Deze foto toont de omgeving van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie in Parijs waar het Vrijheidsbeeld gemaakt werd, met bouwmaterialen, en het hoofd van het standbeeld. Op de achtergrond de metalen structuur van Gustave Eiffel.
Het vrijheidsbeeld gaat terug op de Romeinse iconografie van de godin van de vrijheid, Libertas. Ze wordt afgebeeld met een muts van vilt, een pilleus. Ook het Vrijheidsbeeld is een vrouwenfiguur die de vrijheid voorstelt. Ze draagt een stola en pella (een jurk en mantel, wat gebruikelijk was in afbeeldingen van Romeinse godinnen) die een fakkel omhoog houdt. De pilleus verving Bartholdi door een diadeem of kroon. De kroon met zeven stralen is hier nog niet gemonteerd.
Het beeld werd gemaakt uit koperplaten. De architect Eugène Viollet-le-Duc, een vriend van Bartholdi, kwam op het idee van de repoussé-techniek toe te passen. In 1879, na de dood van Viollet-le-Duc, deed Bartholdi een beroep op de ingenieur Gustave Eiffel om de interne structuur van het beeld te ontwikkelen. De eertse delen van het beeld, het hoofd en de arm met de toorts werden door Viollet-le-Duc afgewerkt in het Atelier Monduit, 25 rue de Chazelles in het 17e arrondissement.
Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was de lood- en koperwerkplaats van Monduit een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de geleidelijke diversificatie van de activiteiten van ambachtslieden en industriëlen van die tijd.
Viollet-le-Duc was overleden zonder technische tekeningen van de constructie na te laten. Gustave Eiffel verving de bakstenen as door een metalen pyloon die de gehamerde en vaste koperen platen moest ondersteunen.
Op 24 oktober 1881 werd de metalen constructie ingehuldigd op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie.
|