Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
La Costa Toscana

File:Roselle Archaeological Park Basilica.JPG

 

 

Roselle. Aan de oostkant van het Forum, afgescheiden door een grote geplaveide straat (Cardo Maximus), ligt La Basilica [1]



Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Roselle, La Basilica

De Etruskische en Romeinse archeologische site Roselle | L'area archeologica di Roselle. Il sito Etrusco Romano


   
   

Roselle was ooit een belangrijk centrum van de Etruskische beschaving, bekend om zijn rijkdom, handel en artistieke prestaties. De archeologische vindplaats Roselle (Rusellae in het Latijn), waar belangrijke historische bewijzen uit de Etruskische en Romeinse tijd bewaard zijn gebleven, lag zo'n tien kilometer ten noorden van Grosseto. Met een bijzonder gunstige geografische ligging op het kruispunt tussen de Ombrone vallei en de Maremma grossetana, is Roselle een van de best bewaarde lucumonie [3] in centraal Etrurië.

Roselle werd in 294 v.o.t. veroverd door de Romeinse consul Lucius Postumius Megellus. Rome koloniseerde normaal gesproken veroverde gebieden, maar in het geval van Roselle gebeurde dit slechts gedeeltelijk, de structuur van de stad werd enkel vergroot. Roselle heeft daarom delen die Etruskisch zijn en delen die typisch Romeins zijn, zoals het amfitheater, het forumcomplex, de Basilica dei Bassi en de baden.
In de 4e eeuw bouwden de Romeinen de via Aurelia en begonnen hun aanwezigheid in het gebied te versterken. De stad beleefde een lange periode van vrede en welvaart met intensieve bouwactiviteiten, vooral tijdens de tijdperken tussen Claudius en Hadrianus. Onder de bouwwerken vermelden we het geplaveide plein van het forum, de basiliek, het kantoor van de Augustales versierd met beelden van de Julio-Claudiaanse keizers en het kleine amfitheater op de top van de noordelijke heuvel. [4]

In de jaren 1960 en 1980 brachten archeologische onderzoeken ongeveer 40 marmeren erebeelden uit de 1e eeuw terug, die de openbare gebouwen van de stad versierden. Deze beelden bevinden zich nu in het Museo archeologico e d'arte della Maremma in Grosseto. Kopieën van deze beelden staan nu in de ruïnes, op de plaats waar ze opgegraven werden.

Er werden zeven marmeren beelden uit de keizerlijke cyclus van het Augusteum van Rusellae opgegraven. De beelden stellen het vergoddelijkte paar Augustus en Livia voor, Livilla, Claudius, een anoniem jong meisje en een hoofdloze gekromde keizer (misschien Domitianus). Daarnaast werd ook een fragment van een been, van een ander gekroond beeld gevonden. Ze worden allemaal bewaard in het Museo archeologico e d'arte della Maremma in Grosseto. De hele keizerlijke cyclus van beelden uit Rusellae was oorspronkelijk gekleurd, zoals te zien is aan de sporen van pigmenten die nog steeds zichtbaar zijn op de beelden [4].


La Basilica


Aan de oostkant van het Forum, slechts gescheiden door de grote geplaveide weg (de cardo maximus), staat de Basilica, de overdekte plaats waar de gemeenschap bijeenkwam, juridische kwesties werden besproken en de belangrijkste politieke en economische activiteiten van de stad plaatsvonden.



The Basilica, Rusellae, Etruria

Agrippina, moeder van keizer Nero, verwelkomt bezoekers in de ruïnes van Roselle. Zij kijkt uit over La Basilica [3]

 

 

Het gebouw, met een rechthoekige plattegrond, heeft een binnenste kooromgang die aan drie zijden bestaat uit een zuilengalerij met Ionische kapitelen, die op een grote funderingsmuur rust, en heeft twee ingangen aan de korte zuidkant, waar de originele drempels nog te zien zijn. In het midden van de lange oostelijke zijde bevindt zich een verhoogd voorportaal (tribunaal) dat werd gebruikt voor de rechtspraak.
Er werden verschillende metseltechnieken gebruikt om de verschillende delen van het gebouw te construeren, van opus reticulatum (stenen blokken die op de gevel onder een hoek van 45° met het maaiveld zijn geplaatst) tot opus vittatum (rechthoekige stenen blokken die in horizontale rijen zijn geplaatst).
Het plan van het gebouw is, wat verhoudingen en oriëntatie betreft, trouw aan de canons van de Romeinse architect Vitruvius, die in zijn De Architectura de bouwregels voor openbare gebouwen theoretiseerde.
De bouw van de basiliek kan worden gedateerd in de late keizertijd, waarschijnlijk samenvallend met de bestrating van het plein met grote blokken travertijn (1e eeuw).


Plan Area archeologica di Roselle

La Basilica, Area archeologica di Roselle | Grotere kaart weergeven [2]

 

 


 

   
   
Roselle, area archeologica, plan area del foro

Roselle, area archeologica, plan area del foro


Roselle: area del foro


1 - Basilica dei Bassi
2 - Edificio a due vani e piccoli edifici di culto
3 - Porticato
4 - Tempio
5 - Edificio con recinto
6 - Casa a due vani
7 - Strada antecedente al Foro

 

8 - Foro
9 - Basilica
10 - Tribunal
11 - Botteghe
12 - Sede Augustales
13 - Tempietto
14 - Vani di servizio
15 - Domus dei mosaici

A Peristilio
B Tablinium
C Impluvium
D Atrio
E Impianto termale
F Vestibolo.

 
   

De stadsmuren


De stadsmuren zijn het belangrijkste Etruskische monumentale complex in het gebied van Roselle. De muren, die zich meer dan drie kilometer lang een weg kronkelen rond beide heuvels, dateren uit de 6e eeuw v.o.t.. Door de stadspoorten en het bijbehorende wegennet werden de noodzakelijke verbindingen met het omliggende gebied gecreëerd.  Als geheel is de cirkel van muren bijna volledig intact, met gemiddelde hoogtes van ongeveer zeven meter, en omsluit bijna het hele Etruskische deel van de stad, terwijl het Romeinse deel voornamelijk buiten de ommuring werd gebouwd.


Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle

Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle[3]
De prachtige muren van Roselle met hun volledige lengte van 3270 meter zijn bijna intact gebleven.

 

Archeologische gebied Roselle


In deze periode werden de twee heuvels en de tussenliggende vallei intensief verstedelijkt, hoewel ze - voor zover we kunnen afleiden uit de archeologische onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd - een verschillende fysionomie behielden: op de noordelijke heuvel werden voornamelijk privégebouwen gebouwd (het zogenaamde huis van het impluvium); op de zuidelijke heuvel daarentegen waren ambachtelijke structuren (ovens) geconcentreerd.



Roselle, area archeologica

Veduta aerea degli scavi di Roselle [3]

 

[3]




 

 

 

Rusellae, il Foro in età romana [Da Liverani (2011), p. 17], Area Archeologica di Roselle (Grosseto)]

Rusellae, il Foro in età romana [Da Liverani (2011), p. 17], Area Archeologica di Roselle (Grosseto)]

 




       
         

mkn:;,

 

 

Riscatto del corpo di Ettore: loto, palmetta, ibrido di uccello e satiro, Vetulonia, Museo Civico Archeologico Isidoro Falchi [7]

 

Audio tour Roselle, città etrusca e romana | izi.travel/it

Art in Tuscany | Agrippina Minor, Loggia dei Lanzi, Firenze

 

 

Bibliografie

Mario Cygielman, Gabriella Poggesi, La cinta muraria di Roselle, NIE, 2009, EAN 9788871452944, ISBN 8871452941

Istituto Nazionale di Studi Etruschi ed Italici | CINTA MURARIA DI ROSELLE. ALCUNE CONSIDERAZIONI ALLA LUCE DEI RECENTI LAVORI DI RESTAURO Mario Cygielman ? Gabriella Pogges| pdf

 

 

 

 

 

Galería Fotográfica de Grosseto

 

   
Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto        

Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto

 

       

Roselle

 

       
Roselle, area archeologica   Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria   Rusellae, Etruria | Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

Roselle, area archeologica

 

 

Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria

 

 

Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

 

Roselle. This building of the the Northern area of the Forum, Rusellae, Etruria,
is known as the Basilica of the Bassi   Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle   Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi

Basilica dei Bassi

 

 

 

Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle

 

 

 

Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi

 

         
         

 

Noten

[1] Foto di LepoRello, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
[2] Rusellae | Following Hadrian photography | Portfolio of Roselle by Carole Raddato
[3] Photo by Carole Raddato, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[4] New Evidence about the Polychromy of Early Imperial Cycle from the Augusteum of Rusellae (Tuscany) by Paolo Liverani, Susanna Bracci, Roberta Iannaccone, Sara Lenzi and Donata Magrini, in Heritage 2023, 6(4), 3385 |  https://doi.org/10.3390/heritage6040179|