Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Statue of Liberty Arm, 1876, Phildadelphis Centennial Exposition

  Statue of Liberty Arm, 1876, Phildadelphia Centennial Exposition  [1]
Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, 1876, Wereldtentoonstelling Philadelphia. Rechts op het platform onder de fakkel staat de ontwerper Bartholdi.

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde van Auguste Bartholdi op de Wereldtentoonstelling in Philadelphia, 1876

   
   
   

The experience of the old is not a motor: it is only a lamppost, warning against dangers; the light that illuminates the long path ahead is you, the youth, who are holding its torch; it is you who are to illuminate the future and its obscurities.
July 30, 1898

   

Frédéric Auguste Bartholdi, 30 juli, 1898 [2]

Op 28 oktober 1886 werd in New York het Vrijheidsbeeld ingehuldigd. De oorspronkelijke naam van het Statue of Liberty was La Liberté éclairant le monde en werd in Parijs vervaardigd door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi. Het beeld stelt de Romeinse Godin Libertas voor. Ze houdt met haar rechterhand een fakkel boven het hoofd en in haar linkerhand draagt ze een plaquette met de inscriptie JULI IV MDCCLXXVI, (4 juli 1776), de datum waarop in Philadelphia de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd.

De fakkel, die 8,8 meter hoog is van de vlampunt tot de onderkant van het handvat, is toegankelijk langs een 12,8 meter lange ladder in de arm. Deze beklimming was open voor het publiek van 1886 tot 1916.
Ook in de arm en fakkel in Philadelphia was een wenteltrap gemonteerd die naar een klein platform leidde.

Auguste Bartholdi creëerde het Vrijheidsbeeld in samenwerking met Eugène Viollet-le-Du, een Frans architect en architectuurtheoreticus, en Gustave Eiffel die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de inwendige staalconstructie.

Frankrijk wilde de Verenigde Staten honderd jaar na hun onafhankelijkheid in 1776 eren met een monument dat symbool stond oor vrijheid en democratie, waarden die in Frankrijk door Napoleon III onderdrukt werden.

Het Vrijheidsbeeld staat bij de ingang van de haven van New York. Gezien de substantiële omvang van het koperen beeld, werd het in 350 onderdelen vanuit Parijs verzonden. In 1884, toen het Bedloe Island bereikte, tegenwoordig bekend als Liberty Island, werd het in elkaar gezet en op een voetstuk geplaatst dat door de Amerikanen was gebouwd. Het Vrijheidsbeeld was dubbel zo hoog als de Sancarlone in Arona nabij Milaan, een beeld dat tot dan toe het hoogteste beeld ter wereld was[3].


Auguste Bartholdi en Viollet-le-Duc


In 1876 werd de arm en fakkel naar de Wereldtentoonstelling in Philadelphia verscheept om er fondsen te genereren voor het voetstuk waarop het beeld zou gemonteerd worden. Rechts op het platform onder de fakkel staat de ontwerper Bartholdi. Het was de eerste officiële wereldtentoonstelling in de Verenigde Staten. De tentoonstelling vierde het feit dat 100 jaar eerder de Grondwet van de Verenigde Staten werd getekend. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring dateert van 4 juli 1776.


Statue of Liberty Arm, 1876, Phildadelphis Centennial Exposition (on the right Auguste Bartholdi)

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, 1876, Wereldtentoonstelling Philadelphia.
Rechts op het platform onder de fakkel staat de ontwerper Bartholdi.

 

De arm en hand van Bartholdi's Liberty Enlightening the World waren op de wereldtentoonstelling een populaire attractie. De kiosk onder de fakkel informeerde bezoekers over de plannen van Bartholdi en schreef abonnementen uit van tien cent tot honderd dollar als betaling voor een voetstuk dat op Bedloe Island voor het voltooide beeld nog moest gebouwd worden. Nadat de tentoonstelling gesloten was, werd de fakkel getransporteerd naar New York, waar hij enkele jaren werd tentoongesteld in Madison Square park.
In 1877 accepteerde president Rutherford B. Hayes officieel het voorstel van Bartholdi om het standbeeld op Bedloe Island te plaatsen. Bartholdi keerde later dat jaar terug naar Parijs waar hij met Viollet-le-Duc een tweede onderdeel, het hoofd voltooide. Het hoofd werd een van de blikvanger op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs.

 

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis


Met zijn leerling Auguste Bartholdi werkte Viollet-le-Duc vanaf de eerste schetsen in 1870, mee aan het ontwerp voor het Liberty Enlightening the World. Het idee voor een Vrijheidsbeeld was omstreeks 1850 ontstaan in republikeinse kringen in Frankrijk, algemeen wordt aangenomen dat Edouard Lefebre de Laboulaye de bedenker was van het project. Als hoofdingenieur ontwierp Viollet-le-Duc het skelet voor de monumentale sculptuur waaraan de huid van koperen platen zou worden verankerd. De methode die werd gebruikt om het koper te vormen was de repoussé techniek waarbij de platen werden verwarmd en vervolgens op een vorm geslagen met houten hamers.
Eugène Viollet-le-Duc stierf voor het beeld klaar was en zonder technische tekeningen van de constructie na te laten. Na zijn dood zou Auguste Bartholdi een beroep doen op Gustave Eiffel en zijn hoofdontwerper Maurice Koechlin om de inwendige constructie te herzien en af te werken.

Het hoofd en de arm met fakkel ontstonden nog onder de supervisie van Viollet-le-Duc. De foto die Emmanuel Flamant maakte in de ateliers van de firma Monduit toont de gigantische afmetingen van de hand en de fakkel.
Er moest een opening in het dak gemaakt worden. Links op de foto zien we het gipsmodel van een deel van de hand, en daarachter een schaalmodel in gips. Bartholdi zit voor de metalen fakkel aan een tafel.

 

Emmanuel Flamant, Statue de la liberté, main et flamme [1]

 

Voor deze eerste delen van het Vrijheidsbeeld werkten Bartholdi en Eugène Viollet-le-Duc samen met Les Ateliers Monduit aan de rue de Chazelles in Parijs. Op de achterwand van de foto boven zijn vele ornamenten en mallen voor ornamenten en beelden te zien.

 

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, Madison Square Park, New York   Head of the Statue of Liberty on display in a park in Paris   L'inauguration de l'assemblage de la structure métallique de Gustave Eiffel, le 24 octobre 1881. Attribué à Pierre Petit (1832-1909), épreuve sur papier albuminé

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, Madison Square Park, New York

 

Pierre Petit, Le buste de la Statue de la Liberté sur le Champ-de-Mars, 1878

 

 

De inhuldiging van de metalen structuur van Gustave Eiffel voor het Vrijheidsbeeld, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie, op 24 oktober 1881

 

Ondanks het succes van de fakkel op de wereldtentoonstelling, bleek de fondswerving voor de Amerikanen niet eenvoudig en in 1885 werd het werk aan het voetstuk bedreigd door geldgebrek. Uitgever van de New York World, Joseph Pulitzer, nu bekend door de naar hem vernoemde Pulitzer-prijs, begon een campagne om geld in te zamelen om het project te kunnen afronden.
Het beeld werd in juli 1884 voltooid in Parijs. In juni 1885 arriveerden het Franse fregat Isere met de 350 onderdelen in de haven van New York. De sokkel was nog niet klaar.
Pas op 28 oktober 1886, tien jaar te laat, werd het Vrijheidsbeeld ingehuldigd. De Amerikanen noemden het de Statue of Liberty.

 

Anonyme, Le piédestal de la statue de la Liberté en construction à New-York, 1884, épreuve positive sur papier albuminé, Musée des arts et métiers, Fonds Bartholdi   A military salute for the president's arrival at Liberty Island during the inauguration of the Statue of Liberty, taken from the 'Patrol' in 1886   An aviator's photograph of the Statue of Liberty and Bedloe's Island, Harbor of New York

Anonyme, Le piédestal de la statue de la Liberté en construction à New-York, 1884, épreuve positive sur papier albuminé, Musée des arts et métiers, Fonds Bartholdi

 

 

A military salute for the president's arrival at Liberty Island during the inauguration of the Statue of Liberty, taken from the 'Patrol' in 1886

 

An aviator's photograph of the Statue of Liberty and Bedloe's Island, Harbor of New York

   

 

 

Madison Square Park, New York. negative ca. 1876,
made from a print, late 19th century. Gelatin silver print

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, Madison Square Park, New York. negative ca. 1876,
made from a print, late 19th century. Gelatin silver print
[1]

 

   
   
 
   

Frédéric Auguste Bartholdi | Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, de bewogen geschiedenis van een onbewogen vrouw [1]

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis [2] Het verhaal van een verbeelding. Achtergrond en inspiratiebronnen van la Liberté éclairant le monde

Pio Fedi, Statua della Libertà della Poesia, tomba Giovanni Battista Niccolini, Santa Croce, Firenze

Album Statue of Liberty

 

 

Musée des Arts et Métiers | Musée des arts et métiers, 60 rue Réaumur, Paris 3e | Les bâtisseurs de la Liberté

Books by Viollet-le-Duc, Eugène-Emmanuel  | www.gutenberg.org

Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the World.  North American Review. North American Review.

Poisson, Georges; Poisson, Olivier (2014). Eugène Viollet-le-Duc (in French). Paris: Picard. ISBN 978-2-7084-0952-1

Magda Moiola: Il pensiero politico di Édouard Laboulaye, Università degli Studi di Pavia - Facoltà di Lettere e Filosofia, 1998 | webreader.mytolino.com

Art & Culture | Statua della Libertà della Poesìa en het Vrijheidsbeeld

Francesca Lidia Viano, Sentinel: The Unlikely Origins of the Statue of Liberty, Harvard University Press, 2018

Histoire de la statue de la Liberté | www.merveilles-du-monde.com

Boeiende en uitgebreide pagina's die de oorsprong, de constructie, de financiering enz. van Statue-de-la-Liberte belichten.
Enkele hoofdstukken: Histoire de la statue de la Liberté | Plus de détails sur la Construction de la statue de la Liberté | Plus de détails sur le Financement de la statue de la Liberté

Former torch of the Statue of Liberty in the Statue of Liberty MuseumVoormalige fakkel van het Vrijheidsbeeld in het Vrijheidsbeeldmuseum

Oorspronkelijke toortsl van het Vrijheidsbeeld in het Statue of Liberty Museum

         
         


[1] Deze afbeelding is in het publiek domen. Fotografen zoals Emmanuel Flamand, Pierre Petit, Albert Fernique e.a. hebben de constructie en realisatie van het Vrijheidsbeeld goed gedocumenteerd. Aan de hand van deze foto's kan je het boeiende verhaal van het immense beeld volgen, van de ingenieuze constructie tot aan de aankomst in New York.
[2] Geciteerd door Francesca Lidia Viano in From the moment of its dedication, the Statue of Liberty has been an enigmatic monument, a powerful symbol of the tensions between national independence and universal human right | placesjournal.org OCTOBER 2018
[3] Het standbeeld van San Carlo Borromeo, bekend als de Sancarlone, werd in 1698 gebouwd naar een ontwerp van Giovan Battista Crespi. Het staat 23,4 meter hoog op een voetstuk van bijna 12 meter. Bartholdi bezocht het beeld om de techniek waarmee het gebouwd was te onderzoeken. Ook in de Sancarlone kon je langs wenteltrappen en een steile ladder naar het hoofd klimmen om er uit te kijken over het Lago Maggiore.


[4]  "Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle" op Wikisource.
[5] Ontleend aan het Wikipedia artikel Eugène Viollet-le-Duc, tekst die beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[5] Francesca Lidia Viano, Sentinel: The Unlikely Origins of the Statue of Liberty, Harvard University Press, 2018, p..