Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

        Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

        Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

         Walking on Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Ospedale Santa Maria della Scala

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
La Costa Toscana

Marina di Alberese, la Spiaggia dei Capanni, Parco naturale della Maremma, Toscana

I T

 

Marina di Alberese, la Spiaggia dei Capanni, Parco naturale della Maremma, Toscana [1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   


Marina di Alberese, la Spiaggia dei Capanni, Parco naturale della Maremma, Toscana

   
   

Het Parco Naturale della Marermma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone en Talamone. Het is een van de mooiste natuurreservaten van Toscane, en het ongerepte strand, waar pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien is wild en van een zeldzame schoonheid.

Het strand van Marina di Alberese strekt zich uit over ongeveer 8 km, wordt in het noorden begrensd door de Bocca dell’Ombrone en in het zuiden door de rotsen van Cala di Forno. Het een natuurlijk en bijna magisch paradijs, het aangespoelde drijfhout en de hutten van verweerde stammen en takken vormen een archetypisch beeld van de Maremma.

 

Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Dune e spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma, Toscana Capanna di legno asciutta, spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia dei tronchi, Parco naturale della Maremma

Sfeervolle beelden van het strand van Marina di Alberese. Typerend voor het natuurlijke strand is de aanwezigheid van capanni die zijn gebouwd met drijfhout en verwrogen boomstammen die de Ombrone rivier op het strand heeft geworpen, en die er door mensen als casette al mare gebruikt worden [1]

 

Het suggestieve verweerde dennenbos aan de rand van het immense gouden strand gaat in het noorden langzaam over in wat overblijft van de oude zoutwinningsgebieden, de Salina di San Paolo.Spiaggia dei tronchi, Bocca d'Ombrone, Parco naturale della Maremma Marina di Alberese, con tronchi di alberi che il fiume Ombrone ha gettato sulla spiaggia, Parco naturale della Maremma, Toscana La natura selvaggia della spiaggia di Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma Spiaggia,   , Parco naturale della Maremma Spiaggia Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma

Immagini atmosferiche della natura selvaggia della spiaggia di Marina di Alberese, Parco naturale della Maremma [1]

 


Het strand van Marina di Alberese is wild en ongerept, met fijn en goudkleurig zand en met veel kleine capanni, hutten en torens gemaakt van verwrongen stammen en drijfhout, gladgestreken door de golven en gebleekt door de zon.

Het strand strekt zich noordwaarts uit tot aan Bocca d'Ombrone of de monding van de Ombrone waar het Cassello idraulico met zijn toren de grens van twee gebieden markeert. Rechts van de Ombrone zien we nog de restanten van het oude zoutwinningsgebied, de Salina di San Paolo.
Links van de Ombrone strekt zich de Palude di Trappola uit, het laatste drassige gebied in het natuurpark, 490 hectare die gekenmerkt worden gekenmerkt door een reeks brakke moerassen, die oorspronkelijk het zuidelijke aanhangsel vormden van het oude meer van Prile.


De monding van de Ombrone


I tronchi contorti, levigati dalle onde, una foresta scompigliata, essiccata e sbiancata dal sole,
nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone   Tronchi lavati insieme alla foce dell'Ombrone   Legni arrotolati, biancata dal sole, nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone

I tronchi contorti, levigati dalle onde, una foresta scompigliata, essiccata e sbiancata dal sole, nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone

 

 

Tronchi lavati insieme alla foce dell'Ombrone

 

  Legni arrotolati, biancata dal sole, nel Parco naturale della Maremma, la Bocca d'Ombrone
Salina di San Paolo, con in fondo ilCassello idraulico di Bocca d'Ombrone   Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma   Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Salina di San Paolo, con in fondo il Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone

 

 

Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

 

Foce d'Ombrone e del Canale Essiccatore Principale dell’Alberese

Hoe kom je op het strand van Marina di Alberese

Aan km 166 dell’ Aurelia (SS1) is er de afrit voor Alberese - Parco Naturale della Maremma.
Volg de weg die door een schilderachtig landschap loopt, in de richting van het kleine gehucht Alberese waar het  Centro Visite del Parco is gevestigd.
Voordat u in Alberese aankomt, neem je rechts de Strada del Mare om bij de kust te komen. Deze door pijnbomen omzoomde weg met een mooi aangelegd fietspad leidt naar het strand van Marina di Alberese, dat zich uitstrekt tussen de monding van de Ombrone en de Torre di Collelungo.

De toegang is betalend, en is beperkt tot een klein aantal voertuigen. Het aantal nog beschikbare plaatsen wordt rechts van de weg op een digitaal bod vermeld.
Je kan ook de shuttlebus nemen aan het Centro Visite del Parco.


Centro Visite Alberese

Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278, e-mail: centrovisite@parco-maremma.it
Elke dag open, ook op feestdagen, met deze tijden: van 8.30 tot 14.00 uur
www.parco-maremma.it


Het Parco della Maremma is het hele jaar open.
Voor alle wandelroutes geldt een vergoeding.
De kosten van tickets variëren van jaar tot jaar ... kijk op de officiële website.

Visualizzare Mappa localizzazione Centro Visite e Uffici Amministrativi di Alberese

Het strand moet om 21.00 uur worden verlaten.
De parkeerplaats van Marina di Alberese is geopend van 7.30 tot 19.30 uur.
De in- en uitgang worden geregeld door een elektronische balk die het kenteken leest, de parkeerkosten bedragen 2 euro per uur.


 
Alberese, Strada del Mare
   

Strada del Mare

 

   
   

Mappa Marina di Alberese | Ingrandire mappa


 
   

Marina di Alberese ligt in een groot beschermd gebied dat bekend staat als het Parco Naturale della Maremma. De oppervlakte van het park beslaat ongeveer 10 000 ha en het land is voor 4/5 eigendom van de Azienda Regionale Agricola di Alberese [2]. In het uitgestrekte natuurpark wonen en werken nog echte butteri of cowboys.

De focus van de Azienda Regionale Agricola di Alberese ligt op biologische landbouw en meer bepaald op de veeteelt van de Maremma-runderen. Meer dan 400 typische witte Maremma-runderen en 40 Maremmana-paarden grazen tussen dennenbossen, mediterraan struikgewas en gecultiveerd land, de butteri (herders te paard of cowboys) leiden de kuddes langs de moerassen en kanalen van de Palude di Trappola.
Er wordt ook wijn verbouwd, de Tenuta di Alberese cultiveert meer dan 53 hectare wijngaarden in het DOCG-gebied van Morellino di Scansano. Er is een verkooppunt in Alberese.

meer dan 400 typische witte Maremma-runderen en 40 paarden grazen tussen dennenbossen, mediterraan struikgewas en gecultiveerd land. Het paard is een typisch ras uit deze streek, de Maremmana. De geschiedenis van de Maremmana is niet helemaal bekend, maar de paarden zijn vermoedelijk afkomstig uit Noord-Afrika en werden door de Romeinen vanuit Numidia naar Italië gebracht. [3]


Azienda Regionale Agricola di Alberese

Strada del Mare, 25 loc. Spergolaia 58100 Alberese (GR)
www.alberese.com

Punto Vendita
Agricola Alberese srl - via dell'Artigliere, 4 58100 Alberese (GR)


Butteri, alla foce dell'Ombrone, Parco naturale della Maremma

Butteri, alla foce dell'Ombrone, Parco naturale della Maremma


Parco Naturale della Maremma: wandelen en trekking


Er zijn talrijke wandel- en fietsroutes in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze variëren van de eenvoudigste (sommige zijn ook toegankelijk voor gehandicapten) tot de meest complexe wandelingen, zonder ooit echt veeleisende niveaus te bereiken. Tal van natuurexcursies, nachtelijke excursies en vogelkijken zijn hier mogelijk; net als paardrijden en kanoën. Belijk een kaart met alle wandelingen van het Parco Naturale della Maremma.

Deze wandeling brengt je van Marina di Alberese naar Cala di Forno. Je kan de wandeling ook maken vanuit het nieuwe toegangspunt Pinottolai, waar ook een bushalte is en ruime parkeergelegenheid. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar in de bezoekerscentra in Alberese en Talamone of online.
Het vertrekpunt van de wandelroute bij de Casetta dei Pinottolai is met de auto te bereiken. Zodra het kaartje is gekocht, geeft het bezoekerscentrum een autorisatie die op het dashboard wordt aangebracht om de auto in Pinottolai te laten staan.

 

Alberese en het Parco Naturale della Maremma | Van Marina di Alberese naar Cala di Forno | 8,43 km | 2h 8m | gpx

Hoogteverschil: 83 m
Totale stijging: 116 m
Totale daling:120 m

 

Van Marina di Alberese naar de Torre di Collelungo en Cala di Forno

 

Tramonto sulla spiaggia   Marina di Alberese, spiaggia   Via Cala di Forno, Talamone

Marina di Alberese, Tramonto sulla spiaggia

 

 

Marina di Alberese - Cala di Forno

 

Via Cala di Forno, Talamone, Parco Naturale della Maremma

 

Torre Collelungo (percorso A2)   Maremma, torre e pinete

  Foce d'Ombrone

A2 - Torre Collelungo

 

T2 - Punta del Corvo e Torre Canelle

 

A4 - Da Marina di Alberese alla foce del fiume Ombrone

 

Galleria immagini Parco naturale della Maremma

   

Villa Granducale, Alberese

 

   
Villa Granducale, Alberese
 

  Villa Granducale, lato ovest con una delle terrazze, Alberese

Villa Granducale di Alberese

 

Villa Granducale, chiesa, Alberese

 

Villa Granducale, lato ovest con una delle terrazze, Alberese

 

Alberese, strade del Mare   Parco Naturale delle Maremma, canale idraulico   Moerassen aan de monding van de Ombrone

Alberese, strade del Mare

 

Parco Naturale delle Maremma, canale idraulico

 

Moerassen aan de monding van de Ombrone


Parco Naturale delle Maremma, spiaggia   Parco Naturale delle Maremma, beach   Monti dell'Uccelina, un gruppo collinare lungo la fascia costiera della Maremma

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

 

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

g

Monti dell'Uccelina, un gruppo collinare lungo la fascia costiera della Maremma

Foce d'Ombrone, Alberese   Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto   Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

Foce d'Ombrone, Alberese

 

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto

 

 

Cassello idraulico di Bocca d'Ombrone, Parco Naturale della Maremma

 

Photo album Tuscan coast

Wandelen in Toscane | Alberese, Parco Naturale della Maremma

Parco Regionale della Maremma | Percorso A4 Cala di Forno | Visualizza MAPPA degli ITINERARI

Vanaf Pinottolai gaat de route over een lengte van ongeveer 1600 meter verder langs de bestaande weg in het dennenbos van Granducale, tot aan de houten brug voor de voetgangersoversteekplaats, waar een bord voor route A4 aangeeft.

Un angolo di paradiso sulla costa sabbiosa e selvaggia. La terra della “Signorina”, come tutti chiamavano la nobildonna Giuliana Ponticelli | www.toscanaovunquebella.it

Levantesi L. (cur.), Il Granaio Lorenese della Fattoria Granducale di Alberese in Maremma, Nardini, 2010

[PDF] La comunità ornitica nidificante nella “Pineta Granducale di Alberese”(Toscana). Composizione, struttura e indicazioni gestionali per la conservazione.

Parco Naturale della Maremma | Mappa

Atlante Storico Topografico del Comune di Grosseto | La tenuta dei Lorena

Pietro Giovacchini, Gli uccelli del Parco Regionale della Maremma e aree limitrofe (Grosseto, Toscana, Italia), Rivista Italiana di Ornitologia - Research in Ornithology, 89 (1): 7-99, 2019| pdf[1] Foto di Rein Ergo. All rights reserved © Traveling in Tuscany
[2] Fonte: Azienda Agricola Alberese | www.alberese.com
[3] Alberese: cenni storici | www.prolocoalborensis.com