Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Luca Signorelli, zelfportretl in de San Brizio kapel in de kathedraal van Orvieto

Luca Signorelli, zelfportret in de San Brizio kapel in de kathedraal van Orvieto [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Luca Signorelli

   
   

«Fu Luca persona d'ottimi costumi, sincero et amorevole con gl'amici, e di conversazione dolce e piacevole con ognuno, e soprattutto cortese a chiunche ebbe bisogno dell'opera sua e facile nell'insegnare a' suoi discepoli. Visse splendidamente e si dilettò di vestir bene; per le quali buone qualità fu sempre nella patria e fuori in somma venerazione»

Giorgio Vasari

Luca Signorelli (Cortona (Toscane), ca. 1450 - Cortona, 16 oktober 1523) was een Italiaanse renaissanceschilder. Hij werd geboren als Luca d'Egidio di Ventura in Cortona, Toscane (sommige bronnen noemen hem Luca da Cortona). Zijn precieze geboortejaar is onbekend, maar wordt geschat op 1450. Hij overleed in 1523 in Cortona, waar hij ook is begraven.

Het is waarschijnlijk dat Signorelli in de jaren 1460 een leerling was van Piero della Francesca, zoals Luca Pacioli getuigt in 1494, en later Giorgio Vasari.(2) Lazzaro Vasari, de overgrootvader van de kunsthistoricus Giorgio Vasari, was een broer van Luca's moeder. Hij wist de jongeman als leerling bij Piero della Francesca te plaatsen.

Rond 1470 trouwde hij met Gallizia di Piero Carnesecchi en kreeg vier kinderen bij haar: Antonio, Felicia, Tommaso en Gabriella.
In 1472 vinden we Luca in Arezzo, en in 1474 in Città di Castello. Het eerste zekere overgebleven werk van hem, een fragmentarisch fresco (1474) nu in het museum in Città di Castello, toont een sterke invloed van Piero.

Luca Signorelli in Umbrië en Le Marche


Luca Signorelli had grote belangstelling in de Florentijnse cultuur, vooral in het dynamische onderzoek van Verrocchio, al had hij een heel andere artistieke taal die in veel opzichten tegengesteld aan die van de Umbrische meester en zijn voorgangers. Deze jeugdige periode eindigde toen de kunstenaar naar Rome geroepen werd om mee te werken aan de Sixtijnse Kapel te schilderen. Verschillende werken uit deze periode worden bewaard in Città di Castello, Cortona, Fabriano en Loreto, waar hij het gewelf van de  Sagrestia della Cura in het Santuario della Santa Casa beschilderde met prachtige engelen en robuuste figuren van evangelisten en geestelijken van de kerk. In deze werken herinnert de verstilde ruimtelijkheid en het compositorische ritme van de figuren aan Piero della Francesca.Luca Signorelli, affreschi della Sagrestia della Cura, 1479 ca., evangelisti e dottori della chiesa, Ambrogio

Luca Signorelli, affreschi della Sagrestia della Cura, 1479 ca., evangelisti e dottori della chiesa, Ambrogio [6]

 

Zijn eerste gesigneerde werk was een stendardo of processiebanner met aan de ene kant een Madonna en aan de andere kant een Flagellazione. Ze tonen nog steeds kenmerken van de stijl van Piero, maar de dominante invloed is die van Firenze en vooral het wetenschappelijke naturalisme van de gebroeders Pollaiuolo, wat suggereert dat Signorelli in de jaren 1470 Firenze bezocht. Hij was er een leerling van Andrea del Verrocchio en Pollaiuolo. Zijn kennis van Piero della Francesca beïnvloedde zijn kennis van de olieverfschilderkunst en van de perspectief-wiskundige begrippen die Signorelli vooral zou toepassen bij het verkorten van de menselijke figuur. Maar de ervaring die beslissend bleek voor de ontwikkeling van een kenmerkende en herkenbare stijl, was die van Firenze, waar in de jaren 1570 grote persoonlijkheden en veelbelovende jonge kunstenaars nauw samenwerkten: Bartolomeo della Gatta, een andere leerling van Piero, Antonio del Pollaiolo aan wie Signorelli de opzwepende energie en de theatrale dynamiek van zijn naakten zou ontlenen, en Andrea del Verrocchio, in wiens vermaard atelier mensen als Leonardo, Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en Lorenzo di Credi werden opgeleid[3].
Bijzonder expressief zijn de bewegingen van de twee geselaars, hun lichaam nauwelijks bedekt door een zeer lichte lendendoek, of van degene die de touwen die Christus vastbinden aanspant, ook duwend met een schokkerig gebaar en met zijn linkerknie steunend op de zuil. Deze dynamische elementen wijken af van Piero's voorbeeld in Urbino. De minutieuze en delicate afwerking is misschien te danken aan het feit dat hij vaak werkte voor Bartolomeo della Gatta, een andere schilder uit de kring van Urbino.
Tussen hen in blijft Christus, met zijn halfnaakte lichaam perfect anatomisch weergegeven en met die wat rossige fysionomie die ook in andere vroege werken van Signorelli voorkomt, onbewogen en ondergaat hij het martelaarschap met gelaten geduld.

Met de Madonna en het Kind, ook in de Brera, vormde dit schilderij het dubbelzijdige processiebeeld van de kerk van S. Maria del Mercato in Fabriano.

 

Luca signorelli, stendardo della flagellazione, madonna del latte in gloria

 

Luca signorelli, stendardo della flagellazione, flagellazione.jpg

   

Luca Signarelli, Geseling van Christus, en Madonna en Kind, tempera op paneel, twee zijden van een processiebanner, Pinacoteca di Brera

 

Voor paus Sixtus IV maakte hij fresco's in de kerk van Loreto, en één fresco in de Sixtijnse Kapel.  Signorelli vertrok omstreeks 1483 naar Rome, waar het fresco 'Testament en de dood van Mozes' in de Sixtijnse Kapel hem unaniem wordt toegeschreven. Tegen die datum lag zijn stijl al vast, waarin zijn interesse in dramatische actie en de uitdrukking van grote spierinspanning hem als een in wezen Florentijnse naturalist markeerden.

Signorelli's tussenkomst in de Sixtijnse Kapel was niet bijzonder opvallend, maar het verrijkte zijn cultuur met nieuwe prikkels.

 

 


Signorelli, Luca - Moses's Testament and Death - 1481-82
Luca Signorelli (and Bartolomeo della Gatta), Testament and Death of Moses, oil on panel, 21.6 x 48 cm, Vatican City, Sistine Chapel, Rome [8]

Toch blijft er enige twijfel bestaan over de toeschrijving. De subtiliteit van het licht suggereert een andere leerling van Piero della Francesca, de Toscaan Bartolomeo della Gatta, aan wie het grootste deel van het schilderij kan worden toegeschreven, met uitzondering van sommige personages die met hun energieke anatomische weergave en geijkte pathetische uitdrukkingen naar de hand van Signorelli lijken te verwijzen, zoals de naakte man in het midden, de twee mannen op de achtergrond en de man met de staf die op de troon van Mozes leunt[4].

Na zijn Romeinse ervaring, in contact met de laatste Florentijnse en Umbrische vernieuwingen, en na zijn verblijf in de Marken, waar hij de avant-gardes van de Renaissance in Urbino had geassimileerd, stond Signorelli aan het eind van het laatste kwart van de eeuw in contact met de nieuwste trends in de Italiaanse kunst.

Zijn opgedane ervaring komt goed van pas in werken als het altaarstuk van Sant'Onofrio voor de Duomo in Perugia (1484), dat een catalogus van stilistische citaten lijkt te zijn.

Rond 1490 was Signorelli in Firenze, waar hij in contact kwam met de kring van de Neoplatonistische Academie.
Zijn beroemde schilderij van de Educazione di Pan (Opvoeding van Pan), bewaard in het Kaiser-Friedrich-Museum in Berlijn voordat het werd vernietigd tijdens de luchtaanvallen van 1945, werd geschilderd voor de neef van Lorenzo de Grote, Lorenzo di Pierfrancesco.
In 1491 zou Signorelli in de Villa Medicea in Volterra zijn geweest, waar hij een Annunciatie achterliet, een gesigneerd en gedateerd werk dat doet denken aan dat van Filippino Lippi,[9] de Madonna op de Troon en Heiligen, die minder expressief is maar toch de assimilatie van verschillende stijlen laat zien.

Na de dood van Lorenzo Magnifico in 1492 en de verdrijving van Peter de Medici in 1494, verliet Signorelli, die sterke banden had met de Medici partij, de stad. Hij wijdde hij ononderbroken aan talrijke opdrachten in de provincies: in Umbrië (vooral in Città di Castello), in de Marken (waar hij in Loreto opnieuw werkte aan een profetencyclus en in de streek van Siena. In deze periode zette Signorelli een efficiënte werkplaats op en kreeg Signorelli bijna elk jaar belangrijke opdrachten in verschillende plaatsen.

In Urbino schilderde hij in 1494 een gonfalon voor de Broederschap van de Heilige Geest, een gecultiveerd en verfijnd werk, dat aangepast was aan het plaatselijke artistieke milieu. Maar het was in Città di Castello dat de schilder, die er in 1488 ereburger werd, werkte en lange tijd leefde in de laatste jaren van de 15e eeuw. Voor het Altotiberino centrum maakte hij werken als de Aanbidding der Koningen, nu in het Louvre, en de Aanbidding der Herders, bewaard in de National Gallery in Londen.

In de periode 1497-1498 schilderde Luca Signorelli in het klooster van Monte Oliveto Maggiore bij Siena acht fresco's.

 

   
   

Monte Oliveto Maggiore


Ten zuiden van Siena, in het dorre landschap van de Crete Senesi, ligt tussen hoge, donkere cipressen de Abdij van Monte Oliveto Maggiore. Gesteund door bemiddelde edellieden uit Siena werd deze abdij een van de meest welvarende kloosters uit Midden Toscane. Hier schilderde Luca Signorelli zijn eerste grote frescocyclus, Le storie di San Benedetto. De fresco's verbeelden het leven van Benedictus en zijn een van de belangrijkste getuigenissen van de Italiaanse schilderkunst van de renaissance. De wanden zijn er beschilderd met 36 taferelen die het leven verbeelden van de heilige Benedictus van Nursia, stichter van de naar hem genoemde benedictijnerorde. Signorelli schilderde 9 taferelen in de periode 1497-1498 , waarna hij vertrok naar Orvieto om er de San Brizio kapel van de Duomo te beschilderen. Il Sodoma vervolledigde de cyclus met 26 taferelen.

 

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, San Benedetto rimprovera due monaci che hanno violato la Regola (Sint-Benedictus berispt twee monniken die de Regel hebben overtreden)

Luca Signorelli, ciclo di affreschi nel Chiostro Grande dell'Abbazia di Monte Oliveto Maggiore,
San Benedetto rimprovera due monaci che hanno violato la Regola, Storie di san Benedetto di Monte Oliveto Maggiore (1497-1498)

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, Come Dio punisce Florenzo   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 22 - Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, Come Benedetto caccia lo nimico di sopra alla pietra
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, Come Dio punisce Florenzo

 

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, Come Benedetto evangelizza gli abitanti di Montecassino

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, Come Benedetto caccia lo nimico di sopra alla pietra

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 24 - Come Benedetto resuscita lo monacello cui era caduto lo muro addosso   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 26, Come Benedetto rimprovera di violato digiuno lo fratello di Valeriano monaco   Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 2, Come Benedetto discopre la finzione di Totila

Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 24 - Come Benedetto resuscita lo monacello cui era caduto lo muro addosso

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 26, Come Benedetto rimprovera di violato digiuno lo fratello di Valeriano monaco

 

 

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, Luca Signorelli, le storie di San Benedetto, Scena 2, Come Benedetto discopre la finzione di Totila

 

There seems to be a moment in the life of every great man in which he touches the height of his possibilities, and reaches the limits of his powers of expression. To Signorelli it came late, at an age when most men begin to feel at least their physical powers on the wane. The two last frescoes of the Monte Oliveto series indicate that an immense force lay in reserve, waiting an opportunity for some wider and freer field of action, than had hitherto presented itself. That opportunity now came, when, at the age of fifty-nine, he was called upon to undertake the vast work of these Orvieto frescoes. With the exception of the Sistine Chapel, no such task has been achieved at so sustained a pitch of imaginative power and technical excellence. Whether the subject stirred his dramatic spirit, or whether the great spaces to be filled gave an expanded sense of liberty to his genius, or whether his powers, intellectual and physical, really were at the zenith of their strength; whatever was the cause, he succeeded in executing a work which ranks among the greatest monuments of the Renaissance, perhaps should even rank as the very greatest.

Orvieto, de San Brizio kapel in de Duomo


Zijn belangrijkste werk schilderde Signorelli in de San Briziokapel in de kathedraal van Orvieto (1499-1503). Het is een groep zeer omvangrijke fresco's met godsdienstige motieven, maar ook met figuren uit Dante's werken, speciaal de eerste elf boeken van het Purgatorio. De voor deze renaissancejaren vernieuwende fresco's waren in hun tijd zeer opmerkelijk en hebben veel andere kunstenaars beïnvloed. Op het fresco Predica e fatti dell'Anticristo is een zelfportret van hem te zien, met naast hem een portret van Fra Angelico. Volgens Vasari is het portret van de dode Christus dat van zijn aan een pestepidemie gestorven zoon Antonio.(3)

 

Luca Signorelli, fresco's in de San Brizio kapel van de Duomo, Orvieto, Dannati all'Inferno [6]

 

Het eerste fresco, te beginnen aan de linkermuur, Predica e fatti dell'Anticristo, de preek van de antichrist. Op de toegangsmuur, smaller gemaakt door de toegangsboog, bevindt zich het toneel van de Finimondo, het einde van de wereld.
Dan volgen achtereenvolgens Beati in Paradiso, Dannati all'Inferno, Salita al Paradiso e chiamata all'Inferno.
De laatste grote fresco stelt de wederopstanding van de doden voor, la Resurrezione della carne. Onder deze monumentale muurschilderingen zien we ook portretten van verscheidene dichters en filosofen, o.a. Dante, Vergilius en Ovidius.


c   Luca Signorelli, I Beati, 1499-1502, ciclo di affreschi, Cappella di San Brizio, Duomo di Orvieto   Luca Signorelli, Resurrezione della carne, 1499-1502, ciclo di affreschi, Cappella di San Brizio, Duomo di Orvieto

Luca Signorelli, Storie degli ultimi giorni, ciclo di affreschi della Cappella di San Brizio, (c. 1499-1502), Orvieto, Duomo

 

 

Luca Signorelli, I Beati nel paradiso, 1499-1502, ciclo di affreschi, Cappella di San Brizio, Duomo di Orvieto

 

 

Luca Signorelli, Resurrezione della carne, 1499-1502, ciclo di affreschi, Cappella di San Brizio, Duomo di Orvieto

 

Luca Signorelli, Predica e fatti dell'Anticristo, Storie degli ultimi giorni, 1499-1502, ciclo di affreschi, Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio        

Luca Signorelli, Predica e fatti dell'Anticristo, Storie degli ultimi giorni, 1499-1502, ciclo di affreschi, Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio

 

       
De fresco’ s in de San Brizio kapel behoren tot de grote meesterwerken van de renaissance. De mens wordt hier voor het eerst erg realistisch en gedetailleerd voorgesteld, met zeer expressieve gelaatsuitdrukkingen. De fresco's waren een inspiratiebron voor Michelangelo’ s beroemde fresco’ s in de Sixtijnse kapel.
Luca signorelli, cappella di san brizio, dannati all'inferno 04.jpg

Luca Signorelli, fresco's in de San Brizio kapel van de Duomo, Orvieto, Dannati all'Inferno (detail) (1)

 

Latere jaren

Na de voltooiing van de fresco's in Orvieto werkte Signorelli veel in Siena, maar ook in het Vaticaan, Arezzo en Cortona. In zijn geboortestad Cortona was hij een belangrijk man geworden, die leefde als een edelman; al in 1488 was hij lid geworden van het stadsbestuur, en hij bleef dat tot zijn dood.

Het laatst bekende werk is een groot altaarstuk met de Madonna col Bambino e santi, in opdracht van de Broederschap van San Girolamo in Arezzo, en dat in 1523 in gebruik werd genomen toen de kunstenaar zeventig jaar oud was. Bij die gelegenheid verbleef Signorelli in het huis van zijn verre verwanten Vasari, waar hij Giorgio van acht jaar ontmoette, die zovele jaren later zijn biografie zou schrijven. Het portret dat Giorgio Vasari van de oude schilder schreef is levendig en vol nostalgie:

«Fu condotta quest'opera da Cortona in Arezzo, sopra le spalle degl'uomini di quella Compagnia; e Luca, così vecchio come era, volle venire a metterla su et in parte a rivedere gl'amici e parenti suoi. E perché alloggiò in casa de' Vasari, dove io era piccolo fanciullo d'otto anni, mi ricorda che quel buon vecchio, il quale era tutto grazioso e pulito, avendo inteso dal maestro che m'insegnava le prime lettere, che io non attendeva ad altro in iscuola che a far figure, mi ricorda, dico, che voltosi ad Antonio mio padre gli disse: "Antonio, poi che Giorgino non traligna, fa ch'egli impari a disegnare in ogni modo, perché quando anco attendesse alle lettere, non gli può essere il disegno, sì come è a tutti i galantuomini, se non d'utile, d'onore e di giovamento". Poi rivolto a me, che gli stava diritto inanzi, disse: "Impara parentino".» (4)


Techniek

Signorelli besteedde veel aandacht aan anatomie, die hij zelfs op begraafplaatsen bestudeerde. Hij was technisch bijzonder goed onderlegd, en interesseerde zich meer voor perspectief en clair-obscur dan voor kleur. Hij had grote invloed op de jongere schilders van zijn tijd, maar bekende leerlingen had hij niet.

 

Luca Signorelli

 

   

Luca Signorelli, Predica e fatti dell'Anticristo (dettaglio: Signorelli e Beato Angelico), Cappella di San Brizio, Duomo Orvieto

Luca Signorelli, Predica e fatti dell'Anticristo (dettaglio: Signorelli e Beato Angelico), Cappella di San Brizio, Duomo Orvieto


 
   


Werken

 

Vroege werken

  • San Paolo, 1474 circa, affresco frammentario, Città di Castello, Pinacoteca comunale
  • Annunciazione, 1474 circa, affresco frammentario, Arezzo, chiesa di San Francesco
  • Stendardo della Flagellazione, 1475 circa, tempera su tavola, 84×57 cm, Milano, Pinacoteca di Brera
  • Sagrestia della Cura, 1477-1480 circa, affreschi, Loreto, Santuario della Santa Casa
  • Sacra famiglia Rospigliosi, 1479-1480, tempera su tavola, 77,2×50,8 cm, Roma, palazzo Pallavicini Rospigliosi
  • Testamento e morte di Mosè, 1482, affresco, Città del Vaticano, Cappella Sistina
  • Disputa sul corpo di Mosè (completamente ridipinto nel 1574), 1482, affresco, Città del Vaticano, Cappella Sistina
  • Assunzione della Vergine con i santi Michele e Benedetto, 1480 circa, olio su tavola, 170×131 cm, New York, Metropolitan Museum of Art
  • Pala di Sant'Onofrio, 1484, tempera ed olio su tavola, 226×193,5 cm, Perugia, Museo dell'Opera del Duomo
  • Natività del Battista, 1485-1490 circa, olio su tavola, 31×70 cm, Parigi, Musée du Louvre
  • Sacra Famiglia, 1486-1490 circa, olio su tavola, 81,5×65 cm, Londra, National Gallery
  • Educazione di Pan, 1490 circa, tempera supienza tela, 257×194 cm, già a Berlino, Kaiser-Friedrich-Museum, distrutto nel corso della Seconda guerra mondiale
  • Madonna col Bambino tra ignudi, 1490 circa, tempera su tavola, 170×117,5 cm, Firenze, Galleria degli Uffizi
  • Scene dalla vita di Gioacchino e Anna, 1490 circa, tempera su tavola, 24×43 cm, Firenze, collezione privata
  • Nascita della Vergine, 1490 circa, tempera su tavola, 24×43 cm, Firenze, collezione privata
  • Sacra Famiglia di Parte Guelfa, 1490 circa, tempera su tavola, tondo, diametro 124 cm, Firenze, Galleria degli Uffizi
  • Circoncisione di Cristo, 1490-1491 circa, olio su tela trasferito su tavola, 258,5×180 cm, Londra, National Gallery
  • Sposalizio della Vergine, 1490-1491 circa, tempera su tavola, 21,6×48 cm, Washington, National Gallery of Art
  • Sacra Famiglia con una santa, 1490-1495, tempera su tavola, diametro 99 cm, Firenze, Galleria Palatina
  • Annunciazione, 1491, tempera su tavola, 282×205 cm, Volterra, Pinacoteca e museo civico
  • Vergine in trono e santi, 1491, tempera su tavola, 302×233 cm, Volterra, Pinacoteca e museo civico
  • Ritratto d'uomo, 1492 circa, tempera su tavola, 50×32 cm, Berlino, Staatliche Museen
  • Profeti, 1492-1494 circa, affreschi (ampiamente ridipinti in seguito), Loreto, santuario della Santa Casa
  • Testa di un ragazzo, 1492-1493 circa, tempera su tavola, 26×20,5 cm, Filadelfia, 
  • Madonna col Bambino tra i santi Girolamo e Bernardo, 1492-1493 circa, tempera su tavola, diametro 112 cm, Firenze, Palazzo Corsini al Parione
  • Madonna col Bambino, 1492-1493 circa, tempera su tavola, Monaco di Baviera, Alte PinakothekPhiladelphia Museum of Art
  • Tondo Baduel, 1492-1500 circa, tempera su tavola, diametro 155 cm, Fiesole, Museo Bandini
  • Ritratto di Vitellozzo Vitelli, 1492-1496 circa, olio su tavola, 42×33 cm, Firenze, Villa I Tatti
  • Ritratto di Niccolò Vitelli, 1492-1496 circa, olio su tavola, 42×33 cm, Birmingham, Barber Institute of Fine Arts
  • Gonfalone dello Spirito Santo, 1494, tempera su tela, 156–104 cm, Urbino, Galleria nazionale delle Marche
  • Annunciazione, Eterno e martirio di san Sebastiano, 1494 circa, tempera su tavola, Camerino, Museo diocesano
  • San Giorgio uccide il drago, 1495-1500, olio su tavola, 55×75,5 cm, Amsterdam, Rijksmuseum
  • Adorazione dei Magi, 1495 circa, olio su tavola trasportata su tela, 331×245 cm, Parigi, Louvre
  • Adorazione dei pastori, 1496, olio su tavola, 215×170 cm, Londra, National Gallery
  • Natività, 1497-1498, Tempera su tavola, 125x132 cm, Torino, Galleria Sabauda
  • Martirio di san Sebastiano, 1498, tempera su tavola, 288×175 cm, Città di Castello, Pinacoteca comunale

 

De grote frescocycli

 

Latere werken

 • Crocifisso con la Maddalena, 1502-1505 circa, tempera su tela, 247×165 cm, Firenze, Galleria degli Uffizi
 • Stendardo della Crocifissione, 1502-1505 circa, tempera su tela, 212×157 cm, Sansepolcro, chiesa di Sant'Antonio abate
 • Santa Maria Maddalena, 1504, tempera su tavola, Orvieto, Museo dell'Opera del Duomo
 • Compianto di Matelica, 1504, opera sezionata e dispersa in più musei
  • Quattro figure in piedi, Inghilterra, collezione privata
  • Pia donna in lacrime, Bologna, Museo civico
  • Uomo su scala, Scozia, collezione privata
  • Calvario, Washington, National Gallery of Art
  • Resurrezione, già a Genova, collezione privata, ubicazione ignota
 • Vergine col Bambino e santi, 1504 circa, tondo, Italia, collezione privata
 • Crocifissione, 1504-1505 circa, tempera su tavola, 72,5×101 cm, Washington, National Gallery of Art
 • Flagellazione, 1505 circa, tempera su tavola, 42×34 cm, Venezia, Ca' d'Oro, Galleria Franchetti
 • Madonna col Bambino, 1507 circa, New York, Metropolitan Museum
 • Polittico di Arcevia, 1507, tempera su tavola, 393×315 cm, Arcevia, collegiata di San Medardo
 • Ciclo di affreschi, 1507-1510, Morra di Città di Castello, oratorio di San Crescentino
 • Vergine e santi (Pala dei Filippini di Arcevia), 1508, olio su tavola, Milano, Pinacoteca di Brera (depositi)
  • Incoronazione della Vergine, Dio padre e due angeli musicanti (predella della Pala dei Filippini di Arcevia), 1508, olio su tavola, 127×223 cm, San Diego, Timken Art Gallery
 • Battesimo di Cristo, 1508, tempera su tavola, Arcevia, collegiata di San Medardo
 • Coriolano persuaso a risparmiare Roma dalla sua famiglia, 1509 circa, affresco trasferito su tela, 125×125 cm, Londra, National Gallery
 • Amore sconfitto con trionfo di Castità, 1509 circa, affresco trasferito su tela, 125×133,4 cm, Londra, National Gallery
 • Adorazione dei pastori, 1509-1510 circa, tempera su tavola, 35×43,5 cm, Filadelfia, Philadelphia Museum of Art
 • Madonna col Bambino, la Trinità, sant'Agostino e sant'Atanasio d'Alessandria, 1510, tempera su tavola, 272×180 cm, Firenze, Galleria degli Uffizi
 • Madonna col Bambino, angeli e santi, 1510 circa, olio su tavola trasferito su tela, 155×135 cm, Washington, National Gallery of Art
 • Adorazione dei pastori, 1510-1515 circa, olio su tavola, 17×65 cm, Londra, National Gallery
 • Comunione degli Apostoli, 1512, olio su tavola, 232×220 cm, Cortona, Museo diocesano
 • Sacra Famiglia con i santi Zaccaria, Elisabetta e Giovanni Battista, 1512, olio su tavola, tondo, diametro 70 cm, Berlino, Gemäldegalerie
 • Santa Caterina d'Alessandria, 1512, tempera su tavola, 31x43 cm, Firenze, Museo Horne
 • Madonna col Bambino con santi, 1515, olio su tavola, 265×193 cm, Londra, National Gallery
 • Madonna con Bambino e santi, 1515-1520 circa, olio su tavola, Roma, Museo nazionale di Castel Sant'Angelo
 • Predella con Ester davanti ad Assuero e Tre episodi della vita di san Girolamo, 1519-1522 circa, olio su tavola, 29,5×212,5 cm, Londra, National Gallery
 • Pala di Umbertide, 1516, Umbertide
 • Compianto sul Cristo morto tra angeli e santi, 1516 circa, tempera su tavola, Cortona, Museo diocesano
 • Madonna col Bambino e santi, 1519-1523, tempera su tavola, 357×248 cm, Arezzo, Museo statale d'arte medievale e moderna
 • Fuga in Egitto; Cristo fra i dottori, 1520 circa, olio su tavola, 21×67 cm, Kansas City, Nelson-Atkins Museum of Art
 • Immacolata Concezione e santi, 1523 circa, olio su tavola, 217×210 cm, Cortona, Museo diocesano


 

  Luca Signorelli, Testamento e morte di Mosè (particolare), affresco, c. 1481–1482, (Cappella Sistina, Città del Vaticano)   Ritratto di Luca Signorelli e del camerlegno Niccolò d'Agnolo Franchi, di Luca Signorelli, 1503, tempera su terracotta, Museo Opera del Duomo di Orvieto (MODO)

Luca Signorelli, Misericordia Madonna della Misericordia tra San Sebastiano e San Bernardino, (1490 ca.), Museo Diocesano, Pienza

 

  Luca Signorelli, Testamento e morte di Mosè (particolare), affresco, c. 1481–1482, (Cappella Sistina, Città del Vaticano)  

Ritratto di Luca Signorelli e del camerlegno Niccolò d'Agnolo Franchi, di Luca Signorelli, 1503, tempera su terracotta, Museo Opera del Duomo di Orvieto (MODO)

 

Bibliografie

 • Fabio De Chirico, Vittoria Garibaldi, Tom Henry, Francesco F. Mancini (a cura di), Luca Signorelli, catalogue de la mostra (Pérouse, Orvieto, Città di Castello, 2012) Silvana Editoriale, Milan - Cinisello Balsamo 2012. (ISBN 978-88-366-2259-7)
 • Tom Henry, The Life and Art of Luca Signorelli, Yale University Press, New Haven - Londres 2012. (ISBN 978-0-300-17926-2)
 • Laurence Kanter, Giusi Testa, Tom Henry, Luca Signorelli, Rizzoli, Milan, 2001. (ISBN 88-17-86851-5).
 • Luca Signorelli: The Complete Paintings, Texts by Laurence Kanter, Plates and catalogue by Tom Henry, Londres 2012. (ISBN 0-500-09305-9).
 • Pierluigi De Vecchi et Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milan, 1999. (ISBN 88-451-7212-0)
 • Antonio Paolucci, Luca Signorelli, in Pittori del Rinascimento, Scala, Florence 2004. (ISBN 88-8117-099-X)
 • Stefano Zuffi, Il Quattrocento, Electa, Milan, 2004. (ISBN 88-370-2315-4)
 • Silvia Blasio, Marche e Toscana, terre di grandi maestri tra Quattro e Seicento, Pacini Editore pour Banca Toscana, Florence, 2007
 • Raffaele Caracciolo, La prima e tarda attività di Luca Signorelli: nuove indagini e acquisizioni. 2016, Fondazione Cassa di Risparmio, Fabrizio Fabbri Editore, Perugia.

 

Art in Tuscany | The Project Gutenberg eBook of Luca Signorelli, by Maud Cruttwell


 

Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het vakeantiehuis ligt op een heuvel, omgeven door wijngaarden, bossen van kurkeik, es en jeneverbesstruiken. Na een halve eeuw van verval werd het voormalige kleine klooster gerestaureerd tot een authentiekee vakantiewoning, met groot respect voor de originele Toscaanse stijl. De originele terracottavloeren houten balken en typische arcade's ademen de sfeer van een voorbije tijd. Maar het oorspronkelijke interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de schoonheid van de Toscaanse landhuizen van weleer. Verwacht hier geen grote luxe, maar eenvoud en authenticiteit. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg, Pierre Alechinsky en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf in de nog ongerepte Maremma.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia  Monastero di Monte Oliveto Maggiore

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

   
 

 

 

     
         
         
Celebrare il dolce far niente

Podere Santa Pia, situata sulle splendide colline del valle d'Ombrone nel cuore della Maremma
[1] Deze afbeelding is in het publiek domein.
[2] De beginjaren van Luca Signorelli onder de hoede van de meester van Sansepolcro is nog steeds onzeker. De omschrijving door van de eerste werken die rond 1472 werden geschilderd lijken echter de invloed van Piero's laatste werken te bevestigen, zoals de Polittico di Sant'Agostino bijvoorbeeld, een heilige Michael wordt aangehaald als "de ziel wegen", beschreven als bewonderenswaardig "in de luister" van wapens, in nagalm "..
[3] Het contract tussen het kerkbestuur en de schilder, gedateerd 5 april 1499, is bewaard gebleven: voor het plafond van de kapel kreeg Signorelli 200 gouden dukaten en voor de wanden 600, plus inwoning, wijn en graan. Over theologische zaken moest hij overleggen met vertegenwoordigers van de Kerk.
(4) Giorgio Vasari, Le vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori (1568), Vita di Luca Signorelli da Cortona pittore)
(5) Raffaele Caracciolo, I luoghi del Signorelli, Futura, 2005, Comune di Perugia, p. 18.
(6) Photo by Steven Zucker, published under a Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) license.
(7) Photo by Sailko, published under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
[8] Quest'opera è nel pubblico dominio. Fonte: www.wga.hu
[9] Antonio Paolucci, Luca Signorelli, in Pittori del Rinascimento, Florence, Scala, 2004,  p. 260.

 


 

Dit artikel maakte ook geburik van Luca Signorelli, deze alinea's zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen