De San Carlone of Sancarlone of de Colossus van San Carlo Borromeo is een massief koperen beeld, opgericht tussen 1614 en 1698, nabij Arona aan het Lago Maggiore. Het stelt Carlo Borromeo, een katholieke heilige en voormalig aartsbisschop van Milaan. Het kolossale beeld is gebouwd op een heuvel met uitzicht op het Lago Maggiore in de buurt van het voorouderlijk kasteel van de familie Borromeo. Een reeks kapellen was gepland om het leven van de heilige te documenteren en een Sacro Monte te vormen voor religieuze meditatie en verering.
Er werden uiteindelijk maar drie kapellen gebouwd.
Het beeld is ontworpen door Giovanni Battista Crespi, (bekend als Il Cerano), en opgericht door Siro Zanella van Pavia en Bernardo Falconi van Lugano. De bouw van het beeld begon in 1614, kort na de heiligverklaring van Sint-Carolus Borromeus. Het 23,5 meter hoge beeld is afgewerkt met gehamerde koperplaten en met bouten verbonden. Het staat op een granieten sokkel van 11,5 meter hoog.
Frédéric Auguste Bartholdi, de Franse kunstenaar die het Vrijheidsbeeld ontwierp, bezocht Arona om de structuur van het standbeeld te bestuderen. De Sancarlone was op dat moment het grootste metalen beeld ter wereld. Het stelde hem gerust dat het beeld al bijna twee eeuwen standhield, ondanks de geringe plaatdikte van 1 mm.
Bartholdi noemde dit het eerste monumentale beeld dat gemaakt was volgens de repoussé techniek (het repousseren, een sculpturale techniek waarbij metalen platen in mallen gehamerd worden). Het was deze techniek die Bartholdi voor ogen had voor zijn La Liberté éclairant le monde of het Vrijheidsbeeld in New York.
Bartholdi:
«The statue of St. Charles Borromeo is the first known example of a statue of repousse copper, worked with the hammer inside and outside, and freely supported on iron beams. The work was executed in a somewhat coarse style, but it is interesting, and has the merit of being the result of a bold initiative. The copper is a little thin, measuring only a millimetre in thickness, say, for two centuries. »[3]
De Kolossus van San Carlo Borromeo wordt terecht vermeld op de plaquette op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld.
|