Piero della Francesca


Enkele werken


Polittico della Misericordia (1444-1465)

Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)

De Geschiedenis van het Ware Kruis  (1452 - 1466)


De dood van Adam

De aanbidding van het kruis

De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon

Het begraven van het hout

De Annunciatie

De droom van Constantijn

De slag tussen Constantijn en Maxentius

De marteling van de jood

De vondst en herkennen van het Ware Kruis

De slag tussen Heraclius en Chosroes

De Verheffing van het Kruis

 

Maria Magdalena (1460-1466)

Madonna del parto (ca. 1460)

De Verrijzenis  (ca 1463)


plaatsen


AREZZO

De basiliek van San Francesco

Rimini

Sansepolcro

Monterchi

Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië


 


 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

Piero della Francesca 012.jpg

I T

Piero della Francesca, De geschiedenis van het Ware Kruis, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba
(detail van de twee vrouwen uit het gevolg van de Koningin van Sheba))


Tosacana, Galleria di immagini  
     
   

Piero della Francesca, de ontmoeting tussen Salomon en de Koningin van Sheba, 1456-5 , Basilica di San Francesco, Arezzo

   
   

De frescocyclus Le Storie della Vera Croce (De geschiedenis van het ware kruis of de legende van het ware kruis) werd geschilderd door Piero della Francesca achter het hoogaltaar in de Cappella Bacci van de basiliek van San Francesco in Arezzo. Op de rechter muur van de Cappella Bacci schildert Piero in het bovenste register De dood van Adam, chronologisch de eerste scene in de frescocyclus. In het middelste register zien we De aanbidding van het heilige hout, waarin de koningin van Sheba knielt voor het hout waaruit het kruis zal worden gemaakt, en De ontmoeting met koning Salomon.
In het onderste register schildert Piero een veldslag, De overwinning van Constantijn over Maxentius of de Slag bij de Milvische brug.

De aanbidding van het kruishout en de ontmoeting tussen Salomon en de Koningin van Sheba vormen een wonderlijke eenheid. De twee episodes zijn in hetzelfde fresco afgebeeld en gescheiden door de zuil van het koninklijk paleis. Deze vormt het middelpunt van de compositie en het verdwijnpunt van het hele fresco. De linkse episode is afkomstig uit de Legenda aurea, de rechtse is een iconografische toevoeging van Piero zelf.


Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba. De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Salomon


In de Hebreeuwse Bijbel reisde de koningin van Sheba naar koning Salomo van Israël, nadat zij van diens grote wijsheid had gehoord, met goud, specerijen en edelstenen als geschenken voor hem. Ze was zo onder de indruk van Salomo's wijsheid en rijkdom dat ze zijn God zegende, waarop Salomo haar "alles gaf wat zij verlangde".[3] Flavius Josephus (1e eeuw) vertelde hetzelfde verhaal in zijn Oude geschiedenis van de Joden.
[4]

Incontro tra Salomone e la Regina di Saba

Het rechtse deel van het fresco toont de Ontmoeting tussen Salomon en de Koningin van Sheba.



Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (particolare delle donne),
Basilica di San Francesco, Arezzo

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (detail), Basilica di San Francesco, Arezzo.
De sporen van steenkool zien. De hele voorbereidende tekening werd opnieuw tot leven gebracht op het karton. De lijnen waaruit de figuren bestaan, zijn vervolgens geperforeerd. Nadat het karton op het verse gips was geplaatst, werd het getamponeerd met houtskoolpoeder. Op dit fragment zijn de zo ontstane stippellijnen nog goed zichtbaar rond de ogen en neus (1)

 

 

Een cartone is een frescoschets op papier. Tijdens de renaissance was er nog geen groot papier voorhanden, en de schets werd in delen gemaakt die zo de giornata konden volgen (het stuk pleisterwerk dat in één dag beschilderd werd [5]). Van deze deelschetsen werd ook een dubbel of secondario gemaakt waarin gaatjes konden worden geprikt om de tekening over te brengen op de pleisterlaag.


De frescotechniek

Een fresco (Italiaans voor vers) is een muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op een natte pleisterlaag aangebracht wordt , zodat zij daarmee, na droging, één geheel vormt. Het voordeel van de frescotechniek is dat de pigmenten, die door de kalklaag geabsorbeerd worden, zeer duurzaam zijn.[1] Het nadeel is dat latere correcties niet mogelijk zijn. Het werken met verf op verse natte kalk heet schilderen al fresco of in fresco.

 

  Piero della Francesca 012   Piero speelt in dit fresco ook met kleur en symmetrie. De twee vrouwen die achter de koningin staan worden in de vorige scene spiegelbeeldig hernomen. Piero gebruikte daarvoor detzelfde cartone. Van dichtbij kan je de gaatjes nog zien waarmee de secondario van de frescoschets overgebracht werd op de pleisterlaag.

 

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Adorazione della croce (particolare del seguito)

 

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (particolare del seguito)

 

 

 

 

De schilderterm fresco stamt van de Italiaanse uitdrukking buon fresco, (goed vers), een technische term die het tegenovergestelde is van in secco ("op droog oppervlak").
Op een gedroogde kalklaag heet dit schilderen a secco of al secco. Een tussenvorm is mezzo-fresco, waarbij de schildering wordt aangebracht op gedeeltelijk gedroogde pleister. De term fresco wordt dus zowel gebruikt voor de schildertechniek als voor de schildering zelf.
Het verschil tussen deze twee technieken is dat het bij fresco het natte pleisterwerk, terwijl het droogt, de pigmenten van het schilderij absorbeert, terwijl de verf bij de in secco techniek op het pleisterwerk blijft liggen. Terwijl het water verdampt, neemt de kalk calciumoxide koolzuur uit de lucht op en vormt calciumcarbonaat. De frescoschildering wordt als het ware een deel van het muuroppervlak, het is eigenlijk in de muur geschilderd in plaats van er op. De frescotechniek leidt hierdoor tot een zeer duurzaam kunstwerk. Als de muur kapotgaat, kan het schilderij vaak nog worden gereconstrueerd.

Cennino Cennini beschreef reeds in de 15e eeuw de opbouwstadia van de frescotechniek:


arrico
: het bedekken van de muur met een ruwe pleisterlaag. Hierop wordt met houtskool een schets gemaakt.

sinopia.
Als de schets is goedgekeurd wordt deze overgeschilderd met okerverf, vermengd met sinopia; een roodbruin pigment. Hierbij wordt zowel de kleurstof als de tekening zelf met sinopia aangeduid.

intonaco:
het bedekken van de sinopia met een dunne, gladde, pleisterlaag; de fresco intonaco. De sinopia schemert nog door de natte pleisterlaag heen.

Vervolgens brengt de schilder het fresco aan.


In de loop van de 15e eeuw gaat men over tot het maken van werktekeningen op ware grootte op cartone of kartons (aan elkaar gelijmde vellen papier). De ontwerptekening wordt verdeeld in vierkanten. Vierkant voor vierkant wordt overgenomen op de kartons; dit heet kwadreren. Nadat een karton op de juiste plaats op de natte intonaco is geplaatst worden de omtrekken van de figuren met een graveernaald ingegrift. Soms maakt men gebruik van de spolverotechniek: eerst doorboort men de werktekening met honderden gaatjes, waarna deze merktekens, eenmaal op de muur, via houtskool overgebracht worden op het natte pleister [6].
Ook Piero della Francesca maakte gebruik van deze techniek met cartone. Op het hierboven weergegeven fragment zijn de zo ontstane stippellijnen nog goed zichtbaar rond de ogen en neus. Een beroemd voorbeeld is het fresco Madonna del Parto, waarbij Piero middels eenzelfde karton de beide engelen aan elkaar spiegelt.


Piero della Francesca - Madonna del Parto, about the 1911 restoration   Piero della francesca, Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a sinistra   Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca., Monterchi

Madonna del Parto, about the 1911 restoration

 

  Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a sinistra   Madonna del parto, 1455-1465, dettaglio dell'angelo posto a destra
         
   
   

Album | La Cappella Bacci e Le Storie della Vera Croce,  Incontro tra Salomone e la Regina di Saba

 



Le Storie della Vera Croce van Piero della Francesca in de Cappella Bacci (linkerzijmuur), Basilica di San Francesco, Arezzo
 
 


De llinker zijmuur

 

  Volgorde van de scenes  

De rechter zijmuur

 

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba, Basilica di San Francesco, Arezzo   Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (primo registro parete destra),
Basilica di San Francesco, Arezzo   Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (particolare Salomone e la Regina di Saba)

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba, Basilica di San Francesco, Arezzoo

 

 

Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba, Basilica di San Francesco, Arezzo

 

  Piero della Francesca, Le Storie della Vera Croce, Incontro tra Salomone e la Regina di Saba (particolare Salomone e la Regina di Saba)
         
       

 

 

   

[1] Foto di Piero della Francesca - The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Pubblico dominio, Collegamento
[2] Foto di Traveling in Tuscany © All rights reserved
[3] Koningen 10:1-13 en II Kronieken 9:1-12

[4] Flavius Josephus: Oude geschiedenis van de Joden, 8.165-175
[5] Tratta dall'articolo Affresco
dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.
[6] De indeling van het fresco die bepaald wordt door de plaatsing van de steigers, wordt pontate genoemd. Het bepleisterde deel dat op een werkdag geschilderd kon worden wordt een giornate genoemd. De restauratie tussen 1985 en 2000 toonde aan dat de fresco's op 7 verschillende pontate en verspreid over meer dan 250 giornate geschilderd werden.



 

Bibliografia

Birgit Laskowski, Piero della Francesca, collana Maestri dell'arte italiana, Gribaudo, Milano 2007

Anna Maria Maetzke, Piero Della Francesca, Silvana (2006)

Cennino d'Andrea Cennini, Il libro dell'arte o trattato della pittura, circa 1390 geschreven (vert.: The Craftman's Handbook)

Giorgio Vasari, Vite de’ più eccellenti architetti, pittori et scultori italiani, 1550


 

Interno della Basilica di San Francesco, Arezzo, con il Crocifisso del Maestro di San FrancescoInterno della Basilica di San Francesco, Arezzo, con il Crocifisso del Maestro di San Francesco [2]

         
         
 
 
   
 

Art in Tuscany | Piero della Francesca | Storie della Vera Croce, Morte di Adamo (1452 - 1466)

Piero della Francesca, an itinerary in Tuscany and central Italy | Starting from Sansepolcro, his hometown, follow this itinerary, and see the greatest works of Renaissance artist Piero della Francesca in Sansepolcro, Perugia, Urbino, Arezzo, Rimini and eventually Florence.

Il restauro dell'Adorazione della Croce e incontro tra Salomone e la Regina di Saba (parete destra) di Piero della Francesca, Basilica di San Francesco, Arezzo

Art in Tuscany | Storie della Vera Croce

Arte in Toscana | Storie della Vera Croce, 1452-1466, affreschi, Basilica di San Francesco, Arezzo

Art in Tuscany | Adoration of the Holy Wood and the Meeting of Solomon and the Queen of Sheba

Arte in Toscana | Piero della Francesca | Adorazione della Croce e incontro tra Salomone e la Regina di Saba