Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi

Stazione Santa Maria Novella

Palezzina Reale


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Ritratto Giovanni Michelucci [Fonte: Fondazione Giovanni Michelucci, Fiesole]

I T

Ritrato Giovanni Michelucci [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Giovanni Michelucci (1891 - 1990)

   
   
    «Io penso e credo in un tempo, vicino o lontano, in cui, come nelle antiche civiltà, tutto ciò che servirà alla vita sarà «vero», nato cioè spontaneamente con compiuta conoscenza delle possibilità pratiche, economiche, tecniche e con piena convinzione che la struttura non si deve nascondere o mascherare ma svelare nella forma e che il «gusto» si modella sulla forma che nasce con l'urgenza e l'evidenza di un fatto vitale. Allora le case, gli edifici pubblici, la forchetta, il ferro da stiro testimonieranno della unità d'intendimenti di un popolo, di affermare senza equivoco la propria realtà e la fiducia nella validità del proprio tempo: ogni oggetto troverà la sua forma nella collaborazione di una collettività, dove le qualità native diversissime di ciascuno potranno essere pienamente valorizzate e potenziate. Io non sono dunque libero dalle malìe della forma. Se ho insistito sul fattore economico è perché sono convinto che l'architettura non è nella varietà dei temi ma nella organizzazione di un'opera architettonica... Non credo tanto nella «immaginazione» quanto invece nella «fantasia», che non sconfina mai nell'arbitrio, ma si vale appunto dei mezzi usuali e li dosa così, da ottenere variazioni infinite su pochi temi che esigenze economiche, sociali, tecniche hanno generalizzato.»[0].
.  

Giovanni Michelucci

 

Giovanni Michelucci (Pistoia, 2 januari 1891 - Firenze, 31 december 1990) was een Italiaans architect en stedenbouwkundige. Hij werd beroemd door onder meer het ontwerp van het station Santa Maria Novella in Firenze en de kerk Autostrada del Sole, alsmede enkele privé-villa's in Forte dei Marmi en Versilia. Later realiseerde hij samen met Bruno Sacchi in Colle di Val d'Elsa het hoofdkantoor van Monte dei Paschi di Siena (1973-1983), waarbij opnieuw verschillende materialen werden gecombineerd en werd getracht een dialoog met de omgeving tot stand te brengen zonder afstand te doen van een hedendaagse architectonische taal. Een werk dat getuigt van een zeker pragmatisme en een geloof in de sociale efficiëntie van de bouwkunst [12].
Als architect met internationale faam was hij professor en decaan van de architectuurfaculteit in Firenze tot hij in 1948 naar de ingenieursfaculteit in Bologna overstapte. Zijn stedenbouwkundig werk is minder bekend dan zijn architecturaal werk, ondanks het feit dat hij de auteur was van verschillende vernieuwende plannen en een kritische stem vertegenwoordigde over cruciale kwesties in de stadsontwikkeling van Firenze.
Zijn projecten en voorstellen voor de stad Firenze waren van groot cultureel belang en hebben altijd een levendig debat op gang gebracht.

Tekenen was voor Michelucci meer dan een eenvoudige oefening in het voorbereiden van gebouwen. Het was een
onophoudelijke creatieve praktijk om zich plaatsen voor te stellen waar mensen zouden kunnen wonen. De tekeningen voor de vernieuwing van de wijk Santa Croce in Firenze en de reeks Elementi di città onthullen de buitengewone bijdrage van Michelucci aan de hedendaagse stedelijke architectuur [10]. Als tekenaar streeft Michelucci niet naar technische precisie, maar naar de expressionistische evocatie van vormen.
Voor hem ligt het architectuurproject ergens tussen de bouwplaats en de vitaliteit van de vrije tekening, die de toekomstige ruimten wil oproepen. Soms blijft hij een project zelfs na voltooiing tekenen, zoals in het geval van de de kerk aan de snelweg Autostrada del Sole.[12]


Giovanni Michelucci, Elementi di città, 1971
Giovanni Michelucci, Elementi di città, 1971

Een kleine geschiedenis

In 1911 behaalde hij een diploma aan het Regio Istituto Superiore d'Architettura. Hij werkte in de ijzergieterij van zijn vader en was een tijdlang graveur. Als xylograaf werkte hij van 1913 tot 1923-24, een moeilijke periode voor de jonge Michelucci, zowel vanwege de noodzaak om economische zelfstandigheid te verwerven als vanwege zijn onverdraagzaamheid tegenover het beperkte provinciale milieu waar intellectuele stimulansen ontbraken. Zijn vriend Renato Fondi betrok hem bij enkele uitgeverijprojecten, zoals Famiglia Artistica en La Tempra, die hem ook later nog aan deze Pistoiese criticus zouden binden.
Michelucci werd in 1916 naar het front geroepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij bouwde in Caporetto een klein oratorium. Het is zijn eerste architectonische werk. In 1920 kreeg hij een leerstoel aan het Regio Istituto Nazionale d'Istruzione Professionale (Koninklijk Instituut voor Beroepsonderwijs) in Rome en realiseerde hij projecten voor verschillende huizen in de omgeving van Pistoia. Ook in Rome, waar hij met zijn vrouw Eloisa Pacini naartoe verhuisde, werkte hij aanvankelijk aan de ontwerpen voor enkele kleine villa's, terwijl hij in Toscane de paviljoenen ontwierp voor de Fiera dell’Artigianato in Firenze.

Nadat Michelucci een gevestigd architect was geworden, werkte hij samen met Marcello Piacentini aan het ontwerp van de Città universitaria in Rome.



Istituto di Mineralogia, Città Universitaria, G. Michelucci, Roma, 1932-35, facciata anteriore durante la costruzione

Istituto di Mineralogia, Città Universitaria, G. Michelucci, Rome, 1932-35, voorgevel tijdens de constructie [6]

 

De samenwerking en vriendschap tussen Michelucci en Piacentini leidde tot de dubbele opdracht – voor de faculteiten Mineralogie en Fysiologie – die Piacentini in 1932 aan de Toscaanse architect toewees.
Met de Gruppo Toscano realiseerde hij tussen 1933 en 1935 het Stazione Santa Maria Novella. De invloed van Piacentini speelde ook hier een cruciale rol bij de toewijzing van het project.
Het project, op slechts enkele meters van de gelijknamige Florentijnse kerk, kreeg veel lof toegezwaaid voor zijn architectonische taal en harmonieuze integratie in de historische context.



Ferdinando Barsotti (1871-1939), La Stazione Santa Maria Novella, Firenze

Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze [Foto di Ferdinando Barsotti] [2]

 

Het Stazione Santa Maria Novella

In 1931 belastte de minister van Spoorwegen, Costanzo Ciano, de architect Angiolo Mazzoni met de uitwerking van een project voor de opwaardering van het Florentijnse station, dat iets verder van de kerk zou komen te liggen en aan de moderne behoeften van het spoorwegverkeer zou voldoen. Mazzoni's project stuitte echter op veel kritiek, zozeer zelfs dat de stad Firenze in 1932 een prijsvraag moest uitschrijven voor het nieuwe station: de winnaar was een groep architecten, de Gruppo Toscano, gevormd door Pier Niccolò Berardi, Nello Baroni, Italo Gamberini, Sarre Guarnieri, Leonardo Lusanna, onder leiding van Giovanni Michelucci[5]. Zij zouden een van de belangrijkste werken van het Italiaanse modernisme creëren, het Stazione Santa Maria Novella.

 



Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze (dettaglio del fronte principale)

Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze (dettaglio del fronte principale [7]

 

Dezelde groep architecten, Gruppo Toscano, realiseerde binnen het Santa Maria Novella project ook de Palazzina Reale, een koninklijk verblijf dat naast het station ligt.

In 1932 reisde Michelucci  naar Pompeï en Herculaneum. De confrontarie met deze archeologische sites speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van Michelucci als architect en in de ontwikkeling van zijn stedenbouwkundige visie. Het artikel Lezione di Pompei [Een les uit Pompeï] dat Michelucci in 1934 samen met de dichter Roberto Papi schreef in Arte Mediterranea kan worden beschouwd als een eerste conceptuele denkoefening over stadsontwikkeling [9].

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog doceerde hij aan de universiteit van Firenze, waar hij in 1944 tot voorzitter van de architectuurfaculteit werd gekozen. Hij was een voorvechter van een diepgaande disciplinaire vernieuwing van de architectuur en de stedenbouw en van de rol van de faculteit ten opzichte van de problemen van de stad. De brief die hij aan de studenten en de faculteit schreef met de titel Felicità dell'Architetto zou het manifest van deze beweging worden. Eind 1945 richtte hij het architectuurtijdschrift La Nuova Città op.
Na de oorlog kwam Michelucci, nog steed in Firenze, zonder succes met een aantal hypotheses voor de wederopbouw van de wijken rond de Ponte Vecchio die tijdens de oorlog waren verwoest. Zijn voorstellen haalden het niet. De wel goedgekeurde reconstructieplannen leidden tot de creatie van steriele 'historische vervalsingen'. Dit tot grote teleurstelling van Michelucci zelf, die naar Bologna verhuisde om les te geven aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de universiteit.

Giovanni Michelucci keerde terug naar Toscane voor de bouw van een kleine kerk in Collina di Pistoia, en opnieuw in zijn geboortestad, rond 1950, tekende hij de ontwerpen voor de Borsa Merci (Palazzo della Cassa di Risparmio di Pistoia e Pescia). In de jaren vijftig waagt hij zich vooral op het gebied van de sacrale architectuur en bouwt hij ook in de daaropvolgende decennia verschillende kerken en monumenten: naast het project voor een wolkenkrabber in Sanremo, ontwerpt hij de chiesa della Beata Maria Verginea in Pomarance, de kleine kapel van Lagoni di Sasso in Sasso Pisano, de Ponte alle Grazie en het hoofdkantoor van de Cassa di Risparmio, beide in Firenze.
In dezelfde periode werkte hij ook mee aan de opstelling van het masterplan voor Firenze en was hij adviseur voor dat van Ferrara. Aan het eind van de jaren vijftig ontwierp hij de wolkenkrabber aan de Piazza Matteotti in Livorno. Met Carlo Scarpa werkte hij aan de herinrichting van enkele zalen in de Galleria degli Uffizi, realiseerde hij enkele universiteitsgebouwen in Bologna en werkte hij aan de kerk van het Cimitero della Vergine in Pistoia, waar hij in 1959 ook een kerk oprichtte in het Villaggio Belvedere.

In het begin van de jaren zestig bouwde hij de Osteria del Gambero Rosso aan de rand van het Collodi-park en de Cappella Sacrario ai Caduti di Kindu (gedenkkapel voor de Gevallenen van Kindu) in Pisa. In 1961 werd begonnen met de bouw van de kerk van de Autostrada del Sole, niet ver van Firenze.
Een onmiskenbaar hoogtepunt in het rjke oeuvre van Michelucci.

Chiesa dell'Autostrada del Sole


De chiesa di San Giovanni Battista, ook wel chiesa dell’autostrada genoemd, is een kerk in Firenze langs de autoweg naar de zon, tussen de knooppunten en opritten die het verkeer naar Bologna, Rome en Genua leiden.
De kerk werd door Giovanni Michelucci in 1960 gebouwd ter nagedachtenis van hen die tijdens de bouw van de autosole op het werk om het leven kwamen. De kerk heeft de emblematische vorm van een tent, als symbool van het onthaal van de reiziger. De architectuur zelf is contrasterend: het koperen dak is dynamisch, lijkt bijna te worden voortbewogen door de wind, terwijl de muren van de kerk opgebouwd zijn uit massieve locale steen en beton. Hetzelfde contrast zien we ook binnenin de kerk, waar het tentachtige dak, ondanks dat het van gewapend beton gemaakt is, een groot gevoel van lichtheid genereert.
Het ontwerp verwijst ook naar de Kerk van Ronchamp (Belfort, Frankrijk) van Le Corbusier.

Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole  (Photo by Jacqueline Poggi)

Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole [1960-64] [6]

 

Dit project werd gevolgd door dat voor het hoofdkantoor van de provinciale post- en telegraafdienst in Firenze, het Santuario della Beata Vergine della Consolazione in San Marino, en de kerken in Arzignano en Longarone. In 1966, na de overstroming van Firenze, stelde Michelucci zonder succes ontwerpen op voor de inrichting van de gebouwen rond de Piazza Santa Croce. Dit was een van de grote gemiste kansen van de stad Firenze.

In 1972 werd Michelucci gevraagd een herdenkingsmonument voor Michelangelo Buonarotti (1475 –1564) te creëren naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Michelangelo.
Toen Giovanni Michelucci de opdracht aanvaardde, stelde hij vragen bij het idee van een herdenkingsmonument en stelde in de plaats daarvan een 'experimenteel centrum van marmer' voor, dat een observatoriumtoren, ateliers voor kunstenaars en zelfs een openluchttheater zou omvatten (Belluzzi 1986, p. 174).
De symbolische eerste steen van het complex wordt gelegd op november 1975, maar de werkzaamheden stoppen onmiddellijk en zouden nooit meer hervat worden.


 
 

Later realiseerde Michelucci samen met Bruno Sacchi ook de zetel van Monte dei Paschi di Siena in Colle di Val d'Elsa. In de jaren zeventig en tachtig zette Michelucci zijn activiteit voort met projecten voor de kerk van Santa Rosa in Livorno, het Villaggio degli Scultori (beeldhouwersdorp) in de Apuaanse Alpen en het theatercomplex van Olbia, en in 1982 met de oprichting van de Fondazione Giovanni Michelucci, een stichting die aandacht had voor de complexiteit van sociale kwesties en stedelijke problemen.
Het project voor het nieuwe ziekenhuis te Sarzana en dat voor de Giardino degli Incontri in de gevangenis van Sollicciano te Firenze geven een beeld van de buitengewone vitaliteit van de late Michelucci, enthousiast en onvermoeibaar, blijft hij een non-conformist en een grote vernieuwer[4].

Giovanni Michelucci stierf op de laatste dag van het jaar 1990, twee dagen voor zijn 100ste verjaardag, nadat hij net het project voor het nieuwe station van Empoli had voltooid. Zijn as rust, samen met die van zijn vrouw, in de Villa Il Roseto, waar hij woonde, en nu onderdak biedt aan de Michelucci Stichting.

   
   
Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (autore non identificato), 1986, Archivio Giovanni Michelucci   Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (ph. non identificato), anni 40, Archivio Giovanni Michelucci   Ritratto di Giovanni Michelucci, Olbia. © Archivio Giovanni Michelucci, Fiesole

Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (autore non identificato), 1986, Archivio Giovanni Michelucci

 

 

Ritratto di Giovanni Michelucci nel suo studio (ph. non identificato), anni 40, Archivio Giovanni Michelucci

 

 

Ritratto di Giovanni Michelucci, Olbia. © Archivio Giovanni Michelucci, Fiesole

 

         
Bibliografia


  • Giovanni Michelucci, L'uomo nelle città, Chiesa e Quartiere n.38, U.T.O.A., Bologna, giugno 1966, pagg.40-44.
  • Giovanni Michelucci, Messaggio di Fraternità e Speranza, Chiesa e Quartiere n.44, U.T.O.A., Bologna, dicembre 1967, pagg.18-20.
  • Giovanni Michelucci. Disegni 1935-1964, Reggio Emilia, Diabasis, 2002, ISBN 88-8103-163-9.
  • P. Bechi, Giovanni Michelucci borsa merci, in "Area" n. 71, nov/dic 2003 (leggere l'articolo Archiviato il 27 settembre 2007 in Internet Archive.).
  • A. Belluzzi, C. Conforti, Giovanni Michelucci. Catalogo delle opere, Milano, 1990.
  • F. Borsi (a cura di), Giovanni Michelucci, Firenze, 1966.
  • F. Brunetti (a cura di), Giovanni Michelucci. Intervista sulla nuova città, Laterza, Roma-Bari, 1981.
  • I. Camporeale, F. Verde, Arte e società civile. La chiesa di Longarone. Intervista con l'architetto G. Michelucci, in "Vita Sociale", 129/1, 1968, pp. 11–27.
  • C. Conforti, R. Dulio, M. Marandola, Giovanni Michelucci 1891-1990, Electa, Milano, 2006.
  • Fondazione Michelucci, Giovanni Michelucci, Studi per la ricostruzione della zona di Ponte Vecchio a Firenze 1945-46, scheda in "AAA Italia. Bollettino n.9/2010", pagg. 35-36, maggio 2010.
  • G. Michelucci, La felicità dell'architetto (1948-1980), Tellini, Pistoia, 1981.
  • Giovanni Michelucci, Dove si incontrano gli angeli. Pensieri, fiabe, sogni, a cura di Giuseppe Cecconi, Fondazione Michelucci-Carlo Zella Editore, Firenze, 2008.
  • Stefano Sodi (a cura di), Giovanni Michelucci e la Chiesa italiana, Cinisello Balsamo, San Paolo, 2009.
  • L. Emanueli, C. Marcetti (a cura di), Giovanni Michelucci e Qart. Progetti: il complesso teatrale di Olbia, Polistampa, 2002
  • M. Dezzi Bardeschi, Giovanni Michelucci.Un viaggio lungo un secolo. Disegni di architettura, Alinea, 1988. [Catalogo della Mostra: Parigi 27/10/1987-04/01/1988. Firenze 05/03/1988-17/04/1988. A cura di M.Dezzi Bardeschi].

 

 

Palazzo Monte dei Paschi di Siena (1973-1983)


Het ontwerp en de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Monte dei Paschi di Siena (1973-1983) in Colle di Val d'Elsa behoort tot Michelucci's laatste ontwerpperiode. Parallel aan de thema's die hem na aan het hart lagen, zoals het concept van de nieuwe stad met ruimten en architectuur die gebaseerd waren op de behoeften van het individu, en plaatsen van intens sociaal weefsel, versterkte de meester in deze periode de relatie tussen vorm en structuur met het gebruik van staal als een eerlijk materiaal, dat in staat is zich in te passen in een geconsolideerde historische context. De combinatie van moderne en traditionele materialen, typisch voor de architectuur van Michelucci, maakte het mogelijk een dynamisch gebouw te realiseren, met een eigentijdse taal maar dat tegelijkertijd geworteld is in de geschiedenis van de locatie.
Hier stond ooit de de Lanificio Susini, een fabrieksgebouw dat Antonio Salvetti ontwierp voor de familie Usimbardi, dat later werd omgebouwd tot glasblazerij en in 1977 werd gesloopt om plaats te maken voor het gebouw van Giovanni Michelucci.
De familie Usimbardi, een zeer invloedrijke en machtige familie in Colle, waren pioniers in de glas- en ijzerproductie.

 

Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno, Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi

Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno,
Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi (1973-1983) [7]

 

Sacrario dei Caduti di Kindu, Pisa

In november 1961 kwamen dertien Italiaanse piloten tijdens een humanitaire missie om het leven in Kindu, Congo. Het Ministerie van Defensie besluit, dankzij een door de RAI geactiveerde inschrijving, een gedenkteken te bouwen op het militaire vliegveld van Pisa vanwaar de bij de slachting betrokken vloot was vertrokken. Eind 1961 kreeg Giovanni Michelucci de opdracht het gedenkteken vorm te geven.

Giovanni Michelucci, Sacrario dei Caduti di Kindu (1961-62) (Foto di Jacqueline Poggi)

Giovanni Michelucci, Sacrario dei Caduti di Kindu, Pisa (1961-62)

 

La chiesa di Longarone (1976)


In 1966 kreeg Michelucci de opdracht de kerk van Longarone, die tijdens de ramp van Vajont was weggevaagd, te herbouwen.
Voor het gebouw, dat zowel een getuigenis van de tragedie als een monument van hoop voor de toekomst moest zijn, kwam Michelucci  tot een ongekende structuur, een monoliet van lichtroze gekleurd beton waar, omgeven door een oplopend buitenpad, twee amfitheaters elkaar overlappen.



Giovanni Michelucci, La chiesa di Longarone

Giovanni Michelucci, La chiesa di Longarone (1976)

 

Het onderste theater was bestemd voor vieringen, naast een zaal waarin overblijfselen van de oude kerk bewaard werden, en een hoger gelegen theater dat zich opent naar de vallei. De goedkeuring van het project in 1967 hield het verzet van de bewoners, die een meer traditionele constructie wilden, niet tegen. De eerste steen werd pas in 1975 gelegd, de werkzaamheden werden in 1978 voltooid.

 

La Limonaia di Villa Strozzi

De Limonaia is een structuur voor evenementen en tentoonstellingen in het complex van de Villa Strozzi in het zuiden van Firenze. In 1973 kreeg Giovanni Michelucci de opdracht de 19e-eeuwse villa te transformeren. Michelucci heeft de structuur leeggehaald en alleen de voorgevel behouden, en binnenin een rechthoekige structuur van glas en staal van één verdieping geënt. Op het dak is een spectaculair openluchttheater met het podium gericht op het bos van steeneiken.



Giovanni Michelucci, Villa Strozzi Lemon-House (Wintergarten). The Theatre on the Roof. Overview

Giovanni Michelucci, La Limonaia di Villa Strozzi, il moderno teatro situato sul tetto (1973 -1998) [8]

 

Michelucci begon aan het project te werken in april 1973 en produceerde tot oktober van hetzelfde jaar een groot aantal krachtige expressieve schetsen. Het idee van een ruimte doorkruist door luchtroutes kreeg geleidelijk vorm, waarbij het dak een ruimte voor het spektakel werd. De Limonaia werd in de zomer van 1998 voltooid en op 6 juli officieel in gebruik genomen.

 

Stichting Michelucci

In 1982 besloot de architect, samen met de Regione Toscana en de steden Fiesole en Pistoia, de "Fondazione Giovanni Michelucci" op te richten die hij tot aan zijn dood zou leiden. De Stichting Michelucci werd opgericht om "bij te dragen tot het onderzoek en de studie van de stadsplanning en de moderne en hedendaagse architectuur, met bijzondere aandacht voor de problematiek van de sociale voorzieningen, ziekenhuizen, gevangenissen, scholen". De Stichting bewaart ook zijn archieven, zijn werken, zijn geschriften, zijn ideële erfenis. Vandaag is de Stichting Michelucci een relevante en vernieuwende actor in onderzoek en planning over sociale woonomgeving en over de relatie tussen ruimte en maatschappij. De Stichting coördineert verschillende projecten en onderzoeken in samenwerking met lokale overheden en culturele instellingen, en ontwikkelt programma's en voorstellen om het lokale beleid inzake de meest relevante stedelijke problemen te integreren: migratie, uitsluiting van huisvesting, buitenwijken, stedelijke veiligheid, gezondheid[8].

Fondazione Giovanni Michelucci | Home Page

ARCHIVIO GIOVANNI MICHELUCCI

In de serie Disegni zijn 2167 tekeningen en schetsen verzameld die tussen 1935 en 1990 zijn gemaakt en die betrekking hebben op ongeveer 70 projecten of collecties.
In de sektie Disegni di progetto verzamelt ongeveer 1.500 technische tekeningen van zo'n 64 projecten en heeft betrekking op een tijdspanne van de late jaren 1930 tot de laatste opdrachten en de bouw van postume werken die na zijn dood werden voltooid (1990).

 

 
   
Giovanni Michelucci. Disegni 1935-1964, Diabasis (1 luglio 2005)   Copertina Giovanni Michelucci, Disegni dal 1965 ai primi anni Ottanta, a cura di Andrea Aleardi e Nadia Musumeci, Settegiorni Editore, 2017   Giovanni Michelucci. I disegni degli ultimi dieci anni, a cura di Andrea Aleardi, Nadia Musumeci e Alessandro Masetti, 2022, Edifir – Edizioni Firenze
Giovanni Michelucci. Disegni 1935-1964, Diabasis, 2005   Giovanni Michelucci, Disegni dal 1965 ai primi anni Ottanta, a cura di Andrea Aleardi e Nadia Musumeci, Settegiorni Editore, 2017  

Giovanni Michelucci. I disegni degli ultimi dieci anni, a cura di Andrea Aleardi, Nadia Musumeci e Alessandro Masetti, 2022, Edifir – Edizioni Firenze

 

 

Michelucci e Firenze - tra arte, cultura e società - 1945/1966

 

Michelucci e Firenze - tra arte, cultura e società - 1945/1966. Università degli Studi di Firenze

 

Il video affronta il rapporto tra il grande architetto Giovanni Michelucci e la società fiorentina contemporanea a partire dagli anni del dopoguerra fino alla metà degli anni sessanta.

A cura di: Andrea Aleardi e Anna Comparini

Riprese: Alessandro Cerbai, Gianluca Savi

Montaggio: Guido Melis

 

 

La Stazione Santa Maria Novella, Firenze, Cantiere, 1933-34   Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, particolare del fronte principale   La Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella, Firenze

La Stazione Santa Maria Novella, Firenze, Cantiere, 1933-34

 

 

Stazione Santa Maria Novella, particolare del fronte principale

 

 

La Palazzina Reale della Stazione Santa Maria Novella, Firenze

 

Giovanni Michelucci, Chiesa di Longarone (Particolare)(1976)   Palazzo della Cassa di Risparmio di Pistoia e Pescia 03   Grattacielo Piazza Matteotti, Livorno

Giovanni Michelucci, Chiesa di Longarone (Particolare) (1976)

 

 

Palazzo della Cassa di Risparmio di Pistoia e Pescia, l'addizione di Michelucci

 

 

Grattacielo Piazza Matteotti, Livorno

 


Traveling in Tuscany| Holiday homes in Colle di Val d'Elsa and southern Tuscany | Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia, paesaggio di Giuseppe Ungaretti
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana

 

 

         
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley

Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, characterised by all the elements of the Tuscan landscape:
vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks.

   
[0] Giovanni Michelucci, Felicità dell'Architetto. Lettera aperta ai giovani docenti e agli studenti della Facoltà fiorentina di Architettura, Editrice Il Libro, Firenze, 1949, p.. 43-44.
[1] Ritratto di Giovanni Michelucci, 1987 (Foto Maurizio Berlincioni). Fonte: Giovanni Michelucci. Lo spazio che accoglie, EDIFIR, 2015
[2] Foto di F. Barsotti. Het fotografisch atelier van Ferdinando Barsotti (1871-1939) en zijn zoon Gino (1900-1985) was aan het einde van de 19e eeuw en gedurende de gehele 20e eeuw een van de bekendste van Firenze. Het kreeg talrijke opdrachten van zowel vakmensen (ingenieurs, architecten, aannemers) als van openbare en particuliere instanties.
Meer informatie en foto's vind je hier.
[3] Foto di Lorva, icenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[4] Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it
[5] Dit artikel is ontleend aan de Wikipediapagina Giovanni Michelucci, verschenen onder een Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo licentie.
[6] Foto di Jacqueline Poggi | © All rights reserved by jacqueline.po
Belijk het fotoalbum van de Chiesa dell'Autostrada del Sole | Chiesa dell'Autostrada del Sole
[7]  Photo by Traveling in Tuscany. All rights reserved © Traveling in Tuscany
[8] Fondazione Giovanni Michelucci | Home Page
[9] Francesca Privitera, Giovanni Michelucci: Heritage of Pompeii and Post-War Reconstruction, University of Florence, 2018
[10] De afgelopen jaren heeft de Fondazione Giovanni Michelucci in Fiesole speciale aandacht besteed aan de tekeningen van de grootmeester van de hedendaagse Italiaanse architectuur. De Stichting Michelucci en de stad Pistoia bezitten samen 2.167 tekeningen van Michelucci die digitaal onsloten werden. Met de publicatie van Giovanni Michelucci. Disegni 1935-1964 benadrukt de stichting de fundamentele rol van de tekening in het werk van Michelucci. De tekeningen onthullen zijn onuitputtelijke onderzoekscapaciteit, gaande van minuscule architectonische details tot de grote schaal van de stad en het landschap.
[11] Fonte: Francesco Dal Co, Giovanni Michelucci: A Life One Century Long, Perspecta, Vol. 27 (1992), p. 112
[12] Bruno Queysanne, CNAC magazine, n°42, 15 octobre 1987-15 janvier 1988.



  Giovanni Michelucci, Felicità dell'Architetto. Lettera aperta ai giovani docenti e agli studenti della Facoltà fiorentina di Architettura, 
Editrice Il Libro, Firenze, 1949

Giovanni Michelucci, Felicità dell'Architetto. Lettera aperta ai giovani docenti e agli studenti della Facoltà fiorentina di Architettura,
Editrice Il Libro, Firenze, 1949

Art in Tuscany | Giovanni Michelucci, de tekeningen

Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it

Sito web della Fondazione Giovanni Michelucci costituita nel 1982 con lo scopo di svolgere attività di ricerca nei campi dell'urbanistica, dell'architettura moderna e dell'habitat sociale.


Il progetto "Michelucci e le sue architetture. L'archivio fotografico web", realizzato con il contributo di Regione Toscana nell'ambito del bando Toscanaincontemporanea2020, è l'esito di una prima fase esplorativa e di digitalizzazione della più ampia serie archivistica delle Fotografie.

Archivio fotografico | Sede del Monte dei Paschi di Siena, Colle Val d'Elsa (Siena) (13 fotografie)

La sede del Monte dei Paschi di Siena a Colle Val d'Elsa (SIENA) | PDF | Il progetto e la realizzazione della nuova sede della MPS a Colle Val D'Elsa appartiene all'ultimo periodo progettuale di Michelucci.

Giovanni Michelucci - Architecture | Photo pool lickriver | Flickriver

Art & Culture Tuscany |1972. Michelucci, Moore e Michelangelo. La vitalità del marmo

Francesco Dal Co, Giovanni Michelucci: A Life One Century Long, Perspecta, Vol. 27 (1992), pp. 98-115 | PDF, 7.85 M

Flickr | Monte dei Paschi di Siena, Colle Val d'Elsa (SI) 24 items

Michelucci Giovanni. Fascismo - Architettura - Arte / Arte fascista web site

Claudia Conforti, Roberto Dulio, Marzia Marandola, Giovanni Michelucci 1891-1990, Mondadori Electa, 2006

Claudia Conforti, Roberto Dulio, Marzia Marandola, Nadia Musumeci, Paola Ricco, La stazione di Firenze di Giovanni Michelucci e del Gruppo Toscano 1932-1935, Milano, Mondadori Electa, 2016.

Tognaccini S., Pace A., La sede del Monte dei Paschi di Colle Val d’Elsa di Giovanni Michelucci. Storia della costruzione e analisi delle tecniche costruttive, Tesi di Laurea, 2013.

Gianluca Belli e Amedeo Belluzzi Una notte d’estate del 1944, Polistampa, 2013.