Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Michelangelo, David (replica), Piazza della Signoria, Firenze

I T

 

Michelangelo, David (replica, la scultura originale del David è nella Galleria dell'Accademia), Piazza della Signoria, Firenze [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Historische beelden op de Piazza della Signoria, Firenze

   
   

De Piazza della Signoria is het centrale plein van Firenze en het hart van het sociale leven van de stad. Het plein is L-vormig en bevindt zich in het centrale deel van het middeleeuwse Florence, ten zuiden van de kathedraal van Santa Maria del Fiore.
Het plein kreeg zijn vorm tijdens de 13e en 14e eeuw toen vele gebouwen van de Ghibelijben gesloopt werden. De Piazza della Signoria onderging ook tijdens de 14e en 15e eeuw belangrijke transformaties. Op deze tekening is de evolutie van het plein goed weergegeven. Op de tekening is ook de oorspronkelijke ringhiera te zien.

De ingrepen in deze eeuwen betreffen voornamelijk de sculpturale inrichting van het plein en culmineren in de zestiende eeuw in de transformatie van de Loggia della Signoria tot een soort openluchtmuseum.

De Loggia dei Lanzi is hier tussen 1374 en 1382 naast de ringhiera gebouwd. Het is een open loggia, een overdekte hal met drie enorme traveeën. Onder en voor deze loggia werden oorspronkelijk de talrijke openbare volksvergaderingen en de officiële ceremonies van de Florentijnse Republiek gehouden in direct contact met de florentijnse bevolking.
Later werd het een beeldengalerij en mogelijk het eerste museum ter wereld.

Mary McCarthy:

«De beeldhouwwerken van Florence vormen de genius of beschermgeest van de stad en zijn ontzagwekkend, niet alleen omdat ze beter zijn dan welke beelden ook die na de Griekse Oudheid zijn gemaakt, maar ook omdat ze, goed en slecht, deel uitmaken van het samenstel van de stad - de res publica of het gemeengoed. Ze behoren toe aan een koppige, onafhankelijke burgerij en aan een landschap van torenende rots en steen, net als dat van Athene».[4]

De Fontana del Nettuno, ook bekend als il Biancone of Fontana di Piazza, werd gemaakt door Bartolomeo Ammannati en bevindt zich nabij de noordwestelijke hoek van Palazzo Vecchio.
Naast de fontein van Neptunus staat de Marzocco, het leeuwensymbool van Firenze.

Firenze - Fontana del Nettuno e campanili badia e bargello

Fontana del Nettuno e campanili Badia e Bargello. Accanto alla fontana, su un piedistallo, c'è il Marzocco, il leone che è un importante simbolo per Firenze [2]

 

De beeldengalerij op Piazza della Signoria

De beelden van Piazza della Signoria zijn niet alleen artistiek van het hoogste niveau, maar vertegenwoordigen samen ook een echte seculiere allegorische cyclus die de heersers van de stad op weg naar naar Palazzo Vecchio zeker zal hebben geïnspireerd.


Mary McCarthy:

«Meer dan in welke andere Italiaanse piazza ook, roept de Piazza della Signoria herinneringen op aan de Oudheid, niet alleen in die enorme vergoddelijkte standbeelden, de 'David', de 'Neptunus' (waarvan Michelangelo zei: ‘Ammannato, Ammannato, che bel marmo hai rovinato,’ denkend aan de schade die de onbekwame beeldhouwer aan het marmer had toegebracht), de afgrijselijke 'Hercules en Cacus', maar ook in de sobere Loggia dei Lanzi, met haar drie prachtige volle bogen en haar reeks beeldengroepen van brons en marmer.
Sommige daarvan stammen uit de Griekse of Romeinse Oudheid, sommige uit de Renaissance, sommige uit het manierisme, en eentje uit de negentiende eeuw. Toch is er geen disharmonie tussen de beelden; ze sluiten allemaal op elkaar aan, vormen een doorlopende ervaring, een munt die met tussenpozen opnieuw geslagen wordt. Ze roepen stuk voor stuk een bloeddorstige wereld op».[4]


Michelangelo, David (replica, La scultura originale del David è nella Galleria dell'Accademia), Piazza della Signoria, Firenze

Michelangelo, David (replica, La scultura originale del David è nella Galleria dell'Accademia), Piazza della Signoria, Firenze [6]

 

Recht voor het paleis, op de zogenaamde arengario, staan de oudste sculpturen, de Marzocco en de Giuditta e Oloferne (1455-60), twee beelden van Donatello, die door kopieën vervangen werden vanwege hun kostbaarheid. De Marzocco wordt nu bewaard in de Bargello, de Giuditta in Palazzo Vecchio.
De Marzocco in pietra serena is een machtige leeuw, die met een poot op het embleem met de Florentijnse lelie rust, en nu een symbool van de stad is geworden.

De bronzen Judith is een symbool van de politieke autonomie van de Florentijnse Republiek. Het beeld werd weggehaald uit het Palazzo Medici na de eerste verdrijving van de Medici (1495), waar het een fontein in de tuin sierde, en symboliseert daarom de overwinning van het volk op deze tirannen.
Judith wordt beschouwd als een symbool van vrijheid en deugd, en de overwinning van de zwakken op de sterken. In de christelijke symboliek is Judith's overmeestering van Holofernes een deugd die verwijst naar zelfbeheersing, kuisheid en nederigheid, in tegenstelling tot promiscuïteit en trots.
Haar verhaal toont de zwakke die in een poging haar huis te beschermen de veronderstelde overwinnaar verslaat. Dit is symbolisch voor de stad Firenze, die vocht om de Republiek tegen buitenlandse mogendheden te beschermen. Bij de terugkeer van de Medici, hoewel een groot deel van hun patrimonium werd teruggekocht en herenigd in de collectie van de familie, bleef de Giuditta op het plein staan, om de gevoeligheid van de bevolking niet te beledigen.

 

Marzocco   La statua equestre di Cosimo I de'Medici, Granduca di Toscana, di Jean de Bologne, Piazza della Signoria, Firenze   JDonatello,, Judith en Holofernes, Piazza della Signoria, Firenze

Marzocco, Piazza della Signoria, Firenze. Nella Repubblica fiorentina il marzocco era un leone simbolo del potere popolare

 

La statua equestre di Cosimo I de'Medici, Granduca di Toscana, di Jean de Bologne, Piazza della Signoria, Firenze

 

 

Donatello,, Judith en Holofernes, Piazza della Signoria, Firenze

 

Een tweede hoofdstuk van dit geschil tussen de' Medici en de republiek wordt vertegenwoordigd door Michelangelo's David.

De imposanta afmetingen van Michelangelo's beeld zijn opmerkelijk in vergelijking met de werken van Donatello. Dit gigantisme was van grote invloed op alle andere beelden die later op het plein werden geplaatst, zoals Bartolomeo Ammannati's Nettuno en Baccio Bandinelli's Ercole e Caco.

Michelangelo's David

In 1501 was er een eind gekomen aan de onlusten in Firenze en de stad werd een republiek. Michelangelo keerde terug. In opdracht van de Florentijnse edelman Piero Soderini, eerste kanselier van de nieuwe republiek, werkte hij vanaf 1501 aan het beeld David. Hiervoor beschikte hij over een groot blok marmer, waaraan veertig jaar eerder door beeldhouwer di Duccio een begin was gemaakt. Voor de inwoners van de bevrijde stad werd de David buiten voor het Palazzo Vecchio geplaatst, als symbool van kracht en moed bij tegenslag. De Florentijnse wet moest wel eerst veranderd worden om het beeld in het openbaar te kunnen plaatsen, nooit eerder mocht een beeld van een naakte man in het openbaar worden getoond°.
Leonardo da Vinci, de schilder Sandro Botticelli, Pietro Perugino, de plaatselijke goudsmeden en houtsnijders, ze
maakten allemaal deel uit van een levendig debat rond de plaatsing van Michelangelo's David. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst die bijeengeroepen was door het Florentijnse democratische regime, dat erop gebrand was het publiek te verzoenen met beslissingen op alle gebieden, en vooral die van kunst en architectuur.
Oorspronkelijk moest het standbeeld van David hoog bovenop een steunbeer van de Duomo van Firenze worden geplaatst, maar na deze bijeenkomst werd een nieuwe en meer prominente plaats gekozen nabij de ingang van het Palazzo Vecchio. Deze verandering van context - van religieus naar maatschappelijk - voegde een nieuwe betekenis toe aan het beeld, transformeerde het beeld van een Bijbelse jongensheld en koning in een embleem van de Florentijnse Republiek.
In de loop van vier dagen werd het beeld op boomstamrollen verplaatst door de smalle straatjes van Firenze, van Michelangelo's werkplaats, tot aan het stadhuis. De David werd onthuld op 8 september 1504. [7]



Bartolomeo Ammannati, Fontana del Nettuno (dettaglio Nettuno), Piazza della Signoria, Firenze   Marble replica of Michelangelo's David, Piazza della Signoria, Firenze   Baccio Bandinelli, la statua Ercole e Caco, con sfondo la Galleria degli Uffizi

Bartolomeo Ammannati, Fontana del Nettuno (dettaglio Nettuno), Piazza della Signoria, Firenze

 

Marble replica of Michelangelo's David, Piazza della Signoria, Firenze

 

Baccio Bandinelli, la statua Ercole e Caco, con sfondo la Galleria degli Uffizi

 

Dit politieke tema zet de Perseus van Benvenuto Cellini uit 1554 voort in de Loggia dei Lanzi (ook wel de meer volledige titel Perseus met het hoofd van Medusa). Cellini maakte het beeld in opdracht van Cosimo I na de terugkeer van de Medici-familie in Firenze in 1531: Perseus heft het hoofd van Medusa waaruit slangen tevoorschijn komen, een duidelijk symbool van de spreekwoordelijke stadsgeschillen die een echte democratie altijd hadden ondermijnd. Het gekozen onderwerp was de mythe van Perseus. Deze mythe is rijk aan thema's (de heldendaden van een held, het onvermijdelijke lot enz.) die de macht en grootheid van de'Medici konden verbeelden.

De Hercules en Cacus van Baccio Bandinelli (1533) bevindt zich naast de David en vertegenwoordigt de overwinning met kracht en sluwheid tegen de goddelozen, in een symboliek ontleend aan de Twaalf Labours. Het beeld zou oorspronkelijk worden gemaakt door Michelangelo, maar vanwege zijn voortdurende verplichtingen werd het in plaats daarvan toevertrouwd aan Baccio Bandinelli, die zonder succes,probeerde de krachtige stijl van David na te bootsen. Het beeld kreeg veel en harde kritiek en devslechte reputatie van jaloerse collega kunstenaar houdt nog steeds stand.

Aan de zijkanten van de hoofdingang van Palazzo Vecchio vinden we de twee marmeren Termini, de mannelijke van Vincenzo de 'Rossi en de vrouwelijke van Baccio Bandinelli, die een klassiek beeldhouwgenre weerspiegelen. Ze verbeelden de echtgenoten Philemon en Baucis, die volgens de legende door Jupiter werden omgevormd tot eik en zij in lindeboom, om deze reden voorbeelden van wederzijdse liefde. Oorspronkelijk ondersteunden ze een ketting die als barrière naar de ingang was geplaatst.



Bartolomeo Ammannati, Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze

Bartolomeo Ammannati, Fontana del Nettuno, Piazza della Signoria, Firenze [3] De figuur van Neptunus, gemaakt van wit Carrara-marmer, staat in het midden van het achthoekige bassin op een voetstuk versierd met de beelden van Scilla en Charybdis.

 

De Fontana del Nettuno (fontein van Neptunus) van Bartolomeo Ammannati (1563-1565) en enkele van zijn leerlingen, waaronder Giambologna, was de eerste openbare fontein in Firenze. De figuur van Neptunus, gemaakt van wit Carrara-marmer, staat op een voetstuk versierd met de beelden van Scilla en Cariddi in het midden van het achthoekige bassin.
De Florentijnen noemen de grote Neptunus in wit marmer liefkozend Il Biancone. Beroemd is de belichaming die door de mensen werd uitgedrukt bij de inhuldiging van het standbeeld in 1565 "Ammannato Ammannato, wat heb je prachtig marmer geruïneerd!").

Ten slotte, op een centrale positie links van Palazzo Vecchio, staat het grandioze ruiterstandbeeld van Cosimo I, een bronzen werk van Giambologna (1594).

Andere beroemde sculpturen zijn ondergebracht onder de Loggia dei Lanzi (De roof van de Sabijnse maagden(Giambologna, 1583), Hercules en de Centaur (Giambologna, 1599), Perseus en Medusa (Benvenuto Cellini, 1554) enz.).



   
   

Mappa Fontana del Nettuno | Enlarge map


 
 
   


Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze



   
De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583c   Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa   Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

De Sabijnse maagdenroof, Giambologna, 1583

 

Benvenuto Cellini, Perseo con la testa di Medusa

 

 

Giambologna, Hercules verslaat de centaur Nessus (1599), Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

 


Piazza della Signoria, Firenze, fotoalbum



   
Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria   Fontana del Nettuno. In questa foto vediamo davanti a Nettuno, la scultura centrale nella fontana, vediamo il marzocco   Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Firenze

Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria

 

 

Fontana del Nettuno. In questa foto vediamo davanti a Nettuno, la scultura centrale nella fontana, vediamo il marzocco

 

 

Hercules en Cacus (Baccio Bandinelli) en de Loggia dei Lanzi, -

 

BPiazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)   Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Florence, 1617   Filippo Dolciati (1443 - 1519), Esecuzione di Girolamo Savonarola, Museo di San Marco, Firenze

Piazza della Signoria, ca. 1873-1881, Firenze (Giacomo Brogi)

 

 

Jacques Callot, Piazza della Signoria (Man met gepluimde hoed bij de Piazza della Signoria te Firenze, 1617

 

  Filippo Dolciati (1443 - 1519), Esecuzione di Girolamo Savonarola, Museo di San Marco, Firenze
       

Guida artistica di Firenze, Piazza della Signoria | www.mega.it

Danielle Marie Deibel, The Piazza della Signoria: The Visualization of Political Discourse through Sculpture, M.A., Kent State University, 2017

[Thesis Combined.pdf (3.58 MB) View | Download]

Traveling in Tuscany | Piazza della Signoria

Art in Tuscany | The Loggia della Signoria | The Loggia dei Lanzi

Art in Tuscany | Palazzo Vecchio in Florence

 

Bibliografie

Heikamp, Detlef. “La Fontana di Nettuno, La sua storia nel contesto urbano.” In L’acqua, la pietra, il fuoco: Bartolomeo Ammannati scultore, edited by Beatrice Paolozzi Strozzi and Dimitrios Zikos, 182-261. Firenze: Giunti: Firenze musei, 2011.

Paoletti, John T. Michelangelo’s David, Florentine History and Civic Identity. New York: Cambridge University Press, 2015

Damien Wigny, Au coeur de Florence : Itinéraires, monuments, lectures1990

Mary McCarthy, The Stones of Florence, Harcourt Brace International (1998), ISBN-10: 9780156850803 - ISBN-13: 978-0156850803

Mary McCarthy, De stenen van Florence, Het Spectrum, Schrijvers over de wereld, 1989, ISBN 9789027422071

Henk Th. Van Veen, Cosimo de' Medici, vorst en republikein: een studie naar het heersersimago van de eerste groothertog van Toscane (1537-1574), Meulenhoff/Kritak, 1998

Marvin Trachtenberg, Dominion of the Eye: urbanism, art, and power in early modern Florence (Cambridge: Cambridge University Press, 1997)

Maria Teresa Bartoli, Conoscere con il rilievo e il disegno: Piazza della Signoria a Firenze, in Laura Carlevaris, Monica Filippa. Elogio della Teoria, identità delle discipline del disegno e del rilievo. Gangemi, Roma 2012, p. 383-390.


[1] Photo by Luca Nebuloni, licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Genericl license.
[2] Photo by Luca Aless, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
[3] Photo by Leandro Neumann Ciuffo, licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
[4] Mary McCarthy, The Stones of Florence and Venice Observed, London, Penguin Classics, 2006. 'ISBN: 978-0-14-191344-5.
The Stones of Florence was first published by William Heinemann Ltd in 1959.
[5] Marvin Trachtenberg, Dominion of the Eye: urbanism, art, and power in early modern Florence (Cambridge: Cambridge University Press, 1997), p. 93.
[6] Photo by Jorge Manriquez P., licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
[7] Er is geen verslag dat iemand de mening van de artiest heeft gevraagd over de plaatsing, hoewel zijn goedkeuring kan worden afgeleid. De bijeenkomst die gehouden werd  om te beslissen over de toekomstige locatie van Michelangelo's David is een van de vele vormen van consultaties  en overleg die typerend waren voor het Florentijnse democratische regime, dat erop gebrand was het publiek te verzoenen met beslissingen op alle gebieden, die van kunst en architectuur in het bijzonder.
Hoewel de meeste leden van de commissie stemden voor de Loggia de 'Lanzi als locatie, werd het beeld op een meer eervolle plaats geïnstalleerd.  Voor het Palazzo Vecchio kwam het  in de plaats van Donatello's Judith, een oplossing die alleen de Bode van de Signoria had aangedurfd voor te stellen, maar die, zoals Tolnay suggereert, de steun van Michelangelo moet hebben gehad.
Over de notulen van de reünie van experts en alle andere documenten betreffende de installatie van de
David, zie Charles De Tolnay,The Youth of Michelangelo (Princeton: Princeton University Press, 1947), pp. 96-98 en151-153.
Bron: http://websites.rcc.edu/herrera/files/2011/04/Renaissance-Contracts-Pieta-Michelangelo.pdf


° This article incorporates material from the Wikipedia articles Piazza della Signoria, en David (Michelangelo) published under the GNU Free Documentation License.