Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
La Costa Toscana

File:Rusellae, Etruria, Italy (30227165758).jpg

 

 

L'area del Foro, Area Archeologica di Roselle [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Roselle | L'area del Foro, het Forum, het politieke, religieuze en commerciële centrum van de gemeenschap


   
   

De archeologische vindplaats Roselle (Rusellae in het Latijn), waar belangrijke historische bewijzen uit de Etruskische en Romeinse tijd bewaard zijn gebleven, lag zo'n tien kilometer ten noorden van Grosseto. Roselle was ooit een belangrijk centrum van de Etruskische beschaving, bekend om zijn rijkdom, handel en artistieke prestaties.

In de 4e eeuw bouwden de Romeinen de via Aurelia en begonnen hun aanwezigheid in het gebied te versterken. Aanvankelijk waren de relaties met de mensen van Rusellae vreedzaam, maar uiteindelijk kwamen de Romeinen en Etrusken met elkaar in conflict en streden ze tegen elkaar. Dit leidde tot de Romeinse verovering van Rusellae in 294 v.o.t.. De verovering van Roselle was wreed en ongetwijfeld traumatisch. Vanaf dat moment was Roselle gedwongen een aan Rome geallieerde stad (civitas foederata).
De stad beleefde een lange periode van vrede en welvaart met intensieve bouwactiviteiten, vooral tijdens de tijdperken tussen Claudius en Hadrianus. Onder de bouwwerken waren het geplaveide plein van het forum, de basiliek, het kantoor van de Augustales versierd met beelden van de Julio-Claudiaanse keizers en het kleine amfitheater op de top van de noordelijke heuvel.

Opgravingen in de jaren 1960 legden een gebouw bloot dat versierd was met talrijke keizerlijke portretten, het Augusteum, in de zuidwestelijke hoek van het forum van Rusellae. Het gebouw dat waarschijnlijk een tempel voor de Julio-Claudiaanse dynastie. De Julio-Claudische dynastie was de eerste dynastie van Romeinse keizers, die regeerde van 27 v.o.t. tot 68 n.C.. De dynastie omvatte de eerste vijf keizers: Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius en Nero. 

Het Forum

Het Forum, gebouwd in de 1e eeuw v.o.t., was het belangrijkste plein van de Romeinse stad. Het centrale plein van het forum was geplaveid met grote travertijnen platen. Boven het Forum staan openbare gebouwen en tempels waar goden en keizers werden aanbeden. Het plein biedt ook toegang tot de zetel van de Flamines Augustales, de priesters die de keizerlijke eredienst leidden.

 

 

The area of the Forum, paved with big travertine slabs, Roselle, archaeological site (Grosseto) The area of the Forum, Roselle, area archeologica, Grosseto The area of the Forum, paved with big travertine slabs, Roselle, area archeologica, Grosseto The cardo maximus (1st century BC) and the Forum in the archaeological site of Rusellae

Het gebied van het Forum, geplaveid met grote travertijnen platen. Het Forum, gebouwd in de 1e eeuw v.o.t., was het belangrijkste plein van de Romeinse stad. Boven het Forum staan openbare gebouwen en tempels waar goden en keizers werden aanbeden [1]

 

Het Forum (1ste eeuw v.o.t.) is het belangrijkste plein van de Romeinse stad Russelae, en vormde het politieke, religieuze en commerciële centrum van de gemeenschap.
De oostelijke zijde wordt begrensd door de cardo maximus, de Romeinse weg waar de groeven die de wielen van de strijdwagens hebben achtergelaten nog duidelijk zichtbaar zijn. De cardo maximus eindigt op een ongebruikelijke manier op het punt waar hij samenkomt met de decumanus en er een rechte hoek mee vormt, misschien om belangrijke reeds bestaande stedelijke Etruskische structuren te respecteren. Aan de westkant daarentegen kijkt het plein schilderachtig uit over de vlakte.

De cardo maximus

De Cardo Maximus was de hoofdstraat die van noord naar zuid liep, en vormde samen met de Decumanus Maximus, de hoofdstraat die van oost naar west liep, de structuur van de Romeinse stad.

In de vroege Romeinse keizertijd werden de twee hoofdstraatassen, typisch voor elke nieuw gestichte Romeinse stad, gecreëerd, de cardo met een noord-zuid oriëntatie en de decumanus met een oost-west oriëntatie. Alle straten werden geplaveid en voorzien van afwateringskanalen en er werd ook een afwateringskanaal aangelegd onder de cardo en decumanus die het water tot buiten de muren liet lopen.



Roselle Archaeological Park Central area 2

De cardo maximus (1e eeuw v.o.t..), met links de Domus dei Mosaici en het Forum, rechts de basiliek [1]

De cardo maximus (1e eeuw v.o.t..). De oostkant van het Forum wordt begrensd door een weg geplaveid met basalt plavuizen : de cardo maximus, de hoofdweg in de stad, die van noord naar zuid loopt. Op het oppervlak zijn de sporen van karrenwielen zichtbaar.
Il cardo maximus (I secolo a.C.). Il lato orientale del Foro è delimitato da una strada pavimentata con lastre di basalto: il cardo maximus, che è l'altra strada principale della città, che corre da nord a sud. Sulla sua superficie sono visibili i segni lasciati dalle ruote dei carri.

 

Rond het Forum, dat geplaveid is met grote travertijnen platen, staan openbare gebouwen en tempels ter ere van goden en keizers.
Aan de oostkant verrijst de Basilica, de plaats voor de rechtspraak en daarom het middelpunt van het openbare leven in de Romeinse tijd. Het gebouw, met een rechthoekige plattegrond, heeft een interne zuilengalerij (waarvan vandaag slechts één zuil bewaard is gebleven) en een verhoogde kelder (tribunaal), waar de magistraten werden gehuisvest.
Aan de zuidkant bevindt zich het Augusteum, de zetel van de Flamines Augustales, priesters belast met de keizerlijke cultus. In het gebouw, bestaande uit een rechthoekige apsidale hal met weelderige versieringen, is een beeldencyclus opgegraven die is gewijd aan de Julio-Claudiaanse keizerlijke familie. De beelden werden er mogelijk door een machtige Rosellaanse familie, de Vicirii, geplaatst, zoals blijkt uit wijdingen ondertekend door Vicirio Proculo, gevonden tijdens opgravingen.
Ernaast staat het podium van een kleine tempel die mogelijk gewijd is aan de god Augustus, op een laag podium en in antis, met een paar zuilen aan de voorkant, aan weerszijden van de trap die naar de celdeur leidde.
Verder naar het zuiden vind je de ‘domus van mozaïeken’, een typisch voorbeeld van een Romeinse woning. De eerste bouwfase dateert uit de late republikeinse tijd, maar het gebouw werd in latere perioden gerestaureerd en verbouwd.
Aan de noordkant, aan de voet van de heuvel waar het amfitheater ligt, bevinden zich verschillende openbare gebouwen , waarvan vooral de Basilica dei Bassi van belang is. Het gebouw waarin drie beelden opgesteld staan is toegankelijk via een trap en een dubbel portiek.



Veduta aerea dell'Area Archeologica di Roselle, con  al centro il Foro, a sinistra l'Augusteum e il Tempietto

Veduta aerea dell'Area Archeologica di Roselle, con al centro il Foro, a sinistra l'Augusteum e il Tempietto [6]

 

Het gebied dat wordt ingenomen door het forum vormde ook tijdens de Etruskische periode het hart van het politieke en religieuze leven van de stad, zoals blijkt uit de lemen gebouwen (7e-6e eeuw v.o.t.) die blootgelegd werden onder het niveau van het geplaveide plein, met aan de noordkant de grote tempel. De aangrenzende steile geplaveide weg leidde vermoedelijke naar het aI [3].


   
   

Kaart Domus degli Augustali, Roselle | Grotere kaart weergeven


 
   

Archeologische gebied Roselle

In de archeologische site van Roselle staan witte kopieën opgesteld van beelden die hier opgegraven werden. Tussen de jaren 1960 en 1980 werden in het gebied veertig beelden opgegraven uit de Romeinse tijd die nu bewaard worden in het Museo archeologico e d'arte della Maremma in Grosseto.
Van vijf mooie beelden werden kopieën gemaakt die nu opgesteld staan op de plaats waar ze opgegraven werden. Zo komt de geschiedenis op een boeiende en intrigerende manier weer tot leven.
De beelden stellen Agrippina Minor voor, moeder van keizer Nero en echtgenote van keizer Claudius.Het beeld staat opgesteld tussen het Forum en de  botteghe romane. 



Agrippina Minor, Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

Agrippina Minor, Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane [1]

 

Tussen de Basilica en het Forum staat een kopie van een beeld van een onbekende figuur die opgegraven werd zijn in de Domus degli Augustales. Het is een Romeinse generaal, gekleed in een harnas versierd met figuren van onderworpen barbaren en met symbolen van overwinning.

 

Area archeologica di Roselle, vsta del Foro e della Basilica (sullo sfondo)

[1]

 

In de basilica dei Bassi staan Valerianus Frater (een jonge man, afgebeeld als Jupiter zittend op een troon),  zijn zus Priscilla, en een figuur in toga, Bassus, uit dezelfde familie.


Building D of the the Northern area of the Forum, Rusellae, Etruria, Italy (30227140198)   Roselle, area archeologica, Basilica dei Bassi, copie in marmo realizzate nel 2009 (da sinistra: Bassus, Priscilla Soror, Valerianus Frater)   Agrippina, madre dell'imperatore Nerone, accoglie i visitatori tra le rovine di Roselle

Roselle, area archeologica, la basilica dei Bassi

 

 

Roselle, area archeologica, Basilica dei Bassi, copie in marmo realizzate nel 2009 (da sinistra: Bassus, Priscilla Soror, Valerianus Frater)

 

 

 

Agrippina, madre dell'imperatore Nerone, accoglie i visitatori tra le rovine di Roselle

 

Audio tour Roselle, città etrusca e romana | izi.travel/it

IZI Travel | The Etruscan buildings underneath the Forum | Roselle, the Etruscan and Roman city

 

Bibliografie

Eleonora Romanò, Gli Augustales a Rusellae. Una rilettura delle testimonianze architettoniche, scultoree ed epigrafiche, in “Studi Classici ed Orientali”, LIX, 2013, pp. 153-206.

Mario Cygielman, Gabriella Poggesi, La cinta muraria di Roselle, NIE, 2009, EAN 9788871452944, ISBN 8871452941

Istituto Nazionale di Studi Etruschi ed Italici | CINTA MURARIA DI ROSELLE. ALCUNE CONSIDERAZIONI ALLA LUCE DEI RECENTI LAVORI DI RESTAURO Mario Cygielman ? Gabriella Pogges| pdf

 

 

Galería Fotográfica de Grosseto

 

   
Roselle

   
Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle   Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi   Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto

Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle

 

 

 

Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi

 

 

Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto

 

Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria   Roselle Archaeological Park Basilica   Augusteum, Domus degli Augustali, Area Archeologica di Roselle

Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria

 

 

La Basilica

 

 

 

Il Tempietto, , Domus degli Augustali, Area Archeologica di Roselle

 

Roselle, area archeologica, copia di statua romana raffigurante Agrippina Minore, figlia di Agrippina Maggiore e Claudio Germanico, sorella di Caligola e madre di Nerone   Rusellae, Etruria, Italy (44046429452)   The paved road, Rusellae, Etruria, Italy (30227167428)

Roselle, area archeologica, copia di statua romana raffigurante Agrippina Minore, figlia di Agrippina Maggiore e Claudio Germanico, sorella di Caligola e madre di Nerone

 

 

Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

 

 

Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

 

         
         

Noten

[1] Photo by Carole Raddato, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[2] Foto di LepoRello, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unported
[3] Fonte: Etruscan buildings in the area surrounding the forum | izi.travel/it
[4] Bron: Rusellae, following hadrian photography | followinghadrianphotography.com
[5] Opus reticulatum "netvormig werk" is een Romeinse techniek om betonnen constructies van een beschermingslaag te voorzien. Deze muurbekleding bestaat uit lagen tufsteen die diagonaal gelegd in de natte onderlaag van beton zijn vastgezet. Na het drogen van het beton of specie (opus caementicium) bieden de stenen bescherming tegen zon en regen.
[6] Fonte: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per le province di Siena, Grosseto e Arezzo – Area archeologica di Roselle | Webarchive | Roselle (GR) - Area archeologica