Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

L'inauguration de l'assemblage de la structure métallique de Gustave Eiffel, le 24 octobre 1881. Attribué à Pierre Petit (1832-1909), épreuve sur papier albuminé

 

Pierre Petit, L'inauguration de l'assemblage de la Statue de la Liberté, 1881 [1]

De inhuldiging van de montage van de metalen structuur van Gustave Eiffel voor het Vrijheidsbeeld, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie, op 24 oktober 1881. Een sfeerbeeld van de werkplaats in Parijs, met bouwmaterialen, het hoofd van het standbeeld en een groep mannen verzameld voor de linkervoet van het standbeeld.

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Auguste Bartholdi en het ontstaan van het Vrijheidsbeeld aan de oevers van de Seine in Parijs. De inhuldiging van van de metalen structuur van Gustave Eiffel op 24 oktober 1881

   
   

Deze foto toont de omgeving van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie in Parijs waar het Vrijheidsbeeld gemaakt werd, met bouwmaterialen, en het hoofd van het standbeeld. Het gaat om de inhuldiging van de montage van de metalen structuur van Gustave Eiffel op 24 oktober 1881. De foto wordt toegeschreven aan Pierre Petit (1832-1909). Hij was aangesteld om de bouwwerkzaamheden van het Vrijheidsbeeld in het Parijse atelier van Auguste Bartholdi te volgen voor het beeld naar New York zou verscheept worden. Later ging hij ook verschillende keren naar New York om verslag uit te brengen over de bouw van het Vrijheidsbeeld.
Het vrijheidsbeeld gaat terug op de Romeinse iconografie van de godin van de zon, Sol Invictus of van de godin van de vrijheid, Libertas. Ze wordt afgebeeld met een muts van vilt, een pilleus.
Ook het Vrijheidsbeeld is een vrouwenfiguur in neoklassieke stijl die vrijheid vertegenwoordigt, met een stola en pella (japon en mantel, wat gebruikelijk was in afbeeldingen van Romeinse godinnen) die een fakkel omhoog houdt. De pilleus verving Bartholdi door een diadeem of kroon.
De kroon met zeven stralen is hier nog niet gemonteerd. Het aantal staat voor de zeven continenten en oceanen. De raamuitsparingen in de kroon zijn goed zichtbaar.

Op Ellis Island kunnen toeschouwers in het beeld omhoog klimmen en uitkijken over een van de oceanen. Door de 25 kleine ramen heb je een spectaculair uitzicht op de baai van Manhattan en de haven waar vroeger de schepen met immigranten aanmeerden.

Het beeld werd gemaakt uit koperplaten. De architect Eugène Viollet-le-Duc, een vriend van Bartholdi, kwam op het idee van de repoussé-techniek. In 1879, na de dood van Viollet-le-Duc, deed Bartholdi een beroep op de ingenieur Gustave Eiffel om  de interne structuur van het beeld te ontwikkelen. Viollet-le-Duc was overleden zonder technische tekeningen van de constructie na te laten. Gustave Eiffel  verving de bakstenen as door een metalen pyloon die de gehamerde en vaste koperen platen moest ondersteunen.
Op 24 oktober 1881 werd de metalen constructie ingehuldigd op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie.Head of the Statue of Liberty on display in a park in Paris   Albert Fernique, Scaffolding for the assemblage of the Statue of Liberty   Albert Fernique, Le montage de la Statue de la Liberté, 1882/1884

Head of the Statue of Liberty on display in the park Champ-de-Mars in Paris

 

Albert Fernique,, Steigers voor de montage van het Vrijheidsbeeld

 

Albert Fernique, De montage van het Vrijheidsbeeld rond 1882, 1882/1884 [1]

Musée des Arts et Métiers

Het Musée des Arts et Métiers in Parijs beschikt over een mooie collectie foto's die de bouw en het transport van het beeld documenteren. Jeanne Emilie Bartholdi, de vrouw van Bartholdi schonk het album van haar man in 1907 aan het museum [3]. Fotografen zoals Eugène Flamand, Pierre Petit, Albert Fernique e.a. hebben de constructie en realisatie van het Vrijheidsbeeld goed gedocumenteerd. Aan de hand van deze foto's kan je in het Musée des arts et métiers het boeiende verhaal van het immense beeld volgen, van de ingenieuze constructie tot aan de aankomst in New York.   
   
 
   
 
         
         

Frédéric Auguste Bartholdi | Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, de bewogen geschiedenis van een onbewogen vrouw [1]

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis [2] Het verhaal van een verbeelding. Achtergrond en inspiratiebronnen van la Liberté éclairant le monde

Pio Fedi, Statua della Libertà della Poesia, tomba Giovanni Battista Niccolini, Santa Croce, Firenze

Album Statue of Liberty


Bartholdi's statue (the Statue of Liberty), from Robert N. Dennis collection of stereoscopic views 3.png

Bartholdi statue, Bedloe's Island, New York Harbor, 1900. (The Statue of Liberty),
from Robert N. Dennis collection of stereoscopic views [3]

 

Ellis Island: Finally Lady Liberty Meets her Italian Twin “Libertà della Poesia” | www.lavocedinewyork.com

Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the WorldNorth American Review. North American Review.

Gezicht op het Vrijheidsbeeld van Parijs op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs, anonymous, Monogrammist CP, 1878 | www.rijksmuseum.nl

Poisson, Georges; Poisson, Olivier (2014). Eugène Viollet-le-Duc (in French). Paris: Picard. ISBN 978-2-7084-0952-1

La Statua della Libertà di New York? Ispirata da un'opera che si trova a Firenze, su firenze.repubblica.it, 24 maggio 2019.

Google Arts & Culture | artsandculture.google.com

Musée des arts et métiers

Musée des arts et métiers, 60 rue Réaumur, Paris 3e
Exposition Les bâtisseurs de la Liberté (Du mardi 7 décembre 2004 au dimanche 6 mars 2005)
www.arts-et-metiers.net

Openingstijden

Dinsdag t / m donderdag: 10.00 - 18.00 uur
Vrijdag: 10.00 uur - 21.00 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 - 18.00 uur
Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december.

 


[1] Deze afbeelding is in het publiek domen en werd ontleend aan de Public Library New York. [Album de la construction de la Statue de la Liberte. (The New York Public Library. Photography Collection, Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs | http://digitalgallery.nypl.org)|.
[2] Pierre Petit (1832-1909) was de officiële fotograaf van de Wereldtentoonstelling van 1867in Parijs.
Van 1871 tot 1884 kreeg hij van de staat de opdracht om de bouwwerkzaamheden van het Vrijheidsbeeld in het Parijse atelier van Auguste Bartholdi te volgen voor het beeld naar New York zou verscheept worden. Hij fotografeerde ook het hoofd van het standbeeld dat op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs werd tentoongesteld, en ging verschillende keren naar New York om verslag uit te brengen over de bouw van het Vrijheidsbeeld.
[3] Photo by Unknown artist - This image is in the public domain. The image is available from the New York Public Library's Digital Library under the digital ID G91F192_009F: digitalgallery.nypl.org → digitalcollections.nypl.org