Alberese

Parco Naturale delle Maremma

Walking in the Parco Naturale della Maremma

Arezzo


Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

         Walking along the Tuscan coast

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

         Walking in the Crete Senesi

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          URBAN TREKKING IN SIENA

FONTI DI SIENA

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 

 
Walking in Tuscany

Punta Corvo - panoramio (1).jpg

 
Punta del Corvo (1)

 

Toscana | Galleria di immagini  
     
   


Wandelen in Toscane | Alberese en het Parco Naturale della Marermma | T1, een wandeltocht naar Punta del Corvo

   
   

Het Parco Naturale della Maremma strekt zich 25 km uit tussen de monding van de Ombrone tot Talamone en kent een grote verscheidenheid aan suggestieve landschappen: de kust met zijn lange verlaten zandstranden, de dichtbegroeide groene Monti dell'Uccellina, waarvan het hoogste punt Poggio Leggi, het dennenbos van Marina di Alberese, de monding van de rivier Ombrone en de moerasland van Paludi della Trappola, waar butteri, Toscaanse cowboys het vee door het moerasland loodsen.

Het Parco Naturale della Maremma is een van de mooiste natuurreservaten van de Maremma en van Toscane, en het ongerepte strand, waar de pijnbomen bijna tot aan de vloedlijn groeien, is wild en van een zeldzame schoonheid. Het strand is vrij toegankelijk vanuit Marina di Alberese, waar ook de shuttle-bussen uit Alberese aankomen. Van hieruit wandel je naar de monding van de Ombrone, of naar het zuiden, naar de Cala del Forno. Hier is naturisme toegestaan en bijna vanzelfsprekend.

Het Parco Naturale della Maremma, dat wordt doorsneden door de bergketen Monti dell'Uccellina, is sinds 1975 een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 70 km2. In het park zijn wandelroutes uitgezet, die je laten kennismaken met de verschillende facetten van deze unieke kuststrook.

Met de intense geuren van de Mediterrane maquis, dennenbossen, duinen en wilde stranden is het Parco Naturale della Maremma een van de mooiste natuurparken van Toscane. De Benedictijner abdij van St. Rabano (11e eeuw) kan je bereiken door wandeling A1. Dit mooie architectonische complex bestaat uit een kerk, een klooster en een uitkijktoren de Torre dell'Uccellina (14e eeuw).

In het park zijn op de toppen van de heuvels wel meer torens zichtbaar. Deze suggestieve versterkingen werden gebouwd tussen de elfde en twaalfde eeuw om de aanvallen van piraten onder ogen zien. Zij vormden een geavanceerd signaleringssysteem dat verbonden was met de rotsen en uitkijkposten van Castiglione della Pescaia en Talamone.

Recentelijk werden ook in het zuidelijke deel van het park enkele wandelingen uitgetekend. Deze wandeling naar Punta del Corvo (gemarkeerd T1) vertrekt aan het bezoekerscentrum en Talamone Aquarium. Het is een goed gemarkeerde route.

Tijdens de zomermaanden is omwille van he brandgevaar een deel van het park niet toegankelijk voor induviduele bezoekers. Doorgaans geldt deze beperking vanaf 30 juni.

Bezoek de website van het park voor up to date informatie [www.parco-maremma.it of neem contact op met het bezoekerscentrum op 0564 407098.].


T1, een wandeltocht naar Punta del CorvoParco Naturale della Marermma, T1 - Punta del Corvo

 

   
   

Gariga en scrub karakteriseren deze route die het in korte tijd mogelijk maakt om de rand van Punta del Corvo te bereiken. Prachtige kustlijn die kan worden bewonderd vanuit de glimpjes die onderweg zijn.

De routes die het gebied van Talamone beïnvloeden bieden de mogelijkheid om uit te kijken op de rotsachtige kust van het park en het panorama van de Tyrrheense Zee en de eilanden van de Toscaanse Archipel te bewonderen.

Na de toegangspoort van het park loop je een stuk op de rand van de heuvel met prachtige openingen naar de zee en op de kruising ga je rechtsaf een pad ondergedompeld in de Middellandse Zee. Je slentert over een grote en mooie open plek en daalt vervolgens weer in een deel van het bos dat wordt gekenmerkt door hoge steeneik-planten. Het blijft stijgen en ontmoet tal van oude velden die in het verleden werden gebruikt om kolen te maken. In een van deze is het mogelijk om een ??houtskoolkachel te zien die is opgezet voor educatieve doeleinden. Een beetje verder gaat het pad verder door een stuk lager en schaarser kreupelhout. Bereikte de bergkam, het pad wordt bijna vlak. Draai naar links en neem het hoofdpad weer, blijf door de bush lopen. Verderop, aan de rechterkant, is er een omweg die u in een paar minuten een panoramisch "zicht" biedt. Vanaf hier is het noodzakelijk om terug te gaan en, nogmaals, de hoofdroute, ga verder op de kam terug te keren naar het eerste deel en vervolgens terug te keren naar het dorp.

 

T1 Punta del Corvo | Il Percorso T1 del Parco della Maremma | 3,34 km | rond trip  | 2 uur | gpx

Hoogteverschil: 183 m
Totale stijging: 243 m
Totale daling: 115 m


 

Het natuurreservaat


Het natuurpark van de Maremma omvat heel diverse landschappen. Het grootste gedeelte wordt gedomineerd door de Monti dell'Uccellina. Ten noorden ervan strekt zich tot aan de rivier de Ombrone een duinlandschap uit, dat grotendeels is begroeid met parasoldennen. De monding van de Ornbrone, na de Arno de langste rivier van Toscane, is het derde gebied dat kan worden onderscheiden. Noordelijk daarvan ligt het moerasgebied van de Paludi della Trappola, een paradijs voor watervogels en tevens het land van de butteri de Toscaanse cowboys, die op de drogere gedeelten hun kudde’s door het moerasland loodsen. Het gedeelte van het park dat het meeste te bieden heeft aan natuurschoon is dat van de Monti dell'Uccellina, met als hoogste top de Poggio Lecci.

Je kan ook on-line een ticket reserveren voor C1 Salto del Cervo C2 Poggio alle Sugherine.

Visitor Center and Talamone Aquarium
Via Nizza, 12 - Talamone (Gr)
Tel. +39 0564 887173 - Fax. +39 0564 887173
Open every day including holidays with the following timetable: from September 1 to June 30, 8.00 a.m. to 1.00 p.m.; from July 1 to August 31, 8.00 a.m. to 12.00 noon and from 5.00 p.m. to 8.00 p.m.

Alberese Visitor Center
Via del Bersagliere, 7/9 - Alberese (Gr)
Tel. +39 0564 407098 - Fax. +39 0564 407278
Open every day including holidays with the following timetable: from October 1 to March 22, 8.30 a.m. to 1.30 p.m.; from March 23 to September 30, 8.00 a.m. to 5.00 p.m.Het Parco della Maremma is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en ligt voor het grootste deel aan de Tyrrheense Zee, tusen Marina di Alberese en Talamone. In beide plaatsen Alberese en Talamone is een bezoekerscentrum ingericht. Hier vind je meer informatie over natuur en fauna, wandel- en fietskaarten. Hier kunnen ook toegangsbewijzen aangekocht worden.

Tijdens de zomermaanden zijn enkele wandelingen nkel voor groepen beschikbaar. Doorgaans geldt deze beperking vanaf 30 juni, als gevolg van de verordening tegen bosbranden, opgelegd door de regio Toscane. Deze route is dan alleen beschikbaar voor groepen en op reservering, door contact op te nemen met het bezoekerscentrum op 0564 407098.

De website www.parcomaremma.it biedt actuele informatie ook een mooi overzicht van alle wandelingven en fietstochten in het park.

 
   

 


Fotogalerij Parco Naturale della Maremma | Monti dell'Uccellina

 

   
Alberese, strade del Mare     Moerassen aan de monding van de Ombrone

Alberese, strade del Mare

 

Il Parco Naturale della Maremma, ook bekend onder de naam Parco dell'Uccellina

 

 

Moerassen aan de monding van de Ombrone


Parco Naturale delle Maremma, beach

  Cinghiali in libertà nel parco naturale della Maremma ad Alberese   Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Parco della Maremma, il Cinghiale [2]

 

Parco Naturale delle Maremma, spiaggia

 

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto   OmbroneFoce1   Torre Bassa, Parco della Maremma

Bocca d'Ombrone, Torre della Trapola vicino a Principina di Grosseto

 

 

Bocca d'Ombrone, Principina di Grosseto

 

 

Torre Bassa, Parco della Maremma

Cala di forno   Veduta della spiaggia di Cala di Forno   Panorama dalla torre Torre di Castelmarino

Cala di Forno

 

 

Veduta della spiaggia di Cala di Forno

 

 

Panorama dalla Torre di CastelmarinoTraveling in Tuscany | Trekking in Toscane

A1 - Abbazia di San Rabano e Torre Uccellinai | 7,2 km, 3.30 uur

De mooiste, maar ook de zwaarste wandelrouteis de AI (8 km, ca. 3,5 uur) die langs de top van de Poggio Lecci naar de ruïne van het 11de-eeuwse benedictijner klooster San Rabano leidt. Deze wandering kan gecombineerd worden met de wandeling A2 (6 km, ca. 2,5 uur), die langs de twee 14e-eeuwse wachttorens Collelungo en Casfelmarino en naar het strand leidt.

A4 - Cala di Forno | Departure: from Pratini | 12 km, 5 uur

Wandeling A4 is de langste route (heen en terug 12 km, ongeveer. 5 uur) en leidt je naar de paradijselijke baai Cala dl Forno.

Itinerario A7 - Monding van de Ombrone -4,73 km, ongeveer 1 uur

Walking in Tuscany | Parco Regionale della Maremma | From Alberese to San Rabano and Cala di Forno 

 

 

Punta del Corvo mappa   T2   T3

T1 - Punta del Corvo | 4 km circa, 2 ore e 1/2 circa

 

T2 - Cannelle | 9 Km circa, 5 ore circa

 

T3 - Poggio Raso | 16 Km circa, 8 ore circa
One of Tuscany's Best-Kept Secrets | Holiday home Podere Santa Pia


     

Alberese, Monti Dell'Uccellina

Podere Santa Pia

Podere Santa Pia

 

Alberese, Monti Dell'Uccellina

         
         

Trekking Parco Naturale della Maremma | De mooiste wandelingen in het Parco Naturale della Maremma

www.turismoinmaremma.it | Colline Metallifere | Reiseführer und interessante Informationen über das Eisenerzgebiet | pdf Download

Toscaanse stranden | Maremma | [2] Van Principina a Mare tot Ansedonia (eng)

Le spiagge più belle della Toscana | Naturisme in Toscane | La costa, le spiagge e il mare della Toscana naturista

 


[1] Photo by trolvag, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
[2] Photo: Mauro Guidoni | La mia Maremma Toscana - My Tuscany Maremma