Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Michelangelo, Dio fluviale, 1524 circa, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

I T Michelangelo, Dio fluviale, 1524-1527 circa, argilla cruda, sabbia di fiume, peli animali, fibre vegetali, legno, fil di ferro e rete metallica, 70 × 140 × 65 cm, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Michelangelo, Riviergod (Dio fluviale), 1524 circa, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

   
   

In opdracht van paus Leo X en kardinaal Giulio de 'Medici (toekomstige Clemens VII), bouwde Michelangelo Buonarroti de Nieuwe Sacristie of Nieuwe Sacristie volgens hetzelfde plan als de Oude Sacristie van Brunelleschi.
Omsloten door de twee zijmuren bouwde hij twee monumentale graven voor Giuliano de 'Medici, hertog van Nemours en zijn neef Lorenzo de' Medici, hertog van Urbino. Voor elke tombe creëerde hij drie sculpturen die de allegorieën van de tijd en portretten van de hertogen uitbeelden. Voor het graf van Giuliano de 'Medici, gezeten in een trotse houding, koos hij Dag en Nacht, voor dat van Lorenzo, in een melancholische en bedachtzame houding, in de figuren onder hem belichaamt de man de Schemering en de vrouw de Dageraad.
De graven staan op sokkels die de gebeeldhouwde figuren tot boven ooghoogte tillen. Naast deze sokkels plande Michelangelo oorspronkelijk vier beelden van Riviergoden. Deze werden nooit in marmer uitgevoerd. In het Palazzo dell'Arte dei Beccai wordt een mooie studie in klei bewaard. Het beeld stond lange tijd in Casa Buonaroti.

Riviergod (Dio fluviale)

De riviergod is een sculpturaal model in hout, klei, wol en touw (lengte 180 cm) van Michelangelo Buonarroti, gedateerd rond 1524 en werd tot 2017 bewaard in Casa Buonarroti in Firenze, voordat hij terugkeerde naar de Academie voor Kunsten van de Tekening die bezit het. Het is het enige bekende levensgrote model van Michelangelo en moest een van de nooit gebeeldhouwde riviergoden voorstellen die de ruimte aan de voet van de Medici-sarcofaag in de Nieuwe Sacristie van San Lorenzo zouden versieren.

Storia

De functie van de torso is zeker niet gedocumenteerd, maar het wordt nu door critici aanvaard dat het een model is voor een van de bijbehorende beelden die ooit in de graven van de Medici-hertogen zijn gemaakt (zoals de Crouching Boy), in het bijzonder voor een figuur verwijzend naar heerschappij over land en water aan de voet van het graf van Lorenzo de 'Medici, hertog van Urbino, aan de rechterkant; een tekening voor zijn zusterbeeld hangt in het British Museum in Londen.

Deze modellen bleven in de Nieuwe Sacristie na Michelangelo's vertrek naar Rome in 1534: hier, tegen het midden van de eeuw, zag Anton Francesco Doni ze, die in een passage van zijn gedicht I Marmi een dialoog schreef waarin een gesprekspartner vraagt: verbazingwekkende landstromen zijn deze hier laag? " "Het moesten twee marmeren figuren zijn die Michelangolo wilde maken".

Later kwam dit model in de collecties van Cosimo I terecht, maar we negeren het einde van de ander, misschien vervallen door het kortstondige materiaal. De hertog gaf het aan Bartolomeo Ammannati, die het op zijn beurt op 20 april 1583 schonk aan de Academie voor Tekenkunsten waarvan hij lid was en die het nog steeds bezit. In 1590 vond een eerste restauratie van het werk plaats.


Michelangelo Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 524-1527 circa, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 524-1527 circa, argilla cruda, sabbia di fiume, peli animali, fibre vegetali, legno, fil di ferro e rete metallica, 70 × 140 × 65 cm, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze [1]

Nadat het de herinnering aan zijn geschiedenis en belang had verloren, werd het pas in 1906 'herontdekt' dankzij de studies van Adolf Gottschewski en Adolf Hildebrand: dat jaar werd het gedeponeerd in de Accademia Gallery, waar het werd tentoongesteld, vlakbij de David en de andere Michelangelo's werken, tot 1965. Bij deze gelegenheid, na uitgebreide correspondentie ter gelegenheid van Michelangelo's vieringen in 1964, stemde de Academie voor Tekenkunsten in, op verzoek van Charles de Tolnay, om het werk te deponeren in het Casa Buonarroti museum, om er de serie modellen van Michelangelo te vervolledigen.

De toeschrijving werd in het verleden in twijfel getrokken, bijvoorbeeld naar Ammannati, maar werd vervolgens bevestigd door de documentatie, evenals door iconografische citaten in zestiende-eeuwse schilderijen en diverse tekeningen. Uit de bestudering van deze bronnen komen echter ten minste drie varianten naar voren: hoogstwaarschijnlijk is de rechterkuit oorspronkelijk verlengd.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Palazzo Strozzi in de zestiende eeuw in Firenze, werd het beeld schoongemaakt en gerestaureerd en vervolgens werd besloten het te verplaatsen naar de lokalen van de Accademia delle Arti del Disegno in het Palazzo dell'Arte dei Beccai, waar een veeleisende installatie, die naar verwachting eind 2020 zal openen.



Michelangelo Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 524-1527 circa, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

Michelangelo, Dio fluviale, 524-1527 circa, argilla cruda, sabbia di fiume, peli animali, fibre vegetali, legno, fil di ferro e rete metallica, 70 × 140 × 65 cm, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze [1]

Descrizione e stile

Het gebruik van modellen op ware grootte is zeer zeldzaam voor Michelangelo en, in het geval van de Nieuwe Sacristie, werd het expliciet gevraagd door de klant, paus Clemens VII, om, althans in de projecten, de voltooiing van de sculpturaal complex, de uitvoering gemakkelijker, al is het maar gedeeltelijk, aan anderen kunnen delegeren. Ondanks deze zorgen bleven de personificaties altijd en alleen in de planningsfase, nooit geconcretiseerd.

De riviergod wordt half uitgestrekt afgebeeld, zoals in de oude iconografie, en heeft geen hoofd en armen; de benen zijn ook beweeglijk: de linkervoet en de rechterkant vanaf de knie naar beneden. De gedeeltelijk gespreide benen herinneren aan klassieke voorbeelden zoals de Barberini Faun.
Het blad met het project voor de metgezel rechts wordt bewaard in het British Museum.


Michelangelo, studio per un Dio Fluviale nel blocco di marmo, 1520 1525

Michelangelo, studio per un Dio Fluviale nel blocco di marmo, 1520 1525 [2]

De technische procedure waarmee Michelangelo beeldhouwde is ons bekend uit enkele sporen in studies en tekeningen en uit enkele getuigenissen. Het lijkt erop dat hij aanvankelijk, volgens de gewoonte van zestiende-eeuwse beeldhouwers, algemene en bijzondere studies voorbereidde in de vorm van schetsen en studies. Vervolgens instrueerde hij de steenhouwers persoonlijk met (deels nog bestaande) tekeningen die een precies idee gaven van het blok dat moest worden gesneden, met afmetingen in Florentijnse ellen, en soms zelfs de positie van het beeld binnen het blok zelf afbakenen. Soms maakte hij naast de voorbereidende tekeningen modellen in was of klei, gekookt of niet, het onderwerp van enkele getuigenissen, zij het indirect, en waarvan sommige nog steeds bewaard zijn gebleven, hoewel er zeker geen is gedocumenteerd. Aan de andere kant lijkt het zeldzamer het gebruik van een model in de uiteindelijke dimensies, waarvan echter het geïsoleerde getuigenis van de Riviergod blijft bestaan.[3].


 

Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 1524 circa, L'Accademia delle Arti del Disegno, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze

Michelangelo Buonarroti, Dio fluviale, 1524 circa, L'Accademia delle Arti del Disegno, Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze [3]

         
         

Tomba di Giuliano de Medici

Ritratto di Giuliano de' Medici duca di Nemours (1526-1534)
Notte (1526-1531)
Giorno (1526-1531)


Tomba di Lorenzo de' Medici

Ritratto di Lorenzo de' Medici duca di Urbino (1525 circa)
Aurora (1524-1527)
Crepuscolo (1524-1531)

 

Lees ook


La Sagrestia Nuova

La Sagrestia Nuova, Le Sculture

San Lorenzo, Architettura della Sagrestia Nuova

Graffiti, La stanze segreta

 

   
   

Mappa Palazzo dell'Arte dei Beccai, Firenze | Grotere kaart bekijken

 

 
   

 

Bibliografia

 

Umberto Baldini, Michelangelo scultore, Rizzoli, Milano 1973.

Marta Alvarez Gonzáles, Michelangelo, Mondadori Arte, Milano 2007.

E. WALLACE, Michelangelo at San Lorenzo: the Genius as Entrepreneur, Cambridge, Cambridge university press, 1994 | San Lorenzo 1520
Versione Italiana |  San Lorenzo 1520

Azzaroli-Puccetti M.L., Bonsanti G., Fabbri-tarchi A.M., Cecchi R. "Indagine su frammenti organici contenuti nell'impasto argilloso di una statua di Michelangelo". Museol. Sci. V (3 - 4): 185 - 206. Firenze 1989

 

Palazzo dell'Arte dei Beccai - L'Accademia delle Arti del Disegno
Via Orsanmichele, 4
Firenze, 50123
Il Palazzo dell'Arte dei Beccai è aperto al pubblico il lunedì ed il mercoledì dalle 10.00-13.00 e dalle 14.30 alle 17.00.

De Accademia delle Arti del Disegno, of Academie voor de tekenkunst, is een kunstenaarsacademie in Firenze. De Accademia e Compagnia delle Arti del Disegno werd opgericht op 13 januari 1563 door Cosimo I de 'Medici, onder invloed van Giorgio Vasari. Artiesten waaronder Michelangelo Buonarroti, Lazzaro Donati, Francesco da Sangallo, Agnolo Bronzino, Benvenuto Cellini, Giorgio Vasari, Bartolomeo Ammannati en Giambologna waren lid. De meeste leden van de Accademia waren mannen; Artemisia Gentileschi was de eerste vrouw die werd opgenomen.

Una storia lunga 450 anni | Firenze si vanta di ospitare l’Accademia delle Arti del Disegno è l’accademia più antica del mondo| Accademia delle Arti del Disegno: Una storia lunga 450 anni (in Italian)

Casa Buonarroti, Firenze

Restauro del “Dio Fluviale” di Michelangelo Buonarroti | leventonews.com/2017

 


[1] Foto di Sailko, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 3.0 Unported
[2] The image is released under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International.
Source: www.britishmuseum.org. © The Trustees of the British Museum

 


Questo articolo incorpora materiale tratto dall'articolo di Wikipedia Dio fluviale, pubblicato sotto lla licenza GNU Free ocumentation License.