Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Poggio alle Mura, Castello Banfi

  I T
Montalcino | Poggio alle Muro, Banfi Castle[1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Montalcino | Poggio alle Mura (Castello Banfi)
   
   

Poggio alla Mura, ook bekend als Castello Banfi, neemt binnen het Brunello di Montalcino wijngebied een bijzondere plaats in. Op het landgoed van maar liefst 2830 hectare zijn zo’n 850 hectare wijngaarden aangeplant, waarmee Castello Banfi de grootste en belangrijkste producent is van Brunello di Montalcino. Daarnaast worden allerlei andere wijnen gemaakt op basis van de eigen druiven van de streek of geïmporteerde druivenrassen als chardonnay of pinot grigio. Het landgoed wordt gedomineerd door een mooi gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden.
Het majestueuze Banfi kasteel ligt in loc. Poggio alle Mura, Montalcino (SI), grenst in het noorden aan Camigliano, in het oosten aan Sant'Angelo Scalo, in het zuiden aan Borgo Santa Rita en in het westen aan Monte Antico.
Volg vanuit Montalcino de borden naar Grosseto en neem vervolgens, net voor je Sant'Angelo Scalo en de Orcia rivier bereikt, de afslag naar Argiano en Poggio alle Mura. Vanuit Podere Santa Pia, sla je iets voorbij Sant’Angelo scalo, linksaf, richting Argiano en Poggio alle Mura.Castello d'Argiano, Sesti. In de achtergrond Poggio alla Mura (Castello Banfi)

Castello d'Argiano, Sesti. In de achtergrond Poggio alla Mura (Castello Banfi) [2]

 

Een kleine geschiedenis

Naast de valleien van de Orcia en de Ombrone, was het vanaf de heuvel van Poggio alle Mura altijd gemakkelijk om de communicatieroutes tussen Siena, Monte Amiata en de Maremma te controleren. De strategische positie heeft het kasteel daarom altijd in het middelpunt geplaatst van bittere geschillen tussen de Republiek van Siena, die een vitale verbinding met de zee in deze richting zocht, de familie Aldobrandeschi, heren van het territorium van de Toscaanse Maremma, en Firenze, dat uit angst voor een te grote commerciële expansie van zijn erfvijand Siena, er belang bij had om alle toegang tot nieuwe logistieke bronnen af te sluiten [3].

Het kasteel van Poggio alle Mura werd in 1438 in zijn huidige vorm gebouwd op een heuvel bij de samenvloeiing van de rivieren Orcia en Ombrone. De ligging en de geschiedenis van het omliggende gebied doen vermoeden dat de oorsprong zelfs teruggaat tot de Longobarden, die hier een van hun wachttorens zouden hebben opgericht. Er is geen documentatie die deze theorie bewijst, hoewel het zeker is dat de bouw van de eerste versterkte kern dateert van voor het jaar 1000. De eerste grote uitbreiding dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw [na de slag bij Montaperti, 1260]. Schriftelijke bronnen noemen Poggio alle Mura pas voor het eerst in 1377, waarbij het kasteel wordt genoemd onder de eigendommen van de erfgenamen van Francesco di Tommaso Colombini. Na de eerder genoemde reconstructie in 1438, die zo belangrijk was dat Poggio alle Mura een van de grootste kastelen op het Sienese platteland werd, werden er verdere werkzaamheden uitgevoerd in de 17e eeuw.
Een vleugel van het fort werd ondermijnd tijdens de laatste wereldoorlog en herbouwd als onderdeel van de recente prachtige restauratie ondernomen door de huidige eigenaren [3].

Teodolinda Banfi

Onder de vroegste eigenaars van het kasteel bevonden zich de families Tolomei en Placidi, de Republiek van Siena [die het kasteel confisqueerde van Ardello Placidi, die beschuldigd werd van rebellie, om het over te dragen aan de Spedale di Santa Maria della Scala], en opnieuw de Placidi. Tegenwoordig is het eigendom van Banfi SpA, die er een belangrijk centrum voor wijntoerisme van heeft gemaakt [3].
Het verhaal van het huidige Castello Banfi heeft een duidelijke Italiaanse oorsprong. Banfi werd in 1978 opgericht door de Italiaans-Amerikaanse broers John en Harry Mariani, exporteurs van Italiaanse wijnen in de Verenigde Staten met Banfi Vintners, een bedrijf dat in 1919 werd opgericht door hun vader Giovanni F. Mariani Sr., die gepassioneerd was geraakt door eten en wijn tijdens zijn ervaringen als jongen in Italië, toen hij te gast was bij zijn tante Teodolinda Banfi, een vrouw die opgroeide naast kardinaal Achille Ratti die in 1922 benoemd werd tot paus Pius XI. De naam van het bedrijf, Banfi, is afgeleid van deze Teodolinda, een opmerkelijke vrouw met een formidabele persoonlijkheid, en een groot wijnkenner en -expert, zo staat het in de annalen van de familiegeschiedenis [4].


Castello Banfi, Il Borgo

Castello Banfi, Il Borgo [4]

 

Het is niet eenvoudig om de architecturale indeling van het castello te lezen vanwege de verschillende lagen die door de eeuwen heen zijn ontstaan. Het kasteel, met een min of meer regelmatige vierkante vorm, is gebouwd rond een binnenplaats waarvan drie zijden worden ingenomen door verschillende gebouwen. De vierde wordt omsloten door een gordijnmuur. Aan deze voorkant opent zich de toegangspoort. Een gekanteelde toren rijst op uit het complex.
Langs de buitenste omtrek kan men hier en daar nog de gewelfde kelder zien en de prachtige toren op de noordelijke hoek, de enige met het oorspronkelijke middeleeuwse uiterlijk. Aan de noordkant is er een tweede toegangspoort, die toegankelijk is via een stenen helling [latere toevoeging] die rust op twee grote bogen.

Het erehof, dat veranderde toen het kasteel een palazzo werd,  is een prachtig voorbeeld van renaissance architectuur met lage bogen op achthoekige pilaren, een grote open haard, geribde gewelven, versierde lunetten en een Medici wapenschild dat dateert uit de 16e eeuw, na de val van Montalcino. Sommige schietgaten zijn nog steeds te zien. Ze bevinden zich vandaag de dag net boven de grond. Dit toont aan dat het gebied voor de muren werd opgehoogd.
Met de latere toevoeging van binnengebouwen werd een tweede, niet versierd dienstportiek gecreëerd. Tegenwoordig is in het kasteel ook  het Glas- en Wijnmuseum gevestigd [3].

 

   
   

Mappa Poggio alle Mura, Castello Banfi | Ingrandire mappa


 
   

In het begin telde het Banfi-domein slechts enkele hectaren wijngaarden, vandaag bedraagt de oppervlakte 850 hectaren (waarvan 173 voor Brunello en 28 voor Rosso di Montalcino bestemd zijn, voor een productie van 10 miljoen flessen per jaar, waarvan 600.000 van Brunello en 700.000 van Rosso di Montalcino) dankzij een groei die plaatsvond in de tweede helft van de jaren 1980 en in de jaren 1990. De laatste uitbreiding dateert van 1996.

 

Castello Banfi

Castello di Poggio alle Mura
S. Angelo Scalo, 53024 Montalcino - Siena
www.castellobanfi.com


Wijnen: ExcelsuS Sant’Antimo DOC, SummuS Sant’Antimo DOC, Cum Laude Sant’Antimo DOC, Poggio all’Oro Brunello di Montalcino DOCG Riserva, Poggio alle Mura Gran Cru Brunello di Montalcino DOCG, Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC, Colvecchio Syrah Sant’Antimo DOC, Tavernelle Cabernet Sauvignon Sant’Antimo DOC, Mandrielle Merlot Sant’Antimo DOC, San Angelo Pinot Grigio Toscana IGT, Serena Sauvignon Blanc Sant’Antimo DOC, Fontanelle Chardonnay Sant’Antimo DOC, FloruS Moscadello di Montalcino DOC Late Harvest.

 

De lichtgewicht fles

Tussen 2008 en 2009 heeft Banfi samen met verschillende glasfabrikanten een interessant onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en de daaruit voortvloeiende kostenbesparing van lichtgewicht flessen. Toegepast op een miljoen flessen toont dit onderzoek hoe elke kleine stap in de richting van het gebruik van lichtere flessen een positief en perfect berekenbaar effect heeft op de gezondheid van de planeet en haar bewoners.

Ook andere initiatieven zoals de studie van houtbewerkingstechnieken voor de barriques werden in de wijnmakerij ontwikkeld.

Naast wijn produceert Banfi grappa, pruimenbrandewijn, olie, Etruskische balsamico dressing, spelt en harde tarwe van het Cappelli-ras en sinds een paar jaar ook honing. De bijenteelt is waardevol, zowel voor de bestuiving van het fruit als voor zijn rol als indicator van de gezondheid van het grondgebied. Van de 2.830 hectare van het landgoed is slechts een derde beplant met wijnstokken. De rest wordt ingenomen door olijfgaarden, tarwe, truffels, bossen (er is een klein project met kurkeiken), braakliggende grond en boomgaarden, voornamelijk pruimen.

Sinds 1986 heeft Banfi ook een eigen stichting opgericht met als doel de Italiaanse wijncultuur te promoten en te verspreiden over de hele wereld: een dynamische container die kan variëren van de restauratie van een Etruskisch artefact tot een educatieve conferentie of een muziekconcert.

Sinds 1992 beheert de Stichting het Museo del Vetro e della Bottiglia (Glas- en Flessenmuseum), vernoemd naar Giovanni F. Mariani en ondergebracht in het Castello di Poggio alle Mura, waar de geschiedenis van glas vanaf de 5e eeuw v.o.t. tot nu en de speciale band met wijn wordt verhaald. Sinds 2007 begeleidt de Stichting ook de opgravingen van de Brunella walvis, een fossiel skelet van een baleinwalvis uit het Plioceen, ontdekt op het landgoed van Banfi en door deskundigen beschouwd als een van de belangrijkste paleontologische ontdekkingen van de afgelopen decennia.
Tot slot promoot de stichting ook al meer dan 20 jaar 'Jazz & Wine in Montalcino', een van de eerste muziekfestivals die kwaliteitswijn combineerde met goede muziek en het beste van de nationale en internationale jazz naar Montalcino bracht (de 25e editie wordt gehouden tussen juli en augustus 2023).


 
 
 

Kaart van de Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

 

Mappa Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata

 
Castello Banfi, Montalcino

  Montalcino, Poggio alle Mura, Cimitero   Poggio alle Mura, cimitero

Poggio alle mura, Castello Banfi, Montalcino

 

 

Poggio alle Mura, Cimitero

 

 

Poggio alle Mura, cimitero

 

Restaurants in Poggio alle Mura

Castello Banfi - La Sala dei Grappoli
Castello di Poggio alle Mura, 53024 Poggio alle Mura, Montalcino
Tel. +390577877505
Website | Menu

 

Castello Banfi La Taverna
Castello di Poggio Alle Mura, 53024 Poggio alle Mura, Montalcino
Tel. +39 0577 877524
Website | Menu

 

Consorzio del Brunello di Montalcino | Consorzio del Vino Brunello di Montalcino | Costa del Municipio, 1, 53024 Montalcino (Siena) | Associati Imbottigliatori

Biodynamic winemaking in Tuscany | Roses in Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

Jazz in montalcino | Jazz & Wine in Montalcino

The John F. Mariani Museum of Glass and Bottles | www.castellobanfiwineresort.it

Gevestigd in het Kasteel van Poggio alle Mura, vond het museum dat genoemd werd naar de oprichter van Banfi, Giovanni F. Mariani, een prestigieuze setting in het hart van veertiende-eeuwse fort. In de 5 zalen worden de wisselvalligheden van de glasproductie door de geschiedenis heen, van de vijfde eeuw v.o.t. tot nu, en de bijzondere band met de wijn onderzocht. Het museum toont niet alleen een zeldzame collectie Romeins glaswerk, maar ook oude wijnflessen, verfijnde karaffen, Venetiaanse glazen en hedendaagse kunstwerken.

OPENINGSTIJDEN

Zomer l Van 10u tot 19u30 (van 24 maart tot 12 november)

Winter | Van 10 tot 18.30 uur (van 12 november tot 23 maart - gesloten op 25 december en 1 januari)

Luciano Ferraro e Luca Gardini, Vignaioli e vini d'Italia. Guida a 200 produttori d'eccellenza, Corriere della Sera, 2013, p. 143. URL consultato il 15 gennaio 2017.

Il Museo della Bottiglia e del Vetro "John F. Mariani", castellobanfi.com. URL consultato il 15 gennaio 2017.

 

Holiday Accommodation Tuscany


Holiday homes in the Tuscan Maremma | Holiday home Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia
Celebrare il dolce far niente

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia, diner al fresco

 


Montalcino

 

Palazzo dei Priori a Montalcino   Fortezza di Montalcino, La Porta Cassero   La chiesa di San Francesco si trova alla fine di via Ricci, Montalcino

Palazzo dei Priori a Montalcino

 

 

The gates of Montalcino

 

La chiesa di San Francesco, alla fine di via Ricci

 

Montalcino

Frazioni Montalcino

 

San Quirico d'Orcia - lo.tangelini
  Sant'Angelo in Colle   Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino

Val d'Orcia album

 

 

Sant'Angelo in Colle

 

 

Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino

 

Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino   Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata   Montalcino vineyard - panoramio

Panorama di Sant’Angelo in Colle

 

 

Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata

 

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

Il Castello Banfi, tra Podere Santa Pia e Montalcino è il punto di riferimento per gli appassionati del Brunello di Montalcino e del vino di qualità. #poderesantapia

 

 


[1] Photo by Rein Ergo
[2] Photo by aurelio candido, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[3] Consorzio Brunello di Montalcino | Banfi, la cantina che ha segnato la storia moderna del Brunello

[4] Foto di Dimit®i, licenziato in base ai termini della licenza Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0).