Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Tempio del Brunello, percorso Oro di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino)

Tempio del Brunello, percorso Oro di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
De Tempel van Brunello, en het belevenisparcours l'Oro di Montalcino (het goud van Montalcino) in het Complesso Sant'Agostino, Montalcino
   
   

In Montalcino, aan de Via Ricasoli, staat de Chiesa di Sant'Agostino. De bouw van de eenvoudige maar elegante kerk dateert uit het begin van de 14e eeuw. Rechts van de voorgevel van de kerk bevindt zich het voormalige klooster met de ingang van het Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra en de Tempio del Brunello. In de overdekte kloostergang, InChiostro, bevindt zich ook de ingang tot de kerk.

Tussen 2013 en 2019 werd de kerk grondig gerestaureerd. De restauratie en het functioneel herstel van het gehele kloostercomplex gebeurde onder leiding van architect Edoardo Milesi.[3] Naast de buitengevels en de klokkentoren betrof de restauratie ook het interieur van de kerk, met de middeleeuwse de fresco's, de tempera muurschilderingen enhet pleisterwerk. Deze restauratie werd volledig gefinancierd door de Bertarelli Stichting.[4] Het resultaat is schitterend. Minder enthousiast zijn we over de uitbreiding van het museumcomplex, met de Tempio del Brunello en het Percorso l'Oro di Montalcino dat verschillende ervaringsroutes omvat.
Het InChiostro en de Tempio di Brunello zijn vooral toegespitst op de wijnen van Montalcino, maar meer dan wat clichés en algemeenheden over de Brunello di Montalcino kom je hier over de cultuur van Montalcino niet te weten. Het is ook een beperkt verhaal over een terroir van kalksteen en klei, over honing en olijfolie, over saffraan en wijn. Het is een belevingsplek die misschien een enkele wijnliefhebber kan overtuigen, maar de mooie collectie Sienese kunst is tijdens de restauratie grotendeels verwaarloosd. De werken die in het Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra bewaard worden zijn voornamelijk paneelschilderijen, houten beelden, verluchte manuscripten en een mooie verzameling maiolica arcaica kruiken uit de 13e eeuw.
Tijdens ons bezoek blijkt al snel dat de museumvleugel geen deel uitmaakte van de grondige renovatie van het Sant'Agostino-complex. De oorspronkelijke restauratie van de museumzalen dateert uit 1977 en heeft nochthans dringend een update nodig. Kostbare middeleeuwse paneelschilderijen en gezangboeken lijken bloot te staan aan sterk wisselende klimatologische omstandigheden. Beschmmelde muren, klapperende ramen... het contrast met de nu overdekte eerste kruisgang die nu InChiostro genoemd wordt en de wat protserige en overbodige Tempio del Brunello is ontluisterend.

De Tempel van Brunello di Montalcino is geen eerbetoon aan een buitengewone wijn, maar vooral een miskenning van de authenticiteit en de onschatbare waarde van de collectie van het Museum. Het demonstreert hoe een banale handelsgeest de ziel van een cultureel erfgoed kan corrumperen en verdraaien tot een karikatuur van zijn eigen grootsheid.   
   
InChiostro, Il Percorso l'Oro di Montalcino. Il patrimonio della città e la ricchezza del territorio

InChiostro, il Percorso l'Oro di Montalcino. Il patrimonio della città e la ricchezza del territorio []


 
   

Op vrijdagochtend 9 juli 2021 werd de Tempel van de Brunello geopend, een weinig meeslepend en emotioneel parcours dat de bezoekers uitnodigt om een van 's werelds beroemdste rode wijnen te ontdekken. Het project maakt deel uit van het culturele project L'Oro di Montalcino in het monumentale complex van het voormalige klooster van Sant'Agostino bij Montalcino. De Tempel van Brunello werd gerealiseerd door Opera Laboratori en het multimediale gedeelte door ETT.
De multimediale route introduceert, met suggestieve beelden en herinneringen, de aspecten die Brunello tot een van de belangrijkste wijnproducten van Italië hebben gemaakt. Brunello di Montalcino vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. Het was Ferrucio Biondi – Santi die halfweg de 19° eeuw experimenteerde met deze druif en in 1880 de eerste Brunello maakte.
Het verhaal van Brunello wordt de bezoekers verteld in een weinig meeslepende en interactieve ervaring, om te eindigen met het proeven van de wijn die Montalcino wereldberoemd heeft gemaakt. Aan de grote centrale ronde tafel in de Enoteca Bistrot kan je Brunello di Montalcino van verschillende producenten proeven. Wijnliefhebbers kunnen in de alkoven waarin de wijnen opgesteld staan, een QR code scannen om meer te weten te komen over de wijn van hun voorkeur.


Het interactieve parcours van l'Oro di Montalcino


InChiostro, de eerste overdekte kloostergang van het voormalige klooster, is het startpunt voor de verschillende ervaringsroutes die in het kloostercomplex uitgetekend werden. Onder de arcades kan je met enkele virtual reality displays een reeks virtuele vluchten maken over het territorium van Montalcino. Involo laat je zweven over het oude middeleeuwse centum van het stadje, over heuvels en kastelen, villa's en en kleine dorpjes die verspreid liggen in het uitgestrekte en diverse gebied.
Het interactieve parcours van l'Oro di Montalcino leidt je vanaf hier ook binnen in de prachtig gerestaureerde kerk van Sant'Agostino om er de historische en artistieke schoonheid van het middeleeuwse interieur met zijn mooie fresco's te bewonderen. Het bezoek gaat vervolgens verder in het suggestieve ondergrondse Archeologisch Museum, waar de collectie wordt geduid door de archeologen Luca Cappuccini, Luigi Donati en Jacopo Tabolli, die de bewaard gebleven Etruskische vondsten ontdekten en bestudeerden. De voowerpen zijn voornamelijk afkomstig uit de nabijgelegen Poggio Civitella, het enige voorbeeld van een Etruskisch fort dat vandaag de dag nog bestaat.

 

Il Museo Archeologico, allestito come una sezione del Museo Civico e Diocesano, Sant'Agostono, Montalcino

Il Museo Archeologico, allestito come una sezione del Museo Civico e Diocesano, Sant'Agostono, Montalcino

 

Het bezoek gaat verder in het Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra - een kostbare verzameling houten beelden en paneelschilderijen uit de school van Siena, allemaal afkomstig uit de kerken van het oude bisdom. De collectiepresentatie eindigt met een mooie collectie 13e-eeuwse kruiken in archaica majolica, een type aardewerk met gekleurde decoraties op een ondoorzichtige witte ondergrond van tinglazuur waarvoor Montalcino tijdens de 15e eeuw beroemd was [6]. Lees hier meer over deze schitterende collectie.

Il Tempio del Brunello


In de tweede, onoverdekte kloostergang, de zomerkloostergang van Sant'Agostino, volg je een trap naar beneden en daal je af in de Brunello-tempel.

In de eerste ondergrondse ruimtes, de hypogea [5], wordt de bezoeker verwelkomd door geluiden die via speciale bewegingssensoren geactiveerd worden en die de geluiden van het bottelproces in een wijnkelder willen evokeren.
Van hieruit gaan we verder naar de oude stallen van het Augustijner klooster waar
een Artwall van monitoren op de zijwanden en in de vloer suggestieve beelden van de omgeving van Montalcino in elkaar laten vloeien.
In de ruimte Quadro divino kan de bezoeker zijn eigen creatieve ideeën visualiseren.

Dit wordt gevolgd door de zaal gewijd aan de Stemmen van Brunello, waar aan de hand van interviews en zeldzaam archiefmateriaal het verhaal van Brunello di Montalcino opnieuw verteld wordt, nu door de mensen die de onstaansgeschiedenis ervan van nabij hebben meegemaakt. Hier is de projectie van de beelden op een muur van natuursteen erg storend. Namen, titels, en ook de ondertitels zijn onleesbaar.

 

Tempio del Brunello, Calix, proiezione del Polittico dell'Incoronazione della Vergine (1388) di Bartolo di Fredi (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) Tempio del Brunello, Calix, presentazione capolavori artistici, Bartolo di Fredi, Incoronazione della Vergine (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) Tempio del Brunello, Calix, proiezione Madonna della Misericordia (Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid) di Vincenzo Tamagni (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) Tempio del Brunello, Calix, presentazione capolavori artistici, espressione dell’ispirazione e del lavoro creativo che la terra di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino

Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) [4]

 

Vanuit emotioneel oogpunt is het hoogtepunt van het bezoek de projectie die plaatsvindt in de Sala Calix, een van de ondergrondse zalen van de Tempel van Brunello. Hier wordt de bezoeker een schimmenspel van kunstwerken aangeboden, omringd door muren van natuursteen, tongewelven en spitsbogen (die doen denken aan een kelk, vandaar de naam van de ruimte) worden enkele meesterwerken uit de Siënese schilderkunst geprojecteerd, waarvan er enkele ook deel uitmaken van het Museo d'arte Sacra. De projectie wordt begeleid door wat Opera Laboratori omschrijft als suggestieve muziek."Dit is het motto van Opera Laboratori', zei Maddalena Sanfilippo bij de presentatie van de Tempio di Brunello, 'we werken kunstzinnig voor de kunst'. Maar de banale muziek is erg storend en de gebruikte kermiskleuren zijn opzichtig of oogverblindend, en sluiten niet aan bij de geraffineerde schilderkunst die geprojecteerd wordt. De werken die geprojecteerd worden zijn onder andere L’Ultima Cena van Duccio da Buoninsegna (een beroemd paneel uit zijn Maestà uit de Duomo in Siena, Gli effetti del buon governo nel Paese van Ambrogio Lorenzetti uit het Palazzo Pubblico te Siena, een paneel uit L' Incoronazione della Vergine van Bartolo di Fredi uit het Museo Diocesano di Arte Sacra in Montalcino. De projectie eindigt met Vincenzo Tamagni's Madonna della Misericordia (Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid) die de beschermheilige van Montalcino is en de diepe Mariadevotie van het gebied oproept.Il chiostro scoperto, il chiostro estivo del monastero, convento di Sant'Agostino, Montalcino   InChiostro, Benvenuto Brunello, la presentazione delle nuove annate in anteprima mondiale, complessodi Sant'Agostino, Montalcino   InChiostro, Benvenuto Brunello. Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino organizza a Montalcino, da oltre 25 anni, la manifestazione denominata Benvenuto Brunello

Il chiostro scoperto, il chiostro estivo del monastero, convento di Sant'Agostino, Montalcino

 

 

InChiostro, Benvenuto Brunello, la presentazione delle nuove annate in anteprima mondiale, complessodi Sant'Agostino, Montalcino

 

 

InChiostro, Benvenuto Brunello. Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino organizza a Montalcino, da oltre 25 anni, la manifestazione denominata Benvenuto Brunello

 

InChiostro, convento di Sant'Agostino, Montalcino   InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, degustazione nel Chiostro di Sant'Agostino, Montalcino   Secondo chiostro scoperto nel Complesso di Sant'Agostino, Montalcino

InChiostro, convento di Sant'Agostino, Montalcino

 

 

InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, degustazione nel Chiostro di Sant'Agostino, Montalcino

 

 

Secondo chiostro scoperto nel Complesso di Sant'Agostino, Montalcino

 

 

De Enoteca Bistrot Caffetteria del Tempio del Brunello

Terugkerend in de open kloostergang kan je in de Enoteca Bistrot Caffetteria del Tempio del Brunello onder het genot van een glas Brunello terugblikken op je bezoek, en pratend over cultuur, kunst en wijn deze ervaring passend afronden.L'Enoteca Bistrot del Tempio del Brunello nel chiostro scoperto, Sant'Agostono, Montalcino

L'Enoteca Bistrot del Tempio del Brunello nel chiostro scoperto, Sant'Agostono, Montalcino

 

De Enoteca Bistrot is een koele maar aangename plek waar je je wijnkennis op alle niveaus kan aanscherpen. De digitale applicaties zijn ook hier irritant en overbodig, maar professionele sommeliers en een meertalige digitale sommelier kunnen je op weg helpen de gebaren en rituelen te begrijpen die gepaard gaan met het wijnproeven, waarbij de organoleptische kenmerken van Rosso en Brunello di Montalcino wijnen uitvoerig worden geschetst.
Toch geeft een bezoek aan de cantina van een van de vele wijndomeinen veel meer voldoening.


Tempio del Brunello - Montalcino (SI) - Complesso di Sant’Agostino – via Ricasoli, 31 - +39 0577 286300 - www.orodimontalcino.it - dagelijks geopend: 10.30-19 - toegang €10
Met het toegangsticket kan je via een QR-code een applicatie downloaden, Oro di Montalcino.Galleria immagini Montalcino

 

Montalcino, Panorama   MontalcinoDuomo, Concattedrale San Salvatore8   Chiesa di Sant'Agostino

Montalcino

 

 

Duomo di Montalcino

 

 

La chiesa di Sant'Agostino, Montalcino

 

Brunello di Montalcino vines   Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata   Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino

La famiglia Biondi Santi e la storia Brunello di Montalcino

 

 

Brunello di Montalcino vineti e Monte Amiata

 

 

Sangiovese grapes in a vineyard of Montalcino

 

Caffè Fiaschetteria Italiana 1888, Montalcino, un polo d’incontro enologico e culturale dei produttori locali   L'Enoteca Bistrot del Tempio del Brunello nel chiostro scoperto, Sant'Agostono, Montalcino   InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, l'evento che celebra il famoso Brunello di Montalcino nel chiostro di Sant'Agostino, Montalcino

Caffè Fiaschetteria Italiana 1888, Montalcino, un polo d’incontro enologico e culturale dei produttori locali

 

L'Enoteca Bistrot del Tempio del Brunello nel chiostro scoperto, Sant'Agostono, Montalcino

 

InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, l'evento che celebra il famoso Brunello di Montalcino nel chiostro di Sant'Agostino, Montalcino

 

Benvenuto Brunello


Elk jaar wordt in InChiostro ook Benvenuto Brunello georganiseerd, een evenement gereserveerd voor de Italiaanse en internationale pers waarbij de nieuwe jaargang van Brunello di Montalcino voorgesteld wordt. In 2023 was Benvenuto Brunello al aan zijn tweeëndertigste editie toe, en werd gehouden op 17, 18 en 19 november in de suggestieve ruimtes van InChiostro van het Sant'Agostino Museum. De 118 deelnemende wijnhuizen stelden de Brunello 2019, de Riserva 2018, de Rosso di Montalcino 2022/21, evenals de andere twee wijnen Moscadello en Sant'Antimo, voor aan een select publiek. Er was jammer genoeg een lagere vertegenwoordiging van de lokale wijnhuizen, die van 137 in 2022 terugvielen naar 118 in 2023.
Tijdens het evenement is het Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra enkele weken gesloten.

 

InChiostro, Benvenuto Brunello 2023, complesso Sant'Agostino, Montalcino Tempio del Brunello, percorso Oro di montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino) InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, l'evento che celebra il famoso Brunello di Montalcino nel chiostro di Sant'Agostino, Montalcino InChiostro, Benvenuto Brunello di Montalcino, degustazione nel Chiostro di Sant'Agostino, Montalcino Benvenuto Brunello 2023, complesso Sant'Agostino, Montalcino

Suggestieve beelden van Benvenuto Brunello di Montalcino

 

Brunello di Montalcino is een 100% sangiovese wijn die lang moet rijpen voor hij zijn hoogtepunt bereikt, maar als hij dat eenmaal bereikt heeft, blinkt hij uit in evenwicht, complexiteit en rijpheid. Sangiovese is de enige druif die is toegestaan in de Brunello di Montalcino DOCG en Rosso DOC appellaties. Het is een erg gevoelige inheemse druif en een van de hoogste kwaliteitsvariëteiten die veel aandacht vraagt, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij.

 

Brunello di Montalcino 2019


2019 bleek een van de meest interessante wijnjaren van het millenium te zijn. Over het algemeen zijn de wijnen evenwichtig, met een goede body, rijpe tannines en een aangename frisheid. Soms misten ze de complexiteit en diepte die kenmerkend zijn voor gedenkwaardige wijnjaren. In sommige gevallen lijkt de wijn al rijp, met intense aroma's en goed geïntegreerde tannines, in andere gevallen is het duidelijk dat de wijn tijd nodig heeft om zijn volledige potentieel tot uiting te laten komen.
De heterogeniteit van de wijngaarden en vooral de microzones van Montalcino is een van de oorzaken van deze verschillen. Elk wijnjaar heeft ook zijn eigen bijzonderheden en kenmerken die in de loop van de tijd kunnen veranderen.
De wijn wordt geproefd in november maar komt pas in januari op de markt.

Volgens het deelnemende WineNews waren de 10 beste Brunello di Montalcino wijnen van de jaargang 2019 Vigna Loreto Mastrojanni, Piero Talenti, Sesti, Canalicchio di Sopra, Poggio di Sotto, Mastrojanni, La Fortuna, Castello del Romitorio Filo di Seta, Tenuta Nuova Casanova di Neri en Notte di Note La Togata.

 

Montalcino | Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra


Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacr

(Musei Riuniti - Civico, Diocesano e Archeologico)
Ex Seminario di S.Agostino, Via Ricasoli
Informazioni e Prenotazioni
+39 0577 286300
operalaboratori.vivaticket.it

Het museum is elk jaar in november enkele weken gesloten voor het Benvenuto Brunello event.

Musei in Montalcino | Il Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra

 

Wijn in Montalcinon r Il Percorso l'Oro di Montalcino (het goud van Montalcino)

Consorzio del vino Brunello di Montalcino | Digitale kaart met alle aangesloten producenten van Brunello di Montalcino

Benvenuto Brunello di Montalcino 2023 | www.benvenutobrunello.com | Benvenuto Brunello 2023

Informatieve website waarin niet enkel het programma, maar ook een lijst van alle deelnemende wijnen, en een mooie beschrijving van de deelnemende wijndomeinen.

restauro chiesa di sant'agostino | archos | www.archos.it

Complesso di Sant’Agostino » Premio Architettura Toscana |www.premio-architettura-toscana.it

ETT SpA - DIGITAL STRATEGY & DESIGN | Tempio del Brunello, Montalcino, dall'innovazione all’emozione

 

[1] Photo by InChiostro - Oro di Montalcino | www.orodimontalcino.it
[2] Foto Rein Ergo © Al rights reserved
[3] Tijdens de restauratie was de kerk, die deel uitmaakt van het Sint-Augustinuscomplex, toegankelijk voor het publiek. Het interieur werd omgetoverd tot een open restauratiewerkplaats waar bezoekers de technieken en de voortgang van het werk kunnen bekijken.
De restauratie van de fresco's werd voorafgegaan door de conservatieve renovatie van de kerk en de klokkentoren, waarbij de belangrijkste ingreep bestond uit het verwijderen van een onvoorzichtige dekvloer van gewapend beton die in de jaren 1990 op het dak was geplaatst en die de secundaire dakconstructie had verzwaard en gebogen, waardoor de regelmatige afvoer van regenwater werd verhinderd. [Restauro chiesa di Sant'Agostino, su archos.it.]
[4] Fonte: Montalcino | Musei di Montalcino, FONDAZIONE MUSEI SENESI | www.museisenesi.org
[5] Hypogea. Het woord Hypogeum, meervoud Hypogea) komt uit het Grieks, en wel van de termen hypo (=onder) en gaia (=aarde). Het is een onderaardse ruimte voor godsdienstige rituelen of begrafenissen. Hypogea komen voor vanaf de 4e eeuw v. Chr. in Griekenland en in het aangrenzende Thracië, en ook in Magna Graecia (het door de Grieken gekoloniseerde gebied van Zuid-Italië).
[6] Tegen het einde van de 15e eeuw produceerden verschillende plaatsen in Noord- en Midden-Italië verfijnde stukken voor de luxe-markt in Italië en daarbuiten.
De term "archaïsch" wordt in feite gebruikt om de eerste soorten aardewerk aan te duiden die bekend waren in Italië en vooral in de Umbrische traditie.
Dit soort productie wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen, natuurlijke en abstracte versieringen met het gebruik van twee natuurlijke kleuren: bruin van mangaan en groen van koper.
De meest populaire voorwerpen uit deze periode zijn ongetwijfeld bekkens, kannen, rustieke potten, kommen en kolven die gebruikt werden voor praktische en huishoudelijke behoeften.
De 14e-eeuwse productie staat bekend als Archaïsch Majolica.

 

 

Kaart Chiesa di Sant'Agostino | Ingrandire mappa