Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

 
Spiaggia Collelungo (percorso A3 - Le Grotte, a spasso nella pineta Granducale (1)

 

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Wandelen in Toscane | De torens en grotten van het Parco Naturale della Marermma | A3 - Le Grotte- A spasso nella pineta Granducale

   
   

Het Parco Naturale della Maremma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone en Talamone. Het is een van de mooiste natuurreservaten van de Maremma en van Toscane, en het ongerepte strand, waar pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien is wild en van een zeldzame schoonheid. Dit gebied, dat wordt doorsneden door de bergketen Monti dell'Uccellina, is sinds 1975 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 70 km2. In het park zijn wandelroutes uitgezet, die je laten kennismaken met de verschillende facetten van deze unieke kuststrook.


A3 - Le Grotte - Van Alberese (Pratini) naar de Torre di Collelungo, en terug

Deze wandeling brengt je van Alberese naar enkele verborgen grotten in het pijnboombos Pineta Granducale, en naar enkele uitkijktorens van het Parco Naturale della Maremma. Naast de wandeling A1 naar de Abdij van San Rabano en A2 - Le Torri - Tussen geschiedenis en legende (die gedeeltelijk hetzelfde traject volgen ) is dit een klassieke wandeling in het Parco Naturale della Maremma, joewel de grotten zelf wat tegenvallen. Het zijn niet meer dan door erosie uitgesleten holtes in de rotsand aan zee, of in het kalkstenreliëf landinwaarts. De grot met het mooiste verhaal vind je op de wandeling T3 Poggio Raso.- Grotta di Stoppa.

Onderweg markeren enkele torens de omliggende heuvels, de Torre di Castel Marino, de Torre di Collelungo en de Torre del Cala di Forno die iets verder ligt.
In het park zijn op de toppen van de heuvels wel meer torens zichtbaar. Deze suggestieve versterkingen werden gebouwd tussen de elfde en twaalfde eeuw om de aanvallen van piraten onder ogen te zien. Zij vormden een geavanceerd signaleringssysteem dat verbonden was met de vestingen en uitkijkposten van Castiglione della Pescaia en Talamone. De Torre della Trappola aan de mondig van de Ombrone had direct visueel contact met de Torre di Castel Marino en de Torre di Collelungo.

Vertrekpunt is het bezoekerscentrum in Alberese (Via del Bersagliere) waar je een toegangskaart tot het natuurpark kan kopen. Een gratis shuttle bus brengt je naar het vertrekpunt in Pratini.
Tijdens de zomermaanden is deze wandeling omwille van het brandgevaar soms enkel onder begeleiding van een gids en in groep te maken.
Reserveren kan in het bezoekerscentrum of online.
Er is ook een variant van deze wandeling die vertrekt aan het recent geopende vertrekpunt Casa Pinottolai, waar ook een bushalte en parkeergelegenheid is (zie verder). Bezoek de website van het park voor up to date informatie [www.parco-maremma.it of neem contact op met het bezoekerscentrum in Alberese of Collecchio op +39 0564 407098].t

 
   
   

A3 - Le Grotte - (da Pratini)

 

Alberese en het Parco Naturale della Marermma | A3 - Le Grotte - (da Pratini) | 6,92 km | 2h circa | gpx

Hoogteverschil: 83 m
Totale stijging: 93 m
Totale daling: 96 m

 

A3 - Le Grotte - (da Pinottolai)

Zodra het ticket is gekocht bij het bezoekerscentrum, kunnen bezoekers buslijn 17 nemen om Pinottolai te bereiken, van waaruit deze variant van de wandeling A3 - Le Grotte vertrekt. De wandeling valt nagenoeg samen met de wandeling A2 - A3 Le Torre e le grotte.

Vooraf kunnen we ook een bezoek brengen an de Grotta dello Scoglietto, een grot die langs de Strada del Mare ligt.

Vanaf Pinottolai volgen we het pad door het Granducale dennenbos ongeveer 1600 meter, tot aan een houten brug, de Ponte delle Tartarughe. Vanaf hier wordt de A3 wandeling goed aangegeven.

Majestueuze eiken worden afgewisseld met dicht struikgewas vol aroma's. De kleine vijver lago Precoriale onderbreekt het dichte struikgewas even voor we weer in het groen verdwijnen.

We volgen een oud wandelpad dat goed is hersteld en wandelen langs enkele typische grotten. De oude kliffen vertellen een geschiedenis van menselijke aanwezigheid die duizenden jaren overspant, van het vroege paleolithicum tot de opnames van de transhumance herders en hun schapen.
Tijdens de 19e eeuw hielden de legendarische briganti zich schuil in de vele grotten vann de dichtbeboste heuvels. De struikrovers overleefden in grotten en spelonken. De Grotta di Stoppa werd genoemd naar de beroemde brigante maremmano Enrico Stoppa die de grot als schuiloord gebruikte tijdens zijn strooptochten in de Monti dell'Uccellina. (Deze grot kan je bezoeken langs de wandeling T3).

De opvallendste grot op deze wandeling is zeker La Fabbrica, waarvan de ingang zich op negen meter hoogte in de steile rotswand bevindt. In de directe omgeving van deze ingang bevinden zich nog andere kleindere toegangsgaten, die de rotswand een bijzondere verschijning geven. De grot bestaat uit twee hoofdruimten met een steile hellingbodem en een laag plafond. Deze ruimte is het residu van een grote holte waarvan de mond in de oudheid is ingestort.


Het wandelpad eindigt aan zee. Volg langs het oud afwateringskanaal de borden voor de terugweg naar Pinottolai.

 

 

A3 - Le Grotte - (da Pinottolai) | Grotere kaart

 

 

Alberese en het Parco Naturale della Marermma | A3 - Le Grotte - (da Pinottolai) | 8.38 km | ongeveer 3 uur | gpx

Hoogteverschil: 83 m
Totale stijging: 101 m
Totale daling: 103

 

 
Alberese, strade del Mare   Foce d'Ombrone   Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

Alberese, strade del Mare

 

Da Marina di Alberese alla foce del fiume Ombrone

 

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Het natuurreservaat


Het park is het hele jaar elke dag van de week geopend, en is zowel te voet als per fiets te ontdekken. Er werden vele routes van verschillende moeilijkheidsgraad uitgetekend die zowel individueel als in groep kunnen verkend worden, al dan niet begeleid door een gids. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar in de bezoekerscentra in Alberese en Talamone of online op www.parco-maremma.it.
Schrale duinen en weiden worden afgewisseld met struikgewas, mediterrane macchia en jeneverbesbossen met soms eeuwenoude exemplaren. De cicaden zijn overal, soms oorverdovend.
Het centrale en zuidelijke gedeelte van het Parco della Maremma wordt gedomineerd door de Monti dell’Uccellina, een bergachtig bosrijk gebied dat voornamelijk bestaat uit krijt- en kalksteen. Het hoogste punt is 417 meter hoog, de Poggio Lecci. De abdij en het klooster van San Rabano liggen vlakbij, verscholen tussen de heuvels.
Onderweg herkennen we verder dwerg-waaierpalm, rozemarijn, de mastiekboom met zijn rode vruchten, alsem, boomhei, wilde knoflook, dwergden, kurkeik, en de aardbeiboom waarvan de vruchten in sommige Toscaanse likeuren en wijnen gebruikt wordt.
Het hout van de jeneverbes werd gebruikt om houtskool te branden. Dit was eeuwenlang de belangrijkste economische activiteit in de Monti dell'Uccellina. In de padule di Saline, bij de monding van de Ombrone werd ooit zout gewonnen.

 

Parco Naturale della Maremma


   
Alberese Visitor Center
Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278
Dagelijks geopend.


Tijdens de zomermaanden (vanaf 30 juni) zijn vele wandelingen enkel in groep en met een gids mogelijk. Je kan een toegangskaartje kopen in een van de twee bezoekerscentra in Alberese en Talamone.
Voor details en reservatie raadpleeg de website van het park [www.parco-maremma.it]. Een gedetaillerde kaart van alle wandelingen vind je hier.

Je kan ook online een ticket reserveren [Buy your ticket on-line].

Bekijk hier een gedetailleerde kaart van de wandelingen A1 - A2 - A3 -A4

Het strand is vrij toegankelijk vanuit Marina di Alberese. Er is een kleine parking, maar ook de shuttle-bussen uit Alberese komen hier aan. Van hieruit wandel je naar de monding van de Ombrone, of naar het zuiden, naar de Cala del Forno.
Het strand tussen Marina di Alberese en Cala di Forno is een van de mooiste stranden van Toscane.

   


Het pijnbomenbos Pineta Granducale

 

Data di stampa: 07/12/2010 Scala 1:25'000

Mappa Pineta Granducale

 

Wandelingen in het Parco Naturale della Maremma

Trekking Parco Naturale della Maremma | De mooiste wandelingen in het Parco Naturale della Maremma


Alberese en het Parco Naturale della Marermma |

 

Van Marina di Alberese naar Cala di Forno | 8,43 km | 2h 8m | gpx

Hoogteverschil: 83 m
Totale stijging: 116 m
Totale daling:120 m

Deze wandeling brengt je van Marina di Alberese naar Cala di Forno. Je kan de wandeling naar Cala di Forno ook maken vanuit het nieuwe toegangspunt Pinottolai, waar ook een bushalte is en ruime parkeergelegenheid. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar in de bezoekerscentra in Alberese en Talamone of online.

 

A1 - Van Alberese (Pinottolai) naar de abdij en het klooster van San Rabano en de Torre Uccellina | 7.61 km | 2h circa | gpx


Deze wandeling brengt je van de Casa Pinottolai, het nieuwe vertrekpunt in het park, naar de oude abdij San Rabano. Deze wandeling is niet toegankelijk tijdens de zomermaanden.

A2 - Le Torri - Tra storia e leggenda (da Pinottolai) | 9.25 km | 2, 5 h circa | gpx

Hoogteverschil: 87 m
Totale stijging: 156 m
Totale daling:144 m

T3 - Poggio Raso, Grotta di Stoppa | In het onbetwiste rijk van de legendarische briganti | 16.26 km | rond trip  | 4 uur | gpx

Hoogteverschil: 220 m
Totale stijging: 558 m
Totale daling: 558 m

 


 

 
   


Parco Naturale della Maremma | Fotogalerij Monti dell'Uccellina

 

   

Area templare dello Scoglietto

 

   
Area templare dello Scoglietto.JPG

Area templare dello Scoglietto

  Tempioseveriano

Tempio severiano

  Grotta Scoglietto.jpg

Het gebied van de Severiano tempel en de grot van de Scoglietto ligt langs de weg die Alberese met het strand van Marina di Alberese verbindt, de strada del Mare. La Grotta dello Scoglietto dateert vermoedelijk uit de oude bronstijd.

 

 

Grotta dello Scoglietto

Panorama dalla torre Torre di Castelmarino   A4 ) Cala di Forno (da Pratini)  

Maremma, torre e pinete

Panorama dalla Torre di Castelmarino

 

 

A4 - Cala di Forno (da Pratini)

 

 

T2, Punta del Corvo e Torre Canelle

Torre di Collelungo   Torre di Collelungo2   AlbereseMontiDellUccellina

La Torre di Collelungo nel Parco naturale della Maremma

 

 

Particolare della Torre di Collelungo nel Parco naturale della Maremma

 

Het noordelijk deel van de Monti dell'Uccellina, gezien vanaf Marina di Alberese

 

  Torre del Cala di Forno   Marina di Alberese, spiaggia

Il Parco Naturale della Maremma, ook bekend onder de naam Parco dell'Uccellina

 

 

Torre Collelungo

 

Marina di Alberese, spiaggia

 One of Tuscany's Best-Kept Secrets | Holiday home Podere Santa Pia


     

Monti Dell'Uccellina e l'isola Montecristo vista dal Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Monti Dell'Uccellina e l'isola Montecristo vista dal Podere Santa Pia

Celebrare il dolce far niente   Bee hive in the garden   L'Isolotto, Monte Argentario, Grosseto, Italy - panoramio (1)

Celebrare il dolce far niente

 

The first bee hive in the garden
What should you do if you see a swarm?

 

L'isolotto, Monte Argentario. Ciclismo Costa Toscana

 

Toscaanse stranden | Maremma | [2] Van Principina a Mare tot Ansedonia (eng)

Le spiagge più belle della Toscana | Naturisme in Toscane | La costa, le spiagge e il mare della Toscana naturista

 [2]
[3]