus werd in niet minder dan 36 taferelen geschilderd door Luca Signorelli (1495) en Antonio Bazzi (Il Sodoma, 1505).
Signorelli startte de beschildering van de Chiostro Grande in 1495, maar onderbrak zijn prachtige reeks fresco’s om de San Brizio kapel (1499-1503) in de kathedraal van Orvieto te beschilderen.
Il Sodoma vervolledigde de cyclus in de abdij vanaf 1505. De fresco's portretteren belangrijke gebeurtenissen in het leven van Sint-Benedictus op basis van het boek "Dialogen" (Libro II dei Dialoghi) van Gregorius de Grote.
Signorelli begon met gebeurtenissen uit het volwassen leven van Sint Benedictus. Sodoma voltooide de reeks door eerdere en latere gebeurtenissen toe te voegen. De fresco's zijn in chronologische volgorde. Dit is de zesde scene. De muur wordt in het midden door een raam onderbroken. Sodoma heeft een nis geschilderd die versierd is met twee medaillons en een decoratie van planten in goud op een groenzwarte achtergrond. Het trompe-l'oeil effect dat echte architectuur laat vermoeden is erg geslaagd.
De zesde scene, waarin een door God geïnspireerde priester op Paasdag voedsel bracht aan Benedictus
Deze scène maakt optimaal gebruik van de configuratie van de ruimte waarin de schilder zijn compositie moest uittekenen. Het trompe-l'oeil met de nis verdeelt het tafereel in twee delen. Rechts heft de priester zijn hand op naar zijn voorhoofd terwijl hij uit de droom ontwaakt die God hem heeft ingefluisterd: de priester zou samen met Benedictus de paasmaaltijd volgen, die zijn dienaar al aan het voorbereiden is.
Links is de maaltijd bezig. De mand staat op de voorgrond op de grond, voor Benedictus die op de drempel van zijn grot zit. De bediende schenkt wijn uit een karaf in een glas. De tafel staat klaar voor twee, en de priester kijkt vol bewondering naar de jonge kluizenaar met heldere ogen, zijn gezicht nu versierd met een fijne blonde baard. Achter hen een landschapje met een rivier.
De achtergronden worden aan de linkerkant eerder summier behandeld. Aan de rechterkant worden zij met een duidelijk genot gedetailleerd en overvloedig weergegeven. We zien een reeks ineenlopende vertrekken waarbij de deuropeningen in elkaars verlengde liggen op een lange doorlopende as, zodat een doorkijk mogelijk wordt.
|