Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

Albert Fernique, Scaffolding for the assemblage of the Statue of Liberty

 

Albert Fernique, Scaffolding for the assemblage of the Statue of Liberty [1]Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Auguste Bartholdi en het ontstaan van het Vrijheidsbeeld aan de oevers van de Seine in Parijs

   
   

Deze foto toont de omgeving van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie in Parijs waar het Vrijheidsbeeld gemaakt werd, met bouwmaterialen, en het hoofd van het standbeeld. Op de achtergrond de metalen structuur van Gustave Eiffel.

Het vrijheidsbeeld gaat terug op de Romeinse iconografie van de godin van de vrijheid, Libertas. Ze wordt afgebeeld met een muts van vilt, een pilleus. Ook het Vrijheidsbeeld is een vrouwenfiguur die de vrijheid voorstelt. Ze draagt een stola en pella (een jurk en mantel, wat gebruikelijk was in afbeeldingen van Romeinse godinnen) die een fakkel omhoog houdt. De pilleus verving Bartholdi door een diadeem of kroon. De kroon met zeven stralen is hier nog niet gemonteerd.

Het beeld werd gemaakt uit koperplaten. De architect Eugène Viollet-le-Duc, een vriend van Bartholdi, kwam op het idee van de repoussé-techniek toe te passen. In 1879, na de dood van Viollet-le-Duc, deed Bartholdi een beroep op de ingenieur Gustave Eiffel om de interne structuur van het beeld te ontwikkelen. De eertse delen van het beeld, het hoofd en de arm met de toorts werden door Viollet-le-Duc afgewerkt in het Atelier Monduit, 25 rue de Chazelles in het 17e arrondissement.

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was de lood- en koperwerkplaats van Monduit een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de geleidelijke diversificatie van de activiteiten van ambachtslieden en industriëlen van die tijd.

Viollet-le-Duc was overleden zonder technische tekeningen van de constructie na te laten. Gustave Eiffel  verving de bakstenen as door een metalen pyloon die de gehamerde en vaste koperen platen moest ondersteunen.
Op 24 oktober 1881 werd de metalen constructie ingehuldigd op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie.Head of the Statue of Liberty on display in a park in Paris   L'assemblage de la Statue de la Liberté sur la structure métallique de Gustave Eiffel, dans les ateliers Gaget, Gauthier et Compagnie   Albert Fernique, Le montage de la Statue de la Liberté, 1882/1884

Head of the Statue of Liberty on display in the park Champ-de-Mars in Paris

 

De montage van het Vrijheidsbeeld op de metalen structuur van Gustave Eiffel, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie

 

 

Albert Fernique, De montage van het Vrijheidsbeeld rond 1882, 1882/1884 [1]

Om ervoor te zorgen dat de constructie van La Liberté éclairant le monde technisch haalbaar was, begon Bartholdi in 1884 met de montage van het beeld op de binnenplaats van de Gaget, Gauthier et Cie-werkplaatsen. Hij had daarbij een briljant idee om het project te financieren: hij stelde de werf open voor het publiek en vroeg toegangsgeld. Verleidde Parijzenaars keken massaal toe hoe de metalen kolos boven de daken van de stad uitstak en wilden het reusachtige hoofd ook graag van dichtbij bekijken. De montage van het beeld duurde ongeveer twee jaar en acht maanden [3].
Daarna werd het beeld uit elkaar gehaald, in kratten verpakt en naar New York verscheept, waar het in 1886 weer in elkaar werd gezet en ingehuldigd [3].


   
   

An aviator's photograph of the Statue of Liberty and Bedloe's Island, Harbor of New York, from Collier's New Encyclopedia

An aviator's photograph of the Statue of Liberty and Bedloe's Island, Harbor of New York [4]

 

 
   

Frédéric Auguste Bartholdi | Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, de bewogen geschiedenis van een onbewogen vrouw [1]

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis [2] Het verhaal van een verbeelding. Achtergrond en inspiratiebronnen van la Liberté éclairant le monde

Pio Fedi, Statua della Libertà della Poesia, tomba Giovanni Battista Niccolini, Santa Croce, Firenze

Album Statue of Liberty

 

Ellis Island: Finally Lady Liberty Meets her Italian Twin “Libertà della Poesia” | www.lavocedinewyork.com

Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the WorldNorth American Review. North American Review.

Gezicht op het Vrijheidsbeeld van Parijs op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs, anonymous, Monogrammist CP, 1878 | www.rijksmuseum.nl

Poisson, Georges; Poisson, Olivier (2014). Eugène Viollet-le-Duc (in French). Paris: Picard. ISBN 978-2-7084-0952-1

La Statua della Libertà di New York? Ispirata da un'opera che si trova a Firenze, su firenze.repubblica.it, 24 maggio 2019.

Denis Cosnard | La Liberté éclairant la rue de Chazelles

Blog van Denis Cosnard die helder de geschiedenis van Les ateliers Mondui, vervolgens Plomberie et Cuivrerie d'Art Monduit, Gaget, Gauthier et Cie, en uiteindelijk Gaget, Gauthier et Cie, dewerkplaats waar het beeld van Bartholdi geslagen en geassembleerd werd. Om het project te financieren brachten Gaget, Gauthier et Cie ook schaalmodellen van het Vrijheidsbeeld op de markt, wat de oorsprong zou zijn van het woord gadget.

Google Arts & Culture | artsandculture.google.com

Art & Culture | Statua della Libertà della Poesìa en het Vrijheidsbeeld

 

 


[1]  Deze afbeelding is in het publiek domen en werd ontleend aan de Public Library New York. [Album de la construction de la Statue de la Liberte. (The Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs: Photography Collection, The New York Public Library. "Scaffolding for the assemblage of the Statue of Liberty, of which the head is shown at left, in Paris" The New York Public Library Digital Collections. 1883 | digitalcollections.nypl.org)
[2] Pierre Petit (1832-1909) was de officiële fotograaf van de Wereldtentoonstelling van 1867in Parijs.
Van 1871 tot 1884 kreeg hij van de staat de opdracht om de bouwwerkzaamheden van het Vrijheidsbeeld in het Parijse atelier van Auguste Bartholdi te volgen voor het beeld naar New York zou verscheept worden. Hij fotografeerde ook het hoofd van het standbeeld dat op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs werd tentoongesteld, en ging verschillende keren naar New York om verslag uit te brengen over de bouw van het Vrijheidsbeeld.
[3] Google Arts & Culture | L'inauguration de l'assemblage de la Statue de la Liberté | Lionel Dufaux, Model of Liberty Enlightening the World
[3] This image is in the public domain. Photo Fairchild Aerial Camera Corp. - Collier's New Encyclopedia, v. 6, between pp. 452 and 453, 8th plate.