Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte SanteSanta Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 

 
Il Palio di Siena

 

Emmanuel Flamant, La main et le flambeau de la Statue de la Liberté, 1876 [1]

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, Auguste Bartholdi en Viollet-le-Duc

   
   

Op 28 oktober 1886 werd in New York het Vrijheidsbeeld ingehuldigd. De oorspronkelijke naam van het Statue of Liberty was La Liberté éclairant le monde en werd in Parijs vervaardigd door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi. Het beeld stelt de Romeinse Godin Libertas voor. Ze houdt met haar rechterhand een fakkel boven het hoofd en in haar linkerhand draagt ze een tabula ansata met de inscriptie JULI IV MDCCLXXVI, de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring°°.

Auguste Bartholdi creëerde het Vrijheidsbeeld tussen 1877 en 1886, in samenwerking met Eugène Viollet-le-Duc, en Gustave Eiffel die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de staalconstructie. Het beeld bestaat uit een holle kolos van dun geslagen koperen platen over een stalen raamwerk. Het torenhoge monument was een geschenk van Frankrijk op de 100e Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in 1886. Het Vrijheidsbeeld staat bij de ingang van de haven van New York en heeft sindsdien miljoenen immigranten verwelkomd. In de tweede helft van de 19e eeuw bereikte de immigratie z'n hoogtepunt en in 30 jaar verdubbelde de bevolking van de Verenigde Staten zich bijna [2].

Het beeld staat sinds 19844 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Vrijheidsbeeld werd een van de symbolen van de Verenigde Staten en had in het algemeen vrijheid en bevrijding moeten voorstellen.

Auguste Bartholdi en Viollet-le-Duc

Met zijn leerling Auguste Bartholdi werkte Viollet-le-Duc vanaf de eerste schetsen in 1870, mee aan het ontwerp voor het Liberty Enlightening the World. Het idee voor een Vrijheidsbeeld was omstreeks 1850 ontstaan in republikeinse kringen in Frankrijk, algemeen wordt aangenomen dat Edouard Lefebre de Laboulaye de bedenker was van het project. Volgens Bartholdi's getuigenissen was Laboulaye de oorspronkelijke artefice van het standbeeld, degene die hem de drie belangrijkste ingrediënten gaf die hij nodig had om het Vrijheidsbeeld te creëren: het idee (Frans-Amerikaanse vriendschap), het project (een monument dat door beide Fransen en Amerikanen moet worden gebouwd), en haar aanhangers (Franse financiers en intellectuelen die geïnteresseerd zijn in de Nieuwe Wereld) [6].

Als hoofdingenieur ontwierp Viollet-le-Duc het skelet voor de monumentale sculptuur waaraan de huid van koperen platen zou worden verankerd. De methode die werd gebruikt om het koper te vormen was de repoussé techniek waarbij de platen werden verwarmd en vervolgens op een vorm geslagen met houten hamers.
Eugène Viollet-le-Duc stierf voor het beeld klaar was en zonder technische tekeningen van de constructie na te laten. Na zijn dood zou Auguste Bartholdi een beroep doen op Gustave Eiffel en zijn hoofdontwerper Maurice Koechlin om de inwendige constructie te herzien en af te werken.

Het hoofd en de arm met fakkel ontstonden nog onder de supervisie van Viollet-le-Duc. De foto die Emmanuel Flamant maakte in de ateliers van de firma Monduit toont de gigantische afmetingen van de hand en de fakkel.
Er moest een opening in het dak gemaakt worden. Links op de foto zien we het gipsmodel van een deel van de hand, en daarachter een schaalmodel in gips. Bartholdi zit voor de metalen fakkel aan een tafel.

 

Emmanuel Flamant, Statue de la liberté, main et flamme

Emmanuel Flamant, Statue de la liberté, main et flamme [1]

 

Voor deze eerste delen van het Vrijheidsbeeld werkten Bartholdi en Eugène Viollet-le-Duc samen met Les Ateliers Monduit aan de  rue de Chazelles. Het atelier had al een goede reputatie opgebouwd met restauratiewerkzaamheden aan de Colonne Vendôme, de zuil die Napoleon Bonaparte in 1810 had laten neerzetten op het Place Vendôme, en die bijna was verwoest door revolutionairen.

Eugène Viollet-le-Duc was vertrouwd met het werk van Honoré Monduit. Ze werkten wel vaker samen en creëerde architectonische ornamenten voor de restauratie van grote historische monumenten. Door belangrijke publieke en private opdrachten binnen te halen, nam Monduit deel aan een ware renaissance van metaalbewerking tijdens de tweede helft van de 19e eeuw. De werkplaatsen van Monduit vervaardigden allerlei voorwerpen en elementen, van kruisbloemen, waterspuwers, dierensculpturen, beelden enz. en maakten daarbij gebruik van de repoussé techniek, het in reliëf slaan van metaal [3]. Op de achterwand van de foto boven zijn vele ornamenten en mallen voor ornamenten en beelden te zien.

 

L'inauguration de l'assemblage de la structure métallique de Gustave Eiffel, le 24 octobre 1881. Attribué à Pierre Petit (1832-1909), épreuve sur papier albuminé   L'assemblage de la Statue de la Liberté sur la structure métallique de Gustave Eiffel, dans les ateliers Gaget, Gauthier et Compagnie   Albert Fernique, Le montage de la Statue de la Liberté, 1882/1884

De inhuldiging van de metalen structuur van Gustave Eiffel voor het Vrijheidsbeeld, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie, op 24 oktober 1881

 

 

De montage van het Vrijheidsbeeld op de metalen structuur van Gustave Eiffel, op de binnenplaats van de werkplaatsen Gaget, Gauthier et Compagnie

 

Albert Fernique, De montage van het Vrijheidsbeeld rond 1882, 1882/1884

Eugène Viollet-le-Duc


   

Eugène Viollet-le-Duc, was een Frans architect en beeldhouwer die een grote fascinatie had voor gotische beeldhouwkunst en architectuur. Na zijn studie reisde hij enkele jaren in Italië om er grote monumenten te bestuderen. Het grootste deel van zijn oeuvre omvat grote restauratiewerken, hij werkte mee aan de restauratie grote delen van de vestingstad Carcassonne, de kathedralen van Amiens, Chartres en Reims, en in Parijs aan de Sainte-Chapelle en de Notre-Dame. Viollet-le-Duc liet heel wat geschriften na, waaronder de lange tijd belangrijke "Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle".[4]
Ondanks deze aandacht voor de geschiedenis kan Viollet-le-Duc zeker ook gezien worden als een voorloper van de moderne architectuur. Hij was een van de eersten die staal toepasten. Enkele jaren later had ook de Brusselse art-nouveau-architect Victor Horta grote belangstelling voor de geschriften van Viollet-le-Duc. Verder was hij ook een voorstander van het principe dat de vorm uit de functie moest voorkomen. Hiermee is hij een van de grondleggers van het rationalisme.

 


Nadar, Eugène Viollet-le-Duc, 1876-1884

Nadar, Eugène Viollet-le-Duc, 1876-1884

In 1876 werd de arm en fakkel naar de Wereldtentoonstelling in Philadelphia verscheept om er fondsen te genereren. Rechts op het platform onder de fakkel staat de ontwerper Bartholdi.
De arm en hand van Bartholdi's Liberty Enlightening the World waren een populaire attractie. De kiosk onder de fakkel informeerde bezoekers over de plannen van Bartholdi en schreef abonnementen uit van tien cent tot honderd dollar als betaling voor een voetstuk dat op Bedloe Island voor het voltooide beeld moest gebouwd worden. Nadat de tentoonstelling gesloten was, werd het beeld getransporteerd naar New York, waar het werd tentoongesteld in Madison Square.
In 1877 accepteerde president Rutherford B. Hayes officieel het voorstel van Bartholdi om het standbeeld op Bedloe Island te plaatsen. Bartholdi keerde later dat jaar terug naar Parijs waar hij een tweede onderdeel, het hoofd voltooide. Het hoofd werd een van de blikvanger op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs.
 
Right arm and torch of the Statue of Liberty, 1876, Philadelphia Centennial Exposition

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, 1876, Wereldtentoonstelling Philadelphia

   

 

 

Madison Square Park, New York. negative ca. 1876,
made from a print, late 19th century. Gelatin silver print

Rechterarm en fakkel van het Vrijheidsbeeld, Madison Square Park, New York. negative ca. 1876,
made from a print, late 19th century. Gelatin silver print
[1]

 

   
   
 
   

Frédéric Auguste Bartholdi | Het Vrijheidbeeld of la Liberté éclairant le monde, de bewogen geschiedenis van een onbewogen vrouw [1]

Frédéric Auguste Bartholdi | Een kleine geschiedenis [2] Het verhaal van een verbeelding. Achtergrond en inspiratiebronnen van la Liberté éclairant le monde

Pio Fedi, Statua della Libertà della Poesia, tomba Giovanni Battista Niccolini, Santa Croce, Firenze

Album Statue of Liberty

 

 

 

Musée des Arts et Métiers | Musée des arts et métiers, 60 rue Réaumur, Paris 3e | Les bâtisseurs de la Liberté

Books by Viollet-le-Duc, Eugène-Emmanuel  | www.gutenberg.org

Bartholdi, Frédéric (1885). The Statue of Liberty Enlightening the World.  North American Review. North American Review.

Poisson, Georges; Poisson, Olivier (2014). Eugène Viollet-le-Duc (in French). Paris: Picard. ISBN 978-2-7084-0952-1

Magda Moiola: Il pensiero politico di Édouard Laboulaye, Università degli Studi di Pavia - Facoltà di Lettere e Filosofia, 1998 | webreader.mytolino.com

Art & Culture | Statua della Libertà della Poesìa en het Vrijheidsbeeld

La Statua della Libertà di New York? Ispirata da un'opera che si trova a Firenze, su firenze.repubblica.it, 24 maggio 2019.

Armando Torno, La Statua della Libertà? Copiata. C'è una «gemella» sul Duomo, realizzata dallo scultore Pacetti decenni prima del monumento di New York, in Corriere della Sera, 20 settembre 2009. URL consultato il 12 gennaio 2021.

Histoire de la statue de la Liberté | www.merveilles-du-monde.com

Boeiende en uitgebreide pagina's die de oorsprong, de constructie, de financiering enz. van Statue-de-la-Liberte belichten.
Enkele hoofdstukken: Histoire de la statue de la Liberté | Plus de détails sur la Construction de la statue de la Liberté | Plus de détails sur le Financement de la statue de la Liberté

Francesca Lidia Viano, Sentinel: The Unlikely Origins of the Statue of Liberty, Harvard University Press, 2018

Francesca Lidia Viano, Sentinel: The Unlikely Origins of the Statue of Liberty, Harvard University Press, 2018

         
         


[1] Deze afbeelding is in het publiek domen. Fotografen zoals Emmanuel Flamand, Pierre Petit, Albert Fernique e.a. hebben de constructie en realisatie van het Vrijheidsbeeld goed gedocumenteerd. Aan de hand van deze foto's kan je het boeiende verhaal van het immense beeld volgen, van de ingenieuze constructie tot aan de aankomst in New York.
[2] Bron whc.unesco.org, de tekst is beschikbaar onder een  CC-BY-SA IGO 3.0 licentie.
[3] Robert Dulau, « Diffusion, réception de l’œuvre d’un artisan-entrepreneur du XIXe siècle : l’atelier Monduit », Livraisons de l'histoire de l'architecture [En ligne], 29 | 2015, mis en ligne le 10 juin 2017,consulté le 06 mai 2019 | http://journals.openedition.org
[4]  "Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle" op Wikisource.
[5] Ontleend aan het Wikipedia artikel Eugène Viollet-le-Duc, tekst die beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.
[5] Francesca Lidia Viano, Sentinel: The Unlikely Origins of the Statue of Liberty, Harvard University Press, 2018, p..  

 

 

This article incorporates material from the Wikipedia article Statue de la Liberté°, published under the GNU Free Documentation License.