|
|
|
|
«Il concetto strutturale è semplice l'ho chiarito nel primo schizzoche ho fatto: una tenda portata da dei bastoni: tutte le «complicazionisono venute dopo, per ragioni strutturali a qua/cuna, masoltanto qua/cuna, per rendere lo spazio più vibrante».Così «la nuova chiesa è strada e tende: percorso e sosta temporanea... Si potrà dire che così come l'ho concepita questa chiesaha.più della favola che di cosa determinata e reale. Se così è, cosìsia: io non rifiuto la favola ma la considero elemento da riconquistareall'opera del nostro tempo»». |
|
|
Giovanni Michelucci, 1987
|
Giovanni Michelucci (Pistoia, 2 januari 1891 - Firenze, 31 december 1990) was een Italiaans architect en stedenbouwkundige. Hij was een van de belangrijkste Italiaanse architecten van de 20e eeuw, beroemd door onder meer het ontwerp van het Stazione Santa Maria Novella in Firenze en de kerk Autostrada del Sole.
De
chiesa di San Giovanni Battista in de comune Campi Bisenzio, aan de rand van Firenze, wordt ook wel chiesa dell’autostrada of chiesa dell’autostrada del Sole, genoemd vanwege haar ligging op het kruispunt van de Autostrada del Sole en de snelweg A11 Firenze-Mare.
Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole [ 1960-64]
De kerk werd gebouwd door Giovanni Michelucci tussen 1960 en 1964. Het is een monument ter nagedachtenis aan de vele mensen die tijdens de bouw van de snelweg om het leven kwamen. De locatie is symbolisch gekozen omdat zij precies halverwege Milaan en Rome ligt, twee steden die door de imposante infrastructuur met elkaar verbonden werden.
De kerk heeft de emblematische vorm van een tent en staat symbool voor het onthaal van de reiziger. De architectuur zelf is contrasterend: het koperen dak is dynamisch, lijkt bijna te worden voortbewogen door de wind, terwijl de muren van de kerk opgebouwd zijn uit massieve locale steen en beton. Hetzelfde contrast zien we ook binnenin de kerk, waar het tentachtige dak, ondanks dat het van gewapend beton gemaakt is, een groot gevoel van lichtheid genereert.
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o 'dell'Autostrada', Campi Bisenzio (Firenze), penna e inchiostro su carta, cm. 25 x 35. Schema grafico dei percorsi e degli spazi della chiesa. Iscrizioni: 'Giustificazione di una forma architettonica: i percorsi e gli spazi della chiesa dell'autostrada (© Fondazione Giovanni Michelucci) [3
]
|
Een kleine geschiedenis
De bouw van de kerk van San Giovanni Battista werd in september 1960 toevertrouwd aan Giovanni Michelucci, nadat het vorige project van ingenieur Lamberto Stoppa was opgeschort vanwege negatieve oordelen van de Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio van Firenze. Michelucci werd aanvankelijk alleen om advies gevraagd over het project van Stoppa dat al vanaf 1958 was voorbereid, al aan Johannes XXIII was gepresenteerd en waarvan de uitvoering, nadat de eerste steen op 13 juni 1960 met een plechtige ceremonie was gelegd, werd geblokkeerd door de Soprintendenza, die een herziening van het project eiste. Na de weigering tot overleg werd besloten het project in uitvoering definitief op te geven en Michelucci de opdracht voor een nieuw ontwerp te geven, op voorwaarde dat de reeds uitgevoerde fundamenten zouden worden gerespecteerd en de talrijke reeds bestelde kunstwerken van de kunstenaars zouden worden gebruikt.[4] Het eerste zou technisch onmogelijk blijken, het tweede was echt problematisch.
In december 1960 was de indeling van de kerk al volledig vastgelegd: de lengte-assen van de narthex-galerij en de toegangsweg naar de doopkapel stonden naast de Latijnse kruiszaal. Het schetsplan van Michelucci was klaar in het voorjaar van 1961: in dit stadium waren sommige punten al volledig gedefinieerd (de relatie tussen de stenen muurstructuur en de koperen dakbedekking, de verbinding tussen de doopkapel en de narthex, de klokkentoren en het horizontaal ontwikkelde hekwerk), terwijl andere nog nader moesten worden bestudeerd, zoals de steunpilaren en de dakstructuur.
Om tot de volumetrische definitie van het uiteindelijke dakmodel te komen, gebruikte Michelucci klei- en bronsmodellen: de oplossing van de hyperbolische doorsnede van het dak - gordijn, met de top bij het hoofdaltaar, aan de achterzijde waarvan een stijgend pad naar het kruis is gearticuleerd, een duidelijke verwijzing naar Golgotha - kwam in de tekeningen geleidelijk tot stand. Uiteindelijk zou het pad naar de klokkentoren geschrapt worden.
|
|
Giovanni Michelucci, La Chiesa dell'Autostrada, Firenze. Vedute prospettiche della tenda, 1963
Penna, pennello e inchiostro su carta (© Fondazione Giovanni Michelucci, Fiesole)
|
Pas toen architect Enzo Vannucci werd belast met de berekening van de verhoogde structuren (januari 1962) kreeg het gebouw zijn definitieve vorm: het stenen metselwerk werd dragend, evenals de pijlers, die aanzienlijk opzwollen tot de vorm van bomen, terwijl het voorgespannen betonnen dak het uiterlijk kreeg van een zeil dat op de dragende structuren rust. Afgezien van deze variaties voor de pijlers en het dak liggen de werktekeningen zeer dicht bij het voorontwerp: de enige significante verschillen zijn de plaatsing van de horizontale pyloon voor de klokken en het wegvallen van het pad op het dak [2].
|
|
La Chiesa dell'Autostrada come elemento della città attraversato e penetrato da percorsi urbani - Penna e china su carta, 50 cm x 70 cm, 1969 Archivio Giovanni Michelucci
|
De tekeningen onthullen Michelucci's onuitputtelijke onderzoekscapaciteit, gaande van minuscule architectonische details tot de grootschalige stadsontwikkeling en landschapsontwerp. Als hij tekent, streeft Michelucci ook niet naar technische precisie, maar naar een expressieve evocatie van vormen en beweging. Voor hem ligt het architectuurproject ergens tussen het leven van de bouwplaats en de vitaliteit van de vrije tekening, die de toekomstige ruimten oproept. Soms blijft hij een project zelfs na voltooiing tekenen en nieuwe mogelijkheden verkennen, zoals in het geval van de Chiesa dell'Autostrada del Sole [7] [3].
|
|
Gino Barsotti (1900 – 1985),
Chiesa di San Giovanni Battista 'dell’Autostrada', Campi Bisenzio, 1964, arch. G. Michelucci [5]
|
De kerk werd uiteindelijk in april 1964 in gebruik genomen. Voor Michelucci, die elke boodschap van monumentaliteit verwerpt, was de synthese tussen de architerctuur en het (geërfde) decoratieve apparaat zeer complex. Dankzij de mobilisatie van een groep kunstenaars en intellectuelen onder leiding van Bruno Zevi, aanvaardt de liturgische commissie de verwijdering van negen Sciltiaanse doeken, die het minimalisme en de kale plasticiteit van de stenen muren onherroepelijk zouden hebben aangetast [2].
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole (interno), Campi Bisenzio, Firenze [1]
|
De kerk bevindt zich in de vlakte ten westen van Firenze, op het gemeentelijk grondgebied van Campi Bisenzio, in een gebied dat oorspronkelijk uitgesproken landelijk was maar nu gekenmerkt wordt door allerlei administratieve en industriële voorzieningen.
De Chiesa dell'Autostrada del Sole met heeft een sterke plastische impact en vermijdt elke analogie met de omringende architectuur en het lint van de Autostrada del Sole. Het gebouw geeft de reiziger de indruk van een tent, een pleisterplaats. Voor Michelucci zijn het huis, de kerk, de markt, het handelsgebouw, het theater of de bank ontmoetingspunten met de stad, een plaats van dialoog in christelijke zin, een ruimte zonder barrières die openstaat voor de gemeenschap. Michelucci zoekt hier ook een band met het landschap. Voor de buitenmuren van de kerk kiest hij resoluut voor de steen uit de omringende heuvels, en zo is deze 'gedurfde hut met zijn rotsachtige vloeren' bedoeld om integraal deel uit te maken van het Toscaanse landschap.
Oasi Stagni di Focognano
De relatie van Michelangelo's architectuur met de omgeving is sinds de jaren zestig ingrijpend veranderd. Hoewel de coördinaten van de omgeving ongewijzigd zijn gebleven - de vlakte met de omringende heuvels, de snelweg, de nabijgelegen boerderij met grote percelen voor intensieve landbouw, zijn er ook talrijke nieuwe infrastructuren, van de landingsbaan van de luchthaven Amerigo Vespucci met alle bijhorende voorzieningen, tot het naburige administratiegebouw van de snelweg (Direzione Generale Autostrade per l'Italia) en het nabijgelegen winkelgebied van Osmannoro.
Hierdoor is het landelijke karakter, dat zo'n belangrijke rol had gespeeld bij het ontwerp van de kerk, geleidelijk vervaagd en vervangen door een beeld van de stad als een conurbatie van verschillende stadsdelen die welisaar een aaneengesloten bebouwd gebied vormen maar niet in staat zijn om met elkaar in dialoog te treden. Daar kunnen enkele gevrijwaarde naruurgebieden — Oasi Stagni di Focognano, Parco del Neto, Area naturale La Querciola en Parco della Piana — weinig aan verhelpen. In deze veranderde context lijkt het volume van de kerk een deel van zijn oorspronkelijke kracht te hebben verloren, opgeslokt door een weefsel dat, in plaats van het te laten opvallen, zijn teken en symbolische waarden verzwakt.
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole (particolare) [1]
|
Giovanni Michelucci
Giovanni Michelucci (Pistoia, 2 januari 1891 - Firenze, 31 december 1990) was een Italiaans architect en stedenbouwkundige. Hij was een van de belangrijkste Italiaanse architecten van de 20e eeuw, beroemd door onder meer het ontwerp van het station Santa Maria Novella in Firenze.
Hij werd erkend als een originele en autonome stem in het Italiaanse architectonische debat, bezield door de confrontatie tussen de jonge generatie van rationalisten en de nationale academische cultuur.
Na zijn studies aan het Hoger Instituut voor Architectuur in Firenze en zijn professionele en artistieke ervaringen in de Toscaanse provincie, verhuisde Giovanni Michelucci naar Rome waar hij zijn toekomstige vrouw Eloisa Pacini ontmoette (1927), les gaf aan het Regio Istituto Tecnico Industriale (Koninklijk Technisch Industrieel Instituut) en zijn eerste professionele successen behaalde [4].
Zijn jaren in Rome met het ontwerp van twee Instituten voor de universiteitsstad en zijn overwinning in de prijsvraag voor het nieuwe stationsgebouw van Firenze in 1932, behaald met de Gruppo Toscano, bekrachtigden Michelucci's rol in de vernieuwing van de Italiaanse architectuur.
In de jaren vijftig en zestig zette hij zijn persoonlijke architectonische revolutie voort met de cyclus van kerken, met als hoogtepunt de Chiesa dell'Autostrada del Sole en de Chiesa di Longarone, en talrijke andere openbare en particuliere werken [4].
Na een leven dat bijna een eeuw duurde overleed hij in de nacht van 31 december 1990, twee dagen voor zijn 100ste verjaardag, in zijn atelier te Fiesole.
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaart Chiesa di San Giovanni Battista (Chiesa dell'Autostrada del Sol) [1960-64],
Campi Bisenzio - autostrada A1 uscita Firenze Nord | Grotere kaart weergeven
|
Album Giovanni Michelucci
|
|
|
|
|
|
Chiesa di San Giovanni Battista, Autostrada del Sole, Campi Bisenzio (Firenze), 1960-1964, schizzo di studio, 1963
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista, Autostrada del Sole, Campi Bisenzio (Firenze), 1960-1964, schizzo di studio in sezione, 1964
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista, Autostrada del Sole, Campi Bisenzio (Firenze), 1960-
1964, schizzo di studio, 1961
|
|
|
|
|
|
Giovanni Michelucci, Chiesa di San Giovanni Battista o Chiesa dell'Autostrada del Sole, Campi Bisenzio, Firenze [1]
|
|
|
|
|
|
Palazzo del Monte dei Paschi di Siena (Colle Val d'Elsa), piazza pubblica del pian terreno, Giovanni Michelucci con Bruno Sacchi
|
|
Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione di Santa Maria Novella, Firenze
|
|
Giovanni Michelucci (con Gruppo Toscano), stazione Santa Maria Novella, Firenze (dettaglio del fronte principale)
|
|
|
|
|
|
Giovanni Michelucci, Sacrario dei Caduti di Kindu (1961-62)
|
|
Giovanni Michelucci, La chiesa di Longarone (1976)
|
|
Giovanni Michelucci, La Limonaia di Villa Strozzi, il moderno teatro situato sul tetto (1973 -1998)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Traveling in Tuscany| Holiday homes in Colle di Val d'Elsa and southern Tuscany | Podere Santa Pia
|
|
|
|
|
|
Colline sotto Podere Santa Pia con ampia vista sulla Maremma Grossetana
|
|
|
|
|
|
|
Podere Santa Pia, situated in a particularly scenic valley, characterised by all the elements of the Tuscan landscape:
vineyards, pastures, small forests, wheat fields, olive groves and downey oaks.
|
[1] Photo by Traveling in Tuscany. All rights reserved © Traveling in Tuscany
[2] Trato dall''articolo Chiesa dell'Autostrada del Sole dell' enciclopedia Wikipedia, rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.
[3] Fonte: Archivio Giovanni Montelucci (Collezione Centro Documentazione Giovanni Michelucci di Pistoia, AD0766[1964].
Het Archivio Giovanni Monteluccii verzamelde een hele reekd tekeningen en foto's van de reaoisaties van de architect.
In de serie Disegni zijn 2167 tekeningen en schetsen verzameld die tussen 1935 en 1990 zijn gemaakt en die betrekking hebben op ongeveer 70 projecten of collecties.
Het Archivio Fotografie Giovanni Michelucci bestaat uit enkele duizenden eenheden gaande van prenten, negatieven, dia's, specimens en glasplaten met betrekking tot de architectuur van Michelucci. Daarnaaast bevat het archief bevat fotografische werken van auteurs die actief waren in de periode van de jaren 1920 tot 1990.
De tekeningen en foto's zijn per project toegankeilijk gemaakt.
1960-1964 | Chiesa di San Giovanni Battista o "dell'Autostrada", Campi Bisenzio (Firenze) (96 disegni)
1960-1964 | Chiesa di San Giovanni Battista o "dell'Autostrada", Campi Bisenzio (Firenze) (107 fotografie
[4] M. Dezzi Bardeschi, Giovanni Michelucci.Un viaggio lungo un secolo. Disegni di architettura, Alinea, 1988. [Catalogo della Mostra: Parigi 27/10/1987-04/01/1988. Firenze 05/03/1988-17/04/1988. A cura di M.Dezzi Bardeschi].
[5] Fonte: L'architettura dei Barsotti fotografi | www.archivitoscana.it
Ferdinando Barsotti, die al in het atelier van Carlo Brogi werkte, had zich rond 1890 als twintiger zelfstandig gevestigd en werkte in alle genres van de fotografie, maar met een specialisatie in de industriële sector en architectonische documentatie.
Sinds de jaren dertig is er geen belangrijke Florentijnse architectuur die Gino Barsotti niet heeft behandeld. Een architect waarmee Barsotti al in de jaren 1920 samenwerkte was de Pistoiese Giovanni Michelucci: een samenwerkingsrelatie die al voor de oorlog was begonnen, maar zich vooral in de jaren 1940 en 1950 ontwikkelde.
Het is precies in deze decennia dat Barsotti zich bezighoudt met het documenteren van de werken die Michelucci in zijn Pistoia uitvoerde: de chiesa dei Santi Pietro e Girolamo in Collina di Pontelungo en de chiesa delle Sante Maria e Tecla alla Vergine. Voor de oorlog documenteert hij belangrijke werken van de meester zoals het Palazzo del Governo in Arezzo en de Villa Vittoria in Forte dei Marmi.
Het archief van Barsotti werd tijdens de grote overstroming van 1966 in Firenze vernietigd.
Het belang van het werk van Gino Barsotti komt steeds duidelijker naar voren in andere archieven. Zo zijn ongeveer 200 afdrukken van zo'n 21 projecten opgespoord en gecatalogiseerd in de Stichting Michelucci in Fiesole, die zoals bekend de tekeningen, foto's, de correspondentie en diverse documenten van Michelucci bewaart.
In 2016 verscheen Un archivio perduto e ritrovato. I Barsotti fotografi (Sillabe, 2016).
[6]
[7] Bruno Queysanne, CNAC magazine, n°42, 15 octobre 1987-15 janvier 1988.
Fondazione Giovanni Michelucci - Studi e ricerche negli spazi del sociale | www.michelucci.it
Sito web della Fondazione Giovanni Michelucci costituita nel 1982 con lo scopo di svolgere attività di ricerca nei campi dell'urbanistica, dell'architettura moderna e dell'habitat sociale.
Il progetto "Michelucci e le sue architetture. L'archivio fotografico web", realizzato con il contributo di Regione Toscana nell'ambito del bando Toscanaincontemporanea2020, è l'esito di una prima fase esplorativa e di digitalizzazione della più ampia serie archivistica delle Fotografie.
Archivio fotografico | 1960-1964 | Chiesa di San Giovanni Battista o "dell'Autostrada", Campi Bisenzio (Firenze)
Chiesa di San Giovanni Battista o "dell'Autostrada", Campi Bisenzio (Firenze) (96 disegni)
Sara Bova, Lettura storica della banca a Colle Val d'Elsa di Giovanni Michelucci. Un cammino erratico, 2021
M. Dezzi Bardeschi, Giovanni Michelucci.Un viaggio lungo un secolo. Disegni di architettura, (Giovanni Michelucci: a Journey Along a Century -- Architectural Drawings), Alinea, 1988. [Catalogo della Mostra: Parigi 27/10/1987-04/01/1988. Firenze 05/03/1988-17/04/1988. A cura di M.Dezzi Bardeschi].
Fabio Fabbrizzi, Giovanni Michelucci. Lo spazio che accoglie. Ediz. illustrata Condividi, Edifir, 2015
"Un archivio perduto e ritrovato. I Barsotti fotografi” di Gabriella Carapelli e Mauro Cozzi edito da Sillabe. 2016, Fiesole | www.michelucci.it
C. Chiarelli, Ferdinando e Gino Barsotti: due generazioni di fotografi di architettura nella Firenze del Novecento. Contributo per la ricostruzione di un archivio, in Fotografia e architettura, Firenze, 2004.G. Fanelli, Storia della fotografia di architettura, Roma- Bari, 2009.
Soprintendenza Archivistica e Bibliografica della Toscana | L'architettura nelle immagini dello Studio Barsotti
Una ricostruzione digitale dell'archivio dei Barsotti fotografi
Flickr |Chiesa dell'Autostrada del Sole (24 items)
|
|
|
|
|
|
|
|
|