Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
La Costa Toscana

File:The Domus of the Mosaics, Rusellae, Etruria, Italy (43647490884).jpg

 

 

De archeologische site van Roselle, de zuidelijke kant van het Forum (1ste eeuw n.C.), Domus dei Mosaici[1]



Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

De zuidelijke kant van het Forum (1ste eeuw n.C.), Domus dei Mosaici

Archeologisch park Roselle, een reis door de Etruskische en Romeinse geschiedenis


   
   

Roselle was ooit een belangrijk centrum van de Etruskische beschaving, bekend om zijn rijkdom, handel en artistieke prestaties. De archeologische vindplaats Roselle (Rusellae in het Latijn), waar belangrijke historische bewijzen uit de Etruskische en Romeinse tijd bewaard zijn gebleven, ligt zo'n tien kilometer ten noorden van Grosseto.

Roselle werd in 294 v.o.t. veroverd door de Romeinse consul Lucius Postumius Megellus. Rome koloniseerde normaal gesproken veroverde gebieden, maar in het geval van Roselle gebeurde dit slechts gedeeltelijk, de structuur van de stad werd enkel vergroot. Roselle heeft daarom delen die Etruskisch zijn en delen die typisch Romeins zijn, zoals het amfitheater, het forumcomplex, de Basilica dei Bassi, de Domus dei Mosaici, en de thermische baden.

Domus dei Mosaici

Dit gebouw staat bekend als de Domus dei Mosaici, een Romeinse woning van het atriumtype met een centrale binnenplaats en een bassin voor het opvangen van water. In het zuidelijke deel bevonden zich de baden met mozaïekvloeren. Aan de westkant keek een zuilengalerij (peristyle) uit over de vallei. De eerste sporen van het huis dateren uit de late Republikeinse periode. Na een uitgebreide verwoesting in 90-80 v.o.t. werd het vergroot en gerestaureerd en verrijkt met drie standbeelden van Tiberius, Livia en Drusus Minor. Deze beelden bevinden zich nu in het Archeologisch Museum van Grosseto.

Area Archeologica di Roselle (Grosseto). Vista aerea della Domus dei Mosaici, la sede dei Flamines Augustales (in alto a sinistra) e il tempietto (in alto a destra), un piccolo tempio dedicato al divo Augusto

Archeologisch gebied Roselle. Luchtfoto van de Domus dei Mosaici, boven de zetel van de Flamines Augustales (links) en de kleine tempel gewijd aan de goddelijke Augustus

 

De Domus dei Mosaic bevindt zich in het zuidelijke deel van het Forum, met een ingang aan de cardo maximus,(hier rechts in beeld). Het een typisch voorbeeld van een Romeinse woning. De eerste bouwfase dateert uit de late republikeinse tijd, maar het gebouw werd in latere periodes gerestaureerd en verbouwd. De ingang opent zich op de geplaveide weg, vanwaar men via de vestibule het atrium betreedt met een centraal impluvium. Rechts en links bevinden zich zijkamers (alae) en aan het einde het tablinum.  Aan de achterkant van de domus opent de peristyle, die schilderachtig uitkijkt over de vallei.

Later, in de Tiberisch-Claudische periode, werden kleine baden toegevoegd in het zuidelijke deel van de domus; we kunnen, in de volgende volgorde, de kamers onderscheiden die gebruikt werden als frigidarium, tepidarium, calidarium en laconicum, naast enkele dienstvertrekken.
Interessant is de bouwtechniek, waarbij kalk als bindmiddel voor het metselwerk gebruikt werd, een bouwtechniek die bijna niet voorkwam in de Rosellaanse constructies uit de vorige eeuw. De vloerbedekkingen zijn van verschillende typen: mozaïeken met zwarte en witte tesserae, in opus sectile, terwijl in een van de warme kamers van de baden nog tweeledige bakstenen liggen.
In de 3e-4e eeuw na C. werd er in de domus een smederij geïnstalleerd. Deze keuze werd waarschijnlijk ingegeven door de beschikbaarheid van water dat geleverd werd door de thermale leidingen; deze aanwezigheid verklaart ook de talrijke vondsten, bestaande uit metalen fragmenten van voorwerpen die door plunderaars werden geroofd.



Roselle, area archeologica, plan area del foro

Roselle, area archeologica, plan area del foro


Roselle: area del foro


1 - Basilica dei Bassi
2 - Edificio a due vani e piccoli edifici di culto
3 - Porticato
4 - Tempio
5 - Edificio con recinto
6 - Casa a due vani
7 - Strada antecedente al Foro

 

 


8 - Foro
9 - Basilica
10 - Tribunal
11 - Botteghe
12 - Sede Augustales
13 - Tempietto
14 - Vani di servizio

15 - Domus dei mosaici

A Peristilio
Een Peristilio is een doorlopend portiek gevormd door een rij zuilen die de omtrek van een gebouw of een binnenplaats omringen.

B Tablinium
Tablinum: tussen het atrium en de peristyle bevond zich het tablinum, een soort kantoor voor de dominus die zijn klanten ontving voor de ochtendgroet.

C Impluvium
een impluvium was eigenlijk een gedraineerd zwembad, een ondiep rechthoekig verzonken deel van het atrium om regenwater op te vangen, dat afwaterde in een ondergrondse regenput. Het impluvium was vaak bekleed met marmer en daaromheen lag meestal een vloer van klein mozaïek.

D Atrio
het atrium was het belangrijkste deel van het huis, waar gasten en afhankelijke personen (klanten) werden ontvangen. Het atrium was open in het midden en werd gedeeltelijk omringd door hoge portieken die vaak maar weinig meubilair bevatten om het effect van een grote ruimte te geven. In het midden was een vierkante dakopening die het compluvium werd genoemd en waar de regen in kon vallen, die van het schuine pannendak naar binnen afwaterde.
Direct onder het compluvium bevond zich het impluvium. Het impluvium was vaak bekleed met marmer en daaromheen lag meestal een vloer van klein mozaïek.

E Complesso termale

F Vestibolo.
Het vestibulum was de hoofdingang van de Romeinse domus. Het wordt meestal alleen gezien in grotere gebouwen, maar veel stedelijke huizen hadden winkels of huurruimten direct aan de straat met de voordeur ertussen. Het vestibulum liep over de lengte van deze voorste tabernae winkels. Dit creëerde veiligheid door het hoofdgedeelte van de domus van de straat af te houden. In huizen die geen verhuurruimte aan de voorkant hadden, werden kamers of een afgesloten ruimte nog steeds gescheiden door een apart vestibulum.

 

Een kleine geschiedenis

Tijdens de vierde tot de derde eeuw v.o.t. werd de geschiedenis van de stad Roselle, net als die van andere steden in Zuid-Etrurië, gekenmerkt door de dreiging van de Romeinse expansie: de controle over de Tyrreense zeekust was in feite onmisbaar voor Rome, toen het zich voorbereidde op het conflict met de Carthagers die langs de kust van Sardinië waren gelegerd.
De verovering van Roselle in 294 v.o.t., waarover de Romeinse geschiedschrijver Livy vertelt, was wreed en ongetwijfeld traumatisch. Vanaf dat moment was Roselle gedwongen een aan Rome geallieerde stad (civitas foederata) en als zodanig verschijnt het negentig jaar later in Livy's verhaal, toen het hout en graan bijdroeg aan de militaire campagne tegen Hannibal.
Tegen die tijd was de stad hersteld van het trauma van de verovering: tussen het einde van de derde en het begin van de tweede eeuw v.o.t. bepaalde de bouw van openbare en privégebouwen de transformatie en in veel opzichten de vernietiging van de Etruskische nederzetting, vooral in het noordelijke gebied.
Op de noordelijke heuvel werd een luxueus huis gebouwd dat dateert van halverwege de derde tot in de tweede eeuw v.o.t.. We weten niet wie er woonde: het kan een Romein zijn geweest, naar de stad gestuurd met een controlerende administratieve agenda, of eerder een inwoner van Roselle, die loyaliteit had getoond aan Rome, en in ruil daarvoor privileges en misschien commissies ontving. Het gebouw werd aan het begin van de eerste eeuw verlaten als gevolg van een brand die het dak deed instorten [7].

Roselle zou, net als andere steden in Etrurië zoals Fiesole, Volterra, Talamone en Vetulonia, steun kunnen hebben gegeven aan Marius, leider van de partij van de populares, die tegen Silla vocht. De sporen van een brand, zichtbaar in dit huis maar ook in andere delen van de stad, getuigen waarschijnlijk van de herovering van Roselle door Silla [7].


The atrium of the Domus of the mosaics, Rusellae, Etruria, Italy (43188353175).jpg

Atrio con impluvium della Casa dei Mosaici, Roselle [1]

 

Area archeologica di Roselle, Domus dei Mosaici


De ‘Domus dei Mosaici’ is een van de woningen van de thermen die zijn genoemd naar de buitengewone mozaïekvloeren.
Dankzij opgravingen, uitgevoerd tussen 1974 en 1982, kon de Domus, gesticht tussen 80 en 60 v.o.t. en op verschillende manieren gereconstrueerd in de Julio-Claudiaanse periode, de periode waarin de eerste thermale baden werden gebouwd, bijna in zijn geheel worden blootgelegd en onderzocht.
Een reeks verhoogde kamers, gerangschikt langs de zuidkant van het atrium, vormt de thermale sector van de domus die toegankelijk is via drie treden vanaf het atrium zelf.
De eerste ruimte die je tegenkomt, oorspronkelijk smal en langwerpig, werd in latere tijden in tweeën gedeeld door een tussenmuur, waardoor een deel van de mozaïekversiering van de vloer aan het zicht werd onttrokken. Het losmaken en de verplaatsing van het mozaïek voor restauratie maakte het mogelijk om niet alleen de aanwezigheid van onderliggende levensfasen te verifiëren, maar ook van twee voorbereidende lagen, de eerste bestaande uit een caisson van stenen, de tweede uit een bed van kalk van ongeveer 5 cm. Boven de zwart-witte mozaïek tesserae, van discrete grootte, aangebracht door stedelijke arbeiders om ontwerpen te componeren afgeleid van modellen die circuleerden in Ostia en Rome, zeer frequent in de decoraties van publieke en private baden.
Tussen de gestileerde golven zwemmen een nijlpaard bereden door Neptunus met een speer, een geit en een stier met een vissenstaart en nog een nijlpaard bereden door Nereïde, een vis en een paling [5].

 

Roselle, area archeologica, Domus dei Mosaici, tra onde stilizzate nuotano un ippocampo cavalcato da Nettuno armato di lancia, un capro e un toro con coda pisciforme e un altro ippocampo cavalcato da Nereide, un pesce, un’anguilla

Roselle, area archeologica, Domus dei Mosaici, tra onde stilizzate nuotano un ippocampo cavalcato da Nettuno armato di lancia, un capro e un toro con coda pisciforme e un altro ippocampo cavalcato da Nereide, un pesce, un’anguilla

 

Aan een uiteinde van de mozaïekvloer (rechts op de foto hierboven) bevindt zich een rechthoekig paneel met twee pinwielen met de zogenaamde Salomonsknoop in het midden.
Verbonden met het frigidarium is een klein koudwaterbassin met een monochrome vloer en een zitting die oorspronkelijk bedekt was met platen marmer van Luna. Het water kwam uit het bassin via een loden pijp in de afvoer van het frigidarium. Een halfronde apsis suggereert een decoratie in de vorm van een klein nymphaeum, met een of meer beelden, van waaruit het water het bassin vulde.
Het frigidarium kon ook vanaf de straat worden betreden via een ruimte geplaveid met gemerkte tweevoeters, geflankeerd door een latrine.
Vanuit het frigidarium komt men in het tepidarium met een geometrisch versierde vloer, omzoomd door een zwarte band en met een ingewikkeld en verfijnd systeem van in elkaar gestrengelde cirkels die ellipsen vormen die op hun beurt zijn ingeschreven in omtrekken [5].



The tablimum of the Domus of the Mosaics, Rusellae, Etruria, Italy (43647807304).jpg

Il tablimum della Domus dei Mosaici, Roselle (Rusellae, Etruria) [1]

 

 

Roselle, area archeologica, Domus dei Mozaïeki, mosaici con motivi astratti e raffigurazioni del Nodo di Salomone

Roselle, archeologisch gebied, Domus dei Mozaicii, mozaïeken met abstracte motieven
en enkele afbeekdingen van de Salomonsknoop [9]

Het tepidarium (tepidus = Latijn voor 'lauw-warm') is een warme ruimte in Romeinse baden, bedoeld voor ontspanning en voorbereiding op de hete of koude baden. De verwarming gebeurde door middel van een vloerverwarmingssysteem, het zogenaamde hypocaustum. Zowel de vloer als de wanden werden zo zeer gelijkmatig verwarmd. De hierdoor constante temperatuur, van ruim 30 graden Celsius met een lage luchtvochtigheid, creëerde zo een aangename verblijfsruimte.
Deze kamer heeft, net als de andere, een vloer van terracotta planken die rusten op trachyte suspensurae om warme lucht te laten circuleren en heeft rechthoekige buizen op de muren.

Het thema dat in het mozaïek wordt uitgebeeld verandert volledig in de volgende ruimte, die wordt geïnterpreteerd als een laconicum, d.w.z. een ruimte die bedoeld is voor de sauna en waaraan nog een klein zwembad vastzit.
Hier, in een rotsachtig landschap, lanceert een katachtige zich op een paard, terwijl twee anderen, waarvan er één omkeert, in verschillende richtingen vluchten. In het midden van het decor bevindt zich waarschijnlijk een rots waaruit een gestileerde bron ontspringt.
De verandering van temperatuur en gebruik van de kamers lijkt dus ook te worden benadrukt door de afgebeelde thema's, de mariene setting van de koelere kamers en het caldarium, en de aardse en exotische setting die wordt voorgesteld voor de meer verwarmde kamer [5].

   
   

Domus dei Mosaici, Area archeologica di Roselle |Grotere kaart weergeven

 

 
   

Aan wie en waaraan we de renovatie van de kamers in de Hadrianus- of Antonijnse tijd te danken hebben is onduidelijk. In de late keizertijd was Roselle onderhevig aan verval en de architectonische complexen werden meestal hergebruikt, waardoor hun uiterlijk veranderde en hun oorspronkelijke functie veranderde.


Archeologische gebied Roselle



File:Roselle Archaeological Park Central area.JPG

Roselle, area archeologica, area del foro [2]

 

Archeologisch Park van Roselle: centrale zone, gezien vanuit het zuidwesten

Links van de Romeinse weg:

voorgrond: Huis van Mozaïeken; Flamines Augustales; tempel midden: forum; (overdekt:) Etruskisch huis met een omheining en huis met twee kamers

Achtergrond:

Basilica dei Bassi; curia (d.w.z. vergaderhuis)

Rechts van de Romeinse weg:

Basilica; winkels; thermae (openbare baden)

 

In de jaren 1960 en 1980 brachten archeologische onderzoeken ongeveer 40 marmeren erebeelden uit de 1e eeuw aan het licht die de openbare gebouwen van de stad versierden. Deze beelden bevinden zich nu in het Museo archeologico e d'arte della Maremma in Grosseto. Kopieën van deze beelden staan nu in de ruïnes, op hun oorspronkelijke vindplaats.

Er werden zeven marmeren beelden uit de keizerlijke cyclus van het Augusteum van Rusellae opgegraven. De beelden stellen het vergoddelijkte paar Augustus en Livia voor, Livilla, Claudius, een anoniem jong meisje en een hoofdloze gekromde keizer (misschien Domitianus). Daarnaast werd ook een fragment van een been, van een ander gekroond beeld gevonden. Ze worden allemaal bewaard in het Museo archeologico e d'arte della Maremma in Grosseto. De hele keizerlijke cyclus van beelden uit Rusellae was oorspronkelijk gekleurd, zoals te zien is aan de sporen van pigmenten die nog steeds zichtbaar zijn op de beelden[4]. Ook in de Domus dei Mosaici, werden Romeinse beelden opgegraven. De beelden van Tiberius, Livia en Drusus Minor bevinden zich nu in het Archeologisch Museum van Grosseto.



Teste ritratto di Tiberio e di fanciulla romana, Roselle, basilica dei Bassi e Domus dei Mosaici, I sec. d.C., Museo Archeologico e d'Arte della Maremma, Grosseto

Teste ritratto di Tiberio e di fanciulla romana, Roselle, basilica dei Bassi e Domus dei Mosaici, I sec. d.C., Museo Archeologico e d'Arte della Maremma [8]

 

 
Ritratto di Agrippina minore, 40-50 dc ca., dalla "Domus dei mosaici" a Roselle. Museo archeologico di Grosseto   Busto di Druso Minore, 20 dc ca, dalla Domus dei mosaici di Roselle. Museo archeologico di Grosseto   Busto di Tiberio, 20 d.C. ca, dalla Domus dei mosaici di Roselle. Museo archeologico di Grosseto

Ritratto di Agrippina minore, 40-50 dc ca., dalla "Domus dei mosaici" a Roselle. Museo archeologico di Grosseto

 

 

 

Busto di Druso Minore, 20 dc ca, dalla Domus dei mosaici di Roselle. Museo archeologico di Grosseto

 

Busto di Tiberio, 20 d.C. ca, dalla Domus dei mosaici di Roselle. Museo archeologico di Grosseto

 

Audio tour Roselle, città etrusca e romana | izi.travel/it

Etruscan buildings in the area surrounding the forum | izi.travel/it

Rusellae | Following Hadrian photography | Portfolio of Roselle by Carole Raddato

Il Giro della Toscana in 49 musei | Area archeologica di Roselle. Le terme romane di Betitius Perpetuus Arzygius e la Domus dei mosaici | museitoscana.cultura.gov.it/


 

Bibliografie

Mario Cygielman, Gabriella Poggesi, La cinta muraria di Roselle, NIE, 2009, EAN 9788871452944, ISBN 8871452941

Istituto Nazionale di Studi Etruschi ed Italici | CINTA MURARIA DI ROSELLE. ALCUNE CONSIDERAZIONI ALLA LUCE DEI RECENTI LAVORI DI RESTAURO Mario Cygielman ? Gabriella Pogges| pdf

 

 

Galería Fotográfica de Grosseto

 

   
Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto   Vetulonia, il mistero degli Etruschi   Roselle, area archeologica

Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto

 

  Vetulonia, il mistero degli Etruschi  

Roselle, area archeologica

 

Roselle

 

       
Roselle Archaeological Park Basilica   Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle   Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi

La Basilica

 

 

 

Mura di Roselle, dette anche Mura ciclopiche, Roselle

 

 

 

Roselle, area archeologica, la cinta muraria, costruita dagli Etruschi

 

         
         
Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria   Building D of the the Northern area of the Forum, Rusellae, Etruria, Italy (30227140198)   Agrippina, madre dell'imperatore Nerone, accoglie i visitatori tra le rovine di Roselle

Baden van Hadrianus, Rusellae, Etruria

 

 

Roselle, area archeologica, la basilica dei Bassi

 

 

Agrippina, madre dell'imperatore Nerone, accoglie i visitatori tra le rovine di Roselle

 

Rusellae, Etruria | Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane   Rusellae, Etruria, Italy (44046429452)   The paved road, Rusellae, Etruria, Italy (30227167428)
Area Archeologica di Roselle, Le botteghe romane

 

         
         

 

Noten

[1] Photo by Carole Raddato, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[2] Foto di LepoRello, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
[3] Fonte: Etruscan buildings in the area surrounding the forum | izi.travel/it
[4] Fonte : Ministero della Cultura | Direzione regionale Musei nazionali Toscana | L’area archeologica di Roselle
[5] Il Giro della Toscana in 49 musei | Area archeologica di Roselle. Le terme romane di Betitius Perpetuus Arzygius e la Domus dei mosaici | museitoscana.cultura.gov.it/
[6] De Antonijnse tijd in het Romeinse Rijk verwijst naar de periode van de regering van de Antonijnse dynastie, die duurde van 138 tot 192 na Chr. Deze dynastie omvatte de keizers Antoninus Pius en Commodus. Twee van de keizers, Antoninus Pius en Marcus Aurelius, worden vaak gerekend tot de 'vijf goede keizers'. Deze periode wordt gekenmerkt door stabiliteit, economische voorspoed en bekwaam bestuur. 
[7] Art and Archeology Museum of the Maremma, Room 7 |izi.travel
[8] Foto di Rein Ergo All rights reserved © Traveling in Tuscany
[9] Foto di Assianir - Opera propria, CC BY-SA 4.0, Collegamento . Il Nodo di Salomone è un antico simbolo composto da due anelli intrecciati, spesso raffigurato come un motivo decorativo con una croce al centro. Nonostante il nome, non è un vero nodo, ma un intreccio. È un simbolo diffuso in diverse culture e religioni, con significati che variano nel tempo e nei contesti [De Salomonsknoop is een oud symbool bestaande uit twee ineengestrengelde ringen, vaak afgebeeld als een decoratief motief met een kruis in het midden. Ondanks de naam is het geen echte knoop, maar een verwevenheid. Het is een symbool dat wijdverbreid is in verschillende culturen en religies, met betekenissen die variëren in de loop van de tijd en context.]
[10] La Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per le province di Siena, Arezzo e Grosseto |Area archeologica di Roselle, Grosseto .
Il sito web della Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio per le province di Siena, Grosseto e Arezzo, che include anche Grosseto, è raggiungibile all'indirizzo https://sabap-siena.beniculturali.it.