Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         WALKING ON MONTE AMIAta

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          URBAN TREKKING IN SIENA

FONTI DI SIENA

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

Country road, Natural Park of Maremma, Via Bersagliere, Alberese Grosseto, Tuscany, Italia - panoramio.jpg

I T        N L
Country road, Natural Park of Maremma, Via Bersagliere, Alberese Grosseto, Tuscany (1)

 

Toscana | Galleria di immagini  
     
   


Fietsen in Toscane | Alberese en het Parco Naturale della Marermma | Een fietstocht naar het mooiste strand van Toscane

   
   

Het Parco Naturale della Marermma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone en Talamone. Het is een van de mooiste natuurreservaten van de Maremma en van Toscane, en het ongerepte strand, waar pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien is wild en van een zeldzame schoonheid. Dit gebied, dat wordt doorsneden door de bergketen Monti dell'Uccellina, is sinds 1975 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 70 km2. In het park zijn wandelroutes uitgezet, die je laten kennismaken met de verschillende facetten van deze unieke kuststrook.
Het strand is vrij toegankelijk vanuit Marina di Alberese, waar ook de shuttle-bussen uit Alberese aankomen. Van hieruit wandel je naar de monding van de Ombrone, of naar het zuiden, naar de Cala del Forno. Hier is naturisme toegestaan en bijna vanzelfsprekend.

Het Parco della Maremma is gedeeltelijk ook per fiets te bezichtigen. Er is voor fietsers een route uitgezet door de pijnboombossen, tot de Torre di Collelungo en langs de zee tot aan de monding van de Ombrone. Deze fietstocht vertrekt aan het bezoekerscentrum van Alberese (Via del Bersagliere 7/9 , Alberese (Grosseto)), dagelijks open van 8.00 – 20.30 uur. Een toegangsticket is vereist.Het natuurreservaat


Het natuurreservaat Parco naturale della Maremma ligt tussen tussen heuvels, zandstranden en hoge kliffen en wordt omgeven door moerassen, dennenbossen, akkers en weiden. Hier zijn nog de beroemde butteri actief, de cowboys van de Maremma.
De intense aroma's van Mediterrane kruiden, de gekleurde bessen, de roep van de vele diersoorten verwelkomen de bezoeker die hem zowel de schoonheid maar tegelijkertijd ook de oorspronkelijke wilde kant van dit gebied laat zien. Dit contrast van elementen zorgen voor een bijzondere sensatie, het gevoel in een herontdekt paradijs terecht te komen.

Deze fietstocht combineert twee van de routes van het park en kan bij voorkeur 's ochtends worden afgelegd.
De tocht gegint bij het bezoekerscentrum aan de Via del Bersagliere in Alberese.

 

   
   

Alberese e il Parco Naturale della Marermma

 

Alberese and the Parco Naturale della Maremma | 24,46 km | 2h 26m | gpx

Hoogteverschil: 88 m
Totale stijging:  192 m
Totale daling: 188 m


Er is ook een fietstocht die van Grosseto naar Marina di Alberese leidt en die een mooi alternatief vormt voor de anders drukkere toegangswegen tot het park. De tocht vertrekt aan het Parco del fiume Ombrone Silvano Signori (Via Arturo Toscanini, 14 Grosseto).


Alberese en het Parco Naturale della Marermma | Een fietstocht van Grosseto naar het mooiste strand van Toscane | 21,40 km | 2h 8m | gpx

 

 

De parkeerplaats van Marina di Alberese is geopend van 7.30 tot 19.30 uur.
De in- en uitgang worden geregeld door een elektronische balk die het kenteken leest, de kosten voor het parkeren bedragen 2 euro per uur.
Hier vangt de fietstocht aan. Eenmaal de slagbomen voorbij bevinden we ons snel in het hart van het beschermde natuurgebied. De eerste 500 meter van het fietspad leidt naar Marina di Alberese, en vervolgens linksaf de Via degli Olivi, en krijgen om de eerste poort, dat het markeert omheind gebied van het park en markeert het begin van de Pinastrellaia fietsroute.

Naast enkele fietstochten zijn er zeven wandelroutes in het park uitgezet, die elkaar gedeeltelijk overlappen. De wandelingen zijn goed gemarkeerd. Tusen 1 juli tot en met 30 september is het park enkel met gids te bezoeken.
Meer informatie vind je hier en op de website van het natuurpark.

 

Spiaggia Marina di Alberese,, Parco naturale della Maremma, Parco naturale della Maremma, Traccie della Salina di San Paolo, in fondo Monti dell'Uccellina Casello Idraulico Bocca d'Ombrone, Parco naturale della Maremma, Canale di drenaggio Padule del Saline, Parco naturale della Maremma Salina di San Paolo, Parco naturale della Maremma, Toscana

La Spiaggia di Marina di Alberese nel Parco Regionale della Maremma è tra le spiagge più belle della Maremma. Si estende per circa 8 km, è delimitata a Nord dalla Bocca dell’Ombrone e a Sud dagli scogli verso Cala di Forno.

 

Vanaf nu zullen de ongewone "ontmoetingen" de normaliteit zijn: hier is de natuur thuis. Er zullen ook waarnemingen zijn, zelfs in de buurt, van de hoefdierenfauna van het park: damherten, reeën en everzwijnen zullen gluren tussen de stenige en olijfbomen. Het parcours klimt zachtjes, met geasfalteerde bodem, het invoeren van de mediterrane struikgewas naar de rest gebied van Pratini (km 4.400). Slechts een paar honderd meter voordat de plek opent en de horizon zich opent aan de kust met uitzicht op Cala di Forno. Een andere poort, deze keer gemaakt van hout, zoals degene die de butteri opende en sloot zonder van het paard te gaan. De track, zelfs op asfalt, kronkelende door een olijfgaard van bomen heb je aankomt bij de voet van de Collelungo toren, gebouwd door de Medici tweede helft van '500. Laat de fietsen achter op de houten rekken aan de binnenkant van de kustduin en loop langs het suggestieve pad dat je naar de toren leidt. Via een route kunt u de geschiedenis van deze en de andere wachttorens in het park ontdekken en genieten van het spectaculaire uitzicht op het weelderige dennenbos dat zich onder u uitstrekt. Terugkerend naar de fiets rijdt u de volgende 3 km langs de zandweg door het schaduwrijke dennenbos loopt, totdat u het centrum van Marina di Alberese Services (10.40 km van de route) te bereiken. Het centrum markeert ook het punt van waaruit u het omheinde deel van het park verlaat om het normaal gereguleerde gebied binnen te gaan. Hier arriveren de shuttlebussen van Alberese en begint het fietspad dat terugkeert naar het hoofd bezoekerscentrum. Laten we de afspraak met het fietspad opnieuw uitstellen om de weg over te steken en de tweede van de twee routes die deel uitmaken van deze route in te voeren: de A7 - Foce del fiume Ombrone. Langs deze route vindt u de grote ontwatering sanering ontdekken, zullen ze stoppen in stilte in de cabine van de vogel waarneming van de rivier en rijden langs het jaagpad dijk gebouwd onlangs ter verdediging van bedreigde kustduinen erosie van de zeestromingen. Eenmaal terug op het fietspad in de richting van Alberese ontmoeting paarden en koeien met grote hoorns vee keuze van het ras van de Maremma Alberese goed, landbouwgrond entiteit bedrijf Terre Toscaanse Regional die het middelpunt in de oude schuur Lorraine heeft van Spergolaia. De laatste kilometers van het fietspad begeleiden je door dit Maremma-landschap dat nog intact en bewaard is dankzij de aanwezigheid van het park. Het Parco della Maremma werd opgericht in 1975 en is het tweede regionale park in Italië. In 1992 ontving hij het Europese diploma, een speciale erkenning vanuit het oogpunt van instandhouding verleend door de Raad van Europa, die elk jaar wordt vernieuwd en slechts betrekking heeft op zes andere Italiaanse beschermde gebieden.Het unieke strand in het Parco Naturale della Maremma

Het unieke strand in het Parco Naturale della Maremma


Het natuurpark van de Maremma omvat heel diverse landschappen. Het grootste gedeelte wordt gedomineerd door de Monti dell'Uccellina. Ten noorden ervan strekt zich tot aan de rivier de Ombrone een duinlandschap uit, dat grotendeels is begroeid met parasoldennen. De monding van de Ornbrone, na de Arno de langste rivier van Toscane, is het derde gebied dat kan worden onderscheiden. Noordelijk daarvan ligt het moerasgebied van de Paludi della Trappola, een paradijs voor watervogels en tevens het land van de butteri de Toscaanse cowboys, die op de drogere gedeelten hun kudde’s door het moerasland loodsen. Het gedeelte van het park dat het meeste te bieden heeft aan natuurschoon is dat van de Monti dell'Uccellina, met als hoogste top de Poggio Lecci.

Het Parco della Maremma is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en ligt voor het grootste deel aan de Tyrrheense Zee, tusen Marina di Alberese en Talamone. In beide plaatsen Alberese en Talamone is een bezoekerscentrum ingericht Hier vind je meer informatie over natuur en fauna, wandel- en fietskaarten. Hier kunnen ook toegangsbewijzen aangekocht worden.
De grote wandeltocht door de Monti dell’Uccellina A1 mag je alleen onder leiding van een gids maken. De tocht vertrekt elke dag om 9.00 uur en om 16.00 uur vanuit het bezoekerscentrum in Alberese. Zorg ervoor tijdig ter plaatse te zijn.


Parco Naturale della Maremma


Alberese Visitor Center
Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278
Open every day including holidays with the following timetable: from October 1 to March 22, 8.30 a.m. to 1.30 p.m.; from March 23 to September 30, 8.00 a.m. to 5.00 p.m.

 

 

 
   

 


Parco Naturale della Maremma | Fotogalerij Monti dell'Uccellina

 

   
  Torre del Cala di Forno   Moerassen aan de monding van de Ombrone

Il Parco Naturale della Maremma, ook bekend onder de naam Parco dell'Uccellina

 

 

Torre del Cala di Forno

 

Moerassen aan de monding van de Ombrone


Parte settentrionale dei Monti dell’Uccellina, vista dalla piana dell'Ombrone
  Alberese, strade del Mare   Moerassen aan de monding van de Ombrone

Parte settentrionale dei Monti dell’Uccellina, vista dalla piana dell'Ombrone

 

Alberese, strade del Mare

 

Moerassen aan de monding van de Ombrone


Salina di San Paolo, con in fondo ilCassello idraulico di Bocca d'Ombrone   Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma   Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Salina di San Paolo, con in fondo il Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone

 

 

Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

 

Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Parco Naturale delle Maremma, beach

  Cinghiali in libertà nel parco naturale della Maremma ad Alberese   Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Parco della Maremma, il Cinghiale [2]

 

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto   OmbroneFoce1   Villa Granducale, Alberese

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto

 

 

Bocca d'Ombrone, Principina di Grosseto

 

 

Villa Granducale di Alberese

Cala di forno   Veduta della spiaggia di Cala di Forno   Panorama dalla torre Torre di Castelmarino

Cala di Forno

 

 

Veduta della spiaggia di Cala di Forno

 

 

Panorama dalla Torre di CastelmarinoTrekking in Toscane

A1 - Abbazia di San Rabano e Torre Uccellinai | 7,2 km, 3.30 uur

De mooiste, maar ook de zwaarste wandelroute is de AI (8 km, ca. 3,5 uur) die langs de top van de Poggio Lecci naar de ruïne van het 11de-eeuwse benedictijner klooster San Rabano leidt. Deze wandering kan gecombineerd worden met de wandeling A2 (6 km, ca. 2,5 uur), die langs de twee 14e-eeuwse wachttorens Collelungo en Casfelmarino en naar het strand leidt.
Recentelijk is ook een alternatief uitgetekend met als vertrekpunt Casa Pinottolai. Deze wandeling is op last van de Regione Toscana niet toegankelijk tijdens de zomermaanden omwille van het brandgevaar.

A1 - Van Alberese (Pinottolai) - San Rabano - Torre Uccellina | 16.44 km | 4h circa | gpx

A4 - Cala di Forno | Departure: from Pratini | 12 km, 5 uur

Wandeling A4 is de langste route (heen en terug 12 km, ongeveer. 5 uur) en leidt je naar de paradijselijke baai Cala dl Forno.

Itinerario A7 - Monding van de Ombrone -4,73 km, ongeveer 1 uur

Walking in Tuscany | Parco Regionale della Maremma | From Alberese to San Rabano and Cala di Forno 

 

Punta del Corvo mappa   T2   T3
T1 - Punta del Corvo | 4 km circa, 2 ore e 1/2 circa   T2 - Cannelle | 9 Km circa, 5 ore circa  

T3 - Poggio Raso | 16 Km circa, 8 ore circa
One of Tuscany's Best-Kept Secrets | Holiday home Podere Santa Pia


     

Alberese, Monti Dell'Uccellina

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Alberese, Monti Dell'Uccellina

         
         

Parco Naturale della Maremma | www.parks.it | Map | Itineraries | (Eng) (Deutsch) (It)

Cycling in Tuscany | Cycling tours in Southern Tuscany

www.turismoinmaremma.it | Colline Metallifere | Reiseführer und interessante Informationen über das Eisenerzgebiet | pdf Download

Toscaanse stranden | Maremma | [2] Van Principina a Mare tot Ansedonia (eng)

Le spiagge più belle della Toscana | Naturisme in Toscane | La costa, le spiagge e il mare della Toscana naturista

 


[1] Photo by trolvag, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
[2] Photo: Mauro Guidoni | La mia Maremma Toscana - My Tuscany Maremma