Alberese | Parco Naturale delle Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere

la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

        Walking in the crete senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          certaldo

          San Gimignano

          Colle di Val d'Elsa

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Montalcino

Caffè Sant’Angelo in Sant'Angelo Scalo, dat behoort tot de comune van Montalcino [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Sant’Angelo in Colle, frazione van Montalcino

   
   

Sant’Angelo in Colle is een klein dorp dat zijn middeleeuws karakter goed heeft weten te bewaren. Het ligt tussen Montalcino en Podere Santa Pia op een heuvel die de omliggende valleien domineert. Boven op het plein, aan de Piazza Castello staat de Pieve di San Michele Arcangelo, waarvan de oorsprong uit 1212 dateert. Aan hetzelfde plein liggen twee uitstekende restaurants, Il Leccio en Il Pozzo.

Sant’Angelo in Colle ligt tussen Podere Santa Pia en Montalcino. De weg erheen voert je door de wijngaarden van de Montecucco en Brunello di Montalcino, langs mooie kleine plaatsen en wijnkastelen als Castel Porrona, Poggio alla Mura en Argiano.

Maar voor je Sant’Angelo in Colle bereikt, ligt net voorbij de Orcia rivier, Sant'Angelo Scalo.
Je zou er nietsvermoedend voorbijrijden. Er is behalve een mooi oud leegstaand station ook niets te zien, er valt niets te beleven. Maar er zijn enkele rustige enotheken, een goede slager en een bar.
En er is Caffè Sant'Angelo. De rust die hier altijd heerst, de charme en de ontvangst maken van deze kleine osteria een magische plek. Goede redenen dus om in Caffè Sant’Angelo een tafel aan de straatkant te kiezen, en het leven zoals het is in dit Italiaans dorp te bekijken en te ondergaan.


Caffè Sant'Angelo

 

   
   

Mappa Caffè Sant'Angelo in Sant’Angelo Scalo | Ingrandire mappa


 
   

Het restaurant wordt gerund door Daniela Bucci en Pino, zij afkomstig uit Amatrice, hij uit Aquila, de hoofdstad van Abruzzo. De keuken combineert het goede van twee culinaure tradities, van twee werelden, van Toscane en Abruzzo. De vino sfuso huiswijn is van uitstekende kwaliteit en Pino biedt ook een kleine maar precieuze collectie Rosso and Brunello di Montalcino wijnen aan van de omliggende wijngaarden. Ferrero, Col d'Orcia, Argiano, Il Poggione. Locale wijnboeren proeven en vergelijken er hun pas gebottelde wijnen. Je kan er dus zelf wijn meebrengen.
Elke ochtend schrijft Pino vier menu’s op het eenvoudige tafelpapier. Vaste waarden daarop zijn o.a. het pecorinotaartje, la  torta di pecorino, de Spaghetti all'amatriciana, onstaan in haar geboortedorp en één van de beroemdste gerechten uit de Italiaanse keuken, een peposo antico en la torta peperina. Eenvoudige, delicate gerechten uit de gouden handen van Daniela Bucci.

Er hangt een mooie foto uit haar kindertijd in Amatrice in de zaal, waarop ze met haar moeder wijnkruiken vult. Verder zijn er enkele litho’s van Calder, veelbetekenende stills uit Scarface en Taxi Driver, en wat souvenirs. Alan Rickman die vele zomers doorbracht in Campagnatico was er vriend aan huis.
Deze plek ademt authenticiteit.
Dit is een plek waar Italianen komen, en terugkomen.Sant'Angelo in Colle

Trattoria Il Pozzo

P. Castello
SI Sant'Angelo In Colle
Phone: +39 0577 844076,0577 844015
Closed on Tuesdays.

Il Leccio
Via Costa Castellare, 1/3,
Sant'Angelo in Colle di Montalcino
On Sant'Angelo in Colle's main square Phone: +39 0577 844175.
Closed on Wednesdays.

Enoteca Bruschetteria Il Cerchio Del Vento
Via Calcinaio, 32, Sant'Angelo In Colle SI, Italië
Telefoon:+39 0577 844102


Sant'Angelo Scalo


Caffè Sant’Angelo
Osteria Caffè Sant’Angelo
Via Grossetana, 8
 | Sant'Angelo Scalo, 53024Montalcino
Closed Sundays. Tel. 340 8305269 (Pino)
www.facebook.com

 

You Talking To Me? - Taxi Driver 1976 

 

Er hangen enkele mooie foto’s die herinneren aan iconische films. Mean Streets, Taxi Driver, The Godfather.
Een beeld dat opval toont een jonge Robert de Niro. Taxi Driver. Are You Talkin to me?

 

De beste Brunello di Montalcino DOCG | Enkele wijndomeinen in de omgeving van Sant’Angelo in Colle en Sant(Angelo scalo

 

Brunello wijnen zijn duur en prijzen schommelen rond 40 euro per fles. De Rosso di Montalcino is soms een goed alternatief. Hij heeft natuurlijk niet de diepgang, structuur en bewaarpotentieel van de Brunello, maar de prijzen zijn betaalbaar. Enkele wijndomeinen in de omgeving van Sant’Angelo in Colle hebben veel te bieden. Voorbeelden van goede Rosso di Montalcino producenten zijn Caprili, Collemattoni, Fattoi, Ferrero, Casanova di Neri, Siro Pacenti, Ciacci Piccolomini, Agostina Pieri en Pertimali. Ook Argiano, vlakbij Sant’Angelo Scalo biedt kwaliteit.
Net over de grens van Sant’Angelo Scalo, en dus net buiten het Brunello di Montalcino wijngebied ligt het wijnhuis Parmoleto van vader en zoon Sodi.
Enoloog Leonardo Sodi ontvangt je in de cantina. De wijnen zijn er voortreffelijk en goedkoop. Probeer er de de Montecucco Sangiovese Riserva DOC, Sormonno of de Syrah.

 

La Tenuta Il Poggione, vlakbij Sant'Angelo in Colle, is een van de belangrijkste wijnbouwers in Montalcino. Het vernieuwde bedrijf ligt op wandelafstand van Sant'Angelo in Colle.
De nieuwe cantina werd in 2004 gebouwd in het hart van de azienda, waar de traditionele wijncultuur van Tenuta Il Poggione zich verenigt met de nieuwste technologieën.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 19:00 uur - zaterdag van 8:00 tot 12:00 uur.

Wijnen: Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli, Brunello di Montalcino D.O.C.G., Rosso di Montalcino Leopoldo Franceschi
D.O.C., Rosso di Montalcino D.O.C., Rosso di Toscana I.G.T., Bianco di Toscana I.G.T., Pinot Grigio Leopoldo Franceschi, Lo Sbrancato, Vin Santo Sant'Antimo Riserva und Moscadello di Montalcino.

Tenuta il Poggione  di Franceschi Leopoldo & Livia S.S.
Localita' Monteano, Sant'Angelo In Colle, 53024 S. Angelo in Colle Montalcino
Phone +39 0577 844 029
E-Mail info@ilpoggione.it

Website | www.tenutailpoggione.it

 

  Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle
Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

Collemattoni

Collemattoni ontleent zijn naam aan de boerderij, die in de loop der jaren het handelsmerk van het wijnhuis geworden is. De boerderij die dateert van 1672, ligt op een heuveltop op korte afstand van het dorp Sant'Angelo in Colle.
Het landgoed wordt gerund door Marcello Bucci met de steun van zijn hele familie. In een van de wijngaarden ligt een oude albastgroeve. Hier werd het gesteente ontgonnen waarmee de Abdij van Sant'Antimo gebouwd werd.

Wijnen

Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC (één van onze favoriete rosso's), Brunello di Montalcino Riserva DOCG, Brunello di Montalcino Riserva Fontelontano DOCG, Adone Rosso Toscano IGT 2012, Rosato Toscano IGT.

Azienda Agricola Collemattoni di Montalcino
Podere Collemattoni, 100
Localita’ Collemattoni, 53034 Montalcino - Siena
Tel. +39 0577 844127
collemattoni@collemattoni.it
www.collemattoni.it

 

 

   

Ferrero

Het hart van het Ferrero wijndomein is de Podere Pascena, halverwege tussen Sant’Angelo in Colle en Sant’Angelo Scalo. Het is een klein domein dat opgericht werd eind jaren '90 door Claudia Ferrero en Pablo Harri die een passie deelden voor wijn en voor het landschap van Toscane.
Claudia Ferrero (Piemonte) leerde haar man, de Zwitserse wijnmaker Pablo Harri kennen toen ze beiden werkten bij Castello Banfi. Aan het begin van de jaren negentig kregen ze de kans een oude boerderij te kopen in het zuiden van Montalcino. De podere werd in 2002 gerenoveerd zodat Claudia Ferrero van start kon gaan met de kleinschalige productie van Brunello Di Montalcino. In 2009 koos ook Pablo resoluut voor het wijnbouwbedrijf. Na het plotselinge overlijden van Pablo wordt het wijndomein geleid door Claudia Ferero en haar drie dochters Silvia, Giulia e Pepita.
De Ferrero - Brunello di Montalcino DOCG, jaargang 2010 werd tijdens een proefsessie georganiseerd door De Standaard en Bruno Verspauwen bekroond als dé beste Sangiovese wijn.
Je kan enkele Ferrero wijnen doorgaans ook proeven in het fijne restaurant Caffè Sant’Angelo in Sant’Angelo Scalo. Je betaalt er dezelde prijs als op het wijndomein.

 

   

Casanova di Neri

AZ. AGR. CASANOVA DI NERI DI GIACOMO NERI | Podere Fiesole - SP 14 Via Traversa dei Monti, KM 31,800, 53024 Montalcino
Cantina perta dal lunedì al venerdì in orario 9.00 – 13.00 e 14.00 – 18.00. - 

Informazioni:visit@casanovadineri.com
Tel. +39 0577 834455

 

   

Fattoi

AZIENDA AGRICOLA Fattoi, Localita' Capanna, 101, 53024 Montalcino
Website | www.fattoi.it/
Tel. +39 0577 848613

 

   

Siro Pacenti

Azienda Pacenti, Podere Pelagrilli, 53024 Montalcino
Website | www.siropacenti.it
GPS 43° 04' 26'' N 11° 30' 26 E
Tel. +39 0577 848662
info@siropacenti.it

La cantina è aperta alle visite dal Lunedi' al Venerdi', dalle ore 9:00 alle 12:00 e dalle 14:00 alle 17:00

 

   

Ciacci Piccolomini d Aragona

Ciacci Piccolomini d Aragona, Località Molinello, 53024 Castelnuovo dell'Abate, Montalcino
Website | www.ciaccipiccolomini.com
visite@ciaccipiccolomini.com
Tel. +39 0577 835616

   

Il Poggiolo

Roberto Cosimi richtte in 1971 Il Poggiolo op en zette hier de productie van een Brunello van topkwaliteit op. Na het overlijden van Roberto in 1989 nam zijn zoon, Rodolfo Cosimi, na overleg met zijn moeder en zuster het management over. Nu runt hij met partner Cecilia Martinez en dochter het bedrijf. Zij zijn vaak geziene gasten in Caffe Sant'Angelo.

Il Poggiolo Rodolfo Cosimi
Podere Sasso al Vento, Località Sasso al Vento, 262, 53024 Montalcino
chiamare il +39.348.3411848 o +39.327.4767170
Mail: 
Website: www.ilpoggiolomontalcino.it

 

   

Parmoleto

AZ. AGR. PARMOLETO | Podere Parmoletone, 58040 Montenero
Website | www.parmoleto.it
Ref. Duilio e Leonardo Sodi | Tel.+39 0564 954 131, Mobile +39 338 8906876

 

   
Sant'Angelo in Colle, Montalcino

  Castelnuovo dell Abate, Cave di Onice   Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino

Sant'Angelo in Colle, Montalcino, seen from Collemattoni

 

 

Castelnuovo dell Abate, Cave di Onice

 

 

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino

 

       

 Sant'Angelo in Colle en Sant'Angelo Scalo zijn het decor van enkele mooie wandelingen in de Val d'Orcia.


Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo Scalo | 12,50 km

Walking from Montalcino to Sant'Angelo in Colle | 19,80 km

Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo Scalo and Poggio alle Mura | 17,14

Walking in the Val d'Orcia | 7 best walks in and around Montalcino


 


Montalcino frazioni

 

Montalcino, Panorama   La Fortezza - panoramio   Montalcino vineyard - panoramio

Montalcino

 

 

Il Castello di Montalcino (Fortezza di Montalcino)

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

Sant’Angelo in Colle

   
Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino   View on Sant'Angelo in Colle

  Montalcino, l'Abbazia di Sant'Antimo

Panorama di Sant’Angelo in Colle

 

 

View on Sant'Angelo in Colle

 

 

L'Abbazia di Sant'Antimo

 

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino   Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle   Tenuta di Collosorbo, Castelnuovo dell'Abate (Montalcino)

Brunello di Montalcino, Tenuta Ciacci Piccolomini d'Aragona, Vigna Ferraiole, Montalcino

 

Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle

 

Tenuta di Collosorbo, Castelnuovo dell'Abate (Montalcino)

 

Sesti, Castello di Argiano, Val d'Orcia   Casanova di Neri, Montalcino   Castello Banfi, Montalcino

Sesti, Castello di Argiano, Val d'Orcia

 

 

Casanova di Neri, Montalcino

 

Poggio alle mura, Castello Banfi, Montalcino

 

Trekking in Toscana

 

   

Trekking in Toscana

Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo Scalo | 12,50 km

Walking from Montalcino to Sant'Angelo in Colle | 19,80 km

Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo Scalo and Poggio alle Mura | 17,14 kmFerrovie Turistiche Italiane | Treno a vapore per S. Angelo Scalo


Attualmente, la stazione è dotata solamente del servizio di Trenonatura, locomotiva turistica della FTI.


Maggiolata | Treno a vapore per S. Angelo Scalo | Programma

Ferrovia Turistica della Val d'Orcia | La Maggiolata | Treno a vapore per S. Angelo Scalo

 


  Wandern: Toskana | Von Montalcino nach St. Antimo


Podere Santa Pia is een charmant vakantiehuis in het zuiden van Toscane, zo'n twintig kilometer ten zuiden Sant'Angelo Scalo.
Het is een wat afgelegen maar authentiek, vakantiehuis. In de vorige eeuw was het een klein klooster voor jonge vrouwen. Veel originele elementen zijn zorgvuldig bewaard gebleven, denk o.m. aan de terracotta vloeren, gewelven in terracotta of baksteen en eenvoudig schrijnwerk. De grote ruime kamers ademen nog de geest van het gemeenschapsleven in een klooster. Ook de houtgestookte pizzaoven die zich uitzonderlijk binnen in het huis bevindt, en een prachtige Toscaanse caminetto, een grote open haard in de keuken waarin op authentieke Toscaanse wijze gekookt kan worden, verwijzen naar een intrigerend verleden. Bekijk de mogelijkheden en aanbiedingen op onze website.

Casa Vacanza più belle | Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

  Pizza oven  
 

 

 

     

Il Treno Natura | Het station van Sant'Angelo Scalo-Cinigiano

Het station van Sant'Angelo-Cinigiano bevindt zich in Sant'Angelo Scalo, en was bedoeld voor de gemeenten Montalcino en Cinigiano, respectievelijk in de provincie Siena en in de provincie Grosseto.
Het station wordt nu enkel gebruikt door de Treno Natura, een stoomtrein die enkele keren vanuit Siena omliggende stations aandoet op de verlaten spoorlijn Asciano-Monte Antico. De treinen vertrekken uit Siena en hebben telkens een andere eindbestemming, hetzij Monte Antico, Piancastagnano, Vivo d’Orcia of San Giovanni d'Asso. Je kan er telkens genieten van traditionele feesten of sagre die in het teken staan van een van de talrijke streekproducten.


Programma | www.terresiena.it

 

Film


In het station van Sant’Angelo Cinigiano werden enkele scenes opgenomen van de film L'amore ritrovato (2004) van Carlo Mazzacurati. De film volgt het wondermooie traject van de spoorlijn en doet enkele stations aan, Monte Amiata, Monte Antico, Sant’Angelo Cinigiano, San Giovanni d'Asso en Trequanda. Een tuinfeest werd gedraaid in de binnentuin van Abbadia Sicille.

Eventi in Toscanay | Sagra del Tordo and the Torneo di Apertura in Montalcino 

De beste resturants in Montalcino en Sant’Angelo in Colle | pdf

Conzorzio Brunello di Montalcino | www.consorziobrunellodimontalcino.it

Il Treno Natura | Meer informatie vind je op www.trenonatura.terresiena.it

 

Bibliografìe

Don Antonio Brandi, Il Senso della Memoria. Ricerche sulla storia di Sant'Angelo in Colle, 2010 [1972].

Ugo Ricci, Sant'Angelo in Colle nella storia, 1989.


Het voormalig station van Sant’Angelo Cinigiano
#santangeloscalo #poderesantapia

 


[1] Photo by Rein Ergo © All rights reserved 

[2] Photo LigaDue, lizenziert unter der Creative-Commons-Lizenz „Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 4.0 international“.