Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

I T

 

Canale idraulico e Monti dell’Uccellina, Parco Naturale della Maremma, Grosseto [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Alberese, Parco Naturale della Maremma, Grosseto

   
   

Het Parco Naturale della Maremma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone tot Talamone en kent een grote verscheidenheid aan suggestieve landschappen: de kust met zijn lange verlaten zandstranden, de dichtbegroeide groene Monti dell'Uccellina, waarvan het hoogste punt Poggio Leggi, het dennenbos van Marina di Alberese, de monding van de rivier Ombrone en de moerasland van Paludi della Trappola, waar butteriToscaanse cowboys het vee door het moerasland loodsen.

Het is een van de mooiste natuurreservaten van de Maremma en van Toscane, en het ongerepte strand, waar pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien is wild en van een zeldzame schoonheid. Dit gebied, dat wordt doorsneden door de bergketen Monti dell'Uccellina, is sinds 1975 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van meer dan 70 km2. In het park zijn interessante wandelroutes uitgetekend, die je laten kennismaken met de verschillende facetten van deze unieke kuststrook.

Het park is niet alleen een belangrijk referentiepunt voor natuurliefhebbers, maar ook voor degenen die zich in de boeiende geschiedenis van deze streek willen verdiepen. De Benedictijner abdij van St. Rabano (11e eeuw) kan je bereiken door wandeling A1. Dit mooie architectonische complex bestaat uit een kerk, een klooster en een uitkijktoren de Torre dell'Uccellina (14e eeuw).
Op de toppen en langs de bergkammen kun je de uitkijktorens bewonderen die dateren uit de periode van de Sienese overheersing en later zijn opgenomen werden in het versterkte systeem van de Stato dei Presidi [3]. Er zijn zeven overgebleven voorbeelden: de torens van Trappola, Castelmarino, Collelungo, dell'Uccellina, Cala di Forno, Bella Marsilia en Cannelle. Velen van hen zijn gekoppeld aan legendes waarin l mooie prinsessen en wrede Saracenen de hoofdrol spelen.

Tot de Eerste Wereldoorlog bestond het gebied nog steeds voornamelijk uit permanente moerassen, heuvels met struikgewas, en bos- en weidegebieden. Dankzij de inzet van tientallen en tientallen families uit de Veneto-regio's, die zich hier vestigden, werd een grandioos programma van volledige ontginning geïmplementeerd. Het resultaat van deze grote toewijding was een radicale transformatie van het landschap, dat vandaag wordt gekenmerkt door uitgestrekte, goed onderhouden en productieve stukken land rond de Monti dell’Uccellina. Sinds 1978 is het landgoed van Alberese overgedragen aan de regio Toscane. De laatste erfenis van de drassige omgeving is nu zichtbaar in het noordelijke deel van het park, tussen de monding van de Ombrone en Principina a Mare.
Tussen de Ombrone en de rontspunt van Collelungo strekt zich het weelderige dennenbos van de Alberese uit, geplant in 1844 op voorheen drassig land. Daarachter verrijst het Uccellina-gebergte, dat in het verleden een eiland was, zoals blijkt uit de overvloedige aanwezigheid van kalksteen. In een van de vele grotten, de Grotta della Fabbrica, zijn botten en werktuigen gevonden die dateren uit het Paleolithicum.

De heuvels zijn bedekt met de weelderige vegetatie van het mediterrane struikgewas, de macchia, waaronder ook de mastiekbomen en de aardbeibomen. Op de weinige open plekken groeien laaggroeiende geurende heesters, zoals heide en rozemarijn, die hun aroma door het hele gebied verspreiden. Het is niet ongebruikelijk om kuddes wilde zwijnen of kleine groepen damherten te zien grazen, zelfs overdag.

Het strand van Marina di Alberese in het Parco Naturale della Maremma is een van de mooiste stranden van Toscane. Het strekt zich uit over ongeveer 8 km, wordt in het noorden begrensd door de Bocca dell’Ombrone en in het zuiden door de rotsen richting Cala di Forno. Het een natuurlijk en bijna magisch paradijs, het archetype van de Maremma, waar het suggestieve verweerde dennenbos aan de kust langzaam overgaat in de moerassen en het immense gouden strand van Principina a Mare.

La Spiaggia dei Capanni, het strand van de hutten

 

I capanni di legni a Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Dune e spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma, Casetta di legno, spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia dei tronchi, Parco naturale della Maremma

Sfeervolle beelden van het strand van Marina di Alberese. Typerend voor het natuurlijke strand is de aanwezigheid van capanni die zijn gebouwd met drijfhout en verwrogen boomstammen die de Ombrone rivier op het strand heeft geworpen, en die er door mensen als casette al mare gebruikt worden [1]

 

In Spergolaia met zijn prachtige negentiende-eeuwse graanschuren, begint de Strada del Mare. Deze door pijnbomen omzoomde weg met een mooi aangelegd fietspad leidt naar het strand van Marina di Alberese, dat zich uitstrekt tussen de monding van de Ombrone en de Torre di Collelungo.Marina di Alberese, con tronchi di alberi che il fiume Ombrone ha gettato sulla spiaggia, Parco naturale della Maremma, Toscana La natura selvaggia della spiaggia di Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia,   , Parco naturale della Maremma Spiaggia dei tronchi, Parco naturale della Maremma Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma

Immagini atmosferiche della natura selvaggia della spiaggia di Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma [1]

 


Het strand van Marina di Alberese is wild en ongerept, met fijn en goudkleurig zand en met veel kleine capanni, hutten gemaakt van verwrongen stammen en drijfhout, gladgestreken door de golven en gebleekt door de zon.

Het strand strekt zich noordwaarts uit tot aan Bocca d'Ombrone of de monding van de Ombrone waar het hydraulische huis met zijn toren de grens van twee gebieden markeert. Rechts van de Ombrone zien we nog de restanten van het oude zoutwinningsgebied, de Salina di San Paolo.
Links van de Ombrone strekt zich de Palude di Trappola uit, het laatste drassige gebied in het natuurpark, 490 hectare die gekenmerkt worden gekenmerkt door een reeks brakke moerassen, die oorspronkelijk het zuidelijke aanhangsel vormden van het oude meer van Prile.

La Bocca d'Ombrone


I capanni di legni a Marina di Alberese

  I tronchi contorti, levigati dalle onde, una foresta scompigliata, essiccata e sbiancata dal sole,
nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone   Tronchi lavati insieme alla foce dell'Ombrone

I capanni di legni a Marina di Alberese

 

 

I tronchi contorti, levigati dalle onde, una foresta scompigliata, essiccata e sbiancata dal sole, nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone

 

 

Tronchi lavati insieme alla foce dell'Ombrone

 

Salina di San Paolo, con in fondo ilCassello idraulico di Bocca d'Ombrone   Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma   Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Salina di San Paolo, con in fondo il Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone

 

 

Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

 

Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Hoe kom je op het strand van Marina di Alberese

Al km 166 dell’ Aurelia (SS1) is er de afrit voor Alberese - Parco Naturale della Maremma.
Op km 166 van de Aurelia (SS1) is er de kruising voor Alberese - Maremma Natural Park.
Als u een paar kilometer verder rijdt op de weg die door een schilderachtig landschap loopt, bereikt u snel het kleine gehucht Alberese waar het  Centro Visite del Parco is gevestigd.
Voordat u in Alberese aankomt, neemt u rechts de Strada del Mare om bij de kust te komen: de toegang is niet alleen betaald, maar is ook beperkt tot een klein aantal voertuigen.


Centro Visite Alberese

Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278, e-mail: centrovisite@parco-maremma.it
Elke dag open, ook op feestdagen, met deze tijden: van 8.30 tot 14.00 uur
www.parco-maremma.it


Il Parco della Maremma is het hele jaar open, niemand uitgesloten.
Voor alle reisroutes geldt een vergoeding.
De kosten van tickets variëren van jaar tot jaar ... kijk op de officiële website.


Visualizzare Mappa localizzazione Centro Visite e Uffici Amministrativi di Alberese

Het strand moet om 21.00 uur worden verlaten.
De parkeerplaats van Marina di Alberese is geopend van 7.30 tot 19.30 uur.
De in- en uitgang worden geregeld door een elektronische balk die het kenteken leest, de parkeerkosten bedragen 2 euro per uur.


         
   
   

Mappa Strada del Mare, Alberese | Ingrandire mappa


 
   

Alberese ligt bijna midden in een groot beschermd gebied dat bekend staat als het Parco Naturale della Maremma. De oppervlakte van het park beslaat ongeveer 10 000 ha en het land is voor 4/5 eigendom van de Azienda Regionale Agricola di Alberese [2].

 

La Tenuta di Alberese

La Tenuta di Alberese is een van de meest prestigieuze landbouwbedrijven in Italië vanwege zijn rijke historische en architecturale erfgoed dat de afgelopen jaren grotendeels is gerestaureerd.
De belangrijkste sites van de Tenuta zijn de Villa Granducale, de Abdij van San Rabano, de toren van Collelungo, de toren van Castelmarino en de Granaio Lorenese di Spergolaia, een van de grootste 19e-eeuwse graanschuren van Europa. Het gebouw werd tot een mooie tentoonstellingsruimte getransformeerd.
De focus van de Azienda Regionale Agricola di Alberese ligt op biologische landbouw en meer bepaald op de veeteelt van de Maremma-runderen.
Alberese is met zijn 4.200 hectare een van de grootste biologische boerderijen in Europa: meer dan 400 typische witte Maremma-runderen en 40 Maremmana-paarden grazen tussen dennenbossen, mediterraan struikgewas en gecultiveerd land, en het zijn de butteri (herders te paard of cowboys) die voor hen zorgen.
Het leven van de buttero is een oud ambacht dat tot het collectieve geheugen van de Maremma behoort, en de butteri zijn een van de grootste attracties van de Tenuta di Alberese.


Azienda Regionale Agricola di Alberese
Strada del Mare, 25 loc. Spergolaia 58100 Alberese (GR)
www.alberese.com

Punto Vendita
Agricola Alberese srl - via dell'Artigliere, 4 58100 Alberese (GR)

The Last Italian cowboys (Gli Ultimi Butteri)


The Last Italian cowboys (Gli Ultimi Butteri) - Trailer from Berta Film on Vimeo

 

Ook paarden lopen in het park nog in het wild rond, de cavalli bradi. Het paard is een typisch ras uit deze streek, de Maremmana. De geschiedenis van de Maremmana is niet helemaal bekend, maar wat gesuggereerd wordt is dat de voorouders uit Noord-Afrika kwamen, geïmporteerd door de Romeinen uit Numidia. [4]

 

Butterio in film

Gli Ultimi Butteri - Film Documentario di Walter Bencini, Montevarchi | The Last Italian cowboys (Gli Ultimi Butteri) - Trailer

Film documentario sul mondo degli ultimi veri butteri della Maremma Toscana.

Dream of Italy: Tuscan Cowboys

Butteri maremmani

 

Buoi maremmani
  Parco naturale della Maremma, pascolo brado (vacche Maremmana)   Parco naturale della Maremma, vacche di razza Maremmana al Pascolo, Tenuta di Alberese

Buoi maremmani

 

Tenuta di Alberese, pascolo brado (vacche Maremmana)

 

Parco naturale della Maremma, vacche di razza Maremmana al Pascolo, Tenuta di Alberese

 

Campagna Grossettana. La Tenuta dell’Alberese dell’Opera Nazionale per I Combattenti, Lato Sud   Allevamento cavalli brasi, Grosseto   Butteri, alla foce dell'Ombrone, Parco naturale della Maremma

Campagna Grossettana. La Tenuta dell’Alberese dell’Opera Nazionale per I Combattenti, Lato Sud

 

 

Allevamento cavalli brasi, Grosseto

 

Butteri, alla foce dell'Ombrone, Parco naturale della Maremma


Parco Naturale della Maremma: wandelen en trekking


Er zijn talrijke wandel- en fietsroutes in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze variëren van de eenvoudigste (sommige zijn ook toegankelijk voor gehandicapten) tot de meest complexe wandelingen, zonder ooit echt veeleisende niveaus te bereiken. Tal van natuurexcursies, nachtelijke excursies en vogelkijken zijn hier mogelijk; net als paardrijden en kanoën.

 

Belijk een kaart met alle wandelingen van het Parco Naturale della Maremma

 

Cicloturismo


Alberese and the Parco Naturale della Maremma
 | 24,46 km | 5 hours | gpx

Itinerario 4 - Alberese - Il Parco della Maremma | Scaricare Percorso

Itinerario 8 - Il Parco della Maremma

Itinerario 9 - Alberese, il ponte la bonifica

 

Walking & trekking IN MAREMMA TOSCANA  | Alberese, Parco Naturale della Maremma


Sinds 2017 hebben de routes A1 (San Rabano), A2 (Le Torri), A3 (Le Grotte) en A4 (Cala di Forno) als vertrekpunt de plaats Pinottolai, aan de Strada del Mare, waar u uw auto kunt achterlaten.


A1 - Alberese - San Rabano | 7.61 km | 2h circa | gpx

A1 - Van Alberese (Pinottolai) - San Rabano - Torre Uccellina | 16.44 km | 4h circa | gpx

A2 - Le Torri - Tra storia e leggenda | 7.40 km | 2h circa | gpx

A3 - Le Grotte - (da Pratini) | 6,92 km | 2h circa | gpx

A3 - Le Grotte - (da Pinottolai) | 8.38 km | ongeveer 3 uur | gpx

A4 - Cala di Forno, dal verde della macchia mediterranea al blu del mare | 12,27 km |Anello  | 2,5 h | gpx [it] [nl]

A4 - Da Marina di Alberese a Cala di Forno | 8,43 km | 2h 8m | gpx [nl]

A5 - A6 - Sulle tracce dei daini - Faunistico e Forestale | 5.61 km | 2h circa | gpx

A7 - Foce d'Ombrone | 5,6 km | 3h 17m | gpx

C1 - Salto del Cervo | 10,39 km | 2h | gpx

Wandelroute van Tenuta Agricola dell'Uccellina naar de wilde baai genaamd Salto del Cervo.

C2 - Poggio alle Sugherine | 7,24 km | 1,5 h | gpx

T1 - Punta del Corvo | Il Percorso T1 del Parco della Maremma |

T2 - Le Cannelle | 9.66 km | 3 h | gpx

T3 - Poggio Raso, Grotta di Stoppa | 16.26 km | rond trip  | 4 uur | gpx

Trekking Parco Naturale della Maremma| Le escursioni più belle | De mooiste wandelingen in het Parco Naturale della Maremma

De wandelroutes A1, A3 en C3 vertrekken vanaf de Pinottolaio. Vanaf het bezoekerscentrum van Alberese eindigt de pendelbus van het park in Pinottolai langs de Strada del Mare, de weg die naar de zee leidt (de kosten zijn inbegrepen in het toegangsbewijs voor het beschermde gebied).

 

 

 

Tramonto sulla spiaggia   Marina di Alberese, spiaggia   Via Cala di Forno, Talamone

Marina di Alberese, Tramonto sulla spiaggia

 

 

Marina di Alberese - Cala di Forno

 

Via Cala di Forno, Talamone, Parco Naturale della Maremma

 

Torre Collelungo (percorso A2)   Maremma, torre e pinete

  Foce d'Ombrone

A2 - Torre Collelungo

 

T2 - Punta del Corvo e Torre Canelle

 

A4 - Da Marina di Alberese alla foce del fiume Ombrone

 

Galleria immagini Parco naturale della Maremma

   

Villa Granducale, Alberese

 

   
Villa Granducale, Alberese
 

  Villa Granducale, lato ovest con una delle terrazze, Alberese

Villa Granducale di Alberese

 

Villa Granducale, chiesa, Alberese

 

Villa Granducale, lato ovest con una delle terrazze, Alberese

 

Alberese, strade del Mare   Moerassen aan de monding van de Ombrone   Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma

Alberese, strade del Mare

 

Moerassen aan de monding van de Ombrone


  Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma
Parco Naturale delle Maremma, spiaggia   Parco Naturale delle Maremma, beach   Monti dell'Uccelina, un gruppo collinare lungo la fascia costiera della Maremma

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

 

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

g

Monti dell'Uccelina, un gruppo collinare lungo la fascia costiera della Maremma

Area templare dello Scoglietto

 

   
Area templare dello ScogliettoArea templare dello Scoglietto

  Tempioseveriano
Tempio severiano
  Grotta Scoglietto

L'area dei templi dello Scoglietto si colloca lungo la direttrice stradale che collega Alberese alla spiaggia di Marina di Alberese. La Grotta dello Scoglietto è un probabile centro nosocomiale dell'antica eta' del Bronzo in Toscana.

 

  Grotta dello Scoglietto
Foce d'Ombrone, Alberese   Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto   Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

Foce d'Ombrone, Alberese

 

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto

 

 

Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

 

Photo album Abbey of Sant'Antimo

Levantesi L. (cur.), Il Granaio Lorenese della Fattoria Granducale di Alberese in Maremma, Nardini, 2010

[PDF] La comunità ornitica nidificante nella “Pineta Granducale di Alberese”(Toscana). Composizione, struttura e indicazioni gestionali per la conservazione.

Parco Naturale della Maremma | Mappa

Atlante Storico Topografico del Comune di Grosseto | La tenuta dei Lorena

Pietro Giovacchini, Gli uccelli del Parco Regionale della Maremma e aree limitrofe (Grosseto, Toscana, Italia), Rivista Italiana di Ornitologia - Research in Ornithology, 89 (1): 7-99, 2019| pdf

La Carta Europea per il Turismo Sostenibile nelle Aree Protette | Ente Parco Regionale della Maremma | www.parco-maremma.it[1] Foto di Rein Ergo. All rights reserved © Traveling in Tuscany
[2] Fonte: Azienda Agricola Alberese | www.alberese.com
[3] De Stato dei Presidi, [staat van de garnizoenen]) was een klein gebied in Italië tussen 1557 en 1801. Het bestond uit vijf steden aan de Toscaanse kust - Porto Ercole en Porto Santo Stefano op deMonte Argentario, evenals Orbetello, Talamone en Ansedonia - en hun achterland, samen met het eilandje Giannutri en het fort van Porto Longone op het eiland Elba.
De Presidi waren effectief verbonden met het koninkrijk Napels en wisselden er verschillende keren mee van eigenaar, wat resulteerde in drie verschillende historische periodes.