Piero della Francesca


Enkele werken


Polittico della Misericordia (1444-1465)

Sigismondo Pandolfo Malatesta in preghiera davanti a san Sigismondo, (1451)

De Geschiedenis van het Ware Kruis  (1452 - 1466)


De dood van Adam

De aanbidding van het kruis

De Ontmoeting tussen de Koningin van Sheba en Koning Salomon

Het begraven van het hout

De Annunciatie

De droom van Constantijn

De slag tussen Constantijn en Maxentius

De marteling van de jood

De vondst en herkennen van het Ware Kruis

De slag tussen Heraclius en Chosroes

De Verheffing van het Kruis

 

Madonna del parto (ca. 1460)

De Verrijzenis  (ca 1463)


plaatsen


AREZZO

De basiliek van San Francesco

Rimini

Sansepolcro

Monterchi

Kaart | Piero della Francesca in Toscane en Midden Italië


 


 

 

 

 

 

 

 
Art in Tuscany

Resurrezione Piero della Francesca, post restauro

E N G         I T

 

Piero della Francesca (c.1420 - 1492), De opstanding van Christus, ca. 1463, fresco en tempera, 225 x 200 cm; Museo Civico, Sansepolcro [1]

Tosacana, Galleria di immagini  
     
   
Piero della Francesca, La Resurrezione, de opstanding van Christus (circa 1463), fresco en tempera

   
   
   

Its clear, yet subtly sober colours shine out from the wall with scarcely impaired freshness. Damp has blotted out nothing of the design, nor dirt obscured it. We need no imagination to help us figure forth its beauty; it stands there before us in entire and actual splendour, the greatest picture in the world. 

    Aldous Huxley in The Best Picture

Piero della Francesca wordt algemeen erkend als een van de grote kunstenaars van de vroege Renaissance.
In 1467 kreeg Piero de opdracht om een verrijzenis te schilderen voor de sala magna van het stadhuis. Het uitzonderlijk goed bewaarde fresco is nu een van zijn beroemdste werken.
Piero della Francesca werkte in Firenze, Rimini, Rome en Arezzo maar zijn hart lag in zijn geboortedorp Sansepolcro waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. In de raadszaal van het stadhuis waar hij een van de notabelen was, schilderde hij tussen 1463 en 1465 zijn Resurrezione. Vandaag is het te zien op een van de muren van het Museo Civico van Sansepolcro.

Het is een fresco met toevoegingen van tempera. Na een restauratie die drie jaar duurde werd de Resurrezione in maart 2018 opnieuw volledig toegankelijk voor het publiek.

 

Piero della Francesca - Resurrection - WGA17609.jpg

 

Resurrezione Piero della Francesca post restauro.jpg

Piero della Francesca, La Resurrezione, voor de restauratie  

Piero della Francesca, La Resurrezione, na de restauratie

 

Het schilderij wijkt in de voorstelling van deze gebeurtenis uit het nieuwe testament sterk af van de beschrijvingen in het evangelie. Daarin zijn er alleen ooggetuigen van het lege graf en getuigen van verschijningen. Piero kiest voor een andere voorstelling waarin Christus frontaal uit het graf verrijst. Met een voet steunend op de graftombe stapt hij in de wereld en kijkt de toeschouwer aan. In zijn rechterhand het symbolische vaandel van de Wederopstanding, een wit met rood kruis dat doet denken aan een kruisvaardervlag. Met zijn hand die de roze toga opheft en met een  voet rustend op de rand van het graf, zijn al zijn wonden goed zichtbaar. De roze kleur van zijn kleed is opvallend en contrasteert sterk met de zachtere groene 'ochtendkleuren' van het landschap.

 

   
   

Kaart Sandepolcro | Ingrandire mappa 
   
 

 
Piero della Francesca - Resurrection (detail)
  ResurrectionPFLignes

 

 

       

Aldous Huxley bezocht op zijn Grand Tour ook het museum van Borgo San Sepolcro en noemde de Resurrezzione het mooiste schilderij ter wereld. Het verslag van zijn bezoek aan Sansepolcro zou tijdens de belegering van de stad in 1944, het fresco redden.

"De verrezen Christus staat recht, een banier in de rechterhand, zijn linkervoet reeds geheven en geplant op de rand van het graf, klaar om de wereld in te stappen. Geen enkele meetkundige ordening kon eenvoudiger of geschikter zijn. Het lichaam is volmaakt getekend, zoals dat van een Griekse atleet, zo ontzagwekkend sterk dat de wonde in zijn gespierde zijde haast iets onbelangrijks lijkt. Het gelaat is streng en zwaarmoedig, de ogen koud. De hele figuur drukt fysieke en intellectuele kracht uit.”[3] 

 

  Andrea del Castagno, Resurrection (detail), 1447, fresco, Sant'Apollonia, Florence  

Resurrection by Niccolò di Segna,
Duomo in Sansepolcro

 

 

Andrea del Castagno, Resurrection, 1447, fresco, Sant'Apollonia, Florence

 
Giotto di Bondone, Scenes from the Life of Christ, Resurrection (detail), Cappella degli Scrovegni all'Arena, Padua
Ook Albert Camus wordt in Noces, (in het kortverhaal Le désert) geraakt door Piero's Resurrezione na een reis naar Toscane:

« C’est sur ce balancement qu’il faudrait s’arrêter, singulier instant où la spiritualité répudie la morale, où le bonheur naît de l’absence d’espoir, où l’esprit trouve sa raison dans le corps. S’il est vrai que toute vérité porte en elle son amertume, il est aussi vrai que toute négation contient une floraison de « oui ». Et ce chant d’amour sans espoir qui naît de la contemplation peut aussi figurer la plus efficace des règles d’action : au sortir du tombeau, le Christ ressuscitant de Piero della Francesca n’a pas un regard d’homme. Rien d’heureux n’est peint sur son visage - mais seulement une grandeur farouche et sans âme, que je ne puis m’empêcher de prendre pour une résolution à vivre. Car le sage comme l’idiot exprime peu. »

Ook Iris Murdoch was in de ban van 'the solemn world of Piero della Francesca with its early-morning colours', na een bezoek aan zijn geboortestad Borgo San Sepolcro.

 

Restaurata la Resurrezione di Piero della Francesca a Sansepolcro

Sansepolcro is een mooie authentieke stad in het zuidoosten van Toscane, in de provincie Arezzo. Het strategisch gelegen stadje, valt enigszins buiten de vaste routes van de reizigers. Het is er daardoor altijd rustig. Toch heeft Sandepolcro veel te bieden.Bezienswaardigheden


De Duomo van Sansepolcro, de concattedrale San Giovanni Evangelista, is de belangrijkste kerk van Sansepolcro. Deze romaans-gotische voormalige abdijkerk met drie beuken werd tussen 1012 en 1049 gebouwd. Binnen zijn heel wat kunstwerken te zien. Op het hoofdaltaar prijkt de Resurrezione, een veelluik dat in 1348 werd geschilderd door de Sienese meester Niccolò di Segna, en dat Piero zeker heeft gekend.
Naast de Duomo staat het Palazzo Vescovile met een mooie kloostergang met fresco's die het leven van Benedictus verbeelden. In een kapel die uitgeeft op de chiostro, de Cappella di San Leonardo of Cappella Monacato, werd Piero della Francesca begraven.

Piero della Francesca stierf hij op zijn zesentachtigste op 12 oktober 1492, de dag dat Columbus Amerika ontdekte.

 
Piero della Francesca, Resurrezione (detail met een mogelijk zelfportret van Piero), 1450-1463, affresco, Museo Civico, Sansepolcro

Detail van de Resurrezzione (1465) met een zelfportret van Piero

 

Museo Civico


Veel bezoekers komen hier de schilderkunst van Piero della Francesco bewonderen. Het Museo Civico, gehuisvest in het voormalige Palazzo Comunale (14e eeuw), herbergt naast Piero's Resurrezzione nog enkele meesterwerken van Piero della Francesca, het altaarstuk Polittico della Misericordia, San Giuliano en San Ludovico.
 

Reizigers die de sporen van Piero volgen in zijn thuisland, kunnen naast Sansepolcro, Arezzo en Urbino ook een bezoek brengen aan
Monterchi, in de Val Cerfone. Voor deze kleine stad, gelegen op een heuvel op de grens met Umbrië, schilderde Piero della Francesca het buitengewone fresco van de Madonna del Parto voor de oude kerk van Santa Maria a Momentana. Sinds 1991 is het fresco ondergebracht in een klein museum.
De iconografie van de Madonna als aanstaande moeder geeft het beeld een indrukwekkende monumentaliteit. De Madonna is tegelijk menselijk en goddelijk. Aan haar zijde houden twee engelen een baldakijn omhoog dat Maria onthult. Zij is gekleed is in een eenvoudige blauwe jurk en een witte kiel. Haar ene hand ondersteunt haar heup, haar rechterhand rust op haar zwangere buik.

 

 


Piero della francesca, Madonna del Parto, 1455 ca.
Piero della francesca, Madonna del Parto(particolare), 1455 ca.


Galleria fotografica Sansepolcro en Monterchi

 

   
Sansepolcro   MonterchiMonterchi

 

  Monterchi - Museo della Madonna del partoMonterchi - Museo della Madonna del parto
   
         
       

Walking in Tuscany | In the footsteps of Piero della Francesca, from Sansepolcro to Monterchi


Marc Leijendekker | Maria's zwellende buik; Piero della Francesca, heraut van de renaissance (NRC, 24 juli 1992)

Famous texts | Aldous Huxley, The Best Picture”

It was in a 1925 essay entitled The Best Picture that Aldous Huxley made the claim that the Resurrection by Piero della Francesca (1420–92), was “the greatest picture in the world.” Traveling in Tuscany reveals the text.

La Resurrezione torna a splendere: il capolavoro di Piero della Francesca prima e dopo il restauro » [archive], in La Repubblica, 22 mars 2018 (geraadpleegd 24 maart 2018)

Opere presenti al Museo Civico di Sansepolcro | www.museocivicosansepolcro.it

The Private Life of a Masterpiece, episode 22 | Piero della Francesca, The Resurrection

Film in Tuscany | Arezzo, Sansepolcro and Monterchi, the homeland of Piero dela Francesca

Map | Piero della Francesca in Tuscany and central Italy


Holiday accomodation in TuscanyCasa Vacanze Podere Santa Pia is een uniek vakantiehuis in de buurt van Castiglioncello bandini, in het hart van de Toscaanse Maremma. Santa Pia een voormalig klooster voor vrouwen dat in de restauratie alle oorspronkelijke elementen zichtbaar heeft gelaten. Het huis biedt plaats aan zo'n elf personen.
Het uitzicht over de Val d'Orcia en de Valle dell'Ombrone is weergaloos.
Een daguitstap naar Arezzo, Sansepolcro en Monterchi is goed mogelijk. Het traject loopt over de Monte Amiata, of noordelijker langs Sant'Angelo in Colle en Montalcino, waarna je de hele Val d'Orcia doorkruist.

 

Vakantiehuis in Toscane | Podere Santa Pia


"Un posto decisamente incantevole, una struttura semplice ma da sogno, e curato nei dettagli con classe ed eleganza. Bellissima la camera centrale dove abbiamo dormito. Vista mozzafiato."

 

 

Colline sotto Podere Santa Pia


Podere Santa Pia
 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

 
Follow us on Instagram   Follow us now on Instagram


[1] Foto di Luca Aless, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazionale.
[2] Source: William Smith, D.C.L., LL.D., A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, John Murray, London, 1875.
[3] Ontleend aan Patrick Lateur, Toscane in Europa.

Op 9 juni 2004 gaf Patrick Lateur de lezing Toscane in Europa: een literaire interactie tijdens het colloquium De cultuur van Toscane als leidraad doorheen de Italiaanse geschiedenis, georganiseerd door het Centrum voor Europese Cultuur van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in het Paleis der Academiën in Brussel.


Questo articolo è basato parzialmente sull'articolo Resurrezione (Piero della Francesca) dell' enciclopedia Wikipedia ed è rilasciato sotto i termini della GNU Free Documentation License.