Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova

Sagrestia Vecchia

Santa Carmine

La capelle Brancacci


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi

Stazione Santa Maria Novella

Palezzina Reale


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Giotto e Taddeo Gaddi, Polittico Baroncelli, 1328 circa, Tempera e oro su tavola, 185 × 323 cm, Basilica di Santa Croce, Firenze

I T

 

Giotto e Taddeo Gaddi, Incoronazione della Vergine tra angeli e santi (Polittico Baroncelli), 1328, tempera e oro su tavola, cornice in legno intagliato dipinto e dorato, 185 x 323 cm., Basilica di Santa Croce, Cappella Baroncelli Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Giotto di Bondone en Taddeo Gaddi, Polittico Baroncelli (Incoronazione della Vergine tra angeli e santi), 1317-1325, Cappella Baroncelli, basilica di Santa Croce, Firenze

   
   

De Baroncelli kapel bevindt zich aan het hoofd van het rechter dwarsschip van de basiliek Santa Croce in Firenze. De kapel werd tussen 1328 en 1338 met fresco's beschilderd door Taddeo Gaddi. De frescocyclus stelt de Storie della Vergine (Verhalen van de Maagd Maia) voor.


De Baroncelli poliptiek

De polyptiek bestaat uit vijf spitsvormige panelen met in het midden de Kroning van de Maagd en aan de zijkanten figuren van heiligen en aanbiddende engelenmuzikanten, plus een predella onderverdeeld in vijf zeshoeken met Christus in het midden en figuren van heiligen aan de zijkanten.



Giotto, Incoronazione della Vergine tra angeli e santi (Polittico Baroncelli), pannello centrale,
1328,tempera e oro su tavola,Firenze, Basilica di Santa Croce, Cappella Baroncelli

Giotto, Incoronazione della Vergine tra angeli e santi (Polittico Baroncelli), pannello centrale,
1328,tempera e oro su tavola,Firenze, Basilica di Santa Croce, Cappella Baroncelli

 

 
 
Giotto, eterno e angeli, forse cimasa del polittico baroncelli, san diego, fine arts gallery.jpg

Giotto, Incoronazione della Vergine tra angeli e santi (Polittico Baroncelli), pannello centrale, 1328, tempera e oro su tavola, 185 x 323 cm. Firenze, Basilica di Santa Croce, Cappella Baroncelli

 

Aan het einde van de 15e eeuw werd het paneel wat verzaagd en in een nieuwe lijst geplaatst. Bij die gelegenheid werd het cymatium van het centrale paneel verwijderd, dat in 1957 door Zeri werd geïdentificeerd als een driehoekig paneel met 'de Eeuwige en twee engelen', vroeger in de Arthur Berenson collectie in New York en nu in de Fine Arts Gallery in San Diego.

Het visuele middelpunt van de kapel vormt de Polittico Baroncelli (Incoronazione della Vergine tra angeli e santi), een veelluik dat lange tijd toegeschreven werd aan Taddeo Gaddi.

De letters in donkere zeshoeken, onderaan de centrale vakken, dragen de zin 'OPUS MAGISTRI JOCTI', oftewel 'Werk van de meester Giotto', zodat het veelluik een van de zeldzame handtekeningen van de Florentijnse kunstenaar zou dragen.
Chronologisch wordt het werk, dat bijna unaniem als een laat werk wordt beschouwd, geplaatst in de periode vlak voor Giotto's vertrek naar Napels in 1329 of vlak na zijn terugkeer in 1334, voordat hij naar Milaan ging. Federico Zeri, die ook de verdienste had van het vinden van de cuspide van het centrale paneel, poneerde als eerste een samenwerking tussen Giotto en Taddeo en een datering van rond 1328 [5], min of meer op hetzelfde moment als het begin van de fresco decoratie van de Baroncelli Kapel, die volledig onder de verantwoordelijkheid van Taddeo valt.

 

 

Het werk is nu incompleet, door de ingrepen die het van zijn bovenste deel hebben ontdaan, en binnen een rechthoekig kader, dat zeker verschilt van het profiel van een Florentijns veelluik met vijf panelen uit de eerste helft van de 14e eeuw, zoals de kunsthistoricus Giovanni Battista Cavalcaselle (Legnago, 22 januari 1819 - Rome, 31 oktober 1897) beweerde.

De maker van deze verminking zou Bastiano Mainardi (San Giminiano, 23 september 1466 - Florence, september 1513) zijn, een Toscaanse schilder die in dezelfde kapel De maagd die haar gordel aan de heilige Thomas geeft moest frescoën, en die daarom de vakken zou hebben ingesloten in een rechthoekig kader volgens een typisch laat vijftiende-eeuws gebruik.

Het type lijst dat de zijkanten en bovenkant van de polyptiek afsluit en de invoeging van zes cherubijnen in scharlaken monochroom in de ruimtes tussen de bogen, die oorspronkelijk leeg waren en daarna gevuld met houten tesserae, die doen denken aan de stijl van Domenico Ghirlandaio, Mainardi's zwager en referentiepunt, stellen ons in staat om deze remake rond 1490 te dateren.

 

Een hypothese over hoe het werk eruit moet hebben gezien ten tijde van de creatie werd in 1930 naar voren gebracht door Julie Gy-Wilde, die de Florentijnse polyptiek vergeleek met de polyptiek die bewaard wordt in de Pinacoteca Nazionale in Bologna, en stelde dat de bekroning die kenmerkend was voor de laatste vergelijkbaar moet zijn geweest met die van de Baroncelli-kapel, begrensd door een sterk verticalisme uitgedrukt door de geaccentueerde scherpe hoek van de typisch gotische kuspen.

Als we kijken naar het bovenste deel van de compartimenten, in het bijzonder het centrale compartiment waar de cuspsluiting ontbreekt, is het duidelijk dat het veelluik ook een voltooiingselement moet hebben gehad.

Het onderzoek naar de centrale structuur, die in de 15e eeuw werd afgebroken, leidde de kunsthistoricus Federico Zeri (Rome, 12 augustus 1921 - Mentana, 5 oktober 1998) tot de herkenning van dit fragment, dat zich voorheen in de Arthur Berenson Collection in New York bevond en nu in de Fine Arts Gallery in San Diego, Californië.

De geleerde stelde dat kunstwerken goed gelezen konden worden op het schilderij of via zwart-witfoto's, omdat hij geloofde dat die in kleur niet overeenkwamen met het origineel en de waarnemer desoriënteerden. In navolging van zijn gedachte en om een vergelijking tussen de twee technieken mogelijk te maken, geef ik, naast de kleurenafbeeldingen, de foto's van de Fototeca Zeri weer, die verklaard en dus bruikbaar zijn onder de licentie CC BY-NC-ND 4.0 DEED (Naamsvermelding - NietCommercieel - Geen Afgeleide Werken 4.0 Internationaal).

 



 

Giotto. Baroncelli Polyptych (left side) c.1334 Baroncelli Chapel, Santa Croce, Florence.jpg

  Giotto. Baroncelli Polyptych (right side) c.1334 Baroncelli Chapel, Santa Croce, Florence.jpg

 

 

 

Giotto di Bondone, scene della vita di San Francesco (parete sud), Cappella Bardi, basilica di Santa Croce, Firenze

 

Giotto e Taddeo Gaddi, L’Eterno Padre e angeli, tempera e oro su talvola, 76 x 71 cm.
San Diego (California), Fine Arts Gallery.

Het eerste bewijs van het bestaan van de Incoronazione della Vergine verschijnt in de editie van 1932 van Bernard Berenson's Indices. De eerste toeschrijving aan Giotto, maar zonder de herkomst en datum te erkennen, wordt genoemd door kunsthistoricus Lionello Venturi.

Het compartiment onthult een zeer hoge compositorische en figuratieve kwaliteit dankzij de aanwezigheid van de drie Engelen, aanwezig in de twee bases van de kusp aan weerszijden, die zich snel naar de Eeuwige Vader bewegen, die straalt met zo'n schittering en pracht, binnen een gotisch vierhoekig 'kompas', dat het zelfs verblindend is voor de Engelen zelf die deze visie vervolgens proberen te filteren en af te zwakken met hun handen over hun ogen of met ondoorzichtige glazen instrumenten.

De figuur van de Schepper, hiëratisch en plechtig, afgebeeld met een gefixeerde blik die verder gaat dan de waarnemer zelf, is afgebeeld met in zijn handen de Scepter, de Levensboom en het Boek dat open ligt op de bladzijden waarop de Griekse letters Alfa en Omega staan om het Begin en het Einde aan te geven. Het staat iets boven het midden van de driehoek die de kusp vormt, begeleidt de verticale strekking van de engelen en centraliseert de heilige waarde van de scène met zijn sterke symbolische structuur.


Zeri realiseerde zich dat het fragment het centrale paneel van een polyptiek moest completeren en niet een geïsoleerd paneel, omdat de verhoudingen en het onderwerp niet verenigbaar waren met het laatste. Het iconografische thema van het centrale paneel eronder kon bovendien geen Kruisiging zijn vanwege de aanwezigheid van de punt van een verticale driehoek die onder de ogief verschijnt en waarschijnlijk verwijst naar de top van een troon. Op dit punt beperkte hij het veld van veronderstellingen tot twee specifieke onderwerpen, die van de 'Tronende Maagd met Kind' en de 'Kroning van de Maagd'.

 

 

 

 

 

Giotto di Bondone, Esequie di san Francesco (dettaglio), 1317-1325, Cappella Bardi, Basilica di Santa Croce, Firenze Giotto di Bondone, la Morte di san Francesco (particolare), 1317-1325, Cappella Bardi, Basilica di Santa Croce, Firenze Giotto di Bondone, Esequie di san Francesco (particolare), 1317-1325, Cappella Bardi, Basilica di Santa Croce, Firenze Giotto di Bondone, Esequie di san Francesco, 1317-1325, Cappella Bardi, Basilica di Santa Croce, Firenze

Immagini suggestive degli affreschi raffiguranti scene della vita di Francesco nella Cappella Bardi, Santa Croce, Firenzel (1)


   
   

De Bardi-kapel is versierd met de eerste cyclus van Verhalen van Franciscus buiten Assisi. In het dwarsschip is op de ingangsmuur een voorstelling van de Stigmate di San Francesco (Stigmata van Sint-Franciscus) te zien en twee bustes in de pendentieven van de ingangsboog, stellen waarschijnlijk Adam en Eva voor.

De kleine rechthoekige kamer, met een uitgesproken verticale helling, wordt overdekt door een kruisgewelf waarin de clypeus met de allegorieën van de franciscaanse deugden, armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, waarschijnlijk voltooid door Sint-Franciscus in Glorie, vandaag verloren zijn gegaan; ook verloren zijn de acht heiligen in polyloben in de intrados van de ingangsboog (vandaag vervangen door 19e-eeuwse silhouetten). Op de achtermuur, aan weerszijden van het raam, bevatten vier nissen op twee niveaus elk een staande figuur: links de heilige Lodovic van Toulouse, boven, en de heilige Clara, onder; rechts de heilige Elisabeth van Hongarije, onder, en een andere heilige (mogelijk de heilige Joris) die nu verloren is, boven. Op de zijmuren zijn zes verhalen van Franciscus afgebeeld: links, van boven naar beneden, de Rinuncia agli averi, l'Apparizione al capitolo di Arles e le Esequie di San Francesco; rechts, la Conferma della regola, la Prova del fuoco di fronte al sultano e l'Apparizione a frate Agostino e al vescovo di Assisi. De algemene indeling van de scènes gaat uit van een gcentraal gezichtspunt en een verkorting van onder naar boven.[2]

Verzaking van Assets, de Verschijning aan het Kapittel van Arles en de Begrafenis van Franciscus; rechts, de Bevestiging van de Regel, de Vuurproef voor de Sultan en de Verschijning aan broeder Augustinus en de Bisschop van Assisi.

 


Pur nella estreme riduzione di numero e sintesi narrativa delle storie (un quarto rispetto al ciclo di Assisi), la scelta operata nella cappella Bardi doveva essere vista come coerente e rappresentativa per l'ordine francescano. Le Esequie di San Francesco sintetizzano due storie di Assisi: la Mortedel Santo e la Verifica delle Stigmate, i cui elementi principali vengono combinati in una scena sola. La spazialità breve della scena accende l'attenzione sulle figure, che si affollano compostamente intorno al corpo di San Francesco in senso spaziale, costruendo la profondità con la loro stessa robustezza plastica e il loro disporsi progressivamente dal profìlo, allo scorcio, alla frontalità. Nonostante la grande lacuna, si tratta della scena forse più famosa del ciclo, solo in parte per via della sua posizione ad un livello più basso e quindi più visibile. In realtà è certo, narrativamente ed esteticamente, la scena di maggior impatto dell'intero ciclo. La rappresentazione delle espressioni degli astanti, i sentimenti e le reazioni diversi davanti alla morte del Santo colpiscono ancora oggi e, verosimilmente, all’epoca spingevano ad una scelta di identificazione dei riguardanti. Indimenticabili le figure del frate che alza le braccia con un gesto in cui dolore e contemplazione si fondono insieme mirabilmente; l'accoratezza e il pianto di quello che si porta le mani al volto; quelli che baciano i piedi e le mani del Santo in segno di venerazione; il gesto, descritto con dettaglio quasi macabro, con cui il cavaliere Girolamo si accinge alla verifica della stigmata del costato, novello San Tommaso (in una reiterazione dell' idea di Francesco come Alter Christus). [2]


Ondanks de extreme vermindering van het aantal en de narratieve synthese van de verhalen (een kwart in vergelijking met de Assisi-cyclus), moet de keuze die in de Bardi-kapel is gemaakt als consistent en representatief voor de Franciscaanse orde zijn beschouwd. De begrafenis van Franciscus is een synthese van twee Assisi-verhalen: de dood van de heilige en de verificatie van de stigmata, waarvan de belangrijkste elementen in één scène worden gecombineerd. De korte ruimtelijkheid van de scène vestigt de aandacht op de figuren, die zich in ruimtelijke zin gecomponeerd rond het lichaam van Franciscus verdringen, diepte opbouwend met hun eigen plastische robuustheid en hun geleidelijke dispositie van profilering, naar verkorting, naar frontaliteit. Ondanks de grote tussenruimte is dit misschien wel de beroemdste scène in de cyclus, alleen al vanwege de positie op een lager en daardoor beter zichtbaar niveau. In feite is het zeker, zowel narratief als esthetisch, de scène met de meeste impact van de hele cyclus. De weergave van de uitdrukkingen van de omstanders, de verschillende gevoelens en reacties naar aanleiding van de dood van de heilige zijn vandaag de dag nog steeds treffend en hebben naar alle waarschijnlijkheid indertijd geleid tot de identificatie van de betrokkenen.
Onvergetelijk zijn de figuren van de broeder die zijn armen opheft in een gebaar waarin verdriet en contemplatie bewonderenswaardig samensmelten; het hartverscheurende huilen van degene die zijn handen naar zijn gezicht brengt; degenen die de voeten en handen van de heilige kussen als teken van verering; het bijna macaber beschreven gebaar waarmee de ridder Hiëronymus op het punt staat de stigmata op zijn zijde te verifiëren, een nieuwe Sint-Thomas (in een herhaling van het idee van Franciscus als Alter Christus). [2]

 

 

       
 
   

Cuspide (spits)

 

Giotto di Bondone, Esequie di san Francesco (particolare), Cappella Bardi, Basilica di Santa Croce, Firenze [2]

 


Giotto di Bondone, Apparizione al Capitolo di Arles, scena delle Storie di san Francesco, 1317-1325. Basilica di Santa Croce, parete sinistra della cappella Bardi        

Giotto di Bondone, Apparizione al Capitolo di Arles, scena delle Storie di san Francesco, 1317-1325. Basilica di Santa Croce, parete sinistra della cappella Bardi

 

       

Plattegrond Santa Croce

 

   

1 Voormalig Klooster
2 Refter met het Cenacolo van Taddeo Gaddi
Pazzi-kapel
4 Koor
5 Bardi Kapel
6 Peruzzi Kapel
7 Sacristie
8 Rinuccini Kapel
9 Kapel van het Noviciaat
10 Bardi di Vernio Kapel
11 "Annunciatie" van Donatello
12 Preekstoel van Benedetto da Maiano
13 Bernardo Rossellino "Graf van Leonardo Bruni"
14 Desiderio da Settignano "Graf van Carlo Marsuppini"
15 Graf van Michelangelo Buonarroti
16 Graf van Galileo Galilei
17 Cenotaaf voor Dante Alighieri
18 Graf van Vittorio Alfieri
19 Graf van Niccolò Machiavelli
20 Kapel van Arkel
21 Graf van Ugo Foscolo
22 Baroncelli Kapel

 

 

Mappa della Basilica Santa Croce a Firenze
Plattegrond van de Basiliek
Santa Croce in Firenze


[1] Foto di jean louis mazieres, publicato ato sotto la licenza Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic- Creative Commons.
[2] Cecilia Frosinini, Le esequie di San Francesco - Giotto, Cappella Bardi, 2013, in "Maestri e capolavori", Edizioni l'Orbicolare | www.academia.edu [Doa.ssa Ccci.lia frosinini, Opificio delle Pietre Dure e Laboratori di Restauro - Direttore Settore Restauro Pttlure Murali. Firenze

 

Bibliografia

Maurizia Tazartes, Giotto, Rizzoli, Milano 2004. ISBN non esistente

Edi Baccheschi, L'opera completa di Giotto, Rizzoli, Milano 1977.

Art in Tuscany | Giotto di Bondone | The Bardi Chapel in Santa Croce




° Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Cappella Bardi (Santa Croce) dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.